| Chaos
(306/5/631) Wrocław
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-14 / 01:02
panowie, nie wiem czy ja mam ostatnio jakiegos pecha czy tez to bardziej powszechne zjawisko. w przeciagu ostatnich 2-3 miesiecy juz trzeci raz trafiam na zagrzybione, fabrycznie zapakowane kasety metalowe. kupione od dwoch roznych sprzedajacych, maja bardzo podobnie wygladajaca plesn. atakuje ona krawedzie tasmy tak ze latwo jest ja zobaczyc nawet przez folie i plastik. jedna taka "pieczarkarnie" rozkrecilem i okazalo sie ze pod elementami nieprzezroczystymi, grzyb byl jeszcze wiekszy. rocznikowo to ok. 20-letnie, rozne odmiany TDK MA. czy stara tasma metalowa jest bardziej podatna na plesn? mam sporo kupionych z roznych zrodel kaset chromowych i wszystkie sa wolne od plesni.
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 21:19
Witam
Oto część kolekcji. Zaznaczam, że każda z widocznych tu kaset jest zakupiona od meneli, którzy wygrzebali je ze śmietnika. Umowna cena za kasetę na wolumixie to 1 zyla, ale można kupić i za 50 gr. Kupowanie kaset w folii na ebay to nie dla mnie - wolę polowania w tym stylu, to jak zabranie starego psa ze schroniska:)
Pozdro
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 22:06
zdjęcia pomimo odpowiedniego rozmiaru nie chcą się załadować:((((((((((
|
| Gustaw
(6455/149/1060)
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 22:25
Przed dodaniem wpisu ze zdjęciami dodaj w polu tekstowym dowolny znak. Może być nawet kropka. Powinno być OK.
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 22:44
hmm
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 22:45
dzieki
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 22:47
i moze jeszcze to
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-15 / 22:50
i to
|
| SirJack7
(50/0/815) Wa-wa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-16 / 22:03
Witam.
Ciekawe zbiory :)
Mam prośbę: jak byś mógł dać to pierwsze zdjęcie ale w większej rozdzielczości np :1024 / 768 .
|
| noneedmore
(8/0/128) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-21 / 21:14
Witam.
Chciałbym kupić następujące kasety: TDK MA-R, TDK MAR-C, TDK MA-XG, Nagaoka Metal Music, Sony Metal Master - oczywiście jak znajdzie się ktoś, kto będzie chciał takowe sprzedać, w co bardzo wątpię.
PS. Udało mi się zakupić niezłą kolekcję fanatyka kaset z lat 80, jest sporo dubli- chętnie się powymieniam: np są Maxelle XL II S- te pachnące i błyszczące:) niebawem zdjęcia wrzucę.
PS. SirJack7 jeśli chcesz powiększyć swoją kolekcję o 1 philipsa z początków ery kasety oraz 1 Agfę ferrocolor 90+6 (niebieska) za totalnie free to zajrzyj na Wolumen w jakąś sobotę (kon. tel. 791927245)
|
| SirJack7
(50/0/815) Wa-wa
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-21 / 23:12
Dzięki za fotkę, a na Wolumen zajrzę jak się trochę ociepli ;) trzeba być z rana czy po 13 ?, bo tak jakoś pamiętam kiedyś działał Wolumen w soboty.
|
| Janusz_Szy
(50/1/89) Katowice
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-28 / 22:04
Witam
Znalazłem post w zakładce 'Kasety Magnetofonowe' ten na temat zapisu RS-AZ7 na
kasetach rożnych producentów „Maxell XL-II” / „Fuji DRII” / „Fuji KII” .Wszystkie nagrywane kastety były chyba w „ATC (STD)” szkoda ze podczas i tak czasochłonnego zajęcia nie zrobiłeś testów w „ATC (H) / dla kaset których zapis okazał się z wyraźnie podbitymi tonami wysokimi i dla „ATC (L) / dla kaset z nagraniem z obciętym pasmem wysokim a nadmiernie uwydatnianymi niskimi tonami ” .Robiłem kiedyś podobne porównanie zapisu wybranego utworu na jednej kasecie lecz na kilku magnetofonach w systemach „Dolby /B/ /C/ oraz bez filtrów po przeczytaniu wypowiedzi iż na temat RS-DC8 że nie da się na nim słuchać „normalnie zwykłych kaset” w teście wzięły udział decki z różnego okresu produkcji Technicsa no i oczywiście te które mam .Test opisałem bardziej pod kontem porównania DCC vs (M45 / M85 / RS 631 / RS-B505 / RS-BX707 / RS-BX747 / RS-DC8 / DC10)z drobnymi opisami różnic wynikających z testu .Opis był maksymalnie skrótowy a i tak zajmował prawie całą stronę .
Stąd moje pytanie cz w RS-AZ7 są funkcje „ATC osobno ustawiane dla (H) i (L) bo ręcznie ustawianego pokrętła
(Bias Adjust +/-) AZ7 chyba nie ma .
|
| MaciejLK
(497/0/1479)
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-29 / 08:25
AZ6/7 nie mają ręcznej regulacji prądu podkładu, i nie mają też tej funkcji "programowania" ATC by użyć obniżonego, normalnego bądź podwyższonego prądu podkładu. Co ciekawe, na wyświetlaczu AZ6 znalazłem nieczynne symbole L, M i H, tak jakby w zamierzeniu producenta magnetofon jednak miał mieć te funkcje, a zrezygnowano z tego. Myślałem też, że być może używano po prostu tego samego wyświetlacza w różnych modelach, ale jednak nie: wyświetlacz w AZ6/7 jest inny niż w 747/646/701. Wygląda na to, że wyświetlacz do AZ6/7 został zaprojektowany na wyrost. Albo też był stosowany w jakimś modelu przeznaczonym tylko na rynek japoński, u nas zupełnie nieznanym.
|
| aulait
(119/3/1198) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-04 / 11:24
Panowie ma ktoś sprawdzony system na odświeżenie okładek kaset?
Kupiłem trochę fajnych używanych w niezłym stanie, ale okładki matowe, porysowane :(
Chodzi mi właśnie o jakiś sposób na pozbywanie się tego zmatowienia ;)
|
| Janusz_Szy
(50/1/89) Katowice
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-04 / 14:38
"Odpowiadasz na wpis
>> aulait, 2012-03-04 11:24:11
Panowie ma ktoś sprawdzony system na odświeżenie okładek kaset?
Kupiłem trochę fajnych używanych w niezłym stanie, ale okładki matowe, porysowane :(
Chodzi mi właśnie o jakiś sposób na pozbywanie się tego zmatowienia ;) "
Straciłem ponad godzinę ale wymodziłem takie cośśśśśśś
A może własna naklejka BASF z czerwoną obramówką i kropkami ?????
Zamiast czyścic starą zrobiłem na 70% dokładności bo się śpieszyłem
oceńcie sami
|
| aulait
(119/3/1198) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-04 / 15:17
Pomysł całkiem fajny... też pomyślałem o dorabianiu nowych naklejek na drukarce po zeskanowaniu starej.
Tylko nie daje to odpowiedzi jak zreanimować stare pudełka z pleksy.
Pewnie jest jakaś pasta, czy coś podobnego, co umożliwia bez morderczego wysiłku wypolerowanie... jest?
|
| aulait
(119/3/1198) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-04 / 15:19
Kaseta fajna, ja wczoraj wieczorem upolowałem na A.... dziewięć BASF MAXIMA. Nówki po dyszce za sztukę ;)
|
| Janusz_Szy
(50/1/89) Katowice
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-04 / 15:23
Papiery wodne granulaty kolejno 800 / 1200 (na mokro) a na koniec pasta polerska może być Tempo na frocie i polerka delikatnie uratowałem tak już kilka telefonów i odtwarzacz Mp4 Creative Zen jak nowy .
|
| aulait
(119/3/1198) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-04 / 15:29
Polerka ręczna? Długo tak trzeba polerować?
|
| Janusz_Szy
(50/1/89) Katowice
 WYŚLIJ PW
|
2012-03-05 / 09:18
Wnioskują z gabarytów pudełka na kasetę czas polerki nie powinien przekraczać 10/15 minut
Szlifując najpierw papierem z grubszym (800) ziarnem będzie dokładnie widać miejsca już wyszlifowane
miejsce to najpierw zrobi się matowe (jedyny sposób na pozbycie się rys)
następnie papier z drobniejszym ziarnem (1200) wygładzi warstwę po usuwaniu rys .
Kolejna czynność to polerowanie szmatką z niewielką ilością pasty polerskiej np. tempo używana przy
regeneracjach lakieru przez lakierników samochodowych .
Gdy po jednokrotnym polerowaniu i wytarciu na sucho
efekt będzie zbyt mało widoczny można ponowić polerkę pastą .W wypadku BARDZO głębokich rys mogą nadal
pozostać już drobniejsze ryski .Całość jednak będzie nieporównywalnie lepsza do pierwowzoru .
Jeżeli komos zależny na perfekcyjnym wypolerowaniu pudełka można zacząć czynność od papieru
wodnego o granulacie 320 / 600 /800 /1200/2000/. ważna jest kolejność granulatów gdyż kolejne grubości
stopniowo wygładzają miejsce polerowane (szybka i niedokładna polerka nie przyniesie zamierzonych efektów)
ale to już bardzo czasochłonne zajęcie .
Zajmuje się wykonywaniem i regeneracją atrakcji wodnych w Aqua Parkach polerowanie ślizgów zjeżdżalni nie
należy do rzadkości .
Opis długi lecz pozwoli osobom niemających z tym nic wspólnego do tej pory wykonać tą czynność prawidłowo i
osiągnąć zamierzony efekt .
Pozdrawiam Janusz
|