Witam wszystkich użytkowników
Mam na imię Marcin i jeszcze nigdy nie byłem członkiem społeczności zajmującej się szeroko rozumianą elektroniką czy sprzętem audio. Z wykształcenia jestem leśnikiem więc też gdzieś tam nigdy nie stykałem się z multimetrem czy lutownicą. Pamiętam jedynie że mój nieżyjący już stryj kiedy to byłem bardzo mały lubił spędzać czas przy "grzebaniu" w radiach i telewizorach. Możliwe, że ta sama smykałka była również we mnie ale obudziła się nieco później. Otóż jakiś miesiąc czy dwa temu moja partnerka zażyczyła sobie radio w swojej pracowni. Co się okazało po włączeniu tego radioodbiornika kręcąc potencjometrem głośności nic się nie działo. Ot cichutko radyjko grało i tyle. No i ja postanowiłem, że podrążę temat i sam postarać się usterkę usunąć. Oczywiście nie tak do końca sam bo posiłkowałem sie AI ale w czasie tej pracy zaczęła mi się ona coraz bardziej podobać. Multimetr już miałem, sprawdziłem jak mierzyć i gdzie czy potecjometr jest dobry. Okazało się, że nie jest więc kupiłem nowy o takich samych parametrach. Kupiłem też kolbę do odsysania lutu, lutownicę kolbową, pastę lutowniczą, cynę już miałem. I tak powoli powoli wymieniłem ten potencjometr i radioodbiornik zagrał mi w stereo i w końcu głośno. Uradowało mnie to bardzo i z rozpędu kupiłem na licytacji na pewnym portalu radioodbiornik Veb Stern Steracord KR450 a za chwilę drugi, mniejszy Universum CTR-3075 w celu ich odnowienia bo renowacja to za duże słowo jak na mnie laika. Dlaczego one? Bo udało mi się wyrwać za jak najmniejsze pieniądze. Przy tym oglądam sporo materiałów na temat przywracania nowego życia radioodbirnikom i magnetofonom. Staram się poznawać arkana elektroniki bo wiedza jest kluczem, a zwłaszcza myślę w tej dziedzinie.
Oczywiście wszystko powoli, bez parcia ale zajawka przyznaję jest przyjemna. Tak też trafiłem do Was na forum mając nadzieję że sporo się tutaj nauczę a jak nie będę mógł znaleźć gotowej odpowiedzi na moje pytania to sam Was zapytam.
Po krótce opisałem Wam swój przypadek, witam się jeszcze raz.
Pozdro