Audiohobby.pl

Magnetofon

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
09-04-2022, 15:03
Witam. Posiadam przedwzmacniacz Kenwood Basic C2. Kupiłem go, aby napędzić mój gramofon Audio-Technica AT-LPW40WN. Na wyjściu mam podłączone aktywne monitory Mackie MR624. Zastanawiam się nad kupnem segmentu z odtwarzaczem magnetofonowym, gdyż mam trochę kaset, których nie mam na czym słuchać. Mój pomysł jest taki, aby dopasować coś do tego mojego przedwzmacniacza, więc zastanawiam się nad jakimś segmentem Kenwooda, tyle, że jest bardzo dużo różnych modeli na rynku. Szukam czegoś co by nie zrobiło mi efektu wąskiego gardła, ale też, aby nie przewyższało jakością pozostałych podzespołów, więc byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzi. Oczywiście nie zamykam się tylko na marce Kenwood, ale chciałbym, aby rozmiarowo w miarę pasowało do siebie, bo przedwzmacniacz i magnetofon będą stały jeden na drugim. W przyszłości jeszcze chciałbym dokupić odtwarzacz CD. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Wojciech7

• 2342 / 1745
  • Ekspert
09-04-2022, 16:07
......... normalny człowiek nie powinien posiadać żadnego magnetofonu bo to szkodzi środowisku naturalnemu, powoduje smog i dziure ozonową.
Tak właśnie,magnetofony jak to udowodniono naukowo przyczyniają się bardzo do zmiany pola magnetycznego ziemi zwłaszcza kiedy kasuje się kasety magnetofonowe:)))

Hammer

• 5607 / 2943
  • Ekspert
09-04-2022, 16:49
Witam. Posiadam przedwzmacniacz Kenwood Basic C2. Kupiłem go, aby napędzić mój gramofon Audio-Technica AT-LPW40WN. Na wyjściu mam podłączone aktywne monitory Mackie MR624. Zastanawiam się nad kupnem segmentu z odtwarzaczem magnetofonowym, gdyż mam trochę kaset, których nie mam na czym słuchać. Mój pomysł jest taki, aby dopasować coś do tego mojego przedwzmacniacza, więc zastanawiam się nad jakimś segmentem Kenwooda, tyle, że jest bardzo dużo różnych modeli na rynku. Szukam czegoś co by nie zrobiło mi efektu wąskiego gardła, ale też, aby nie przewyższało jakością pozostałych podzespołów, więc byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzi. Oczywiście nie zamykam się tylko na marce Kenwood, ale chciałbym, aby rozmiarowo w miarę pasowało do siebie, bo przedwzmacniacz i magnetofon będą stały jeden na drugim. W przyszłości jeszcze chciałbym dokupić odtwarzacz CD. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

magnetofon to tej serii Bascic X1 bodajże pasuje, ustawiony i wyregulowany będzie świetny.

pień

• 3172 / 1681
  • Ekspert
09-04-2022, 17:37
W sumie to chyba każdy magnetofon Kenwood z ery kanciatej będzie świetnie wyglądać z tym preampem.
  A walory dźwiękowe- hmmm-   prywatnie mam trzy i żaden z nich nie gra kiepsko :)  Pewno trzeba by trochę szukać żeby zamulacza Kena trafić.  Jest ryzyko że obojętnie który przebije Audio-Technica

Hammer

• 5607 / 2943
  • Ekspert
09-04-2022, 18:05
Prezent dla żony do kuchni...... ona lubi spoooro basu więc .....
Dawno takiego bajera nie miałem

pień

• 3172 / 1681
  • Ekspert
09-04-2022, 18:56
Ale tam słupków :)
  Ja to bym sobie postawił żeby błyskało- niekoniecznie żeby eqalizowało :)

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
09-04-2022, 20:02
W sumie to chyba każdy magnetofon Kenwood z ery kanciatej będzie świetnie wyglądać z tym preampem.
  A walory dźwiękowe- hmmm-   prywatnie mam trzy i żaden z nich nie gra kiepsko :)  Pewno trzeba by trochę szukać żeby zamulacza Kena trafić.  Jest ryzyko że obojętnie który przebije Audio-Technica

No właśnie głównie chodzi mi o walory dźwiękowe, żeby wąskiego gardła nie zrobić. Czyli generalnie to jakikolwiek Kenwooda będzie dobry?

pień

• 3172 / 1681
  • Ekspert
09-04-2022, 20:59
Ja to tak -hmmm-  na zasadzie własnego widzimisię mojego ucha :)   Uznałem że Kenwoody grają dobrze- bardzo dobrze czy też znakomicie :)  Ja mam KX-7050, KX-5010 oraz od przedwczoraj KX-4520.   KX-5010 to dwugłowicowy ale tak mi się zdaje że gra minimalnie lepiej niż dwa pozostałe które są 3 head.
   Poczekaj jeszcze trochę, ktoś zpewne coś doda na temat Kenwoodów  bo te moje to w końcu nie wszystkie na świecie i nie są z najniższej półki.  Być może są jakieś które trzeba obchodzić z daleka.
 (KX-7050  odpada zresztą bo za wrażenia estetyczne - szczególnie przy Twoim ładnym preampie dostanie najwyżej 2 punkty-  to już mydelniczka jest)

ed:   poczytaj tutaj
http://audiohobby.pl/index.php?board=81.0
« Ostatnia zmiana: 09-04-2022, 21:09 wysłana przez pień »

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
09-04-2022, 22:13
Dzięki. Ale czy jest sens kupować np. KX-1100HX/G lub KX-9010?

pień

• 3172 / 1681
  • Ekspert
09-04-2022, 22:39
Hehe- oba które wymieniłeś gdyby mi się nawinęły to kupuję :)
   9010 mam na liście celów pożądanych.
Ale to ty musisz sam sobie odpowiedzieć.   Ja tam do normalnych nie należę - tak wynika z wcześniejszych postów.

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
09-04-2022, 23:28
Pytam, czy mój przedwzmacniacz przy np 9010 nie będzie wąskim gardłem:)

pień

• 3172 / 1681
  • Ekspert
10-04-2022, 09:27
Ja nie wiem bo nie miałem nigdy takiego przedwzmaka.   Hammer wspomniał o basic X1  a to magnetofon nie w kij dmuchał i był chyba z tym twoim przedwzmacniaczem zalecany do współpracy.  Zakładam więc że wszystko powinno być OK.
   Ale pamiętaj że to tylko moje zdanie opierające się na tym że firma badziewia nie robiła.
   Nie popadaj też w jakąś przesadę>wąskich gardeł<  i innych takich wyjętych raczej z innej branży niż muzyczna.   Zaczniesz za dużo czytać to niczego nie kupisz :)
 I będziesz musiał najpierw dużą bańkę na koncie uzbierać żeby załapać się na jakiś >bieda tor muzyczny<
   A i tak gdzieś podpowiedzą że to lipa albo kable nie takie i polecą jakieś w cenie amfiteatru z opłaconą orkiestrą.
Słuchanie muzyki z zadowoleniem nie wymaga wypruwania bebechów.

(prywatnie zaprotestowałbym gdybyś wspomniał że wzmaka grundiga chcesz kupić.  Nawet dycha to za dużo)

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
10-04-2022, 11:55
OK, dziękuję bardzo. Właśnie ten cały mój zestaw to budżetowy właśnie jest więc o wypruwaniu bebechów raczej mowy nie ma. Właśnie widzę, że ten Basic X1 ma dobre opinie. Trochę mi z wyglądu nie koniecznie się spodobał za pierwszym razem, ale po dłuższym przyglądaniu się muszę stwierdzić, że ma coś w sobie:)

PS
na OLX jest  za 499PLN w stanie technicznym ponoć doskonałym, to dobra cena?

Hammer

• 5607 / 2943
  • Ekspert
10-04-2022, 13:59
Basic X1 po dobrej regulacji i porządnym serwisie no może z 4-5 stówek....mam takie 2 i każdy wymaga porządnego czyszczenia mechanizmu, pozytywki przede wszystkim, i regulacji elektrycznej.
podobny jest także z serii 880

Zapytaj NANO też czy nie ma coś fajnego, bo czasami coś ma, Audiotone miał BX 150 ostatnio, może odda z\a drobne...
« Ostatnia zmiana: 10-04-2022, 14:33 wysłana przez Hammer »

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
10-04-2022, 15:07
Problem w tym, że ja się nie znam na serwisie, więc wolałbym zlecić to komuś jak by było trzeba, tylko nie wiem, czy u mnie w mieście (Chełm) się ktoś czymś takim zajmuje.