Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
Autor Temat: Superlux HD-330
Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-26 / 22:11
Wbrew tradycji nie zacznę mojego opisu od sakramentalnego słowa "niestety" ponieważ nie ma ku temu najmniejszych powodów. Jedna tylko uwaga.

Otóż, dzięki uprzejmości kolegi Ahmeda ;-) mam okazję testować klona Beyerdynamic DT880 (chyba) w postaci słuchawek tajwańskiej firmy Superlux, model HD-330.

Słuchawki swoją formą do złudzenia przypominają Beyera, a nawet nie tyle przypominają co są raczej ordynarną kopią tych słuchawek :-) No cóż, nie jest to eleganckie i wykwintne ale tym bardziej właśnie ten model, praktycznie niedostępny w Polsce, wzbudził tak duże moje zainteresowanie. Rzucając okiem na charakterystykę stosunkowo popularnych Superluxów 668B nie chciałem raczej wchodzić w słuchawki "monitorowe" ponieważ podbicie pasma w górnym zakresie częstotliwości prawdopodobnie nie zagrałoby z płaską charakterystyką mojego Benchmarka. Generalnie nie chciałem ryzykować ostrości ale wcale nie jest powiedziane, że ten model też nie trafi do mojej kolekcji słuchawek "najniższych, cenowych, lotów".

Od dawna miałem ochotę przetestować coś ze stajni tego żółto-skórego kopisty, który nie tylko zrzyna słuchawki od Beyerdynamic ale też od AKG. Superlux nie ma nawet oporów aby przedstawiać wykresy porównawcze swoich produktów z oryginałami, pokazując zwykle, że charakterystyka Superluxów jest bardziej prawidłowa niż oryginałów. Już samo to wskazuje na to, że kopia i oryginał nie brzmią tak samo aczkolwiek można przypuszczać, że ogólna charakter nie jest znacząco różny. Dosyć jednak tego bla bla bla o producencie i jego przegięciach.

Superlux HD-330 - budowa.
HD330 są konstrukcją pół-otwartą. Jeżeli ktoś widział na żywo Beyery 880 to w zasadzie już wie jak wyglądają te Superluxy. Metalowy pałąk, muszle z dosyć solidnego plastiku, pady ze sztucznej skóry lub z wymion ulubionej lamy kolegi Ahmeda - Petroneli :-). Całość pomalowano na czarno.
Do lewej muszli doprowadzony jest "spiralny" kabel, który moim zdaniem jest albo za krótki albo za sztywny. Siedzę w odległości 1 m od przetwornika a zwinięty kabel ciągnie trochę słuchawki. Trochę to upierdliwe ale da się przeżyć. Kabel jest zakończony mini-Jacusiem, na którego można dokręcić normalnego Jacusia, który jest w komplecie.
Regulacja wysokości muszli jest dosyć upierdliwa i trzeba użyć stosunkowo dużej siły aby wysokość móc wyregulować. Na szczęście często się tego nie wykonuje, chyba, że proporcję naszej czaszki zmienił przypadkowy i nagły kontakt z prasą hydrauliczną albo walcem drogwym.
Nie wiem jakie przetworniki zastosował producent. Ze specyfikacji wynika, że słuchawki mają 150 ohm. Inne cyferki w zasadzie mnie nie interesują bo nigdy w szkole, z elektroniki, prymasem nie byłem.

Opakowanie. Hmmm. Nie jest źle. Kolorowy kartonik a w środku plastikowy, trudno otwierający się, futerał. Zero wykwintu ale i tak, w porównaniu do niektórych słuchawek za 2000 USD, pakowanych gorzej niż chińskie trampki kupione na stadionie X-lecia, specjalnie nie można narzekać. W tym momencie chciałbym serdecznie pozdrowić użytkowników Grado PS-1000. Macie szczególne miejsce w moim sercu. Solidaryzuję się z Waszym cierpieniem.

Komfort. Słucham już piątą godzinę i nic nie przeszkadza, głowa nie boli, pady nie cisną a uszy się nie pocą. Oczywiście lepiej gdyby były welurowe ale zbytniego ciśnienia na zmianę fabrycznych padów raczej nie mam.

Brzmienie.
Znając opinie krążące w sieci o brzmieniu innych modeli Superluxów obawiałem się ostrości w połączeniu ze studyjnym urządzeniem jakim jest Benchmark. Źródłem, jak zwykle jest MacMini ze zwykłym iTunes. Można różne rzeczy pisać o Benchmarku ale podłączenie słuchawek do tego przetwornika dużo zawsze mi mówi o charakterze samych słuchawek. Ostre Grado wytną dziurę w uchu a lekko misiowate Dennony 7000 wymasują basem głowę niczym tajska profesjonalistka.

Co zatem usłyszałem z Superluxów HD-300 ?

Duża kultura brzmienia (tak, tak). Zero krwi z uszu. HD-330 są raczej po spokojnej, bardziej relaksacyjnej, stronie mocy. Nie epatują wodotryskami, skrzeniem się wysokich częstotliwości lub sceną ze studia nagraniowego o wielkości lotniskowca atomowego. Nie są przy tym mułowate i nudne. Scena jest dosyć blisko i w zasadzie jest bardziej 2D niż 3D. Słuchawki grają raczej  średnicą, wysokie są lekko wycofane ale potrafią błysnąć kiedy trzeba ale bez sybilantów. Wokal jest lekko odbarwiony ale z podkreśleniem na słowo lekko. Ze STAX-em nie ma jednak co porównywać ale z innymi dynamikami ….. hmm ? O Grado nie wspominam.
Bas. Uważam, że jest co najmniej dobry, może nawet lepiej. Dobra kontrola i sprężystość. Potrafi zejść bardzo nisko ale nie ma żadne buły i pompowania powietrza bez kontroli. Potrafi być zróżnicowany. Jest na swoim miejscu i nie przytłacza. Może nie jest to klasa referencyjnych, w tym zakresie częstotliwości, Grado PS-1000 ale wstydu absolutnie nie ma.

Ogólne wrażenia ? Superlux HD-330 to dobre słuchawki. Śmiem nawet napisać, że wybitne w stosunku do ceny, która to cena wynosi…. uwaga……….

24 euro + transport ( nie, nie pomyliłem się). :-)

W najbliższym czasie mam zamiar bezpośrednio porównać HD-330 z CAL i z Philipsami 5401. Z CAL-ami już przez chwilę to zrobiłem i pierwsze wrażenia są takie, że .......niestety ale ..... c.d.n. :-)

Sorry za błędy i literówki.

Fotka do tematu: Superlux HD-330
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-26 / 22:14
>> Gustaw, 2012-01-26 22:11:03

Errata.

"Wbrew tradycji nie zacznę mojego opisu od sakramentalnego słowa "niestety" ponieważ nie ma ku temu najmniejszych powodów. Jedna tylko uwaga. Trzeba pamiętać o tym, że mój opis jest subiektywny i dotyczy konkretnego systemu. Przed ew. kupnem należy posłuchać samemu "

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-26 / 22:54
.

Fotka do tematu: Superlux HD-330 Fotka do tematu: Superlux HD-330
audio_house
(145/10/1107)
Pruszków
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 09:53
Fajnie by było jakby udało się porównać Superluxy HD330 z innymi zamniętymi produkcjami, może DT880, DT770 czy z kultowymi DT150...

Baele
(152/14/759)
daleko od Kraju
:-(((
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 10:00
Gustaw,

gratuluję! Super recka! :-)

M.
(6/0/491)
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 12:09
DT880 nie są zamknięte.

walkman6
(101/3/1419)
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 12:13
Czekamy z niecierpliwością na porównanie z CAL! i Philipsami

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 12:21
Na wszelki wypadek włączyłem słuchawki na całą noc aby się trochę dotarły. Zobaczę co będzie dzisiaj. Co do porównania z DT880 lub DT770 to nie mam pomysłu, bo nikt z moich znajomych takich nauszników akurat nie posiada.

Myślę, że w kwietniu, podczas spotkania słuchawkowego, będzie okazja aby porównać Superlux HD-330 ze słuchawkami z wyższej półki. Słuchawki z podobnego przedziału cenowego co HD-330 mam pod ręką więc kiedy porównam to coś skrobnę.

Na razie mogę napisać jedynie o "wartości postrzeganej".
Obrazowo. Philips 5401 jest zbudowany trochę jak Trabant, CAL - tuningowana stara Honda Civic, z dodatkowym spoilerem, sportowym wydechem i xenonami z allegro. Superlux HD-330- Nissan Navarra 4x4. (czołg, którym trudno się parkuje pod marketem) ;-)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 12:27
@Gustaw

Cieszę się, że udało Ci się opisać te słuchawki przed wejściem w życie ACTA.

Pisz, pisz szybko jak wygląda porównanie z pozostałym wykwitem który posiadasz. Może jeszcze zdążę je kupić i sprowadzić do Polski. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

pastwa
(1359/7/1538)
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 14:27
Brawo Gustaw!

Jak udalo Ci sie znalezc takie fajne grajki za 24euro (wykrzyknik), to jest to 2 razy wiecej warte niz wynajdywanie przyzwoitych sluchawek za kilka tysiakow ;')) Teraz mysle sobie , ze byc moze z takim Sense G5, moglibysmy miec tu najtanszy duet sluchawkowy na rynku, ktory dodatkowo broni sie z latwoscia na tle komercyjnej stawki i to zarowno muzycznie jak i jakosciowo ;'))

MAG
(1082/18/1525)
Norge
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 14:33
>> Gustaw, 2012-01-27 12:21:50

Moje gratulacje :)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

audio_house
(145/10/1107)
Pruszków
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 15:24
Gustaw ciekawa recka... tym bardziej że nikt tego wcześniej nie robił... jesteś pierwszy :) Może Superluxy zastąpią CAL-e ? Pytanie gdzie je kupić? Ebay? Czy jest jakiś dystrybutor w pl?

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-27 / 15:44
>> audio_house, 2012-01-27 15:24:35

Dystrybutor w Polsce jest ale nie ma w ofercie modelu HD-330. Przynajmniej ja nie zauważyłem.

http://www.arcadeaudio.com.pl/1021-Sluchawki

Wersja zamknięta HD-660 (ok 150-160 zł na allegro) jest bez problemu do kupienia. Moje HD-330 były kupowane w Thomann.de. Niestety transport podrożył sprawę o 20 euro ale chciałem mieć dokładnie ten model a nie inny.

Z tym czy Superluxy zastąpią CAL-e to ostrożnie. Wiecie jak to jest. Nowa dziewczyna zawsze jest ciekawsza od poprzedniej, przynajmniej na początku ;-) Nie jest też powiedziane, że bardziej znany i opisywany również u nas, na audiohobby, model 668B nie jest lepszy od HD-330. Nie miałem okazji posłuchać więc kto wie.

Dezydery
(44/2/243)
Starogard Gd.
WYŚLIJ PW
2012-01-28 / 12:38
Jesli ktorys z kolegow forumowiczow zdecyduje sie na zakupy bardzo prosze o info. Przesykla zawsze taniej.

Rolandsinger
(2054/61/1539)
WYŚLIJ PW
2012-01-28 / 12:52
Spieszcie się, bo niebawem w ramach ACTA przysolą wam niezłą grzywnę plus zawiasy, za paserstwo skradzionej wartości intelektualnej Beyera czy AKG.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-28 / 14:26
Superlux HD-330 vs. CAL vs. Philips SHP 5401

Superlux: nowe. ok 20 godzin (bez modów), oryginalny kabel i wtyk.
CAL - stare/ wygrzane/ mały mod z dziurką , oryginalny kabel i wtyk.
Philips - stare/wygrzane/ częściowe usunięcie fizeliny z przetwornika, oryginalny kabel i wtyk.

Materiał testowy. Pliki w formacie Apple Lossless 44/16

- Percussion Works - -Xenakis
- Carless Love - Madeleine Peyroux
- Messiah - Handel (dyr. Ch.Hogwood)
- Sennsucht - Rammstein

Źródło: Apple MacMini 1.83 CoreDuo2 Duo - OS X 10.7.2 - iTunes 10.5.3 (64 bit) - HDD500 (7200) - 2GB RAM 667 - MidiSetup 96kz/24 bit Integer Mode. Wykorzystanie rdzeni: 3-7 %

DAC/ Wzmacniacz słuchawkowy - Benchmark DAC1 Pre
Rodzaj połączenia ze zródłem: zwykły kabel USB
Kabel zasilający do DAC: zwykły + 2 ferryty. Podłączenie bez filtrów i kondycjonerów.

1 Na pierwszy ogień poszła perkusja Xenakisa.

a. Superlux - świetny i sprężysty i bardzo dobrze kontrolowany bas, nie przytłacza, gra, słuchać zarówno uderzenia w membranę jak i wielkość instrumentu, jednocześnie nie przytłacza. Przeszkadzajki na dosyć dźwięczne aczkolwiek minimalnie odfiltrowane. Uderzanie o siebie drewnianych pałeczek minimalnie syntetyczne.
Scena stosunkowo nieduża ale separacja jest na dobrym poziomie. Ogólnie dobra rozdzielczość.

b. bas zdecydowanie bardziej ciągnący się, mniej kontrolowany i mniej sprężysty. Bardziej słychać samą komorę instrumentu i powietrze niż uderzenie w membranę. Przeszkadzajki w wyższych częstotliwościach bardziej gładkie i barwne. Przy pałeczkach lepiej słychać, że uderzamy drewnem o drewno. Są mniej syntetyczne i lepiej/przyjemniej dokolorowane .Scena w CAL-ach jest większa. Większe są pogłosy. Separacja instrumentów jest jednak gorsza niż w przypadku Superluxów HD 330.

c. Philips - zagrały znacznie lepiej i równiej od CALi. Bas nie jest tak dobry jak w Superluxach ale kultura dźwięku jest wyższa niź w CAL. Generalnie poprawnie ale bez ogólnej ekscytacji.

2. Carless Love - Madeleine Peyroux

Ta płyta jest ogólnie podrasowana pod kątem przyjemności słuchania. Niezależnie na czym się słucha prawie zawsze brzmi dobrze albo bardzo dobrze ale..

a. Superlux - dobra separacja instrumentów, wokal naturalny ale jednak minimalnie odfiltrowany. Ogólnie przekaz jest ciepły i typowego plumkania audiofilskiego słucha się bardzo dobrze.

b. CAL - lepszy, bardziej barwny wokal niż w przypadku Superluxów. Większy bałagan ze względu na burczybasowy, niekontrolowany bas. Wysokie częstotliwości mają więcej barw i finezji niż w Superluxach. Gdyby nie ten burd&#8230; tzn bałagan, który robi bas Z CALi byłoby całkiem nieźle.

c. Philips - małe zaskoczenie &#8230;&#8230;. hmmm&#8230;. owszem jest wyrównanie pasma ale przekaz &#8230;.. płaski a nawet hmm&#8230; telefoniczny ! Nie wiem o co chodzi ale tak właśnie to zagrało.

3. - Messiah - Handel (dyr. Ch.Hogwood)

a. Superlux - dobra rozdzielczość, chór lekko odfiltrowany. Poprawnie ale niezbyt wciągająco.
Dźwięk podany jest blisko i raczej ma się wrażenie, że zarejestrowano to w studio. Niezbyt namiętnie.

b. CAL - lepszy, bardziej barwny i naturalny wokal niż w przypadku Superluxów. Lepsze wrażenie przestrzenności i tego, że nagranie zostało dokonane w większym pomieszczeniu. Większa gładkość wysokich częstotliwości. Generalnie, tam gdzie jest mało basu to CAL-e potrafią zagrać bardzo ekscytująco.

c. Philips - równo ale beznamiętnie. Lekko przynudzają przy takiej muzyce.

4. - Sennsucht - Rammstein
a. Superlux - jest wygar, mięcho, rytm i masa. Znowu dobra separacja dźwięków. Nic się nie zlewa, wszystko jest pod kontrolą. Moim zdaniem dobrze albo i nawet lepiej.

b. CAL - hmmm&#8230; zaraz zaraz. Gdzie podziała się połowa zespołu ? Został sam perkusista i klawiszowiec ?
Dla mnie kpina. Słyszę literkę U. Nieporozumienie w stylu mp3. Burdel w dźwięku a bas obija się jak pijany słoń, który uczy się jeździć na łyżwach.

c. Philips - równo. Znacznie lepiej niż w CAL. Pojawiło się mięso i porządek. Jest przyjemność ze słuchania ale w porównaniu do Superluxów jest bardziej płasko i telefonicznie.

To moje subiektywne wrażenie. Celowo nie piszę co jest najlepsze, bo ew. wnioski musicie wyciągnąć sobie samemu.
Dodatkowo radzę, o ile jest taka możliwość, aby posłuchać samemu.

Hmmm.. To co ja bym proponował do Superluxów HD-330 to wzmacniacz o brzmieniu lampowym aby trochę dopieścić wokale. U mnie, na Benchmarku, nie było problemu w głośnością. Tam gdzie Beyerdynamica T1 musiałem słuchać na godzinie 14 -tej, tam Superluxy zadowalały się godziną 10 lub 11 tą.

Fotka do tematu: Superlux HD-330 Fotka do tematu: Superlux HD-330 Fotka do tematu: Superlux HD-330
Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-28 / 14:27
.

Fotka do tematu: Superlux HD-330 Fotka do tematu: Superlux HD-330 Fotka do tematu: Superlux HD-330
Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-28 / 14:27
.

Rolandsinger
(2054/61/1539)
WYŚLIJ PW
2012-01-28 / 14:45
Gustaw szkoda, że nie rekablowałeś CAL!, bo one bardzo zyskują na średnicy na każdym kablu miedzianym OFC w stosunku do tego czegoś w fabrycznym.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-29 / 23:05
>> Rolandsinger, 2012-01-28 14:45:05

Miałem zamiar re-kablować CAL ale stwierdziłem, że żadnych słuchawek nie będę już przerabiać. Więcej z tym zachodu (testowanie różnych kabli, lutowanie ) niż faktycznego pożytku. Moim zdaniem to coś w rodzaju leczenia choroby wenerycznej pudrem.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 14:09
Podłączyłem Superluxy HD-330 do Benchmarka za pomocą przedłużacza z kabla Condufucil (Majklelowy)
Lekko zmuliło ale doszły barwy i gładkość na średnicy. Chce się po pracy wracać do słuchania na tych słuchawkach więc
chyba u mnie zostaną. Myślę sobie, że gdyby połączyć te słuchawki z wzmacniaczem o takiej sygnaturze brzmienia jak n.p. WBA Grand Twin Pro (1 x E288CC Siemens, 2 x 6N13S) to mogło to być optymalne rozwiązanie.
Oczywiście spróbuję również posłuchać z BP.

Baele
(152/14/759)
daleko od Kraju
:-(((
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 14:48
">> Gustaw, 2012-01-30 14:09:20
Oczywiście spróbuję również posłuchać z BP."

A o to bardzo prosimy - to może być ciekawe :-)

zibra
(477/1/634)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 16:50
BP gralo bardziej analogowo, wciagajaco i na wyzszym poziomie niz WooAudio WA6. Dlatego niekoniecznie szukalbym lampki.
Ostatnio kupilem daca na fetach i polaczenie z neutralnymi sluchawkami typu beyery jest wysmienite. Lepsze niz z daciem lampowym.
CALe na pewno warto zrekablowac. Kolejny kolega to potwierdzil.

Kuba_622
(206/0/564)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 17:31
>> Gustaw, 2012-01-28 14:26:20
Philips - stare/wygrzane/ częściowe usunięcie fizeliny z przetwornika, oryginalny kabel i wtyk.

A wyrzuciłeś w 5401 tę czarną gąbkę z padów oddzielającą ucho od przetwornika?

pastwa
(1359/7/1538)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 18:51
>> zibra, 2012-01-30 16:50:29

Woo Audio WA6, jesli idzie czysto o aspekty muzyczne, nie jest wart wiecej niz 400PLN (odnosze sie do podstawowej wersji), nie jest wiec to zadne lampowe cudo, chociaz fajnie wykonane i prezentuje sie niczego sobie...

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 19:05
@pastwa, WA6 i WA6SE to są inne wzmacniacze. Wnioskując z danych technicznych zawartych w specyfikacji to nawet zupełnie inne.

http://wooaudio.com/docs/wooaudio_amplifier_comparisons.pdf

Fotka do tematu: Superlux HD-330 Fotka do tematu: Superlux HD-330
-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 19:08
A sorry, zibra też napisał WA6, ale z tego co pamiętam to u majkela słuchali chyba SE co jeszcze lepiej świadczy o BP, tego SE sam chciałem kupić ale 5 patyków(łączny koszt ściągnięcia do PL) to zdecydowanie nie mój pułap, gdyby tyle kosztowała "piątka" to może bym się skusił :) Tylko w WA5 same lampy osiągają kosmiczne ceny...

pastwa
(1359/7/1538)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 19:09
Zibra pisal jednak o WA6, nie WA6SE, o tym ostatnim nic nie wiem, chyba ze kolega powyzej zapomnial dodac dopisek SE.

pastwa
(1359/7/1538)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 19:14
Mnie obecnie wysokie ceny wzmacniaczy kompletnie nic nie mowia, poza wysoka cena, ma sie rozumiec ;'))

ps. taki Burson HA-160 kosztuje jakies 2500PLN (skad inad bardzo fajne urzadzenie), a nie jest lepszy od Chinczyka za 500PLN, to o czym tu gadac, juz o drozszym Luxmanie P200 za bodaj 6patykow nie bede pisal, bo podobnie gral w moim mniemaniu slabiej, choc imponowal wygladem...

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 19:25
Zgadzam się. W tej chwili mogę śmiało postawić znak równości pomiędzy WBA Grand Twinem, za którego dałem ponad 3k, a Little Dot'em I+ którego aktualnie używam za ~400-600zł(w zależności od kursu USD, użytych lamp i op-ampa). Jeśli chodzi o pędzanie Grado obydwa te wzmacniacze satysfakcjonują mnie w tym samym stopniu. LD nawet jest ciut lepszy bo nie słychać na nim brumu. Co prawda konstrukcje zupełnie inne, ale biorąc pod uwagę tylko brzmienie to dla mnie sprawa jest oczywista. Jakość wykonania i solidność wykończenia zdecydowanie lepsza w chińczyku. Z uwagi na wrodzoną ciekawość i zapotrzebowanie na większą moc do dużych Grado w przyszłości zamówiłem sobie jeszcze flagowca LD :) Domyślam się, że może nie będzie miał takiego stosunku jakości do ceny jak mały braciszek, ale i tak warto spróbować :)

zibra
(477/1/634)
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 20:01
pisalem o SE. sorry za "drobna" pomylke:)

w.luczynski
(780/10/1540)
Białystok
WYŚLIJ PW
2012-01-30 / 22:18
Pawel - odnoszę się do Twojej kwestii: "znak równości pomiędzy . . ." Czy jesteś kolejnym, który dołącza do grona mało podniecających się różnicami pomiędzy słuchawkami, wzmacniaczami, źródłami itd. ? Nie mówię to o negatywnym nawróceniu i próbie walki z "wierzącymi" ale może tak jak ja czy koledzy pastwa, fallow, trochę z dystansem patrzysz na dotychczasowe różnice "jednej, dwóch czy trzech klas grania". Napisz co zamierzasz robić dalej ze swoim hobby,w którym kierunku pójść z modyfikacją sprzętu? uprzedzam pytanie - ja zmieniłem na rowery - zdrowsze :)
Pozdrawiam
Włodek

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 09:21
>> Kuba_622
A wyrzuciłeś w 5401 tę czarną gąbkę z padów oddzielającą ucho od przetwornika?

Przyznam, że dokładnie już nie pamiętam ale z Philipsami robiłem już chyba wszystkie z możliwych modów (oprócz rekablingu).

>> Paweł
Zaintrygowałeś mnie tym Little Dot'em. To jest zbyt tanie aby mogło dobrze grać ;-)

>> Włodek
Z audio na rower "przesiadłem" się dosyć ostro wiosną zeszłego roku. Zdrowej, ciekawiej i znacznie taniej :-)
W sezonie nie przejechałem może specjalnie dużo ale za to intensywnie (1300 km -1500 km)

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 09:49
Włodku jeszcze nie jest ze mną tak źle ;) Od samego początku zachowuję dystans do sprzętu, a po cichu odkładam sobie winyle na czarną godzinę. Czuję, że kiedyś przyjdzie czas na gramofon, ale nie będzie to na pewno nic drogiego, bardzo podobają mi się budżetówki Pro-jecta i prawdopodobnie wybór padnie właśnie na to. Aktualnie mam pełną satysfakcję z muzyki słuchanej na RS1, chociaż gdy mam okazję słuchać na dokanałówkach również cieszę się muzyką. Jednak pasja nadal mnie się trzyma i nie byłbym sobą gdybym czasem czegoś nie zmienił :) Stałem się fanem tanich i bardzo dobrze wykonanych chińskich produktów. W tej chwili czekam właśnie na przesyłkę z Little Dot MK VI+, później zajmę się drobnymi zmianami koniecznymi do przekształcenia systemu na symetryczny. Mam radochę z nowych zabawek, a muzyka gra cały czas i podoba mi się jej brzmienie, czego więcej można chcieć? :)))

PS Jeśli chodzi o fanatyzm w różnicach dźwiękowych rzędu tych +1% za +1K USD to obrałem ostatnio nieco inny system priorytetów dzięki czemu wygląda to mniej więcej tak: -1% brzmienia(a ostatecznie okazuje się, że jest to w wielu wypadkach tak naprawdę +2% dlatego zgodziłem się z pastwa w kwestii, ze cena nic nie mówi), -50% ceny, +100% wykonania i wyglądu :)

PS2 Ja do rowerów nie mam nerwów, te wszystkie regulacje, naprawy, konserwacje.... Mam jeden, nie patrzę na to co w nim jest, jak coś już pada to jakoś się zmuszam żeby usunąć problem, ale gdyby to był dla mnie priorytet, że wszystko w nim ma być tip top to brrr... aż boję się myśleć :D Ale przejażdżki rowerowe bardzo lubię żeby nie było ;))

-Pawel-
(1072/16/1143)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 10:00
>> Gustaw, 2012-01-31 09:21:02
Zaintrygowałeś mnie tym Little Dot'em. To jest zbyt tanie aby mogło dobrze grać ;-)

Sęk leży w tym, że czasem trzeba poświęcić mu nieco cierpliwości. Jest mało uniwersalny w jednej konfiguracji i czasem trzeba popróbować z różnymi lampami i op-ampami jeśli nie zagra z danym modelem słuchawek. Ale jak już załapie to brzmi bardzo przyjemnie :)

Kuba_622
(206/0/564)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 11:46
>> Gustaw, 2012-01-31 09:21:02
Przyznam, że dokładnie już nie pamiętam ale z Philipsami robiłem już chyba wszystkie z możliwych modów (oprócz rekablingu).

Chodzi mi o wycięcie tej gąbki i zostawienie tylko materiału do osłony przetwornika. Moim zdaniem to najlepsze, co można z tymi słuchawkami zrobić, reszta "modów" to tylko dodatki :)

fallow
(5345/53/1508)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 12:12
Koledzy w moim odczuciu:

Woo Audio 6 to zadne cudo nie jest. Ale co to za pojecia DAC Lampowy lub Wzmak Lampowy w odniesieniu do tranzystora w kontekscie brzmienia ? :) To nie jest kompletnie zaden wyznacznik. Mozna bez trudu zrobic uklad lampowy grajacy ostrzej, bardziej analitycznie niz mase dostepnych rozwiazan tranzystorowych a tak samo mozna zrobic trana cieplego jak letnie kluseczki zamulajacego o wiele bardziej niz wiele dostepnych lamp.

Gustaw tutaj wspominal o Siemensie E288CC - to na pewno bylaby dobra para do Superluxow ? To beznamietnie, precyzyjnie i raczej twardo i ostro grajaca lampa.

Little Dota I+ i kilka innych takze przeciez przerobilismy juz na forum na prawo i lewo :) W I+ lampy sa prawie dla picu i w zasadzie mozna sie ich pozbyc. Wieksze zmiany dzwieku sprowadzaja sie do rollowania op-ampem a i tak w odniesieniu do innych urzadzen nie sa za duze. Trzeba by konkretnie potunowac ten wzmak zeby stal sie bardziej przezroczysty bo maskuje konkretnie :)

Co innego - ze i tak jest calkiem niezly i gra fajnie. Kilka osob na zachodnich forach wywalilo lampy w ogole z toru zostawiajac op-ampa i trany.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 12:57
>> Kuba_622, 2012-01-31 11:46:55
Chodzi mi o wycięcie tej gąbki i zostawienie tylko materiału do osłony przetwornika.

Sprawdzę w domu ale na 80% to zrobiłem.

>>Fallow
Gustaw tutaj wspominal o Siemensie E288CC - to na pewno bylaby dobra para do Superluxow ? To beznamietnie, precyzyjnie i raczej twardo i ostro grajaca lampa.

WBA Grand Twin Pro grał u mnie raczej namiętnie niż beznamiętnie. Chyba, że ja coś pochrzaniłem z tymi lampami albo konstruktor zmienił specyfikację.

http://audiohobby.pl/topic/10/4949

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 21:25
>> Kuba_622, 2012-01-31 11:46:55

W części centralnej padów, bezpośrednio nad przetwornikiem, jest cienki materiał. W części zewnętrznej jest dodatkowo gąbka.

domzz
(828/6/1455)
Cutovice
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 22:12
>> Gustaw, 2012-01-31 12:57:42
WBA Grand Twin Pro grał u mnie raczej namiętnie niż beznamiętnie. Chyba, że ja coś pochrzaniłem z tymi lampami albo konstruktor zmienił specyfikację.

Taki mały offtop, wie ktoś może co się dzieje z WBA?

Corvus5
(1143/18/1005)
Bytom
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 22:27
Te 5401 nie mają basu i mają pociętą górę, wiec wszystkie są wadliwe, czy to może słyszałem uszkodzony egzemplarz?

Kuba_622
(206/0/564)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 22:29
>> Corvus5, 2012-01-31 22:27:16
Te 5401 nie mają basu i mają pociętą górę, wiec wszystkie są wadliwe, czy to może słyszałem uszkodzony egzemplarz?

Słyszałeś uszkodzony egzemplarz :)

szwagiero
(1867/7/1540)
WYŚLIJ PW
2012-01-31 / 23:15
>> domzz, 2012-01-31 22:12:16

W jakim sensie? Na allegro widzę, że wystawia wzmaki, więc chyba OK?

fallow
(5345/53/1508)
WYŚLIJ PW
2012-02-01 / 11:25
@Gustaw:

Ja Grand Twina nie znam ale jest duze prawdopodobienstwo ze Siemens E288CC to egzemplarz pierwotnie moj, ktory czasem ku mojemu zdziwieniu roznymi drogami trafial do niektorych uzytkownikow tego forum :)

Nie wiem jaka jest aplikacja w Grand Twinie i jak on gra wiec moze byc tez inaczej niz moje doswiadczenia z ta ciekawa lampka. Ja testowalem ja w Sensaurisie gdzie byla wsadzona zamiast E88CC co bylo raczej glupie i pozniej dopiero w innym wzmacniaczu mialem wszystko ustawione juz pod E288CC. Jezeli Piotr z WBA ustawil wszystko pod E288CC zamiast pod E88CC to na pewno jest optymalnie.

Moze zie sie tez wyrazilem - zbyt audiofilsko - nie tyle co granie jest beznamietne, ale w moim odczuciu bardzo poprawne. Ja wole jednak gdy wkrada sie troche "robienia bajki". Chociaz mam np. teraz E188CC Siemensa i wcale nie gra tak sucho jak E88CC rowniez Siemensa.

A i byc moze tez moje wrazenie juz ugryzl czas :)

Z drugiej strony nie wiemy co wlasciwie "beznamietnie" znaczy i czy dla nas znaczy to samo.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 09:17
Zrobiłem mały eksperyment, w mało audiofilskim stylu :-)

Założyłem, że Superlux HD-330 to w znacznym stopniu kopia Beyerdynamic DT880.
Rzuciłem okiem na wykres DT880 z www.innerfidelity.com. (wykresu HD330 niestety nie znalazłem). Zdefiniowałem w korektorze w iTunes krzywą lustrzaną. Następnie, aby nie przeginać, zmniejszyłem korekcję o 50%, czyli tam gdzie jest dołek na 10db skorygowałem na +5db. Efekt ? Nasycone i bardziej naturalne wokale. Na razie bardziej mi się podoba z korekcją niż bez. Z tego względu, że "pierwsze koty za płoty" wstrzymam się jeszcze kilka dni z końcową oceną tego mało audiofilskiego sposobu słuchania muzyki. :-)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 10:54
Skuszony recenzją Gustawa, korzystając z tego, że ACTA na razie nie obowiązuje i nie skażą mnie za paserstwo, zakupiłem takowe Superluxy, które jadą do mnie "kanałami dyplomatycznymi". "Na dniach" powinny być.

A ponieważ mam Oryginalne Beyerdynamic DT880 (Pro), to jest szansa na opis porównawczy. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 11:35
>> Cypis, 2012-02-03 10:54:31
A ponieważ mam Oryginalne Beyerdynamic DT880 (Pro), to jest szansa na opis porównawczy. ;)

Czekam na opis, obgryzając paznokcie z niecierpliwości. :-)

asmagus
(3155/64/1087)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 11:41
Trzeba im jeszcze zrównać przebiegi i założyć takie same kable i konektory.

Oczywiście dla zachowania pełnej porównywalności.

Dobrze byłoby słuchać o tej samej porze, przy tej samej wilgotności i na tym samym sprzęcie rozgrzanym do tej samej temperatury.

;)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 12:12
@asmagus

;-P

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 12:13
ja jeszcze dodam, że na tej samej głowie i w tym samym momencie :-)

asmagus
(3155/64/1087)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 13:00
Ten sprzęt na tej samej głowie co słuchawki? Ciekawe, byłby z tego zestaw przenośny.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-08 / 01:37
6 godzina słuchawek na uszach tzn dzisiejszego wieczora. HD-330 chyba się dotarły albo przyzwyczaiłem się do ich brzmienia.
Płyta Lontano Stańki brzmiała ...... baaardzo dobrze. Korekcja w iTunes już wyłączona. Bez korekcji jednak jest lepiej.

bsw
(18/0/576)
WYŚLIJ PW
2012-02-08 / 18:35
Szkoda że niedostępne w PL - za 105pln (25ojro) - chyba bym się skusił...

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-08 / 22:23
Myślę, że nawet z dodatkowymi kosztami transportu (+20) euro warto zaryzykować. Ja nie żałuję.

ega
(1/0/1321)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:23
Pod tym adresem organizowane jest zbiorowe zamówienie pozwalające na uniknięcie kosztów przesyłki.

http://forum.mp3store.pl/topic/82452-zamowienie-ze-sklepu-thomannde/

Pozdrawiam

Rafaell
(4908/31/1535)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:29
>> Gustaw, 2012-02-03 09:17:47
Zrobiłem mały eksperyment, w mało audiofilskim stylu :-)

Założyłem, że Superlux HD-330 to w znacznym stopniu kopia Beyerdynamic DT880.
Rzuciłem okiem na wykres DT880 z www.innerfidelity.com. (wykresu HD330 niestety nie znalazłem). Zdefiniowałem w korektorze w iTunes krzywą lustrzaną. Następnie, aby nie przeginać, zmniejszyłem korekcję o 50%, czyli tam gdzie jest dołek na 10db skorygowałem na +5db. Efekt ? Nasycone i bardziej naturalne wokale. Na razie bardziej mi się podoba z korekcją niż bez. Z tego względu, że "pierwsze koty za płoty" wstrzymam się jeszcze kilka dni z końcową oceną tego mało audiofilskiego sposobu słuchania muzyki. :-)

Myślę że zaoszczędziło Ci to trochę kasy i nie musiałeś kupować drogich interkonektów prostujących garbate systemy :)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:35
>> Rafaell, 2012-02-09 13:29:57
Myślę że zaoszczędziło Ci to trochę kasy i nie musiałeś kupować drogich interkonektów prostujących garbate systemy :)

Trudno, w zintegrowanym urządzeniu (DAC + wzmacniacz), zastosować jakiekolwiek interkonekty :-)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:43
Ja tylko przypomnę, że obecnie podczas słuchania HD-330 korzystam z przedłużki z kabla Conducfil ( by Majkel), która uspokaja (tzn lekko aczkolwiek skutecznie), przymula i wygładza sposób przekazu. Jeżeli komuś będzie trochę za ostro to zamiast wypruwać kabel ze słuchawek zastosuje tego typu subtelny "korektor".

ogorek
(535/5/878)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:44
>> Gustaw, 2012-02-09 13:35:57
>> Rafaell, 2012-02-09 13:29:57

Trudno, w zintegrowanym urządzeniu (DAC + wzmacniacz), zastosować jakiekolwiek interkonekty :-)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

2012-01-30 / 14:09
Podłączyłem Superluxy HD-330 do Benchmarka za pomocą przedłużacza z kabla Condufucil (Majklelowy)
Lekko zmuliło ale doszły barwy i gładkość na średnicy.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

I jeszcze można wkleić fragment o użyciu zwykłego USB i zwykłego zasilającego z 2 ferrytami ...

Czyli, że można zdjąć ferryty i/lub użyć listwy w rodzaju Gigawatta PF2

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:52
Jeżeli chodzi o zasilanie to obecnie eksperymentuje sobie z dwoma listwami Fellowsa
Tłumienie zakłóceń jednej z nich EMI/RFI 60 dB drugiej 20 db. Na wnioski jest jeszcze za wcześnie ale ciągle mam wrażenie takie, że wpinanie czegokolwiek pomiędzy ścianę a wzmacniacz/przetwornik, oprócz trafa separującego, na dłuższą metę daje więcej minusów niż plusów. Nie piszę tylko o tanich listewkach ale również o poważniejszych, audiofilskich, rozwiązaniach.

Rafaell
(4908/31/1535)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 13:56
Sory nie czytałem wcześniejszych postów, myślałem ze chodzi o same słuchawki :)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 14:01
Ciekaw jestem co kolega Cypis napisze o porównaniu Superluxów 330 z Beyerami 880.

Swoją drogą to czy znacie bardziej kompromitującą nazwę w audio niż Superlux ? Super i Lux ! Samo to zestawienie może wywoływać jedynie rechot pełny politowania.

Rafaell
(4908/31/1535)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 14:01
>> Gustaw, 2012-02-09 13:52:20
Jeżeli chodzi o zasilanie to obecnie eksperymentuje sobie z dwoma listwami Fellowsa
Tłumienie zakłóceń jednej z nich EMI/RFI 60 dB drugiej 20 db. Na wnioski jest jeszcze za wcześnie ale ciągle mam wrażenie takie, że wpinanie czegokolwiek pomiędzy ścianę a wzmacniacz/przetwornik, oprócz trafa separującego, na dłuższą metę daje więcej minusów niż plusów. Nie piszę tylko o tanich listewkach ale również o poważniejszych, audiofilskich, rozwiązaniach.

Bo to nie należy siec wszystko jak leci -60dB czy -20dB tylko selektywnie te najbliższe zakłócenia które nam modulują dźwięk.

Rafaell
(4908/31/1535)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 14:05
>> Gustaw, 2012-02-09 14:01:07
Ciekaw jestem co kolega Cypis napisze o porównaniu Superluxów 330 z Beyerami 880.

Swoją drogą to czy znacie bardziej kompromitującą nazwę w audio niż Superlux ? Super i Lux ! Samo to zestawienie może wywoływać jedynie rechot pełny politowania.

W latach 50" tak się nazywały odkurzacze :)

Może te słuchawki odkurzają stare nagrania ;)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 14:09
W małym OT przypomnę samochodową markę Lexus w której to Toyota sprzedawała/sprzedaje samochody dziwnie podobne do niektórych modeli Mercedesa lub BMW.

Rafaell
(4908/31/1535)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 14:19
Acura też całkiem fajna :)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 16:31
>> Gustaw, 2012-02-09 14:01:07
>> Ciekaw jestem co kolega Cypis napisze o porównaniu Superluxów 330 z Beyerami 880.

Coś się poczta spóźnia. Muszę (musimy) jeszcze poczekać z tydzień półtora.... :(. Mam nadzieję, że sobie paznokci nie obgryziesz do kości ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-09 / 16:36
>> Cypis, 2012-02-09 16:31:54
Mam nadzieję, że sobie paznokci nie obgryziesz do kości ;)

Nie ma problemu. W zasadzie to już nie ma powodu abyś się spieszył.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-11 / 15:56
Zasadniczo mnie również przestało się spieszyć....

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Ahmed
(1910/88/843)
Północny
Afganistan
WYŚLIJ PW
2012-02-11 / 15:58
U mnie to już kompletny luzik.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-12 / 19:48
Teraz znowu bardzo subiektywnie, jeszcze mniej konkretnie ale chyba niezupełnie bez sensu ;-)

Od momentu kupna Superluxy HD-330 były używane przeze mnie praktycznie codziennie, od 2 do 6 godzin na dobę. Miały więc okazję trochę pograć. Nawet odstawiłem moje Focale ale ... do czasu :-)

Bez wgłębiania się w szczegóły. Nigdy na słuchawkach "niskiego lotu" ( czyt. poniżej 200 zł) nie zdarzyło mi się słuchać tyle muzyki. Niestety zarówno stare Senki HD205, CAL i Philipsy 5401 nie sprawiły mi aż tyle przyjemności podczas słuchania muzyki. Byś może zwyczajnie przyzwyczaiłem się do brzmienia tych słuchawek, być może się wygrzały, ale ponowne założenie CAL lub Philipsów 5401 skutkuje zdjęciem ich z głowy po ok. 30-40 sekundach po czym ponownie zakładam HD-330.

Te słuchawki to nie koniec gonienia króliczka. Można sobie to interpretować w taki sposób, że króliczek został trafiony ze śrutówki w du.. tzn w ogonek ale ciągle ucieka :-)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-13 / 12:32
Czy ktoś wie gdzie kupić taki stojaczek ?

aasat
(2000/18/1521)
Kraków
WYŚLIJ PW
2012-02-13 / 13:24
Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-13 / 13:36
Dziękuję, aasat za informację.

Z transportem to ok 60 USD +VAT więc chyba odpuszczę i poszukam czegoś innego, bo ten stojak będzie droższy od słuchawek :-)

reactor
(1582/31/979)
window licker
WYŚLIJ PW
2012-02-13 / 13:47
Wybitnie audiofilski niestety wieszak (nie stojak), cena dosyć przystępna no ale za takie logo na wieszaku to chyba warto zapłacić?

http://allegro.pl/510615-sennheiser-uniwersalny-wieszak-do-polki-i2067122221.html

retter
(1/0/103)
Białystok
WYŚLIJ PW
2012-02-17 / 19:36
gdzies widziałęm projekt wieszaczka za ok 10zł z ikei do przerobienia samemu z drewna, chyba było by znacznie ładniejsze :)
----
ipod 5g hd681, hd668

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 15:57
Informacyjnie. Wczoraj podpiąłem Superluxy HD330 do urządzeń mobilnych, konkretnie do iPod shuffle, iPod Classic oraz do telefonu HTC Wildfire S.

Niestety wymienione urządzenia jednak nie radzą sobie z Superluxami HD330 tak jakbym tego oczekiwał. Jest zbyt cicho i zbyt płasko. Nie wiem czy to wina tych unijnych ograniczeń co do max. głośności i po modach oprogramowania może być lepiej, czy też zwyczajnie HD330 są zbyt dużym obciążaniem dla przenośnych urządzeń.
Skłaniam się raczej ku drugiej opcji, ponieważ n.p. Philipsy z iPodem współpracują dużo lepiej. Nie zmienia to jednak mojej dobrej opinii o Superluxach i ze spokojnym sumieniem mogę je polecić. Dla mnie, są z pewnością ogólnie lepszym rozwiązaniem niż CAL, Philips 5401 i Senki HD 205 i piszę to już po początkowym zachłyśnięciu się Superluxami HD330 jako nowością w moim systemie.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:00
Ja niedawno miałem miting kolżeński , AIAIAI , Beyer DT880 600 Ohm , DT150 , DJX 1 , DT250 250 Ohm , Ultrasone 2500 ,CAl,AKG520 , 601.
Bezapelacujnie wygrały K520 zarówno z iPoda jak i stacjonarki.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:02
Nie wkleiłem , Superluxy 330 były ( pozdrawiam Mariuszu ) , umościłbym je nad CAL ale poniżej SHP5401 które miałem dwa lata temu.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:03
K520 nie miałem okazji posłuchać. Niecałe 300 zł ? Hmmm ... to może być nawet ciekawa alternatywa.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:06
Miałem wcześniej T1 odkupione za 50% , niechcący wśród wielu słuchawek posłuchałem K520, choć sprzedawca wmawiał mi że 550 są super.
Sorry panie sprzedawco ale K550 mają się nijak do niby niższych 520.
Ja swoje 520 kupiłem za 265 Zł.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:07
>> antyaudiofil, 2012-02-23 16:02:06
Superluxy 330 były

Porównywałeś może Superluxy 330 z oryginałem, czyli Beyerami 880 ?

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:09
Mam stare DT880 600 Ohm no maja już trochę lat , wolę 330 ki jeżeli chodzi o bas ale jeżeli chodzi o środek i górę to 880 są po prostu od S.L.330 lepsze.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:09
Nowsze 880 250 Ohm czy 32 Ohm już będą lepsze od S.L.330.

ogorek
(535/5/878)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:10
A ja własnie zamówiłem kolejne AKG K701 z thomann-a a do tego dorzuciłem superlux-y (ponieważ wysyłka jest wtedy darmo).

@Gustaw - odnośnie AKG 520 - zajrzyj na mp3store. Jest tam spory wątek. Niektórzy (w tym @Rolandsinger) twierdzą, że brzmią wybitnie z iPoda (a może z Touch-a), natomiast często fatalnie/karykaturalnie ze sprzętu stacjonarnego.

U mnie grają bardzo dobrze z RIO Karmy (taki wiekowy odtwarzacz przenośny sporej mocy wyjściowej - jak na odtwarzacze przenośne) i jeszcze lepiej ze sprzetu stacjonarnego (Violectric dobrze się z nimi zgrywa). Zrównoważone słuchawki ale ja lubię zwiewność i magię K701, mimo, że mam świadomość o braku podstawy basowej.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:10
Ale K520 i tak są lepsze i przy tym bardzo wygodne mimo że nie są wokoło uszu.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:12
K520 moim zdaniem są bardzo udanym produktem , bynajmniej nie ukierunkowanym dla mas.

P.S. Nie wiem co za idiota pisał że te słuchawki pękają ?! To już musi być osioł skoro tak katuje słuchawki.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:21
>> antyaudiofil, 2012-02-23 16:09:04
Mam stare DT880 600 Ohm no maja już trochę lat , wolę 330 ki jeżeli chodzi o bas ale jeżeli chodzi o środek i górę to 880 są po prostu od S.L.330 lepsze.

Jeżeli to 880-tki jeszcze w ciemnej obudowie to też pamiętam, że grają całkiem dobrze. Ciekaw jestem porównania z tymi nowszymi. To niezdrowa ciekawość czy Superluxowi udało się w pełni podrobić oryginały.

...a z AKG 520 to mnie nie wkręcajcie bo już miejsca mi brakuje na te słuchawki ;-)

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:27
Wystarczy przejść się na stoisko w hipermarketach gdzie są tabuny słuchawek podpięte pod wspólne zródło.
Będziesz zaskoczony K520 wyróżniają się na tle konkurencji.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 16:32
>> Gustaw, 2012-02-23 16:21:45
>> Ciekaw jestem porównania z tymi nowszymi.

Od dwóch dni jadą do mnie na palecie z innymi fantami do firmy. Mają być jutro u mnie. Oby :)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 17:50
antyaudiofil

widzę że bardzo spodobało Ci się brzmienie akg.
nie słuchałem ich jednak raczej na samym wstępie powiem tak.
nie ma idealnych słuchawek i ciężko jest doścignąć neutralność dt 880 przez jakiekolwiek słuchawki.
może dt 880 nie są wybitne ale nic z nich się nie wyróżnia, może z deka nadmuchany bas.
miałem bardzo wiele słuchawek i nic mi nie zagrało do tej pory tak bezbarwnie.
może dt 880 brzmią mało efektownie ale dla mnie są to słuchawki bezbarwne.
myślę że gdyby te słuchawki miały ciut mocniejszą góre i bas grały minimalnie bardziej konturowo, to by nie miały konkurencji w tej cenie.
ja mam dt 880 może ktoś chce Je porównać z superluxami?

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 17:52
Dt880 wszystkich ras są za chude, brak im nasycenia.

Tu uważam że HD650 leją je pod każdym względem , oprócz ceny.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 18:42
zupełnie się nie zgadzam z tym. mam 650 i za kolorowa średnica jak dla mnie struny w gitarze są miodowe i góra zrywa strasznie.
jak talerz uderza nie ma takiego wybrzmiewania tylko cyk i ni ma.
bas jest dobry ale nie oddaje perkusji moim zdaniem tak jak trzeba.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 18:53
To nie wina 650 !

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 18:56
hd 650 cierpią na podobny problem z basem, mianowicie górka od 100 do 300 herców.
o ile słuchasz jazu wszystko jest super jest potężne łup,dobra kontrola i wtedy grają bardzo widowiskowo to o tyle jak posłuchasz cięższych gestycznych brzmień to wychodzi szydło z worka(słuchawek).
na pewno założeniem producentów płyt nie było takie abyś my słyszeli buczenie,słabą rozdzielczość,czasem łomot a nie dźwięk.
różnica 2,3 decybeli bardzo wiele zmienia, bas traci moc i zdecydowanie ale słuchawki stają się czytelniejsze.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 18:58
antyaudiofil

czyli do 650 trzeba specjalny wzmacniacz? a podobno dt 880 są bardzo wybredne co do wzmacniaczy.
zbudowałem kiedyś za 10zł wzmak i góra była w hd 650 lepsza ale szumiał i miał inne wady bardzo słyszalne.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:10
Niestety jedne i drugie są specyficzne i ze zwykłej dziurki będzie słabo.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:14
jestem bardzo ciekaw tego.
gitara na hd 650 jest jakaś niemrawa. dt 880 może są cofnięte ale gitara wychodzi bardziej do przodu, lepiej słychać jest bardziej czytelna, ostrzejsza.
i ja słucham na tranzystorach. więc tutaj senki powinny mieć przewagę dt 880 podobno potrzebują lampy.
dałem do słuchania kilku gitarzystą dt 880 i hd 650 i stwierdzili że gitara w dt 880 wypada znacznie lepiej.
gitarzysta za pewnie lepiej słyszy gitarę niż ja.
szkoda że wtedy nie miałem dt 150 ciekawy bym był opinii;)
to co trzeba zrobić hd 650 żeby zaczęły grać cudownie?

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:21
antyaudiofil

ciekawe bardzo.
człowiek z takim pseudonimem nie powinien wierzyć w cudowne wzmacniacze ani w cudowne kable;)
przepraszam miałem do-czynienia już z jednymi i drugimi. jedni nabijają się z drugich.
a w jaki tani sposób idzie wysterować te słuchawki?
mogą być szumi mi to w zupełności nie przeszkadza.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:28
Nie należy mylić pojęć a dokładniej nie należy mieszać jakości i jakości technicznej z Voo Doo.

Meloman dla przykładu to człowiek kochający muzykę i posłucha ją praktycznie w każdej postaci , po to aby ją przeżyć , im jakość będzie lepsza tzn doznania realne tym lepiej.
Audiofil natomiast zrobi wszystko aby się samo docenić i aby sąsiedzi/ goście mu schlebiali jak to u niego cudnie gra , bo on sam i tak nigdy nie będzie zadowolony.
Im audiofil starszy tym bardziej zdaje sobie sprawę że tego króliczka nie złapie a dlaczego ? Bo tego cholernego futrzaka nigdy nie było.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:40
tylko tak naprawdę do końca nie wiadomo co jest to Voo Doo?
jednym żarówka gra w pomieszczeniu,podstawki pod odtwarzacz drastycznie zmieniają dźwięk a innym tylko ostatni element gra.

ja się zawiodłem na odtwarzaczu cd słuchałem go w teście porównawczym arcama za 5tyś i mp3 za 70 zł i różnicy nie było wyczuwalnej od razu, nie wiem czy wcale były słyszalne.więc do wzmacniaczy jestem zniechęcony i testowałem kilka modeli i jestem sceptycznie nastawiony.
kulumny wydawało mi się że wzmacniacze zupełnie inaczej napędzają ale nie zdecydowałem się do testów zabrakło odwagi...

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:45
Meloman ma muzykę dla siebie.
Audiofil szuka rzeczy dla melomana nieistotnych , co gorsza audiofil ma parcie do przekonywania wszystkich że jego system jest the best , to trochę tak jakby miał piękną żonę i wszystkich kolesi przekonywał żeby mu każdy żonę zerżną aby mężowi przyznać rację " Super ciągnie , bajka ! Miałeś rację jest najlepsiejsza ! ".

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:49
oczekiwałem innej odpowiedzi. konkretnej np jesteś głuchy;)
co gra a co nie?
wzmacniacz każdy ma jakieś zniekształcenia tylko na jakim poziomie są słyszalne?
i co według Ciebie zagra dobrze z tymi słuchawkami dość tanio.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 19:55
W moim wieku już słuch nie ten , siłą rzeczy naturalne zjawisko.
Każdego to czeka.

Pojęcia takie jak THD , TiM , IMD itp można sobie darować , w samej muzyce też jest sporo siana.
Jeżeli nie znasz tych pojęć to nie staraj się na tym poziomie wdawać w dyskusje.

Co zagra ? Coś co gra w sposób przynajmniej spójny i elastyczny do obciążenia.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:04
>> antyaudiofil, 2012-02-23 19:55:23
W moim wieku już słuch nie ten , siłą rzeczy naturalne zjawisko.
Każdego to czeka.

To mi się bardzo podoba jak ktoś tak piszę a nie zarzeka się że ma słuch lepszy od nietoperza.
porównania robiłem sobie z dzieckiem który ma 5 lat i już chyba minimalnie słyszę gorzej od niego jeśli nie kłamał.

Coś co gra w sposób przynajmniej spójny i elastyczny do obciążenia.
możesz to rozwinąć?
bardziej w stronę dt 880\150. na co trzeba zwrócić uwagę aby to zagrały ładnie.
mi ładnie brzmi z dziurki denona dcd 1500mk2 subiektywnie najlepiej.
lampę muszę jeszcze raz porównać, sparzyłem się do lampy co zrobiły z AKG 601.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:06
Wiesz , pojęcie ładnie nie jest do końca obiektywne.

Jeden woli brunetki, blondynki drugi a inny rudych.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:13
w senki 650 grają podobnie dt880 na lampie.
mi zależy żeby wokal przybliżyć i gitarę zrobić czytelniejszą i bas zrobić niebuczący, takie są moje wymagania co do sprzętu.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:18
Tu mam odmienne zdanie ale być może wynika to z systemów z jakimi miałem do czynienia.
880 są przy chude a 650 ciut przepastelowione.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:21
Bardzo ciekawa dyskusja. Ale jak ona się ma do tytułu wątku? Może byście przestali spamować i pogadali o wyższości DT880 nad HD650 (albo na odwrót) w jakimś innym wątku??

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:27
może dt 880 nie grają tak kolorowo. ale i tak coś mruczą czasem ale bardzo cichutko. dużo bardziej nie sforne są tutaj dt 150. perfekcja grado sr 325i w tym aspekcie 0 mruczenia.
senki czuć że w zupełnie pasmach akcentują.
beyery po podłączeniu z lampą nabierają kolorów ale czy to jest realistyczny przekaz? senki też ale już wtedy słodzą znacznie

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:28
Cypis
dt 880 to to samo co superluxy podobno;)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:34
>> Dj, 2012-02-23 20:28:31
>> dt 880 to to samo co superluxy podobno;)

Podobno.

Mam DT880, a dopiero jutro będę miał w rękach HD-330. Dlatego na razie powstrzymuję się od gdybania i OT po wątku.

Ta uwaga była oczywiście _non-offense_ po prostu z własnego doświadczenia wiem jak mnie wk..ia jak wchodzę w dowolny wątek tematyczny by się dowiedzieć konkretów a czytam o dupie Maryny przez 100 stron.

Gustaw założył wątek o Superluxaxh a jest już 6 stron na których tylko w trzech postach Gustawa można poczytać coś konretnego o tych słuchawkach.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 20:44
Superlux nie ma nic wspólnego z beyerami oprócz idei podszywania pod Beyerdynamic.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:08
>> antyaudiofil, 2012-02-23 20:44:51
>> Superlux nie ma nic wspólnego z beyerami oprócz idei podszywania pod Beyerdynamic.

Poprzesz tą tezę jakimś argumentem? Rozkręcałeś obie słuchawki? Może nie mają ze sobą nic wspólnego podobnie jak Denony D1001 i CAL!e?

BTW. Gustaw? Już próbowałeś?

http://www.hifi-forum.de/bild/superlux-hd330-mod_146850.html
http://www.hifi-forum.de/viewthread-211-271-12.html#602

I jeszcze miniaturowa charka wygrzebana gdzieś w sieci:

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:11
O. A tu troszkę większa i wyraźniejsza:

http://www.avlex.com/pdfs/new_2005/HD-330.pdf

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:18
(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:20
Papier wszystko przyjmie tym bardziej firmowy Superluxa.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:21
Wystarczy porównać kulturę wykonania form wtryskowych , to widać na zdjęciach , inna kultura po prostu.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:27
>> Cypis, 2012-02-23 21:08:08
Gustaw? Już próbowałeś?

Diagnozowania i operacji na otwartym sercu Superluksów jeszcze nie robiłem.
Podczas poprzednich operacji (Cal i Philipsy) miałem dwie śmierci kliniczne ( m.in paproch w przetworniku powodujący zniekształcenia) a próby reanimacji tylko cudem zakończyły się sukcesem. Dlatego, tym razem, wychodzę z założenia, że "po pierwsze nie szkodzić" ;-)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:28
>> antyaudiofil, 2012-02-23 21:21:57
>> Wystarczy porównać kulturę wykonania form wtryskowych , to widać na zdjęciach , inna kultura po prostu.

Ameryki nie odkryłeś. Tyle tylko, że ta "kultura" jest dziesięciokrotnie tańsza i to nie "kultura wykonania" gra. A mnie właśnie bardziej interesuje porównanie "grania". Nawet jeśli okazało by się gorsze to o ile? Dziesięciokrotnie gorsze od DT880? Po moich dotychczasowych doświadczeniach ze słuchawkami - szczerze wątpię.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:30
>> Gustaw, 2012-02-23 21:27:06
>> Dlatego, tym razem, wychodzę z założenia, że "po pierwsze nie szkodzić" ;-)

Z wiekiem człowiek robi się coraz bardziej ostrożny. ;) Ja to rozumiem.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:30
>> antyaudiofil, 2012-02-23 21:21:57
Wystarczy porównać kulturę wykonania form wtryskowych , to widać na zdjęciach , inna kultura po prostu.

Tutaj wątpliwości nie mam, że Beyerdynamic są lepiej zrobione. Wcale to jednak nie oznacza, że Superluksy zrobione są źle.
Bardziej mnie interesuje jednak stopień skopiowania dźwięku.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:37
>Cypis

Mnie cena nie interesuje , przebitka może być i milion. Nie w tym rzecz.

Ogólnie wiadomo że ceny słuchawek tych lepsiejszych są z palca wyssane, taki rynek i koniec.

Superluxy technicznie nie są Beyerdynamic.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:38
Inner Fidelity są dosyć obiektywni , charakterystyki mówią same za siebie.

Pozostaje umiejętność definiowania treści.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:46
>> antyaudiofil, 2012-02-23 21:38:17
>> Inner Fidelity są dosyć obiektywni , charakterystyki mówią same za siebie.

Jakiś taki tępy jestem dziś (albo w ogóle taki jestem... hmmm...). Przepraszam. Zatem wyjaśnij mi, proszę. Co mówią podane przez Ciebie charki pochodzące z Innerfidelity o Superluxach HD-330?

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:47
sory za O.T.
na dt 880 to z padami daje bardzo ciekawy efekt. słuchawki zyskują mocy. grają bardziej emocjonalnie.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 21:51
Ciebie charki pochodzące z Innerfidelity

Możesz ździebko jaśniej , ja już chyba nie rozumiem młodych.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:03
>> antyaudiofil, 2012-02-23 21:51:41

Ale co tu wyjaśniać?

Najpierw podałeś linki do PDFów z Innerfidelity w których NIE BYŁO pomiarów HD-330 (czyli tych których wątek dotyczy).
Potem dyskutowaliśmy o HD-330 (czyli tych których wątek dotyczy).
Zaprezentowałem znalezioną w sieci charkę HD-330.
Ty zasugerowałeś, że charki HD-330 są wyssane z palca bo stworzone przez procucenta tych słuchawek.
Następnie napisałeś, że "Inner Fidelity są dosyć obiektywni , charakterystyki mówią same za siebie." Czyli odwołałeś się do wcześniej podanych PDFów.

Ja się pytam:

Co mówią o Superluxach HD-330 "bardziej obiektywne" pomiary wykonane przez Innerfidelity słuchawek innych niż Superlux HD-330?

Teraz jest już jaśniej?

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:03
antyaudiofil
czyli mam rozumieć że dt 880 mają szybszą odpowiedź na impuls i są dokładniejsze? tam znacznie dłużej faluje ten wykres.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:07
Myślę, ze najlepiej poczekać na bezpośrednie porównanie kol. Cypisa i to raczej nie z pierwszych odsłuchów.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:08
wykresy superluxów są bardziej postrzępione mniej równe z tego co widzę ale czy to jest znaczna różnica ?
nie jestem specjalistą ale widać że luxy są kosmate wykresy;)

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:10
mam prośbę aby kolega Cypis w swoich dt 880 zrobił mod z zaklejaniem tych dziur od padów, i wtedy ocenił co lepiej gra;)
mi coś dt 150 zapachniało teraz.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:15
>> Dj, 2012-02-23 22:08:15
>> wykresy superluxów są bardziej postrzępione

To nie jedyna różnica. IMO najmniej znacząca. Zniekształcenia THD DT mają prawie dziesięciokrotnie mniejsze niż Superluxy. Ale zaznaczę: To są pomiary INNYCH Superluxów niż te o których dyskutujemy. Ja nie potrafię, w przeciwieństwie do antyaudiofila, wyciągać wniosków o jakości brzmienia słuchawek na podstawie ich wykonania i wykresów INNYCH słuchawek.

BTW. Wykresy można sobie o kant dupy rozbić. I tak decyduje Twoje ucho! Bo albo Ci się spodobają albo nie. Moich obecnych DT880 nie brałem w ogóle pod uwagę bo widziałem wcześniej ich charki na Innerfidelity, dopóki... ich nie posłuchałem. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:24
Cypis
wiem że wykresy to jedno a odsłuchy to 2.
ale tutaj widać żeby były ładne parametry na papierze trza zapłacić...;)

Powodzenia w odsłuchach życzę:)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:35
Z tego co wiem to chyba nie ma wersji DT880 150 ohm a tyle mają Superluksy. Jak widać przetworniki nie są takie same więc charakterystyka nie powinna być, przy 100% kopii pozostałych elementów, identyczna. Być może korygowano ją wytłumieniem.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:36
>Cypis

Sorry ale to nie ja prosiłem o podpowiedz w temacie obliczania impedancji.

Więc pisz tylko o tym co słyszysz albo kurwa trochę pokory do techniki, inaczej nic się nie dowiesz.

Pomiary należy traktować jako określające zjawiska w danych zakresach pracy.

Wszystko można zmierzyć tylko wtedy taki pełny opis danych przetworników nie zmieściłby się na 6 obrazkach tylko na 60.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-23 / 22:37
Sorry Cypis ale najpierw trzeba mieć wiedzę aby o czymś się wypowiadać albo po prostu przemilczeć.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 07:28
>> antyaudiofil, 2012-02-23 22:37:35
>> Sorry Cypis ale najpierw trzeba mieć wiedzę aby o czymś się wypowiadać albo po prostu przemilczeć.

Nie neguję tego. Tylko sama wiedza nie wystarcza jak brakuje logiki w jej stosowaniu.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 08:02
>> Dj, 2012-02-23 22:24:59
>> ale tutaj widać żeby były ładne parametry na papierze trza zapłacić...;)

Każdy producent dba o to by jego produkt był pokazany w jak najlepszym świetle. Każdy z nich pewnie ukrywa wady (nie pisze o nich) a podkreśla zalety. Można oczywiście założyć, że Innerfidelity jest najbardziej obiektywne ale tak naprawdę nie ma wydawcy do końca niezależnego (wiem bo wiele lat współpracuję z takowymi) - każdy z nich jest zależny np. od reklamodawców. A ci są bardziej lub mniej chętni do ogłaszania się w zależności od opinii o sprzedawanym przez nich sprzęcie. A jak wydawca okazuje się niesterowalnym, to coraz mniej firm decyduje się dostarczać sprzęt do testów za darmo. Ot i koło się zamyka.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 08:27
Co do wydawców , zgoda.

Lecz bez techniki pomiarowej nic byś nie zrobił. To tak jak teoria bez praktyki i na odwrót.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 08:29
Tak czy siek Spuperluxy nie są Beyerami , inna liga.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 09:32
>> antyaudiofil, 2012-02-24 08:29:58.

a sorki za O.T.
chciałbym znaleźć taką specyfikacje wzmacniaczy czy odtwarzaczów cd.
niestety się nigdy nie spotkałem z takim czymś.tylko pasmo przenoszenia wykres zdarza się znaleźć.

ciekawe czy te zniekształcenia usłyszy na słuchawkach. w jakim stopniu będą odczuwalne.
trzeba poczekać na opinie Cypisa;)

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 09:42
0,01% (-80dB) - poziom reprezentatywny dla sprzętu hifi wysokiej klasy (np. odtwarzacze CD), akceptowany przez audiofilów
0,001% (-100dB) - poziom w zasadzie poza możliwościami systemów audio. Spotykany w odbiornikach radiowych wysokiej jakości.
takie coś znalazłem na Wikipedii. nie rozumiem odbiorniki radiowe mają mniejsze zniekształcenia?
przepraszam za O.T.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 10:32
Wikipedia nie stanowi o kompendium wiedzy.

Ucho ludzkie toleruje niektóre grupy zniekształceń.

W odbiornikach radiowych S/N ledwo mieści się w 45...50dB.

Sam poziom zniekształceń dewiacji to zakres w okolicach 0,2 do 3 % THD+N.

W praktyce wszystkie audycje są pod wpływem kompresji dlatego audycje są takie milusie w słuchaniu.

Pasmo też jest ograniczone.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 10:35
Zniekształcenia po nałożeniu na siebie czasem się odejmują / znoszą a czasem dodają.

Tak że zdarza się że urządzenie o wyższych zniekształcenia rożnego typu może zagrać o niebo lepiej od tego wyśrubowanego i tak tez często jest.

Nie wynika to z niczego , ale z braku umiejętności adaptacji względem innych segmentów systemu.

W końcu nie kupujemy skrzypiec dla estetyki czy poprawności wykonania ale dla dzwięku a ten w nich też bywa różny , dużo zależy od muzyka.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 10:52
antyaudiofil

czyli już nic nie wiem;)
czyli trzeba by było mierzyć zniekształcenia całości sprzętu co z tego wychodzi+ plus zniekształcenia nagrań.
to widzę syzyfowa to praca jest...

Sory za O.T.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 11:45
No własnie nic nie rozumiesz.

Parametry służą do wglądu co i jak jest odkształcane z sygnału wchodzącego.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 11:53
>> antyaudiofil, 2012-02-24 11:45:20
to wiem ale nie za bardzo wiem jak dobrać sprzęt żeby zniekształcenia się minimalizowały.
i gdzie można takie wykresy znaleźć? czy ktoś takie w ogóle robi?

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 11:56
Meloman robi to na słuch , klasyka , folk , coutry ,jazz tam gzie będzie najmniej elektroniki.

W innym przypadku musisz mieć laboratorium i to analizować względem odsłuchu.

Każdy drobny ruch w ustawieniu samego wzmocnienia w danym stopniu , punkty pracy itp mają wpływ na sygnał.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 12:06
przez strojenie na ucho np kolumn można nie usłyszeć bardzo dużej dziury w paśmie przenoszenia.
mam takie cudo w pokoju. na normalnym odsłuchu nie słychać dziury,może minimalnie, za to jak się zacznie robić syntetyczny test to wychodzi co jest słuch człowieka warty.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 12:09
I na to są metody gdzie nie mając pomiaru trzeba kombinować.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 12:15
jakie?
proszę o konkrety.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 12:19
To nazywamy doświadczeniem.

Metody są róże

a> samowzbudne / zdudnieniowo

b> znoszenia się faz

i jeszcze kilka.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 13:59
Zamelduję tylko tyle, że Superlux HD-330 dotarły i grają w nich oba kanały. Więcej napiszę jak trochę się z nimi osłucham.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 14:02
Dziękuję za informację :-)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 14:10
>> Gustaw, 2012-02-23 16:21:45
>> Ciekaw jestem porównania z tymi nowszymi. To niezdrowa ciekawość
>> czy Superluxowi udało się w pełni podrobić oryginały.

No to zdradzę jeszcze, że na pierwszy rzut ucha wszystko wskazuje na to, że Superlux nawet nie próbował. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-24 / 16:05
Cypis

;) a czytałem pewne recenzje które mówiły że słuchawki grają identycznie. więc pewno albo ktoś się nie znał albo za pewną opłatą stwierdził że jest identycznie.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 10:44
>> Cypis, 2012-02-24 14:10:16

No i ... ? :-)

Czy tajwański wykwint gra dużo gorzej od germańskiego oryginała ?
Wyrzucać już te Superluxy czy jeszcze poczekać. ;-)

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 10:48
Gustaw
ile chcesz za te superluxy?;)
bym z chęcią zrobił na nich testy i spróbował poprawić tajwańską technologie.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 10:54
>> Dj, 2012-02-27 10:48:33
Gustaw

Są bezcenne. Dodatkowo, doskonałości nie da się poprawić.

P.S. Oczekuję 2000 USD (+23% VAT) za mój egzemplarz Superluxów. Czuć w nim ducha audiofilstwa i prawdziwego wykwintu.
P.S. 2 Dla użytkowników AH 10% upustu.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 11:06
Gustaw
heheh;)
opis zostały profesjonalnie wygrzane przez Gustawa nową specjalnie dopasowaną technologią do tych słuchawek;)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 11:39
>> Gustaw, 2012-02-27 10:44:24
>. Wyrzucać już te Superluxy czy jeszcze poczekać. ;-)

Jeszcze ktoś pomyśli, że nie masz własnego zdania ;)

Co do Superlux HD-330. Posłuchałem ich trochę przez łykend, trochę pograły samodzielnie i żałuję, że tak szybko napisałem co o nich sądzę. To jest nauczka by trzymać język za zębami dopóki nie wyklarują się poglądy. I słuchawki. ;).

Tak więc rada dla wszystkich potencjalnych przyszłych posiadaczy nowego egzemplarza. Po zakupie proszę ich NIE SŁUCHAĆ, tylko dać im pograć przez kilka godzin (najlepiej puścić jakiś jakiś łomot na perkusję i bas - Drum'n Bass). W innym przypadku, co mniej odporni psychicznie albo zwymiotują albo wyrzucą słuchawki przez okno. Słuchawki z czasem BARDZO się zmieniają. Dodam, że na korzyść. Do tej pory grały już z kilkanaście godzin i chyba coraz wolniej się zmieniają (jeśli jeszcze w ogóle coś się jeszcze zmienia).

Co napisać na już (nie wiem co przyniosą dalsze odsłuchy)? W każdym razie nie wyrzucaj Superluxów! Na chwilę obecną jestem w stanie stwierdzić trzy różnice i jedną wadę tych słuchawek (w stosunku do DT880Pro oczywiście)

Zacznę od wady. Kurduplowato krótki sprężynowy kabelek doprowadza mnie do szewskiej pasji! Bierze mnie kurwica jak próbuję się wygodnie ułożyć do słuchania i nic z tego. Bo alternatywy są zasadniczo dwie. Albo ściągniesz wzmacniacz z półki na podłogę albo wyrwiesz wtyczkę z gniazdka co jest tym gorszym rozwiązaniem, bo zapewne dostaniesz nią prosto w zęby. Jedyne co można robić to z nabożną czcią przykucnąć przy sprzęcie by nie napinać kabelka.

Już postanowione. Kabelek pójdzie pod nóż i lutownicę. Tym bardziej, że miałem pecha i trafiłem na wadliwy, gdzie na piątym zwoju licząc od wtyczki przerywa/szeleści jeden kanał przy próbie napinania tej cholernej sprężynki.

Różnice? Są trzy.

Wysokie. Chyba są mniej rozdzielcze niż w DT880. Ale nie są to "audiofilskie przepaści". To subtelna, nie zawsze możliwa do wychwycenia różnica. Tak niewielka, że mam wątpliwości czy ona w ogóle istnieje. Czy jest to wada? Nie. One po prostu inaczej prezentują wysokie. I naprawdę nie wiem czy bardziej poprawną prezentację mają DT880 czy HD330. Jest inaczej choć równie przyjemnie w obu przypadkach.

Dół pasma. Jest lepiej dociążony, niżej schodzi. Potrafi pięknie "kick"-nąć stopą z perkusji. Ale nie jest to tak przerysowane jak w przypadku Sennheiserów HD280Pro. Przed wygrzewaniem, w wyższym basie (czyli tej części pasma, którą obsługuje gitara basowa), potrafiła się zrobić niezła buła. Dźwięki się zlewały w jeden basowy łomot, bez faktury, rozdzielczości, pozycjonowania. Teraz jest bardzo dobrze. Bas jest kontrolowany i rozdzielczy. Naprawdę jest bardzo, bardzo dobrze.

Scena. DT880Pro (bo takie mam) grają bardzo bezpośrednio, w głowie. Dzięki temu scena muzyczna jest bardzo szeroka a instrumenty dobrze odseparowane od siebie. Audiofilski recenzent mógłby spokojnie napisać, że mają wokół siebie dużo powietrza. Superluxy grają inaczej. One budują przestrzeń nie tylko w szerz ale i... w głąb! One graja PRZED głową! Z jednej strony powoduje to większa przyjemność ze słuchania, bo realizm jest większy ale z drugiej strony szerokość zmniejsza się i tym samym definicje instrumentów są mniej precyzyjne. Czy to wada? Nie. One grają po prostu inaczej. Mnie np. taki rodzaj prezencji bardziej się podoba. W kocu nie zajmuję się montażem audio.

Polegam tylko na swojej ułomnej pamięci muzycznej, ale ona mi podpowiada, że HD-330 są chyba lepsze od Philipsów SPH5401 i od CAL!. Gdyby w dniu dzisiejszym ktoś mi zaprezentował wygrzane Superluxy HD-330 i Beyrdynamic DT880 w taki sposób że nie widziałbym jak wyglądają a jedynie usłyszał jak grają wybrałbym prawdopodobnie HD330 (scena + dociążenie w dole pasma). Po poznaniu wyglądu i ceny nie miałbym żadnych wątpliwości, że to powinny być HD-330. Prawie dziesięciokrotna różnica w cenie pomiędzy DT880 a HD-330 nie usprawiedliwia wydania tych pieniędzy na DT880 skoro NIE SŁYSZĘ WYRAŹNEJ przewagi w jakości brzmienia. Co więcej. Skoro mam wątpliwości czy W OGÓLE JAKAKOLWIEK PRZEWAGA ISTNIEJE! <szok>

P.S. Miałem dzisiaj w planie w pracy pomierzyć te słuchawki (zdjąć charki - częstotliwościową i zniekształceń) ale karta dźwiękowa odmówiła współpracy. Zrobię to zatem po powrocie do domu. Foty też porobię, szczególnie z rozbiórki przy wymianie kabelka. Będzie zatem co oglądać.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 12:06
>> Cypis, 2012-02-27 11:39:38

Dziękuję za opis. Najważniejsza jest konkluzja. Jeżeli zmienić to nie na Beyerdynamic DT880 Pro bo postępu dużego nie będzie. Kabel to faktycznie porażka i też myślę nad jego wymianą. Na razie jednak problem załatwia przedłużacz.
Co do sceny to akurat u mnie z tym graniem w głąb to raczej średnio. HD330 bardziej grają na boki i w środku głowy.
Jeszcze raz dziękuję i wypatruję fotek. :-)

>> Dj, 2012-02-27 10:48:33

Teraz, po recenzji kolegi Cypisa, moje Syperluxy HD330 warte są nie 2000 USD tylko już 3000 USD (+23% VAT)
Ewentualnie, jestem skłonny podtrzymać 10% upustu dla użytkowników AH.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 12:15
posłuchaj sobie dt 880 a nie pro wtedy zobaczysz czy obraz jest skopiowany.
popatrz na wykonanie superluxów a dt 880.
wiem cena superluxów jest 10razy mniejsza ja kupiłem dt 880 używki za 500zł więc dałem 5 razy tyle mam za to lepsze wykonanie.
czy warto nie wiem wiem że superluxy są bardzo atrakcyjne ale poziom tych słuchawek jest bardzo wysoki.
wykonaj sobie jeszcze moda w dt 880 pro zaklej siateczkę od padów i posłuchaj.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 12:25
Dj ma rację. Inna klasa wykonania na korzyść Beyerów.

DT880 praktycznie cała rodzina jest produktem specyficznym , sam mam w domu 600 Ohm.

Środek i góra są po prostu dobre , ale brak basu i jego wypełnienia mnie osobiście nie odpowiada.

Na samą klasykę z dobrana amplifikacją mogą oczarować na wąskim materiale fonograficznym.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 12:35
antyaudiofil
zrób sobie moda o którym pisałem zaklej sobie te siateczki np taśmą i wtedy posłuchaj.
przestrzeń staje się mniej wycudowana ale grają ciekawiej;)

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 12:39
mi się po tym modzie wydaje że słuchawki grają szybciej.bas inaczej uderza mi ten sposób prezentacji się bardziej podoba;)
antyaudiofil zrób sobie tego moda jestem ciekaw czy Ci się spodoba mi przypadło do gustu

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 13:12
Dt880 trzy modele ćwiczyłem na rożne sposoby, zaklejanie i cudowanie na niewiele się zdało , więcej pozytywu było dobranie amplifikacji.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 13:33
nie wiem po zaklejeniu słuchawki grają zupełnie inaczej nie syczą tak.coś w stronę dt 150 tylko mi się wydaje że dt 880 teraz grają lepiej od 150.
to zależy też na jakim materiale ale ogólnie moim zdaniem jest lepiej i to sporo.

(//15484)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 13:47
DT150 jako takie są lepiej zrównoważone, natomiast dt880 sa specyficzne.
Fundamentem muzyki jest zakres niskich częstotliwości , nie muszę mieć arcy górnego zakresu.
Ale tak jak pisałem 880 wymagają innej specyfiki.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 14:38
Obiecane fotki z wymiany kabelka.

Mam nadzieję, że będziecie równie zaskoczeni wnętrzem jak ja ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 14:38
I po operacji. Pacjent przeżył.....

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 14:52
Dzięki, Cypis.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 15:25
antyaudiofill
marz racje z tym że bas jest podstawą ale bas ten w wielu mocnych utworach wpływa na brak czytelności więc dt 880\superluxy są bardziej uniwersalne.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:27
No i na koniec najciekawsze.

Beyrdynamic DT880 Pro vs. Superlux HD-330 charakterystyki częstotliwościowe i impulsowe.

Ciekaw jestem waszych komentarzy.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:28
niebieski - Superlux HD-330
czerwony - Beyerdynamic DT880 Pro

Dwa niższe wykresy na górnej połówce to zniekształcenia THD

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:32
Ja się na wykresach średnio orientuję. Równiej jednak Beyery.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:36
I jeszcze kilka porównań ze słuchawkami z podobnej półki cenowej. W kolejności rysunków porównania z:

- CAL!
- Koss UR40
- Philips 8900

niebieskie to Superlux HD-330

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:39
Cypis
musiał bym posłuchać bo coś nie za bardzo wierzę;)
np kossy protapro mają identyczne pasmo prawie przenoszenia co senki hd 650;)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:43
>> Dj, 2012-02-27 16:39:08
>> kossy protapro mają identyczne pasmo prawie przenoszenia co senki hd 650;)

Pasmo przenoszenia czy charakterystykę częstotliwościową? To dwie różne rzeczy. Poza tym o jakości grania bardziej niż górki i dolinki na charce, IMO decydują zniekształcenia i odpowiedź impulsowa.

A może po prostu PortaPro są rwónie dobre jak HD650, tylko te drugie mają nieuzasadnienie wysoką cenę? :D

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:47
Cypis
chodziło mi o pasmo przenoszenia. no ale jak porównasz przestrzeń,klimat 650 do kosów to nie ma co do czego porównywać

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 16:55
>> Gustaw, 2012-02-27 16:32:21
>> Ja się na wykresach średnio orientuję. Równiej jednak Beyery.

Masz CAL!e i HD-330. Porównaj na słuch i zerknij na porównania na wykresach. Teraz zerknij na porównanie z DT880 na wykresie i spróbuj sobie wyobrazić różnice, które usłyszałbyś na słuch. Zwróć uwagę na zniekształcenia THD.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 18:08
Czyli faktycznie bardzo podobnie, oprócz najniższego basu
Z CALmi też się zgadza. Bas w CAL niczym rozpędzona lokomotywa w porównaniu do HD330.

Jaki kabel zastosowałeś na podmianę ?

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 18:23
>> Gustaw, 2012-02-27 18:08:28
>> Jaki kabel zastosowałeś na podmianę ?1

Eeee.... Kabelek nazywa się PROEL, miedź beztlenowa, teflonowa izolacja, superlux, pure audio, high efficiency. A tak na serio to wybrałem go bo był czarny, miękki i miał 4 żyły + ekran. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 18:31
Rozumiem. Poszukam wobec tego czystego srebra + teflon i to wszystko w ochronie argonu + wtyk Jack Neutrika. ;-)

ogorek
(535/5/878)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 19:03
>> Gustaw, 2012-02-27 18:31:38

Ile tego potrzebujesz ;) Ja mam zapas srebra Solid Core 1.2mm. Może być lekko sztywny jak wepchniesz w dodatkową rurkę teflonową (a do tego rurki separujące)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-27 / 23:41
Cypis,

Do Superluxów zastosowałem coś takiego. U mnie się sprawdza. Polecam. :)

almagra
(4595/68/1193)
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 00:15
A jak było w pozycji M.Lewinski?

Corvus5
(1143/18/1005)
Bytom
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 00:17
>> almagra, 2012-02-28 00:15:35
>A jak było w pozycji M.Lewinski?

Muzyka ssała.

almagra
(4595/68/1193)
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 00:21
Aż za uszami darło?

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 07:15
>> Gustaw, 2012-02-27 23:41:39
>> Do Superluxów zastosowałem coś takiego. U mnie się sprawdza. Polecam. :)

Szkoda, że dodałeś na końcu uśmieszek. Bez niego Chińczycy by się nie domyślili, że to wkręt i zrobili by podróbkę za 50$. A to mogło by być ciekawe. :D

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

bsw
(18/0/576)
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 14:52
>> Cypis, 2012-02-28 07:15:25
Szkoda, że dodałeś na końcu uśmieszek. Bez niego Chińczycy by się nie domyślili, że to wkręt i zrobili by podróbkę za 50$. A to mogło by być ciekawe. :D

Ciekawe kiedy chińczycy (kontynentalni) zrobia podróbke... Superlux HD-330.

Bo tych "legendarnych" i "oryginalnych" słuchawek nigdzie nie można kupić...

ogorek
(535/5/878)
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 18:29
Faktycznie dostałem e-mail z thoman.de, że mojego zamowienia (złożonego tydzień temu na AKG701 i Superluxy 330) nie zreaizują, ze względu na brak Superluxów. Zgodziem się aby usunęli je z zamówienia bo nie mają pojęcia, kiedy dotrze następna dostawa. @Gustaw - zapewne zrobiłeś reklamę i kupiłeś cały wagon ;)

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-28 / 18:50
>> ogorek, 2012-02-28 18:29:35
>> brak Superluxów

Oho! Zdaje się, że cena odsprzedaży podanej przez Gustawa staje się coraz bardziej prawdopodobna. Może i ja się skuszę? W końcu jest jeszcze tyle słuchawek do posłuchania. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-29 / 13:07
Zawsze możecie mieć moje Superluxy HD 330 w promocji, już za 4000 USD +VAT.

magus
(13643/68/1541)
Warszawa
WYŚLIJ PW
2012-02-29 / 13:24
Najnowsze wiadomości z NBP!

1 USD = 0,00025 PLN

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-02-29 / 13:43
http://forum.mp3store.pl/topic/82452-zamowienie-ze-sklepu-thomannde/page__st__140

Naliczyłem chyba 6 sztuk Superluxów HD-330 w jednym zamówieniu :-) Wystarczy wpisać te słuchawki w Google aby wiedzieć, że każdy z nas, z tego wątku powinien dostać te słuchawki od producent za darmo + butelczynę Łiskacza na poprawę odbioru wrażeń muzycznych.

Cypis
(851/24/677)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-03-05 / 20:21
Ponieważ chcę się zaopatrzyć w słuchawki zamknięte, drugą z kolei myślą po "kup sobie HD660", było "przerób sobie HD330 na zamknięte odpowiednio je wytłumiając".

Niestety próby nie są zachęcające. Każde dodatkowe, prócz fabrycznego, wytłumienie muszli powoduje pogorszenie jakości brzmienia. Zastosowałem dwa rodzaje wytłumienia jak na zdjęciach. Użyta pianka to "Sonar" (konkretnego typu nie znam).

Im pełniejsze wytłumienie tym większy bałagan w niskich rejestrach. To wytłumienie z mniejszym otworem spowodowało, że bas stał się rozlazły, anemiczny (czyt. bez energii) i kompletnie nierozdzielczy. Większy otwór poprawił sytuację ale zniknął "kick-bas". Po usunięciu pianki wszystko wróciło do stanu fabrycznego. Jest "kick-bas", rozdzielczość i energia.

Czyli tu nic nie poprawimy w prosty sposób. Została jeszcze "rurka" wystająca z tył magnesu, którą podejrzewam o bass-reflex. Ale to zostawię sobie na później, jak już będę mógł mierzyć (porównywać) wiarygodnie słuchawki.

Spróbowałem zatem poprawić górę pasma. Wywaliłem czarne gąbki przykrywające wnętrza muszli. Robi się to bardzo prosto w 5 min. Trzeba zsunąć pady, podważyć, np. śrubokrętem, plastikowy pierścień, który trzyma na zatrzaskach i wyjąć gąbkę. Ponieważ wtedy membrana zostaje odkryta postanowiłem, dla ochrony przed kurzem pod pierścień dać... czarną rajstopę żony ;) I.... jest lepiej! Słuchawki zyskały na przestrzenności, wysokie przypominają do złudzenia te z DT880. Jest ich ciut mniej (to dobrze bo nie został zachwiany balans) ale ich charakter: łagodność i aksamitna faktura, jest identyczna jak w DT880.

@Gustaw
Zrób próbę z gąbkami. Usuń je, posłuchaj i podziel się wrażeniami. Chciałbym potwierdzić obserwacje, bo może ulegam "myśleniu życzeniowemu" - autosugestii (tu specjalne pozdrowienia dla PawłaXYZ ;))

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-03-06 / 11:47
>> Cypis, 2012-03-05 20:21:58
@Gustaw
Zrób próbę z gąbkami. Usuń je, posłuchaj i podziel się wrażeniami. Chciałbym potwierdzić obserwacje, bo może ulegam "myśleniu życzeniowemu"

Sprawdzę w tym tygodniu, jednak już jestem przekonany, że zagrają lepiej od Orfe-uszy :)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-03-21 / 09:11
>> Cypis, 2012-03-05 20:21:58
@Gustaw
Zrób próbę z gąbkami. Usuń je, posłuchaj i podziel się wrażeniami. Chciałbym potwierdzić obserwacje, bo może ulegam "myśleniu życzeniowemu"

Chwilowo nie mam swojego Benchmarka aby podłączyć słuchawki ale postanowiłem firmowe gąbki zastąpić rajstopami :-)
W zasadzie jest tak jak pisałeś czyli wymiana jest prosta i odwracalna. Na razie Hd330 podłączyłem do amplitunera i mam wrażenie, że balans tonalny zbytnio poszedł w górę. Pod koniec tygodnia zrobię poważniejsze testy.

Myślę, że audiofilskie Trumphy spiszą lepiej niż Gatta. W planach mam też test rajstop chińskiej produkcji.

asmagus
(3155/64/1087)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2012-03-21 / 09:13
Używane czy nowe ?

;)

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-03-21 / 09:18
>> asmagus, 2012-03-21 09:13:54
Używane czy nowe ?

Używane mają więcej muzykalności.
Nowe większą przestrzeń i ekspresję.

W związku z tym zastanawiam się nad bi-rajstopingiem.

asmagus
(3155/64/1087)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2012-03-21 / 09:20
Boję się zapytać z której części wycinasz te używki?

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-03-21 / 09:23
>> asmagus, 2012-03-21 09:20:16
Boję się zapytać z której części wycinasz te używki?

Boję się odpowiedzieć aby nie pogłębić Twojego strachu.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-03-21 / 11:12
jakim programem zmierzyć charakterystykę pasma przenoszenia słuchawek?

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-03-23 / 19:46
W moim systemie usunięcie firmowych gąbek z Superluxów HD330 i zastąpienie ich rajstopami :-) wpłynęło na dźwięk negatywnie - przesunięcie równowagi tonalnej w górę, odchudzenie średnicy i kartonowość basu. Generalnie - dźwięk plastikowy, płaski i męczący. Jedynie wielkość sceny się poprawiła ale to za mało i rajstopki wyleciały a wróciły firmowe gąbki.

marivs
(213/4/1371)
3miasto
WYŚLIJ PW
2012-03-23 / 19:54
Jak widać producent dobrze wie co, gdzie i w jakiej ilości ma się znajdować :)

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-03-23 / 20:28
Gustaw
radzę pobawić się padami. wychodzą bardzo duże różnice w dźwięku.
mroczniej zagrają jak pady dasz troszkę mniej przepuszczalne. dociążą się i góry ubędzie tak się dzieje z dt 880.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-04-17 / 17:46
ostatnio nabyłem superluxy 660
grają dobrze ale czy cudownie? raczej nie...
są to dobre słuchawki, ostro grają, przestrzeń bardzo uboga, słuchawki mają dobry bas. wyższy bas trochę za słabo uderza za to niski jest bardzo dobry,słuchawki grają dynamicznie jednak troszeczkę buczą.
scena płaska, wybrzmiewanie bardzo sztywne, grają bardzo sucho. monitorowo.
wykonanie w porównaniu do beyera bardzo słabe. owszem jest blacha ale plastik kijowy, materiały pałąk pady marna jakość,
kabel to tragedia, jest tak sztywny jak w starych suszarkach.
słuchawki warte chyba swojej ceny, słychać na nich bardzo wiele szczegółów jednak są męczące.

walkman6
(101/3/1419)
WYŚLIJ PW
2012-04-17 / 20:35
Może daj im się trochę wygrzać. Niech pograją chociaż 100 godzin. Brzmienie jakie opisujesz dotyczy wielu słuchawek dopiero wyjętych z pudełka. Możesz również zastosować wygrzewania GradoFana.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-04-17 / 23:07
walkman6

Szczerze wątpię.
ja niestety nie miałem okazji usłyszeć różnicy w słuchawkach wygrzanych, a nie wygrzanych.
te superluxy grają troszkę podobnie do dt 880 z tym że scena jest słaba i dzwięk inaczej wybrzmiewa, ma trochę inny kolor, takie po 40 minutach słuchania takie mam wrażenie.
słuchawki mają być prezentem dla kogoś. mam nadzieje że trafiłem w gust;) uważam że te słuchawki są wmiarę bezpieczne dla uszu ponieważ ostro grają i nie da się ich słuchać na wysokich głośnościach.
zobaczymy jak zagrają po wygrzaniu;)
kabel już zdążyłem wymienić, kabel oryginalny mnie brzydził i denerwował strasznie swoim wyglądem i twardością.
słuchawki są zrobione mega po kosztach widać to po wykonaniu;) Pałąk już rozgiąłem bo były niewygodne.
w słuchawkach nie można zmienić padów na welur dźwięk się psuje. pozostaje obszyć skórą pady;)

sz_robert
(4/0/227)
WYŚLIJ PW
2012-04-20 / 18:06
Głupoty gadasz, że nie można zmienić padów na welurowe. Ja na swoich HD660 miałem pady welurowe od beyerów, które teraz założyłem na Ashton HD70 (odpowiednik Superlux HD330) Faktycznie na HD660 jest je nieco trudniej założyć, ale da radę bez większych przeszkód.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-04-20 / 18:40
sz_robert
nie o to mi chodziło.
posłuchaj sobie superluxów 660 w welurowych padach dłużej.
nie da się tego za bardzo wtedy słuchać więc nie rozumiem dla czego założyłeś welurowe pady do superluxów.

sz_robert
(4/0/227)
WYŚLIJ PW
2012-04-20 / 18:55
Bas na pewno uległ zmianie na gorsze. Ale bez przesady, że nie da się słuchać. Dla mnie było całkiem ok. Ale w porównaniu do HD70 trochę im brakuje.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-04-20 / 19:18
sz_robert
superluxy na padach od dt 880 grają znacznie gorzej. grają podobnie jak większość słuchawek za 50zł. posłuchaj sobie talerzy oraz jaskrawych wokali, perkusji.

Gustaw
(6452/149/1059)
WYŚLIJ PW
2012-04-21 / 11:45
DJ do czego Ty podłączasz te słuchawki ? Do szlifierki kątowej czy do piły tarczowej ?
;-)

Czyżby HD660 grały gorzej od HD330 ? Nie chce mi się wierzyć.

sz_robert
(4/0/227)
WYŚLIJ PW
2012-04-23 / 23:06
Mi bardziej odpowiada prezencja dźwięku HD70, ale muszę pomyśleć o tym modzie z kawałkami materiału na przetwornikach bo góra czasami jest uciążliwa.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-04-24 / 08:27
>> Gustaw, 2012-04-21 11:45:41
DJ do czego Ty podłączasz te słuchawki ? Do szlifierki kątowej czy do piły tarczowej ?
;-)

Czyżby HD660 grały gorzej od HD330 ? Nie chce mi się wierzyć.

:)
superluxy mają super zejście, chyba najlepsze zejście jakie miałem okazje słuchać, schodzi szybko i bardzo nisko nie brumi.
jest go tyle ile trzeba słychać go bardzo wyraźnie jednak nie wpiernicza się chamsko w scenę.

wyższy bas już ma niższy poziom nie ma uderzenia, ale i tak lepiej jest niż w CAL.
superluxy standardowo mają już stosunkowo mało basu oraz grają dość wysoko, jak założę welur to... dźwięk się znacznie podnosi, basu jest mniej a góra strasznie ładuje po uszach.
więc weluru nie widzę dla tych słuchawek, chyba że kilka warstw i na skórę welur założyć;)

sz_robert
(4/0/227)
WYŚLIJ PW
2012-04-28 / 17:55
http://forum.mp3store.pl/topic/86887-modowanie-superlux-hd660/

Tutaj opinia innego użytkownika, że wymiana padów na materiałowe poprawiła wygodę i brzmienie.
Dj Twój nick mówi sam za siebie, pewnie lubisz mocny bas i dlatego dla Ciebie welur nie przemawia bo przez niego bas trochę traci.

Dj
(595/9/313)
WYŚLIJ PW
2012-04-28 / 18:50
Tutaj opinia innego użytkownika, że wymiana padów na materiałowe poprawiła wygodę i brzmienie.
Dj Twój nick mówi sam za siebie, pewnie lubisz mocny bas i dlatego dla Ciebie welur nie przemawia bo przez niego bas trochę traci.

niech sobie piszę co chce...
wiem że dźwięk zmienia swoje oblicze podnosi się i uszczupla jak w AKG 601.
tylko że przekaz superluxów jest wtedy nieprzyjemny dla uszu, ale jak ktoś każdą zmianę uważa za lepszą to oki...
niech sobie kolega zrobi pomiary i zobaczy jakie himalaje wychodzą w pewnych częstotliwościach a dopiero potem coś napisze.
To że ktoś piszę gra lepiej to nie oznacza że tak jest, średnica jest bliższa owszem ale strasznie nieprzyjemna dla uszu, ciekaw jestem ile tamten kolaga słuchał tych superluxów z padami od dt 880.
ogólnie napiszę tak.... superluxy hd 660 grają słabo w porównaniu dt 880. nawet bardzo słabo...
Kolejny raz okazuje się że forumowy hit jest niewiele wart. nie chcę Tutaj nikogo obrażać ale tak niestety jest...
Sam na początku znacznie lepiej odbierałem te słuchawki ale po kilku godzinach okazuje się że słuchawki niewiele oferują...
Dziwna średnica, bas nie ma uderzenia, góra strasznie spięta, no niestety przypominają Beyery tylko wyglądem, troszkę basem i początkowym zarysem dźwięków.

Kolego sz_robert mam DT 150 i zmodowałem je po to aby miały mniej basu.Słuchawki są fajne jak mają mocny bas ale układa się on razem z muzyką a nie jest motywem przewodnim. w DT 150 bas gra w pierwszym rzędzie, zasłania lekkość i przestrzeń w nagraniach.

audio_house
(145/10/1107)
Pruszków
WYŚLIJ PW
2012-04-28 / 21:46
@t DJ:

Kolego sz_robert mam DT 150 i zmodowałem je po to aby miały mniej basu.Słuchawki są fajne jak mają mocny bas ale układa się on razem z muzyką a nie jest motywem przewodnim. w DT 150 bas gra w pierwszym rzędzie, zasłania lekkość i przestrzeń w nagraniach.

Do DT150 nie trzeba welurowych padów wystarczy inny wzmacniacz ;) Ja polecam oryginalny wzmacniacz Beyerdynamic A1 albo jego klon A1. Wzmacniacz klon A1 gra niesamowicie liniowo, na początku to bardzo przeszkadza ale po pewnym czasie robi się bardzo ciekawie. Okazuje się że nic nie przeszkadza a pasmo się niesamowicie rozszerza pokazując niesamowicie dużą ilość informacji i audiofilskich smaczków. A bas? jest go tyle ile potrzeba... nie za dużo nie za mało, jest go po prostu tyle ile trzeba...

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE