(Strona: 5 z 5)
| [PIERWSZA] | [OSTATNIA] |
| Autor | Temat: AyreWave |
| Vinyloid
(1752/10/662) Poznań
WYŚLIJ PW |
2011-07-13 / 11:37
No i pewnie jeszcze tosty można na nim upiec :-)
|
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2011-07-20 / 22:53
Ktoś już słucha muzyki z nowej, 64-bitowej wersji iTunes, postawionej na Lionie ?
|
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2011-07-21 / 23:17
Albo wszyscy na urlopach albo nikt nie zainstalował OS X Lion więc musiałem przetestować nowe iTunes na własnych Macach.
Pierwsza instalacja poszła na MacBook Pro. Nowy OS X Lion zainstalował się na Snow Leoparda bez najmniejszych problemów. Niestety, tak jak przypuszczaliśmy, mój ulubiony player - FrontRow, wraz z pojawieniem się nowego systemu, odszedł do Krainy Wiecznych Łowów. Jednym słowem, FrontRow w Lionie nie istnieje. Z tej racji, że był to program prosty, dobrze grający i funkcjonalny postanowiłem poszukać dla niego alternatywy. Taką alternatywą okazał się Plex - multimedialny kombajn posiadający wszystko to co miał FrontRow plus dużo dużo, dużooo więcej. Testowałem kiedyś wcześniejsze wersje tego programu i trochę o nim zapomniałem. Jednak o Plex-ie trochę później. Wraz z nowym, 64-bitowym systemem, pojawiła się najnowsza, również 64-bitowa, wersja iTunes. Jak może niektórzy z Was wiedzą nie za bardzo przepadam za tym programem ale........ Najnowszy iTunes, w moim systemie audio, prezentuje dźwięk na nadspodziewanie dobrym, hmmmm.... a nawet bardzo dobrym poziomie. Przyznam, że jestem mile zaskoczony. Dźwięk w poprzedniej wersji wydawał mi się trochę syntetyczny i odbarwiony. Większą namacalność średnicy miała Audirvana i Fidelia, o FrontRow nie wspominając. Nowy iTunes nie ma może dopalonej, podbitej, i pieszczącej ucho średnicy, ale za to ma niesamowitą ilość powietrza i informacji w przestrzeni i o przestrzeni. Dźwięk nie jest natarczywy,.... jest gładki a przy tym pozostaje bardzo rozdzielczy. Dla lekko zamglonych systemów może być świetnym rozwiązaniem ale przy bardzo analitycznych trzeba uważać. W moim przypadku zmiana analitycznych, srebrnych, IC na lekko słodzące VdH dała pożądany efekt i jest na prawdę bardzo ciekawie. Oczywiście ten sąd zweryfikuje czas. Zobaczymy co będzie z tą oceną za tydzień. Tak, czy inaczej, nowe iTunes, na nowym OSX Lion, gra bardzo ciekawie. Pewnym minusem jest dla mnie ograniczona współpraca z pilotem. W płytę trzeba wejść mychą albo klawiaturą i dopiero można kombinować pilotem. Może czegoś nie potrafię zrobić ale jest jak jest. Niby duperela ale jak chcę posłuchać muzyki to nie koniecznie chciałbym sobie du... tzn głowę zwracać myszą i klawiaturą. Z tego względu, że potrzebowałem czegoś co można uruchomić bez udziału klawiatury i myszki sięgnąłem właśnie po Plex-a. Plex, tak samo jak FrontRow, bez problemu współpracuje z pilotem od Apple. Może pracować w tle systemu i wystarczy jedno kliknięcie pilotem aby go uruchomić. Plex, tak jak wspominałem, to bardzo ciekawy, multimedialny, kombajn, umożliwiający zarówno słuchanie muzyki, przeglądanie zdjęć, oglądanie filmów z dysku lub klipów z sieci. Interfejs nie jest tak przejrzysty i elegancko skromny jak we FrontRow ale jest całkiem akceptowalny. Jak gra ? Przede wszystkim gra bez problemów, w przeciwieństwie do Fidelia i Audirvany, które na nowym systemie potrafią dostać czkawki (przerwy w odtwarzaniu). Trzeba chyba poczekać na uaktualnienia tych programów umożliwiające ich poprawną pracę na Mac OS X Lion. Sam Plex gra na dobrym poziomie. Nie ma może takiej ilości informacji i takiej rozdzielczości jak nowe iTunes ale i tak dźwięk jest co najmniej dobry. Jestem jeszcze w trakcie testowania tego programu ale gra to obiecująco. Niesamowite możliwości tego programu otrzymujemy instalując plug-iny do takich portali jak Vimeo. Nagle, nawet z niezbyt silnego Maczka, robi się pełnowartościowy media-serwer za pośrednictwem którego na TV lub ekranie projektora możemy oglądać filmy z sieci z jakością HD. Na zwykłym złączu 6MB śmiga to aż miło. W wypadku niektórych filmów lub klipów muzycznych jakość dźwięku z sieci potrafi bardzo zaskoczyć. Polecam spróbować tego rozwiązania bo Plex jest rozwiązaniem darmowym a potrafi sprawić dużo przyjemności. http://www.plexapp.com/ P.S Sorry za błędy i literówki. |
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2011-07-21 / 23:43
Mała aplikacja na Androida zamieniająca telefon komórkowy w pilota do Plex-a.
https://market.android.com/details?id=com.beck.plex&feature=also_installed |
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2011-10-06 / 14:04
.
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2011-11-16 / 22:54
Nie wiem jak oni to zrobili ale ostatnie wersje iTunes (obecna 10.5.1) na moim Macu kasują w kwestii jakości dźwięku "wszystko co się rusza", z Fidelią, Plexem i Audirvaną włącznie. Nakładek typu Ammara na obecnej wersji iTunes nie chce mi się nawet testować. Gra świetnie, szczegółowo ale bez ostrości. Nie ma specjalnych trybów typu hog-mode, profesjonalnych upsamplerów typu izotope, odtwarzania z RAM-u itp idt. Za darmo, z minimalnymi wymaganiami od sprzętu, w miarę wygodnie, bez zamrażania innych programów a gra zarąbiście i to mi wystarczy.
|
| nygus
(175/10/1435)
WYŚLIJ PW |
2011-12-06 / 23:53
A ja testuje najnowszą Audirvane Plus...
Tyle ustawień, że się pogubiłem: - upsampling (bez, do 88khz, do 96khz) - min/linear phase - stromosc filtra... min. phase + upsampling do 96khz to chyba najbardziej analogowo dla mnie gra, ale jest pozno i zaczynam sie gubic, bo nie slysze praktycznie dzialania stromosci filtra... ----------------------------------------------------------------------------------------------- "OBEY", "CONFORM", "MARRY AND REPRODUCE", "CONSUME", "WATCH TELEVISION" |
| Ahmed
(1775/84/752) Północny
Afganistan WYŚLIJ PW |
2012-01-05 / 15:44
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| fallow
(5201/51/1417)
WYŚLIJ PW |
2012-01-05 / 15:48
Ktos tam tak nieaudioswirsko 30Hz boostuje i 6kHz tez lekko. :)
|
| Ahmed
(1775/84/752) Północny
Afganistan WYŚLIJ PW |
2012-01-05 / 15:58
To nie ja. Ja mam płasko i wykwintnie :)
|
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2012-02-01 / 23:23
http://www.voxapp.didgeroo.com/
Przetestowałem Vox-a i porównałem do iTunes. Vox - większe rozciągnięcie sceny przód-tył, przy jednoczesnym zawężeniu sceny na boki. Lekko docieplona średnica, mniej efektowne, lekko stępione wysokie. Taki trochę ....misio, dobry do ostrych systemów ale tam gdzie gra już coś "lampowo" może być za dużo lukru. (włączony up-sampling do 96). Generalnie fajny i stabilny. Procesor, podobnie jak w iTunes, wykorzystany jest w 7-8% na rdzeń. Sprawdzałem na słuchawkach (Superlux HD-330). |
| Gustaw
(5961/142/968)
WYŚLIJ PW |
2012-02-08 / 22:45
i przy okazji... ze strony Apple ściągnąłem xCode. Po wstępnym przyjrzeniu się temu pakietowi, nie mając dużego pojęcia o programowaniu, mogę napisać, że część odtwarzaczy na Mac-a to chyba nie są czary wybitnie uzdolnionych audiofilskich programistów. Jest tam sporo ciekawych narzędzi pozwalających na łatwe kształtowanie brzmienia samemu typu .. "a teraz audiofilsko przybliżamy lub oddalamy scenę dźwiękową " lub, "symulujemy większe pogłosy a pozorne źródło dźwięku przesuwamy o 50 cm w górę". Wszystko to nie na zasadzie wklepywania kodu w C tylko za pomocą przyjaznego interfejsu i "suwaczków". W systemie OS X jest również sporo narzędzi do których nie mamy zwykle dostępu z poziomu takich programów jak iTunes. W takim programie jak np. Vox część z nich jest widoczna.
Generalnie warto zainteresować się xCode aby, być może, spróbować stworzyć audiofilski odtwarzacz na OS X we własnym zakresie lub pogrzebać w już istniejących. https://developer.apple.com/xcode/ |
| poprzednia strona |
| idź do strony: 1 2 3 4 5 |