| Savage
(881/3/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-09 / 19:49
>> gotyk1, 2009-10-09 18:03:55
Masz częściowo rację. W zasadzie to chyba dokładnie chodzi Ci o to żeby byle kto i byle gdzie nie wsadzał łap jak nie ma o tym pojęcia. I to chyba było by najlepsze podsumowanie.
Bo same plomby nic nie gwarantują, jakbyś miał możliwość oddać decka tak jak Cles swojego Dragona do rekomendowanego serwisu i zmienili by ustawienia bo z pomiarów wyszło, że jest źle to chyba nie miałbyś im tego za złe? :)
A ja nie mam czasu nawet kasety do decka włożyć ostatnimi czasy ech
|
| gotyk1
(937/24/1525) + +
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-09 / 19:53
>>jakbyś miał możliwość oddać decka tak jak Cles swojego Dragona do rekomendowanego serwisu i zmienili by ustawienia bo z pomiarów wyszło, że jest źle to chyba nie miałbyś im tego za złe? :)
......................NIE :-)
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-09 / 21:23
mieliście takie doświadczenia, że nagrywacie płytę CD na kasetę albo na szpulę i z odtwarzacza CD niby idzie elegencko, balans zachowany, a na szpuli mimo dobrej regulacji nagrywa ze złym balansem na któryś z kanałów?
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-09 / 23:05
Słuchajcie więc z 990`tką jest tak:
Dosłownie przed momentem skończyłem słuchać taśmę nagraną na tym decku. Deck zachowuje się dziwnie podczas nagrywania. Gdy zaczyna nagrywać (od momentu naciśnięcia pauzy/play na źródle dzwięku) pojawiają się strzępy dźwięku w lewym kanale później w prawym i po 2-3s nagrywa już ok! Gdy zatrzymam taśmę i po kilku sekundach ponowie odtwarzanie to na początku mam zanik kanału lewego (nie całkowity, ale dość mocno słyszalny), dodatkowo Wam powiem, że nie zawsze! Podczas kalibracji na 10minucie taśmy słupki wcale nei szalały, można było elegancko taśmę skalibrować! Nie wiem co jest grane, ale może coś z rolkami?
Czekam na wasze sugestie. To samo napisze na audiostereo, może tam kasjel, albo korwin mi coś powiedzą na ten temat :)
|
| rafal996
(1088/3/1537)
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 00:18
Taśma jeździ po głowicy jak po łysej kobyle - tak na moje oko. Poprzyglądaj się krawędziom taśmy po kilkukrotnym odtwarzaniu, sądzę że są ładnie, równiutko zagięte. Tego nawet na pierwszy rzut oka nie widać, ja oglądałem pod szkłem powiększającym ;)
Daleko masz do Milanówka? Ja bym z tym deckiem pojechał i panu Leszkowi pokazał jaki sprzęt wypuścił spod swojej ręki.
|
| MaciejLK
(497/0/1478)
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 10:19
Mam to samo zdanie - taśma lata po głowicach jak sprzedawca po pustym sklepie! Jeśli taśma nie jest równo prowadzona po głowicach, są właśnie takie efekty - nierównowaga kanałów, w dodatku zmieniająca się, i problemy z kalibracją do nagrania, bo w dwóch kanałach zapisywane są sygnały o różnych częstotliwościach, i prawidłowa kalibracja zależy przede wszystkim od poprawnego ich zapisania i odczytania, a następnie porównania.
Efekt najczęściej jest najgorszy na samym początku, gdy szpulka nawijająca jest pusta, po przewinięciu bardziej do środka taśmy przeważnie jest lepiej - zmienia się moment obrotowy na szpulce i naprężenie taśmy pomiędzy szpulkami, wałkami i głowicami, taśma lepiej się napina i biegnie już prosto przez głowice.
Jeśli mechanizm nie jest kompletnie rozregulowany (np. wskutek kręcenia na oślep wszystkimi dostępnymi śrubkami), najczęściej winna jest prawa rolka dociskowa (odbierająca) - zużyta, ślizgająca się, albo nie całkiem równoległa do osi wałka napędowego. Warto też przyjrzeć się lewej rolce, przy której najczęściej jest prowadnica taśmy.
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 12:44
Dziękuję za odpowiedź! Jak pisałem na AS dzisiaj zobaczę co się z tymi rolkami dzieje i dam znać wieczorem!
|
| Gardenus
(1591/1/1525) Szczecin
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 14:15
Maciej LK
W 100% racja.
>> neomammut
Sprawdź jak zachowuje się taśma gdy odchylisz lewą rolkę dociskową.
Tutaj częściowo znajdziesz odpowiedź.
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 14:28
Jak odchylę lewą rolkę to tracę wysokie tony...., nie wiem jak z balansem, sprawdzę wieczorem.....
|
| Gardenus
(1591/1/1525) Szczecin
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 15:27
Aha .
Dodam !
Do testów regulacji, kalibracji użyj bardzo dobrej taśmy. Ja do takich celów używam SAMSUNG SQC 90.
Może inne też są dobre ale ja najczęściej na niej testuję. Jest idealnie równo cięta, ani za szeroka ani za wąska . Ma równo rozłożoną warstwę czynną. Nie zostawia śladów wzdłużnych jak inne np. TDK SA. Zapis i odczyt na dobrze ustawionej głowicy , sprawnym torze przesuwu taśmy oraz dokładnie zestrojonej elektroniki jest idealnie równy pod względem przenoszenia pasma oraz poziomu obydwóch kanałów. Inne taśmy, a nie będę robił tutaj co niektórym wyrobom antyreklamy do tego celu nie nadają się.
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 16:21
Gardenus, tzn, że coś jest jednak nie tak z torem, skoro zanikają mi wysokie tony?
Samsung SQC 60 też się nada?
|
| Gardenus
(1591/1/1525) Szczecin
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 16:34
Zapewne tak.
Dobrze ustawiona głowica oraz pozostałe elementy przy odchylonej lewej rolce nie powinny w znaczącym stopniu obniżać jakości dźwięku. Ja przynajmniej tak reguluję .
SQC 60 chyba taką mam w zbiorach.
Poszukam jej, przetestuję dam znać.
Daj skana wkładki tej taśmy sprawdzę czy ty to z tego samego okresu produkcji jaką ja posiadam.
|
| Gardenus
(1591/1/1525) Szczecin
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 18:07
TDK-SA 90 ze ze złotej serii jest neutralna można jak najbardziej użyć do regulacji magnetofonu.
Co prawda zdjęcie trochę ciemne ale widać, że w CF 5500 wszystkie elementy ( potencjometry ) są równo ustawione podczas zapisu.
P.S
W taśmach UX-S czy TD-K SA tych ostatnich lat produkcji ustawienia potencjometrów zapisu są rozbieżne.
Dam też fotkę ( aktualnie ładują się akumulatorki ).
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| marcow
(794/62/994) Swarzędz
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 18:09
Założylem wątek "Klocki z myszką". Nie wieżę ze wśród was nie ma właściceli pięknych klasycznych klocków!
Opiszcie ich historię,pochwalcie się co chowacie w swoich skarbcach!
marcow
|
| Gardenus
(1591/1/1525) Szczecin
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 19:08
Dodam.
Dlaczego używam SAMSUNG -ów ?
a no z tego powodu, że taką przeznaczyłem do testów , szkoda by było " zużywać" inne równie bardzo dobre taśmy.
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 19:13
Gardenus, TDK ze złotej serii to ta kaseta która jest na zdjęciu?
|
| Gardenus
(1591/1/1525) Szczecin
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 19:16
Tak to ona.
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 22:22
Gardenus, jest więc tak:
Włożyłem przed 20-ma minutami do 990`tki kasetę TDK SA 90 ( http://allegro.pl/item763102033_tdk_sa_90_folia.html) i....
KU.... ZAJEBIŚCIE! Jest równo, czysto, odtwarza jak głupi, a do tego zachowuje się tak jakby nic nie było! Nie wiem co jest, ale może po regulacji u Pana Leszka deck stał się bardziej czuły na kiepskie nośniki? Balans super, twardo trzyma środek, taśma nie ślizga się po głowicy, niezależnie który fragment zawsze odtwarza prawidłowo! Aż miło się słucha! Bas konkretny, kontrolowany z niezłą barwą, środek i wokal naturalny, a góra - żadnej przesady i ten analogowy odcień, ŚWIETNIE!!!
W sumie to zrobię jeszcze jeden test, włożę kasetę Sony Metal-ES 90 Ceramic. Niezła taśma więc powinno być ok :)
Kaseta TDK SA 90 była nagrywana na 730ES bez ruszania gałek od kalibracji. Przed nagranie została zdemagnetyzowana głowica a kasetę (była w folii) przewinąłem chyba z 6 razy, po 3 na stronę.
|
| neomammut
(638/3/1215) Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 22:39
Nagrałem na sonym ceramic i jest to samo, ale już na Sony UX-PRO90 nagrywa super! Zachowuje się jak podczas odtwarzania TDK SA!
|
| MaciejLK
(497/0/1478)
 WYŚLIJ PW
|
2009-10-10 / 23:03
Moim zdaniem tak jednak nie powinno być. To prawda, że budowa niektórych kaset powoduje, że z nimi takie problemy występują częściej niż z innymi, ale dobrze wyregulowany mechanizm powinien poradzić sobie z każdą kasetą, o ile nie jest uszkodzona (np. odkształcona termicznie). Jeśli z jednymi kasetami jest OK, a z innymi źle, to jednak znaczy, że coś jest nie tak z regulacją mechanizmu, a najczęściej winne są zużyte rolki dociskowe, szczególnie gdy ich oś nie jest idealnie równoległa do wałka przesuwu (dopuszczalne odchylenie tych dwóch osi wynosi poniżej jednego stopnia kątowego). Większa nierównoległość powoduje spychanie taśmy w bok z wałka i głowic, a najczęściej winne jest po prostu zużycie rolki i jej osi.
|