Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
Autor Temat: Konkurs na administratora technicznego
lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-08-29 / 09:13
Witam

Wiele razy narzekano na stan techniczny serwisu, a to ze nie ma tego a to ze nie ma tamtego.
Mi osobiście to nie przeszkadza, choć rozumiem i nie mam nic przeciwko zeby pewne rzeczy poprawić.
Nie mam już weny na umawianie sie ze Zbyszkiem, on zresztą też ma inne zajęcia.
Wczoraj poprosiłem żeby sie określił w temacie czy ma nadal czas prowadzic serws, bo jesli nie to rozejrze sie za nowym adminem technicznym.
Myślę ze bez pretensji z którejkolwiek strony Zbyszek napisal żebym rozejrzał sie za inną osobą w tym temacie.

Tak wiec jeżeli jest na serwisie osoba majaca ochote poprowadzic go od strony technicznej bardzo prosze o kontakt.
Wszelkie uprawnienia zostaną przekazane.

Jeżeli zdarzy sie sytuacja, ze Zbyszek da sobie totalnie spokój z prowadzeniem serwisu od strony technicznej i pewnie kiedyś tam przytrafi sie sytuacja realnego problemu a nie na zasadzie , ze "serwis jest szmelcem" bo np. nie ma funkcji edycji....tak więc np. serwis się "wywróci" to niestety raczej na dobre.

To tak tylko informacyjnie :-)

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-08-29 / 11:39
Lan,
Dobry timing, że tak powiem :)
Właśnie przymierzałem się ze Zbyszkiem do wprowadzania poprawek do istniejącego silnika.
A co powiesz na przepisanie forum na silnik phpBB w takim razie ? To byłby chyba dobry kierunek...
We wrześniu planuję kilka dni urlopu to mógłbym ze 2-3 dni poświęcić na ten zbożny cel :)

W administracji technicznej mogę pomagać w miarę możliwości - ale full time job to nie będzie - mam swoje ograniczenia :)

http://stereo-underground.pl

fallow
(5345/53/1508)
WYŚLIJ PW
2010-08-29 / 11:59
Przeniesienie forum na phpBB to moim zdaniem najbardziej logiczny wybor ze wszystkich.
Mysle, ze w zasadzie tak nalezalo postapic od samego poczatku i kilka razy juz zastanawialem sie czemu wlasciwie forum nie jest oparte na phpBB :))

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-08-29 / 12:45
Robert, bardzo dziękuję.

Z mojej strony najmniejszych ale (php88).

cadam
(2758/142/1540)
WYŚLIJ PW
2010-08-29 / 17:11
cytat z zhornik'a z wątku Uwagi i pomysły w wyglądzie i funkcjonalności forum.

"phpBB nie jest wzorem ani jeśli chodzi o oprawę graficzną jak i szybkość kodu. No i tego typu for na sieci są setki tysięcy."

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-08-29 / 22:14
>> cadam

Będzie Pan zadowolony... ;)

fallow
(5345/53/1508)
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 10:12
>> cadam, 2010-08-29 17:11:03
cytat z zhornik'a z wątku Uwagi i pomysły w wyglądzie i funkcjonalności forum.

"phpBB nie jest wzorem ani jeśli chodzi o oprawę graficzną jak i szybkość kodu. No i tego typu for na sieci są setki tysięcy."

---

Rownie dobrze mozna zablokowac mozliwosc postowania z Windowsa, ktory wzorem nie jest jezeli chodzi o szybkosc ani oprawe graficzna :) i w sieci jest go setki tysiecy.

Mysle, ze obecny silnik forum na pewno nie jest wzorem jezeli chodzi o funkcjonalnosc i GUI, jest daleko w tyle za phpBB. Przynajmniej z punktu widzenia uzytkownika wyglada bardziej jak akademicki eksperyment niz pelnowartosciowy engine.

majkel
(5639/43/1538)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 10:26
O co chodzi z tą szybkością? Będę musiał wolniej czytać albo pisać posty?

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 16:55
Jeśli można się wtrącić to osobiście nie chciałbym aby AH znalazło się na silniku phpBB, tak jest przejrzyście, oryginalnie i wyjątkowo. Zawsze ceniłem to forum właśnie za to :) Brak edycji, ciągłe błędy z linkowaniem itd z tym da się żyć. Dla braku edycji nawet widzę kilka plusów tak na marginesie, kilka razy kląłem na edycję na forum.mp3store bo nie mogłem przeczytać spokojnie starego wątku, w którym część autorów postanowiła własnoręcznie "wykosić" swoje wypowiedzi po czasie. Jestem za pozostawieniem wszystkiego tak jak jest, jeśli nowy administrator również popiera tą idee na pewno nie będę narzekał :) Poprawa drobnych błędów nastąpi pewnie z czasem, jestem cierpliwy.

Odnośnie szybkości, często zdarza mi się korzystać z małych przepustowości łącza i szybkość załadowania strony ah w porównaniu do przeglądania mp3.store lub head-fi czy dzwiek.org jest większa. Dodatkowo nie trzeba się przebijać przez masę działów, poddziałów itd. Jakoś bardzo mi przypadł do gustu prosty wygląd i szybki dostęp do tematów na ah i osobiście nie chciałbym aby to się zmieniło. Mówię to jako użytkownik ;))

magus
(13643/68/1541)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 17:00
Ja też uważam że ogólny układ i wygląd forum oraz brak edytowanie postów powinien pozostać (jeśli ktoś koniecznie potrzebuje, to jako kompromis można wprowadzić opcję możliwości zmiany tekstu w ciągu np. 3 minut od wysłania)

ale problemy z linkowaniem warto by rozwiązać
tylko czy do tego potrzeba przechodzić na phpBB?

konrad
(807/2/1175)
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 17:17
Ja co prawda się na ah nie rozpisuję ale prawie wszytko czytam i mi też pasuje tak jak jest teraz-tzn prosto i przejrzyście, bez zbędnych bajerów.

majkel
(5639/43/1538)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 17:46
A ja uważam, że edycja postów jest przydatna. Może być ograniczona czasowo, ale nie musi. Przeglądanie internetu na komórce uważam za ciężkie stadium nałogu i podziwiam samozaparcie. Inna sprawa, gdy ktoś musi służbowo, ale dla przyjemności to ja nawet filmu nie jestem w stanie oglądać na ekranie mniejszym niż 8 cali przekątnej.

@magus - statutowo i tak mam prawo pousuwać swoje wpisy z pomocą Admina audiohobby, więc to jest kwestia użytkowników, a nie silnika forum, czy wątki będą wyglądały z sensem czy bez.

magus
(13643/68/1541)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 17:57
majkel

ale te statutowe rozwiązania są stosowane od, nazwijmy to, święta, a nie na co dzień
dodatkowo widać wtedy, że coś było, ale zostało wywalone

poprawianie historii - korygowanie wpisów po dokonaniu następnego - to dla mnie dziwny pomysł
jak ktoś chce coś poprawić, uzupełnić, to zawsze może to zrobić w następnym wpisie

asmagus
(3155/64/1087)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 17:59
Mnie osobiście brakuje:
- edycji postów, wystarczy w ciągu 5 minut od napisania - człowiek czasem takie byki strzeli, że jak czyta to sie płakać chce a poprawić nie ma jak;
- wstawiania zdjęć w tekst;
- podpisów, które można w html edytować i przede wszystkim
- możliwości pogrubiania, i zaawansowanej edycji tekstu.

w.luczynski
(780/10/1540)
Białystok
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 18:05
Do tej pory najbardziej podobało mi się to, że od razu wszystko widać, nie trzeba klikać kilka razy aby dojść do swojej zakładki jak na innych forach. Bez zbędnych bajerów i nachalnych, wyskakujących okienek. I zdjęcia zmniejsza lepiej niż AS.
Jak za darmo to super. Bez względu na to co będzie dalej dziękuję koledze hornikowi za zrobienie nam takiego forum :)
Włodek

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 18:08
@Majkel, z tą małą prędkością łącza to miałem na myśli 512kbps, a nie komórkę ;) To moje maksimum, a raczej minimum w sytuacji gdy nie ma nic innego pod ręką i niekiedy wystarczy otworzyć kilka zakładek jednocześnie i takie mp3store już ładuje się z oporami.

Moim zdaniem bajery na forach są zbędne, bez tych wszystkich chmurek i buziaków zawartość serwisu prezentuje się poważniej i bardziej przejrzyście. No ale w sumie to jest tylko moje zdanie więc myślę, że najlepszym pomysłem byłoby zorganizowanie ankiety, w której mogliby wyrazić swoje zdanie wszyscy użytkownicy. Jeśli oczywiście administrator w ogóle przewiduje 2 opcje :)

majkel
(5639/43/1538)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 18:14
Mnie nie są potrzebne, a nawet doceniam brak: stylów, rozmiarów czcionek i innych efektów a la Word, emotikonów, zwłaszcza animowanych, banerów w podpisach, wyskakujących okienek, reklam we flashu. Ewidentnie do poprawienia:
- linki
- kodowanie znaków specjalnych i diakrytycznych
- linkowanie do postów - zamiast tego wyrzuca na koniec wątku, z którego skrót posta pochodzi

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 19:34
Panowie,
Pozwólcie, że coś sprostuję. Myślę, że przy odrobinie chęci da się spokojnie zachować obecny, prosty i użytkowy wygląd forum.
Zmiana silnika nie musi mieć wpływu na wygląd zewnętrzny. Trzeba te dwa aspekty zdecydowanie rozdzielić.
Porównując najprościej i bez wnikania w szczegóły - można to porównać do samochodu.
Silnik działa pod spodem i napędza samochód. Jego wygląd zaś jest zapewniony przez karoserię.
Można zakupić różne wersje samochodu, które różnią się i silnikiem i karoserią (jej kolorem i kształtem) lecz wciąż będzie to samochód tej samej marki np. VW Passat.

Tak samo w przypadku forów i ich silników - można za pomocą jednego silnika stworzyć dziesiątki forów o różnym wyglądzie i stopniu skomplikowania :)

Lt_Bri
(151/6/1482)
Białystok-Smolanka
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 19:48
To zadziwiające jak "prymitywna" prowokacja potrafi rozruszać towarzystwo ;)

-----------------------------------------------------------
Mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata...
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Więc uważajcie!!!

Frank Zappa

Ahmed
(1910/88/843)
Północny
Afganistan
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 20:43
Domagam się zakładki pt "Materiały wybuchowe". Tło w tej zakłdace powinno być czerwone, w białe grochy. !!!

Coś mi moja afgańsko-terrorystyczna intuicja podpowiada, że ten czarny sierściuch dobrze zrobi temu forum.
Wysraczy zobaczyć jak wygląda jego stereo-podziemie.

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 21:17
Panowie, myślę że nikt z nas nie chce zmieniać stylu serwisu.
Chodzi o wyeliminowanie "ale".
LtBri, nic osobistego...masz sporo racji, ja nie mam nic przeciwko zeby same pomysły zostały wprowadzone w życie...ale bez przesady...moze nie jestem specjalnie wymagający w tym aspekcie, ale serwis od strony technicznej oceniam na dobre 4 (funkcjonalnosć, a przede wszystkim brak większych wysypań) ...i tutaj robota Zbyszka jest dla mnie 100% satysfakcjonujaca.
Serio, gdyby nie "strzały znikąd" ze komuś nie pasi to albo tamto, ze komuś tam(zdaje sie Piotrowi) wkleiła sie kropka bez obrazka czy odwrotnie podczas gdy mi sie wkleja wszystko a sam serwis ma wbudowany moduł automatycznie dopsowywujący wielkość obrazka do max rozmiaru jaki można zamieścić...trzeba tylko zachowac akceptowalne formaty wsadowe (zdaje sie gif i jpeg, czyli standard)....niepotrzebne rozmowy i tyle...w tym czasie można pogadac o czymś treściwym.
To taka opcja oczywiście :-)

aasat
(2000/18/1521)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 22:41
linki mozna naprawic, pokazcie kawalek kodu ktory odpowiada za wyswietlanie linkow, znam kilku webmasterow, na pewno sobie poradza z tym problemem

konrad
(807/2/1175)
WYŚLIJ PW
2010-08-30 / 23:01
Aaaa... już wiem o co chodzi. Lancaster toczy działa na nowy silnik AS :D

Ahmed
(1910/88/843)
Północny
Afganistan
WYŚLIJ PW
2010-08-31 / 00:39
>> lancaster, 2010-08-30 21:17:11..
i tutaj robota Zbyszka jest dla mnie 100% satysfakcjonujaca

Zbyszek poświęcił czas forum tak jak mógł i tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości, że zrobił sporo dobrej roboty.
Ja sobie myślę tak, że nawet trochę głupio zaprzątać mu głowę, szczególnie, w sytuacji kiedy Zbyszek się uczy.

>>Konrad
Słyszałem, że nawet mój baran, ze stada afgańskich owiec, ma w pompie to czy audiostero zmienia silnik.
Na razie czytałem, że oprócz awatarów będzie można ostrzegać i łatwiej banować. To prawdziwie nowa jakość !!!

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-08-31 / 15:36
Tak nawiasem mówiąc to chyba im owa migracja niezbyt dobrze idzie na AS...

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2010-08-31 / 15:41
W mojej opinii najlepszym rozwiązaniem będzie gdy przeprowadzą migrację np. na ....... księżyc ?

szwagiero
(1867/7/1540)
WYŚLIJ PW
2010-09-02 / 10:50
Migracja AS idzie w stronę takiego samego wyglądu i funkcjonalności jak tysiące innych for... dla mnie padaka, wcześniej było lepiej. Dlatego nie robiłbym na audiohobby rewolucji tylko poprawił kilka drobnych rzeczy.

Bednaar
(441/5/1497)
Łódź
WYŚLIJ PW
2010-09-02 / 11:49
Jak dla mnie można byłby tylko umożliwić edycję postów.
A propos obecnej funkcjonalności AS - tragedia...

neomammut
(638/3/1215)
Wawa
WYŚLIJ PW
2010-09-10 / 16:13
Witam!
Jeśli chodzi o silnik forum to polecam PunBB, używałem, jest szybciutki, phpbb może się schować, zajmuje mało miejsca, nie sypie się (jest stabilny jak skała po odpowiednim usprawnieniu i ustawieniu, oczywiście obowiązkowe cotygodniowe czyszczenie tabel, ich optymalizacja itd. nie zaszkodzi), posiada wiele funkcji, które można wyłączyć, a nie tak jak w innych silnikach - uśpić. Jest zoptymalizowany pod mysql, ma sporo opcji, ale bez dopisywania w php, co w phpbb tylko na tym się opiera. Wystarczy tylko ściągnąć rozszerzenie i zainstalować, wszystkie są ze sobą kompatybilne, czyli nie ma takiej sytuacji, że np instalujemy jedno z rozszerzeń, ale już drugiego nie, ponieważ ze sobą nie współpracują.... - takiej sytuacji nie ma....

Tu jest forum testowe: http://punbb.informer.com/demo/punbb13/index.php
A tu główna strona projektu: http://punbb.informer.com/

W php można bez oporu zmienić wygląd strony głównej, strony wyświetlania topiców, jak i samego wyglądu tematu.Wszystko można zrobić szybko, ponieważ nie ma tam mega ilości linijek kodu jak w phpbb....

konrad
(807/2/1175)
WYŚLIJ PW
2010-09-10 / 16:31
Jak teraz patrzę na AS to zdecydowanie wolę żeby ten silnik został, można by tylko linki poprawić.

neomammut
(638/3/1215)
Wawa
WYŚLIJ PW
2010-09-10 / 18:15
Wiesz, silnik może i mógłby być, ale resztę badziwia, które obciąża bazę i sam kod php mogli by usunąć...., po co komu wiedzieć, że Pan wiciu ma 20 punktów i trzeba go zapytać, bo jedyny ma tyle.... - ocena ludzi jest czasami bezpodstawna, w drugą stronę także.....

To samo tyczy się edycji, w życiu nie da rady cofnąć słów, na forum powinno być to samo......

majkel
(5639/43/1538)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-09-10 / 19:07
Bzdura. Forum to nie IPN, a te sprostowania do błędów gramatycznych, logicznych i literówek coraz bardziej mnie tu nużą.

Detektyw Kwass
(7623/56/1499)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 14:02
Jeżeli chodzi o silnik to ja jestem gorącym zwolennikiem vBulletin. Oferuje udogodnienia, których nie spotkałem w phpBB takie jak: numerowanie postów i możliwość posługiwania się odnośnikami do nich, "normalne" linko do załączników, klikalne ikonki-linki w cytatach.
Są to BARDZO poręczne rzeczy w dyskusjach, umożliwiają sprawne i precyzyjne dotarcie do informacji na które się powołujemy.
Dziwię się że brak ich w phpBB. To chyba jak rolka w myszce, dopóki się jej nie miało, wydawała się fanaberią, gadżetem, kiedy już się ją ma - nie sposób wyobrazić sobie życia bez niej.

*** "Dziwię się tobie, prawnik, wykształcony, a za Kaczyńskim". ***

konrad
(807/2/1175)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 14:52
tylko że vbulletin kosztuje coś pod 1000zł :)

Detektyw Kwass
(7623/56/1499)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 17:02
Ja nie znał. Izwinitje!

konrad
(807/2/1175)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 17:10
всё будет хорошо бо это наше форум

konrad
(807/2/1175)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 17:11
k..wa silnik do zmiany bo cyrylica nie działa!

Detektyw Kwass
(7623/56/1499)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 17:24
O właśnie! Czasem trzeba wstawić jakieś umlauty czy coś i wychodzą k(rz)aczory.

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 20:10
No dobra...
Panowie - jeżeli ktoś ma jakieś sugestie co do użycia silnika - proszę o propozycje. Począwszy od przyszłego tygodnia będę testował różne rozwiązania a z nich wybiorę najdogodniejsze.
Dla mnie najważniejszymi z kryteriów są:
- open source z darmową licencją
- możliwość łatwego modyfikowania layout (może być w kodzie - byleby było prosto i bez niepotrzebnej magii) - jak rozumiem wszyscy oczekują by wygląd forum pozostał niezmienny
- szybkość działania
- duża społeczność użytkowników wspierająca silnik i pisząca moduły i rozszerzenia

Dotychczas zidentyfikowałem do testów:
- phpBB
- SMF
- bbPress
- PunBB (polecony przez neomammut - dzięki!)

Każdą inną propozycję chętnie przyjmę i poddam testom.

w.luczynski
(780/10/1540)
Białystok
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 20:17
kot
Może by tak dokonać bliższego scalenia naszego forum z stereo-underground ?
Czasem zapomina się przeczytać najnowsze recenzje bo są na oddzielnej stronie.
Pozdrawiam
Włodek

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 20:22
Włodek,

Nie widzę przeciwwskazań :)
Co reszta o tym myśli ?

majkel
(5639/43/1538)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 20:49
Proponuję zrobić tak, żeby wejście na adres np. forum.stereo-underground.pl wywoływało dokładnie to samo forum, ale z innym skinem, takim czarno-czarnym jak S-U. :)

Co do silników - za podpowiedzią Det. Kwassa: vBulletin, dobrze się linkuje posty i fajna jest opcja multi-quote.

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 20:51
VBulletin kosztuje 285 USD...
Trzeba by zrobić społeczną zrzutkę na licencję

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 20:54
Poprawka - sam silnik forum kosztuje 195 USD

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:03

"Proponuję zrobić tak, żeby wejście na adres np. forum.stereo-underground.pl wywoływało dokładnie to samo forum, ale z innym skinem, takim czarno-czarnym jak S-U. :)"

A ja proponuję zielono-niebieskie dla zwiększenia efektu zaskoczenia :-)

http://audiohobby.pl/topic/3/5400#koniec

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:06
Doczytałem nieco o vBulletin i niestety aby pozostawić forum w postaci takiej, jaka jest w tej chwili (jeśli chodzi o layout) to niestety potrzebna byłaby wersja Suite - czyli 285 USD
Jak rozumiem ,forum nie ma bogatego wujka-sponsora więc możemy mieć z tym problem.

Ale myślę, że równie dobre będą fora za darmo (a z czasem wybrany silnik może uda się dopracować (ze społęcznością lub samodzielnie)) :)

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:07
w.luczynski, myśle ze stereo Underground jest zintegrowane z audiohobby bardzo dobrze.
Baner stale obecny na stronie + wszelkie info na bieząco w zaklądce stereo.
Nie wiem na czym miałaby polegać to "bliższe scalenie" ?

Dorzuciłbym zakłądkę Kino Domowe - pytała mnie o to dziś kolejna osoba.

cadam
(2758/142/1540)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:14
Tylko nie zróbcie z Audiohobby tego co zrobiono z Audiostereo.

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:17
Robert, olac wynalazki. chodzi o poprawkę kilku detali.
Głownie temat z linkami i ew dodatkowa zakładka....no chyba ze chcecie sobie np. przyznawać stopnie wojskowe albo gwiiazdki, nutki etc. :-)

Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie :

co konkretnie ma być zrobione dla pełnej funkcjonalności serwisu

A potem ustalić :

co jest do tego celu potrzebne.

Jeśli potrzebne jest cokolwiek ponadstandardowego to przycina się extra życzenia (np. dodatkowa ramka w kolorze seledin/ecru na górze strony)

Fajnym pomysłem byłoby powstanie zakłądki ulubione w którą kazdy user mogłby wrzucic tematy ktore go interesuja.
Ale jesli to cokolwiek ponad dostępne opcje nie było propozycji.

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:17
>> cadam, 2010-09-19 21:14:12
Tylko nie zróbcie z Audiohobby tego co zrobiono z Audiostereo.

Dołączam się do prośby. Ostatnio już nawet na AS nie zaglądam, chyba ten ich nowy wygląd przyspieszył u mnie narastający brak zainteresowania tamtejszymi treściami.

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:19

">> cadam, 2010-09-19 21:14:12
Tylko nie zróbcie z Audiohobby tego co zrobiono z Audiostereo."

cadam, spokojna głowa :-)
Eliminacja oczywistych baboli o których trąbi się od dawna i reszta zostaje bez zmian.

Jakby tu miały być np. latające reklamy to już dawno by były.

w.luczynski
(780/10/1540)
Białystok
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:23
lancaster
Mnie chodziło o to, że stereo-underground pokazuje się na stronie audiohobby jak baner a nie jak nasza zakładka.
Z audiostereo przyzwyczaiłem się nie patrzeć i nie klikać na banery. Zatem z tego samego przyzwyczajenia nie klikam na stereo-underground. Jeśli uważacie, że tak jest OK, no problem.
Zgadzam się z tymi, którzy uważają, że lepsze jest wrogiem dobrego. Teraz nasze forum pracuje genialnie w porównaniu do AS, więc zastanówcie się trzy razy zanim zrobicie rewolucję :)
Jak trzeba się złożyć na nowy silnik to ja jestem za (teoretycznie mamy 3 tys użytkowników)

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:28
Włodek, są dobre momenty na rewolucje.
To nie ten ;-)

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:46
Ponownie uspokajam - rewolucji nie będzie.
Jak dobrze zrozumiałem, intencją Lancaster-a nie jest zrobienie nowego forum tylko usprawnienie już działającego (czyli poprawienie kilku usterek). Ze względu na ograniczenia Zbyszka, który jak zrozumiałem ma mocne ograniczenia czasowe i nie może już dalej kontynuować prac technicznych (DZIĘKI ZBYSZEK ZA DOTYCHCZASOWĄ WSPANIAŁĄ ROBOTĘ DLA TEJ SPOŁECZNOŚCI !!!), będę w czasie późniejszym starał się wspierać forum z pozycji technicznego admina.
Zgłosiłem się do tej pracy i na początek zaproponowałem podmianę silnika ale nie wiąże się to ze zrobieniem nowej "ulepszonej" wersji forum - nie rozsiewajmy paniki ;)
Moim zamysłem jest wprowadzenie nowego silnika "pod spodem" a pozostawienie starego wyglądu forum wraz z wszystkimi dotychczasowymi funkcjami. Taka operacja trochę oczywiście potrwa - nie ma silnika, który oferowałby od razu z marszu to, czego potrzebujemy (ja również mam swoje obowiązki w pracy i w domu) ale jestem przekonany, że z Waszą małą pomocą damy radę spokojnie :)

Na życzenia specjalne przyjdzie czas jak pojawi się wersja stabilna forum oparta o nowy silnik.

lancaster
(18702/397/1541)
WYŚLIJ PW
2010-09-19 / 21:57

Dokłądnie Robert. To jest OK i wszyscy bez wyjątku będą zadowoleni odnośnie funcjonalności i dzialania serwisu.
Ze swojej strony również wielkie podziekowania dla Zbyszka.
Rozumiem ze człowiek ma zajęcia, ale z drugiej strony treba było kilka rzeczy dograc na serwisie i odwlekanie tego powoduje ze co jakis czas temety wracają zamist znikać.
Dzięki pomocy Roberta myślę wszytsko będzie OK.
Tutaj naprawdę jest tylko kilka rzeczy do poprawki a potem ew. pomoc techniczna jeśli cokolwiek by szwankowało z przyczyn natury zewnętrznej.

cadam
(2758/142/1540)
WYŚLIJ PW
2010-09-21 / 11:07
Czy możliwe będzie wprowadzenie jakiegoś szyfrowania podczas logowania by uniemożliwić podsłuchanie wprowadzanego hasła?

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-21 / 12:42
>> cadam,

Dobre spostrzeżenie - będę o tym pamiętał i zaaplikuję !

Molibden
(1887/3/1541)
Z Polski!
WYŚLIJ PW
2010-09-21 / 18:15
phpBB? A po co? Wzorem było stare Audiostereo i neich tak pozostanie.
PhpBB wyglada przy tym żenująco i NIC nmowego poza edycją postów nie wnosi.
Trzeba pracować i ulepszać to co jest a nie pakować się w konwersję jak "geniusze" informatyki z site.
Oczyeiście jestem ZA pozostawieniem forum opartego o czysty HTML a nie jakieś durne skrypty php.
Forum już lepsze i bardziej funkcjonalne nie będzie - jeśli komuś udało się zrobić lepsze forum niż Lukarowi, na którym się wzroujemy - to na pewno nie było phpBB. Jest zbyt różne, to tak jakby psu przeszczepć głowę kury.

Oczywiście jak ktoś chce, to może zrobić drugą wersję forum działającą równolegle na tej samej bazie - ale nie ruszać starej!

Do poprawienia pozostaje kilka pierdółek, np:

- błędnie wyślwietlające się linki
- otwieranie linków w nowym oknie
- wyszukiwarka (po działach)
- zakładka ulubione
- zakładka na obserwowane tematy
- własny wątek w którym można gromadzić wybrane użytkowników wpisy z różnych wątków, linki, obrazki; taki notatnik.

Jak trzeba kupić jakiś engine to zróbmy zrzutkę, ja się dorzucę.

Ale przede wszystkim trzeba ustalić co i czemu nie działa, co się sypie i co może się psuć jeszcze. Ale nie zmieniać wyglądu, który jest "twarzą" tego forum i już się nie odrodzi bo AS zostało zarżnięte.

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-23 / 21:31
po krótkich testach i przejrzeniu informacji dodatkowych w necie oraz dokumentacji phpBB (przestarzały i mało elastyczny - za duża armata na takie forum poza tym) oraz bbPress (duże braki w wymaganych funkcjonalnościach) wypadły poza listę rozważanych silników

Do testów pozostały:
- PunBB
- SMF
- MyBB (nowy "gracz" na liście)

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-27 / 14:45
Wybrałem już skrypt - MyBB
W tym tygodniu zaczynam tworzyć layout naszego forum na MyBB :)

Ahmed
(1910/88/843)
Północny
Afganistan
WYŚLIJ PW
2010-09-27 / 14:50
Powodzenia.
Tylko się nie zniechęcaj ew. problemami bo "pierwsze koty za płoty" :)

__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-09-27 / 15:29
__kot__
(470/11/1540)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2010-10-09 / 13:31
Nastąpiła mała zmiana :)
Jednak jako silnik wykorzystuję PubBB.

Przy próbie stworzenia starego wyglądu forum na MyBB po prostu wymiękłem - technicznie jest to bardzo uciążliwe.

Na chwilę obecną pracuję więc nad layoutem głównej strony na PunBB (i już tak zostanie)

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE