Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6107
  • Ekspert
05-11-2008, 09:27
Odpowiadasz na wpis
>> MaciejLK, 2008-11-05 00:34:28

" (...) Co do Technicsa - kilkakrotnie spotkałem się z negatywnymi opiniami o dwuwałkowym mechanizmie, stosowanym w RS-B965. Nie miałem nigdy tego magnetofonu, ale podobno jego mechanizm bardzo łatwo się rozregulowywał i zaczynał gnieść taśmę, jeszcze nawet na gwarancji. (...)"

Tak, to prawda. Swego czasu jak RS-B965 wchodził do sprzedaży krążyły o nim właśnie takie plotki. Wierzyć się w to nie chciało. Jednak miałem okazję się o tym przekonać naocznie gdy kumpel kupił ten model. Co ciekawe gnieść taśmy to nie wszystko, potrafiły nawet wkręcić w taki sposób, że aż ciężko było wtedy kasetę wyjąć. Jednak co ciekawe ten efekt nie występował jakiś czas później, ale potrafił występować od samego początku tuż po kupieniu sprzętu. Nie wiem tez ile w tym prawdy, ale podobno ta usterka dotyczyła tych 965, które trafiały na polski rynek.

Ciekawostką też jest to że przecież mechanizm dwuwałkowy występował wcześniej w RS-B905 jak też w późniejszych RS-BX808/828 i w nich takie cuda się nie zdarzały.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
05-11-2008, 09:58
Ja także bardzo cenię Reference master Pioneera ze wzgl. na kulturę pracy, ale poważne zarzuty to brak DD no i faktycznie te silniczki - raz zaniosłem na ustawienie obrotów i okazało się, że silnik jest tak wyjeżdzony, że nie da się ustawić prawidłowych obrotów - "na zimno" kręcił szybciej, gdy już trochę pracował zaczynał zwalniać ... No i w tym mechanizmie każdy podejrzany stuk, puk może oznaczać, że niedługo mechanizm zacznie się rozpadać - tak to nie żart - przerabiałem to.

Sony ES jest przy zmienianiu funkcji nie jest takie ciche, ale za to z DD i praktycznie mechanicznie niezajeżdzalne - a to naprawdę bardzo duża zaleta, szczególnie teraz, kiedy magnetofonów jest już coraz mniej i nie da się kupić następnego

MEchanizm Akai poznałem pobieżnie, ale przyznam że jakoś mnie nie urzekł, wolałbym jednak sonego lub pioneera

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
05-11-2008, 10:17
Panowie rozbierane zdjęcia prosimy tych wszystkich obnażonych mechanizmów

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Reaper

• 521 / 6104
  • Ekspert
05-11-2008, 13:32
Czy DD w Technicsach też jest niedozajechania?

Savage

• 889 / 6106
  • Ekspert
05-11-2008, 15:05
Tak mialem na myśli mechanizmy reference master pioneera i akai.
Co do przekłądni ciernej.Ludzie to ma po 20lat wiadomo, że będą problemy bo to guma. Wlaśnie z tego powodu musiałem rozbierać ct959. Czynność ta wymaga 1h bo to dużo wykręcania śrubek, po tym nie ma problemu z napędem. Spytajcie rafala996:).
Silniki w pioneerach są do niczego na 3 pioneery jakie mialem, musialem wymienić 3 silniki.
Nie ma rózy bez kolców. Ale mechanizm akai i pioneera  ma wg mnie ich najmniej.
Mechanizmy w esach są bardzo niewdzięczne w naprawach.Całe sterowanie opiera się na kilku kołach zębatych właściwie caly mechanizm się na nich opiera.
Ja wolę przekladnie cierne do napędu, mają mniejsze drgania i na pewno zeby się nie wyłamią.Kawałek gumki można dorobić jeśli nic się nie da ze starej zrobić.
Moje wyznaczniki to: kultura pracy i wykonanie,sposób konstrukcji i co bardzo ważne serwis i trwałość,łatwośc ewentualnej naprawy.
Pzdr

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
05-11-2008, 15:33
Potwierdzam ;)

Bardzo lubię i cenię firmę Sony, podoba mi się ich szkoła brzmienia, bardzo podoba mi się design, ale pod względem mechanizmu moim zdaniem Sony przegrywają z Akai i Pioneerami. Kwestia samego wrażenia z użytkowania - Sony są głośne podczas przełączania funkcji, grzechoczą te koła zębate, wszystko sprawia małej solidności i małej stabilności pracy. Zupełnym przeciwieństwem jest Pioneer, którego dostojność i kultura pracy robi wrażenie od pierwszej chwili.

No i czysto technicznie, tak jak mówi Savage - żeby w kółku zębatym zawsze mogą się wyłamać, a jaki to jest problem przekonali się niedawno ci, którzy dorabiali kółka do Grundigów. Z gumową przekładnią cierną jest mniej problemów i łatwiej ją czymś zastąpić. Jej zastosowanie zapewnia mniejsze przenoszenie drgań i cichszą, stabilniejszą pracę. Co do łatwości serwisowania wierzę na słowo, sam się w to nie bawiłem, chociaż Savage obiecał że mi zademonstruje ;)

Takie jest moje zdanie, fani ESów nie bijcie ;)

Reaper

• 521 / 6104
  • Ekspert
05-11-2008, 20:41
Jak długi żyje pasek napędowy przy normalnym użytkowaniu decka?

Rozumiem, że deck, który stoi i nie jest używany ma większe problemy z paskiem niż taki, który jest na bieżąco używany.

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
05-11-2008, 21:02
To zależy od jakości  zastosowanej gumy.
Średnio pasek ok 10 -15 lat powinien spokojnie trzymać.
Ruskie paski które mam trzymają się jeszcze dobrze a mają ok 16 lat.
Pasek w GRUNDIG CF 5500 ma jeszcze więcej latek i jest OK.
W niektórych rozpuszcza się guma a inne po prostu rwą się.

Kasjel

• 132 / 6105
  • Aktywny użytkownik
05-11-2008, 21:14
Ja mam Technicsa RS 676 z 74r, i gdy robiłem mu przegląd to okazało się, że absolutnie wszystkie paski są dobre.
Mam jeszcze kilka takich trzydziestolatków z oryginalnymi paskami.
Z drugiej strony, znajdowałem też w innych młodszych magnetofonach maź zamiast paska lub rozciągnięty jak guma w starych majtkach :-))

Savage

• 889 / 6106
  • Ekspert
05-11-2008, 21:24
Mój denon jest z 84r i ma oryginalne paski.

Savage

• 889 / 6106
  • Ekspert
06-11-2008, 23:18
mam pytanie do posiadaczy i tych co słuchali pioneera ct959? CO Was tak urzeka w nim? CO w tym dźwięku jest szczególnego?
Pzdr

Reaper

• 521 / 6104
  • Ekspert
07-11-2008, 08:26
Co sądzicie o SONY TC-KE600S ??

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
07-11-2008, 12:49
słuchając ct-959 ma się wrażenie jakby się było wśród tych instrumentów które grają, brzmi bardzo naturalnie, wszystko wspaniale wybrzmiewa, jeden z najlepiej i najwierniej grających decków jakie miałem okazję słyszeć

Reaper

• 521 / 6104
  • Ekspert
07-11-2008, 12:59
Nikt nie bawiłsię deckami z tej nowszej serii SONY??
SONY TC-KE600S ma bias, rec level, 3 glowice. Ale nie ma regulacji ginazda sluchawkowego ani dual capstan.
Mimo to moze jest warty uwagi? To dosc mloda seria z 1996 r. Kosztowal wtedy 500 dolców.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
07-11-2008, 15:27
Powiedzcie jak to jest, czy łatwiej magnetofonowi nagrywac czy odtwarzać? Chodzi o jakośc, bo przecież puszczając sygnał ze zródła ważne zeby nic nie popsuc po drodze i dobrze wykalibrować tasme ,natomiast odtworzyc to juz chyba inna bajka?Jak to jest Waszym zdaniem?