Audiohobby.pl

STX

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
26-10-2009, 20:27
Dziwny trochę ten dayton. Skuteczność cienka jak na osiemnastkę i podział koniecznie na 1500hz, co bardzo mocno ogranicza wybór (chociaż jest dobry :).

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
26-10-2009, 20:37
Dla ścislości oto projekt Zapha:
http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html

Konieczność uzycia 2 wooferów na stronę podnosi koszty. Ma za to wysoki Qts, co się czasem przydaje.
Swoją drogą to wolałbym "ograniczenie" w konieczności użycia 27tbfc/g, niż kombinacje z STXem mając na uwadze jakość brzmienia. Mam nadzieję, ż epoprawili membranę w porównaniu z AKXem. Jesli ktoś jednak szuka odmiany, to mozna sobie próbowac nowości.

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Muzyka to sztuka - audio to inżynieria

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
26-10-2009, 20:51
No ja zamiast 27tbfc/g (którego słucham na codzień) chciałbym jeszcze spróbować np. w wersji bez ferrofluidu 27tbc/g, podobno brzmi jeszcze lepiej. Nie samym 27tbfc/g żyje człowiek ;P

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
26-10-2009, 20:59
Tu dotknąłeś ważnej kwestii. Gonić czy łapać królika?
Ten tweeter jest bliski ideału a mimo wszystko wielu DIYowców szuka czegoś "innego" - niekoniecznie lepszego.
Potem jest do czego tęsknić:)

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Muzyka to sztuka - audio to inżynieria

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
26-10-2009, 22:03
> Krs47,
Mogę poczekać ale nie wiem co na to osobnik, któremu obiecałem pierwsze w życiu kolumienki :) Chciałem go rzucić na głęboką wodę i wykonać kolumny z pierwszej ligi brzmieniowej na Seasie, chociaż wiadomo jakie są realia - jeśli można dobrze i taniej to czemu nie spróbować? :)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
27-10-2009, 09:25
Dayton DA175 nie jest niczym specjalnym. Zniekształcenia nieliniowe są ok (choć nie są też żadną rewelacją), ale tylko pod warunkiem niskiego podziału, a prosty napęd skutkuje bardzo słabymi wynikami w teście Le(x) dla wychylenia +/- 4,2mm. Nawet Zaph pisał, że pojedyńczy L18 ma lepszą dynamikę od MTM na DA175...

STX może, choć nie musi być lepszy na środku pasma od wszystkich 18cm Seasów Prestige. Jeszcze raz powtórzę, że do czasu pomiarów nię będę mógł tego stwierdzić, ale bardzo płaska impedancja w pomiarach fabrycznych STX wygląda obiecująco. Jeśli tylko te wszystkie pierścienie są rozmieszczone "z głową", a głośnik nie będzie miał żadnych dziwnych rezonansów powinno być dobrze.

Nie deprecjonuję przy tym Seasa, ich głośniki mają rewelacyjną jakość wykonania, trwałość i powtarzalność parametrów, a STX jest mimo wszystko jeszcze niewiadomą...

lancaster

• Gość
27-10-2009, 10:12
Rafaell, zobaczymy na ile glośnik ceramizny będzie wyceniony i jak sie bedzie spisywał.
...na razie wiem tyle, ze e Slawek z STX wysyła mi woofer...ponoc pierwsze wrazenie "dxwiękowe" jest intrygujące :)

lancaster

• Gość
27-10-2009, 13:49
konrad, wersja bez ferro słuchana obok ma wiecej detali i powietrza....ale jest też bardziej sterylna.
W zalezności od systemu i oczekiwań. W kazdym razie średnica z wersji z ferrofluidem jest jak dla mnie lepsza(niech będzie ze słodsza)....góra pasma - dla wersji bez ferro.

lancaster

• Gość
28-10-2009, 12:42
30-ka z STX przyjechała....oj będzie dobrze cos czuję :)))
Bas "odzywa" sie z ręki.
Woofer niezabudowany ma ilościowo mniej wiecej tyle basu co monitor z 13-15cm wooferem....czyli moze nie masakra ale też bas jest i to b. groźnie sie odzywa.... testowo użyłem prostego filtru - cewka 3,3mH.
Bede go żenił z TB 1798

niechcemisie

• 33 / 5507
  • Użytkownik
29-10-2009, 14:56
Witam.
Panowie chcialbym sie dowiedziec czy ktos na podstawie pomiarow stworzyl docelowa zwrotke do serii AWX i moglby sie podzielic?
Poaczatkowo chcialem 18AWX laczyc z  D25AG z ebay`a bo wychodzi dosc tanio, ale na dniach dostane komplecik AWXow i zobaczymy co potrafia:)
Pozdrawiam

lancaster

• Gość
30-10-2009, 08:11
Wczoraj po krtkim porwnaniu z 25cm Focalem moge dorucic, ze stx gra dźwiekiem potezniejszym, jak dla mnie minimalnie gorej kontrolowanym pomimo większej namacalnosci. Do Focala moim zdaniem troche mu brauje w pewnych aspektach, za to ciśnienie basu w OB na pewno robi lepsze a sam bas jest akceptowalny.
stx ma więcej zycia na dole....Marcus Miller byl bardziej koncertowy ale tez mniej ulozony. Focal z kolei nienaganny ale tez mniejsza skala.
...mozliwe, ze qts na poziomie 1 jest ciut za wysoki. Porownywaliśmy same glosniki basowe, wiec duży wplyw na ocenę moze miec calosc pasma z obu. A tutaj Focal gra jasniej i peniejszym pasmem....tak e w sumie wrozenie z fusow :)
Przed zgraniem z glonikiem średniowysokotonowym to tyle.

niechcemisie

• 33 / 5507
  • Użytkownik
31-10-2009, 12:36
Jak postepy Panowie ? Ktos cos jest w stanie juz przedstawic nieopisowo ?

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
31-10-2009, 15:18
niechcenamsie

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
31-10-2009, 15:20
Tak na poważnie, to ja już jestem mniej więcej w połowie drogi z monitorem na AWX i TBFC/G.

niechcemisie

• 33 / 5507
  • Użytkownik
31-10-2009, 15:29
ok to czekam z niecierpliwością na jakąś fotorelacje i wykresiki. Do mnie na dniach przyjdzie zestaw AWXów też pobawie sie z nimi