Audiohobby.pl

Magnetofon

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-10-2017, 21:47
tak bym to okresli   miglance czarusie kokieterki  efekciarki  blystki zalotnisie

po prostu

slodkie idiotki

maja ale to cos
przyznaje

fakt

nie kazdy potrzebuje
ale od czasu do czasu  he he he he
czemu nie

,
a tu czarna moc z 950   he he
beeeeeeeeeeee
« Ostatnia zmiana: 03-10-2017, 21:52 wysłana przez nano »

siwy

• 661 / 2819
  • Ekspert
03-10-2017, 22:39
Nano.
Czy przy wciskaniu ośki z nową rolka też ją traktujesz lutownicą , czy na zimno ?
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-10-2017, 22:42
to juz na zimno robimy na zimno

..

probem jest  po prostu wybicie oski po 30 latach
..
wbicie nie sprawia problemu

AUDIOTONE

• 9894 / 6046
  • Moderator Globalny
03-10-2017, 22:56
Tak jak napisałeś o porównaniu  TC-K950 i o TC-K730 to masz racje w 100%. 950 jest wierniejsza, ale 730/700(555ESR,555ESX) malują jak trzeba :) Aż chce się tego słuchać .
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

siwy

• 661 / 2819
  • Ekspert
03-10-2017, 23:06
Tak chwalicie te Soniaki , że aż ślinka zaczyna lecieć i ręka zagląda do portfela eh he he.

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-10-2017, 23:08
siwy

nie wszystkie modele  seri  ES  sa godne uwagi
wiec uwazaj

siwy

• 661 / 2819
  • Ekspert
03-10-2017, 23:12
Biorę pod uwagę tylko te które polecacie. Staram się nie popełniać błędów które kiedyś mi się zdarzały.
Jak coś to na pewno będę wołał o poradę he he.

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-10-2017, 23:14
i tak zrob    zapytaj     jak ktos cos bedzie wiedziec  podpowie
wchodzi ale jeszcze jeden  punkt w gre

wyglad    he he he
« Ostatnia zmiana: 03-10-2017, 23:16 wysłana przez nano »

sido

• 54 / 2624
  • Użytkownik
03-10-2017, 23:19
Nano zrozumiałem . Wklejam opis z AS. Myślałem że też tam zaglądacie i nie chciałem dublować opisu.

Walka z Akai GX 65 na razie zakończona. Tor ustawiony. Taśma idzie po środku prawej rolki a nie po jej skraju.
Deck wciągał także niektóre taśmy, szczególnie dziewięćdziesiątki i dłuższe a szczególnie upatrzył sobie markę Sony. Zgodnie z sugestią w momencie gdy deck zaczął wciągać taśmę odchyliłem lewą dźwignię i w tym momencie problem ten ustawał. Czyli to był znak że coś nie tak z lewą rolką i naciągiem taśmy. Powtórzyłem to samo ale patrząc jednocześnie przez zrobione przez siebie lusterko. Widać było wyraźnie że taśma lata po całej lewej rolce, co powoduje że haczy o prowadnice głowicy.
Problem ten występował tylko na początku kasety,tylko dłuższej i nie każdej.
Ten sam test robiłem wcześniej ale podczas gdy odtwarzanie było poprawne i na krótkiej taśmie. Dawało to odwrotne rezultaty - dźwięk po odjęciu lewej rolki pogarszał się, stąd nie od razu zrozumiałem, że to problem lewej a nie prawej rolki. A przede wszystkim pomiędzy lewym talerzykiem a sprzęgłem nie było paska. Była jakaś gumka ale pęknięta. wstawiłem nowy pasek a sprzęgło ustawiłem na średni docisk.

Teraz już nie wciąga mi taśmy nawet c100. Niestety 120 -tki nie mam ale też pewno byłoby dobrze.
Rolka prawa widać że była wymieniana, jest świeża. Tylko ją lekko przetarłem papierem ściernym i wyczyściłem. Zmieniłem nieco jej położenie bo ewidentnie była ustawiona lekko w bok w stosunku do reszty toru przesuwu, dlatego taśma szła po jej skraju. Na pewno miało to też jakiś wpływ na poprawne prowadzenie taśmy.
Za to rolka lewa wygląda na starszą. Potraktowałem ją papierem ściernym i dobrze wyczyściłem. W przyszłości problemy z nią mogą powrócić ale na razie jest ok.
Po tych wszystkich czynnościach wyczyściłem jeszcze głowicę, złożyłem magnetofon i zacząłem po kolei wkładać kasety i robić odsłuch.....

Powiem szczerze że nie spadłem z krzesła, jak to niektórzy piszą ale poważnie i na dłużej  na nim przysiadłem. Nie mogłem odejść bo tak ładnie to zagrało.
Tak więc opłacało się poświęcić kilka godzin na pogrzebanie aby mieć teraz taki efekt i satysfakcję. Na razie wszystko działa, deck gra świetnie i jestem bardzo zadowolony. Problemy może wrócą w przyszłości ale będę wiedział że można coś z tym zrobić.

Ogólnie ten akajec jest bardzo plastikowy. Aż dziw że te niektóre plastikowe wynalazki przez tyle lat nie połamały się i że to wszystko jakoś działa. Jednocześnie wszystko jest łatwe do rozłożenia i intuicyjne, trzeba tylko chwilę popatrzeć, pomyśleć i być bardzo ostrożnym. Widocznie elektronika jest za to pierwszej klasy skoro taki dźwięk się z tego wydobywa.

siwy

• 661 / 2819
  • Ekspert
03-10-2017, 23:21
Nooo Sony mi osobiście i chyba nie tylko bardzo się podobają, szczególnie vintage.
Chyba że chodzi Ci też o wygląd przy zakupie używanego, to wtedy zgoda.
Najlepiej używany, ale nowy z małym przebiegiem he he

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-10-2017, 23:29
sido

b b b b   dziekuje

65   tez mi sie akustycznie podoba
momentami  myslalem nawet ze lepiej gra niz 75
ale  nie slszalem ze ktos to potwierdzil dlatego  moze to byl przypadek

mimo to pastki bez konca masz racje

75 ma duuuuzo lepsza konstrukcje

coz  gratuluje  suuuuuuuper ze sie udalo
szkoda ze zrobiles fotek   to wazne
slowami trudno wyrazic wlozona prace w tapedeck

siwy

• 661 / 2819
  • Ekspert
03-10-2017, 23:34
Gratuluję sukcesu w naprawie gx65 i potwierdzam, że dźwięk z niego się wydobywający jest naprawdę fajny. Ja w swoim jeszcze nie grzebuliłem, a chyba powinienem zrobić mu przegląd. Idzie zima więc będzie więcej wolnego.

AUDIOTONE

• 9894 / 6046
  • Moderator Globalny
03-10-2017, 23:45
Odnośnie GX-65 i GX-75 w jakimś zachodnim kolorowym czasopiśmie z "epoki" były tabelki z testami i tam właśnie te dwa magnetofony były umieszczone razem z taką sama ilością punktów itp...Ale czy wierzyć w takie testy? Najlepiej przekonać się samemu , mi osobiście bardziej podeszła 75 ze względu na budowę i kalibrację. A posiadałem obydwa w swoim czasie. Ale różnic dźwiękowych jakiś wybitnych nie zaobserwowałem grają podobnie.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-10-2017, 23:49
to juz cos ze od razu po glowie nie dostalem
podobny dzwiek
to juz cos
zgadzam sie

moze kiedys bede miec 65  to sie wslucham   na razie  bede grzebac znow w 75   
fotki pozniej
« Ostatnia zmiana: 03-10-2017, 23:51 wysłana przez nano »

mops

• 603 / 2909
  • Ekspert
04-10-2017, 00:09
A nie lepiej polować na GX67 zamiast 65 ?
Waldek.