dzieki za podpowiedz
widzisz wszyscy robia inaczej mozna zglupiec :-)
jedni nic
drudzy przestrzegaja przed alkoholem ktory wysusza gume
a inni czystym silikonem
a inny jeszcze "Kontakt WL"
dziwne ze niczym nie robisz ja mam dosc stary magnetofon "aiwa " to rolki sa paskudnie szaro biale
czyli wydaje mi sie ze trzeba od czasu do czasu czym przeczyscic
zeby guma sie tak nie kruszyla lub wycierala
Tak czysty chemicznie silikon zapobiega korozji, utlenianiu czy jak kto woli to sobie nazwać.
Stosuję go ponad 20 lat i wiem że zdaje doskonale swoje zadanie.
Guma tez potrzebuje konserwacji jak np skóra człowieka lub butów zaniedbana pęka itd.
Najgorsze dla naszych rolek to zmienne temperatury i wahania wilgotności!
Spirytus jeszcze gorzej wysusza efekt może być chwilowo dobry lecz starzenie się takiej rolki jest dwukrotnie przyspieszony.
Myjemy rolkę np w płynie do naczyń delikatnie za pomocą np szczoteczki do zębów po usunięciu tlenków a widoczne jest to dopiero po wyschnięciu gumy sprawdzamy w jakim jest stanie.
Po stwierdzeniu że guma nie posiada uszkodzeń powierzchni konserwujemy ją silikonowym smarem oczywiście czystym chemicznie.
Delikatnie wcierając w gumę parę minut potem należy rolkę odstawić na parę godzin, następnie wytrzeć do sucha z pozostałości silikonu.
Silikonu nie należy stosować na części aluminiowe.
Pod żadnym pozorem nie wolno używać np wazeliny technicznej!!! kiedyś już słyszałem o takich dziwnych zabiegach.
Życzę wszystkim aby ich maszyny były sprawne a użytkownikom zadowolenia z ich użytkowania.