Audiohobby.pl

Magnetofon

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
16-06-2009, 17:20
Cles ja mam na wkładce z przyklejkami od TDK SA-X (na jej odwrocie) notkę od producenta, że 100tki i 90tki są cięte z tej samej taśmy

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
16-06-2009, 18:14
A to ciekawe. Pozostaje pytanie czy ścieńczyli 90tki czy po prostu nie ma problemu aby weszło 100min tradycyjnej grubości taśmy.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
16-06-2009, 19:03
Taśma jest taka sama, ja kiedyś musiałem dokleić do 90-ki 10 minut i się zmieściło. Cieńsze były 120-ki ale to rzadkie i problematyczne taśmy.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
16-06-2009, 19:42
No to wszystko jasne.

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
16-06-2009, 20:17
Witam, miałobyć w temacie o kasetach ale jak będzie to zamieszczone tutaj, to będzie wygodniej.

Kat. FE:

TDK D
Maxell UDI
FUJI DR-Ix
TDK AD
SONY HF
Chodzi mi o stare wersje tych modeli z lat 80-tych

Kat. Cr:

THATS EX
MAXELL UDII
BASF CHROME MAXIMA
TDK SA-X
SONY UX

Kat. Metal:

SONY Metal XR
FUJI FR Metal
TDK MA
TDK MA-XG
MAXELL MX

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Typ I

1. TDK A 60/90 ACOSTIC CASSETTE ,Maxell XLI-S 60/90
2. TDK AR 50/60 ,BASF Ferro Maxima I 60/90
3. SONY HF-S 60/90 Microfine CRYSTAL GAMMA
4. RAKS HD-X 60/90
5. SONY HF 60/90 ,

Typ II

1. Maxell XLII-S 60/90 , TDK SA-XS 60/90
2. SONY UX-S 60,90 , SONY UX-Pro 60/90
3. FUJI K2 60/90 , FUJI JP II 60/90
4. TDK SA-X 60/90
5. TDK SA 60/90 , SONY UX 60/90

TYP IV

1. TDK MA-XG 60/90 , (Maxell Metal Vertex 60/90)
2. Maxell MX-S 60/90
3. SONY Metal ES 60/90
4. JVC XF IV 60/90
5. DENON M 60

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IEC I:

1. TDK AD-X (AD)
2. TDK AR-X (AR)
3. Maxell XLI-S
4. Sony HF-ES
5. Basf LH-MI

IEC II:

1. Sony UX-Pro
2. Maxell XLII-S
3. Fuji FR-II S (FR-II)
4. TDK SA-X (SA)
5. Denon HD-7

IEC IV:

1. Fuji FR-Metal
2. Denon HD-M
3. Sony Metal-ES (Metal-S)
4. TDK MA-X
5. Maxell MX

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Type II

Maxell Metaxial edycja 1986 rok złote opakowanie i długość 60-tka
Basf Chrome Maxima II ( duże okno) w złotym kolorze folia i o długości 60 min.
Sony UX-S Pro z 91 roku także 60-tka
TDK SA-X z 89 roku typ II w wersji z małym okienkiem.
That\'s Suono w wersji czerwonej Typ II

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Typ I:

1) Maxell XL-IS
2) TDK AR-X
3) TDK AD-X
4) SONY HF-ES
5) MAXELL UD-I(S)

Typ II:

1) TDK SA-XS
2) TDK SA-X
3) Maxell XLII-S
4) Sony UX-ES/Pro (taśma ta sama)
5) Maxell XLII

Typ IV:

1) TDK MA-XG
2) Sony Metal Master
3) TDK MA-X
4) Maxell MX-S
5) Maxell MX/TDK MA (nie zdecyduję się!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Type I.

1. Basf LH 60
2. RAX RX 90
3. EMTEC SOUND 1 90, SONY EF 60
4. TDK D1 90
5. TDK Fe 60

Type II

1. TDK SA 90 złota seria (bezapelacyjne najlepsza)
2. SAMSUNG SQC 90, TDK SA 90 te z lat 80/90, MAXELL CD 90 ( niewiele odbiegają od tej pierwszej
3. BASF chrome super II, EMTEC CS II 90, SAMSUNG SQX 60 ( też dobra półka)
4. MAXELL XL II 90 ( akustycznie b.dobra , mechanicznie mogła być lepsza
5. B&S 90, MAXELL SQ 90, BASF chromdioxid 90 to średnio niższa półka
6. SONY UX-S i TDK SA z bieżącej produkcji ( te to po za klasyfikacją).

Type III nie posiadam.

Type IV

1. TDK MA 60, niezła

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Normal:
 z lat 80tych Maxell XL I, UD I,TDK AD-X

Chrom:
 z lat 80tych Sony UX-PRO, That\'s EM-X, Denon HD-8/HD8s

Metal:
 z lat 80tych Fuji FR, Maxell MX ten różowy, That\'s MRX-PRO

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Type II

Sony UX-S w szarej obudowie
Denon HD 80/S można wysterować do +4dB
TDK SA-X po prostu dobra
Maxell XL II
Fuji FR II naprawde niezła

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Type I

1 Sony HF-ES
2 Fuji FR-I s
3 Ilford DM
4 Sony HF

Type II

1 That\'s VX
2 Sony UX-s (pomijając te ostatnie granatowe) / UX-pro
3 Denon HD8S
4 TDK SA-X / SA
5 Basf Maxima tp II
6 PDM CD-X
7 Quantegy 472 master type II

Type IV

1 Sony metal master (znakomita skorupa)
2 That\'s suono/ CDIV (znakomita taśma)
3 TDK ma-xg (solidne pancerne wykonanie)
4 That\'s AS IV
5 Sony metal-s
6 SKC ZX

W głosowaniu wzięło udział 9 osób, dwójka ograniczyła się do wypunktowania typu II.
Bardzo ciężko byłoby z tego sklecić jakąś sensowną klasyfikację, dlatego podaję taką bardziej ogólną.

- Zwycięzcą ilościowym jest typ II - lubiane są klasyki, czyli Sony UX, najczęściej w wersji UX-Pro i UX-S, równie  
   pokaźną ilość głosów zebrało TDK SA/ SA-X/ SA-XS, maxelli XLII(s) też sporo, tych kaset jest zdecydowanie  
   najwięcej
- Wiele osób ceni sobie Fuji FR – były wspomniane wszystkie 3 typy tej kasety, lecz największym powodzeniem
   cieszą się FR metalki – wskazało je 3 osoby, chromy – 2, normal – 1.
- Bardzo drogie modele sony metal master i TDK -MA-XG nie zdobyły znaczącej liczby głosów w kategorii  
   „IV” (pierwsza  wskazana tylko przez 2 osoby, druga przez 4)
- Denon HD8(s) też ma kilka głosów ale to raczej egzotyka

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
16-06-2009, 22:17
Fajnie wyszło

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
17-06-2009, 02:50
Może jeszcze ja napiszę które kasety sobie cenię a które nie (te które miałem top 5):

Fe
TDK AD
Maxell UDI-S
TDK A
Maxell XL I
Sony EF

Cr
Sony UX-PRo
Sony UX-S
Maxell XLIIS
Maxell XLII
TDK SA-X

Metal
Sony ES
Sony Metal-XR
TDK MA

Nie polecam Basf (może poza Chrome MAxima II) wogóle, Fuji żelazowych, Scotch Cr i Fe, Maxell UDI, oraz niektórych syczących Sony HF, Sony UX, TDK SA (za delikatna taśma). Podobno metalowe Fuji były bardzo dobre oraz That\'s.
Właściwie poza TDK, Sony i Maxell innych nie posiadam.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

T-34/85

• 111 / 5737
  • Aktywny użytkownik
17-06-2009, 07:21
wychodzi że zwycięzcami są te najbardziej popularne kasety  Sony UX-S,TDK SA i Maxell XL II

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
17-06-2009, 07:48
Fuji DR I to rzeczywiście nic szczególnego ale Fr I-S jest więcej niż ok.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
17-06-2009, 09:09
Każdy z uczestników podał swoje typy , które to staneły na miejscach od 1 ....do....5 więc nie jest tak że jakaś kaseta wygrała albo przegrała wystarczy zobaczyc i spisac trzy pierwsze pozycje i sami zobaczycie jakie sa najlepsze moim zdaniem powino  się brac pod uwage tylko ten oficjalny konkurs wszyscy dobrze wiedzieli kiedy się zaczoł i było mnustwo czasu na napisanie swoich typów
Nie żebym się czepiał Ciebie Molibden ale nie możesz pisać podsumowania ..........
Tak uważasz i jest tak według Ciebie niech to bedzie jasne

Co do oceny kaset sam bym nagrywał na tych najlepszych :) tylk nie na tym to polega bo mając rozpakowane 4 kasety z bardzo wysokiej pólki choćby MA-XG to zawsze w popularności używania wygra łatwo dostępna kaseta tania, nie każdy po chleb do sklepu jedzie swoim Porche .

Co do testowania kaset ja mam takie swoje założenia i tabele i staram sie dobierac i testowac wszystko zgodnie z rokiem wydania czyli do magnetofonu który ma słaby generator prądu i nie skalibruje mi danej kasety nawet tego nie robię bo nie da z niej wszystkiego co mozna by osiągnąć na magnetofonie kóry ma pełne możliwości dobrej kalibracji takiej tasmy

Poza tym zestawienie ciekawie się czyta

Chciałbym jeszcze pójść dalej i nie wiem czy będziecie oczywiście chcieli napisać takie oto zestawienie

1. Model magnetofonu
1. Kaseta I
2. Kaeta   II
3. Kaseta IV

2. Model magnetofonu
1. Kaseta I
2.
3.

I tak dalej do pieciu magnetofonów i waszym zdaniem najbardziej pasujących do nich kaset

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
17-06-2009, 09:36
Pomysł co najmniej dobry jakkolwiek pracochłonny. Ja nie do końca pamiętam który magnet co łykał najlepiej musiałbym się trochę pobawić.
Wyznacz MAG jakiś dłuższy termin.
Molibden nie pisał podsumowania, podał swoje typy i bardzo dobrze, każda opinia jest cenna.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
17-06-2009, 10:18
Molibden

Przepraszam pochopnie napisałem o Twoim podsumowaniu racja każdy ma prawo:)

Co do tego temattu zapodanego wcześniej niech to będzie np tydzień ok?

T-34/85

• 111 / 5737
  • Aktywny użytkownik
17-06-2009, 11:11
ten pomysł moze nie wypalić weźmy takiego gx-75 o  wzorcowy egzemplarz ciężko jednemu skalibruje dana tasme dobrze innemu nie bo ma np kręcony mechanizm lub pr-ki na płytce.Niektórzy pewnie nawet nie wiedza że ich deck był grzebany bo jakos tam działa.Zbyt duży rozrzut parametrów po tylu latach.Tak to widze.

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
17-06-2009, 11:38
Kiedyś gdzieś czytałem wynurzenia jakiegoś Amerykanina, który pisał, że ma ogromną taśmotekę, i wszystko od lat nagrywał wyłącznie na MA-R, potem na kolejnych modelach MA-XG... szkoda mu było czasu i energii na rozwiązania kompromisowe, żal mu było nagrywać na gorszych taśmach i potem żałować, że coś przez to utracił - zależało mu zawsze na maksymalnej jakości.
Tyle, że najwidoczniej miał do tego odpowiednie środki finansowe...

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
17-06-2009, 11:58
Gdyby ktoś był zainteresowany Onkyo ta-6511 to własnie zbywam
http://www.allegro.pl/item664495506_onkyo_ta_6511magnetofon_od_1_zl_vintage_deck.html

Jeśli kupi ktoś z forum dorzucę wszystkie kasety jakie znajdę na strychu .