Audiohobby.pl

Walkman kasetowy

Tymoteusz

• 29 / 54
  • Użytkownik
18-09-2025, 12:02
Napiszcie jak się zabrać do tych capstanów. Jakie kroki poczynić, jaka kolejność jest ważna, żeby dostać się do trybu cam gear. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Tymoteusz

• 29 / 54
  • Użytkownik
24-09-2025, 16:35
Cześć.
Dostałem się do tego czarnego elementu cam gear, ale nie ściągałem go bo siedział mocno a nie chciałem nic na siłę robić. Wygląda na to że ten element nie jest uszkodzony. Złożyłem mechanizm i wyglądało na to że powinno wszystko działać dobrze, jak kręciłem trybami ręcznie mechanizm działał poprawnie (albo mi się tak wydawało).
Przykręciłem płytkę, przylutowałem odlutowane elementy i podłączyłem baterię. Niestety działa źle jak wcześniej.
Zastanawiam się dalej co może być problemem.
Być może element zaznaczony 1 nie pozwala na pełne wychylenie elementu 2 co powoduje że nie może się odpowiednio ustawić i nie może przyblokować cam gear aby się nie kręcił. W rezultacie ciągle przekręca się o kilka trybów i wraca do wcześniejszej pozycji. Cam gear ustawiony jest jakby do przewijania kasety i nie wskakuje na tryb play. Tryby/talerze nie obracają się. Co może być przyczyną takiego działania? Może ta cewka (1)? Macie jakieś pomysły?

Hammer

• 5227 / 2852
  • Ekspert
24-09-2025, 19:26
Musisz podłączyć płytke tak aby widać było prace mechanizmu, cewka jak widać steruje funkcyjnie.