Posiadam Gramofon Bernard GS-467,wkładka MF101, oraz dużo winyli . Połowa winyli jest niestety albo dość mocno zakurzona, albo tylko wystarczy "przedmuchać " ale wiem że i tak zawsze jakiś "fafar " gdzieś zostanie . Co radzicie jak zadbać o te winyle ? kiedyś próbowałem ( bo w sklepach nie było praktycznie nic do tego typu spraw ) czyścić płyty szmatką z mikrofibry, czy nawet myłem samą wodą , teraz już nie wiem czym i jak , do igły miałem taki czyścik plastikowy z "lusterkiem" czyścik był chyba z materiału który przypominał aksamit , igłę - samą igłę czyszczę obecnie od czasu do czasu Izopropanolem , wiem jest to niebezpieczne dla igły nie - ale dla wkładki , więc przed umyciem samej igły wyciągam ją i delikatnie na wacik zanurzam na 2-3 sekundy w Izopropanolu , następnie znalazłem aksamit więc nim bardzo delikatnie wycieram igłę , zostawiam aż całkowicie wyschnie i jest ok . Czy woda z płynem do naczyń umyje iglę? chodzi mi o samą igłę . No a tak to czyszczę po przesłuchaniu winyla na sucho , albo powietrzem lub bardzo delikatnym pędzelkiem. Odnośnie płyt to nie wiem na dzisiejsze czasy czym je myć lub czyścić ?? Mam kilka płyt z rysami - czy da się je jakoś zniwelować ? gdzieś czytałem że tak , ale wtedy mieć lepiej dwie igły - jedna dla dobrych płyt a druga do tych "zmodyfikowanych " poradzcie coś , bo w sklepach elektronicznych nic nie mają , na allegroszu jest dużo tego ale przecież można samemu to zrobić za małe pieniadze . Czym myć płyty np??? jakie muszą być składniki ?