| wiktor
(926/0/1538) Polska
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-14 / 15:15
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| wiktor
(926/0/1538) Polska
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-14 / 21:51
>> frackowiak, 2010-08-14 21:22:23
Mirku, no przecież możesz kupić Omegę. To naprawdę wspaniały zestaw. Kwestia wzmacniaczy do O2 jest taka, wiele propozycji producentów - posłuchać nie ma gdzie. Zatem, to wirtualne oferty. Szkoda czasu na czekanie. Nie wiem czy może być lepiej, na pewno będzie inaczej!
:)
Dodam jeszcze, że z każdym rokiem producentom słuchawek trudniej zrobić nową legendę. Przeanalizujmy ostatnie 10- 20 lat i ostatnią dekadę. No może dzięki rozwojowi internetu i massmediów łatwiej o szum medialny. A jak przyjdzie co do czego, to cieniutko Panie, cieniutko.
:)
|
| Sim1
(1415/6/1502)
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-14 / 22:20
No nieźle ;). To jest wydarzenie, w końcu Stax zmienia produkty (lub wypuszcza nowe) tylko parę, paręnaście lat.
@frackowiak
Jeśli nie poczułeś bluesa do dostępnych obecnie słuchawek Staxa to boję się że się nie doczekasz nowych odlotowych. To inna liga i inny pomysł na życie. Nie podejrzewam by musieli robić zabiegi marketingowe.
Popatrz tu: http://www.stax.co.jp/Export/History.html.
Od 1998 robią O2 (chyba gdzieś po drodze pokazała się O2mkII) i nie wyścigują się z nikim kto będzie pierwszy na rynku z nowym modelem. To dobra stara japońska szkoła ;) gdzie miecz samuraja był ostrzony i polerowany 2 tygodnie i nikt nie stał nad rzemieślnikiem (nota bene z tradycją rzemiosła w rodzinie zazwyczaj paręsteletnią) i mędził czego to tak długo trwa.
Wiktor bardzo dobrze radzi - kupuj O2 i ew. szukaj odpowiadającego ci bardziej wzmacniacza. Jeśli to nie jest rewelacja dla ciebie to pewnie musisz szukać swojej drogi w innych konstrukcjach.
|
| w.luczynski
(780/10/1540) Białystok
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 10:12
Mirek
Który to jest ten najlepszy wzmacniacz na świecie do Staxów Omega ? Napisz chociaż krótkie wnioski z tego co przeczytałeś.
Z góry dziękuję
Włodek
|
| Rafaell
(4908/31/1535) USZKA MACIE ? TO UŻYWAJCIE
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 10:22
=>frackowiak
Bardzo nas to interesuje, na prawdę który wzmacniacz do Staxów O2mkII jest najlepszy.
Jak na razie to wiem że nie oryginalny Staxa :(
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 12:18
SŁUCHAJ frackowiak SŁUCHAŁEM U wIKTORA 4 GODZINY ZARÓWNO Z CD JAK I Z WINYLA I sTAXY WYMIĘKAŁY Z oRPHEUSZEM NO MOŻE oMEGA II USIŁOWAŁA NAWIĄZAĆ JAKIŚ KONTAKT.
TAK ŻE frackowiak ZDZIWIONY JESTEM tWOIM ZACHWYTEM.
Miałem okazje jechać ze znajomym mechanikiem po mieście starą renówką i głowa od zagłówka na prawdę mnie rozbolała, czy Ferrari ma mniejsze przyspieszenie i głowa nie boli?
|
| -Pawel-
(1072/16/1143)
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 12:22
@Rafaell, jesteś okrutny! ;)
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 12:23
poczułem klimat rozmowy ;)
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 13:07
>> frackowiak, 2010-08-15 12:51:05
RAFAELL-jeszcze malo slyszales,to tak jagbys sluchal Orfeusza z marnym wzm,dlatego nie wiesz jak graja Stax z Woo Audio Wes,a ten dowcip z renowka to na twoim poziomie!
To pewnie Wiktor się bardzo zmartwi, ciekawe kiedy sprzeda Orfeusza i pójdzie w ślad za twoim 15 minutowym dużym doświadczeniem. Kurde jagbyś ja je miał o ja biedny :(
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 13:08
jakbys-oczywiscie
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 13:08
tfu jakbyś
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 13:17
>> frackowiak, 2010-08-15 12:51:05
Z renówką to nie był dowcip to była bardzo lekka mała renówka która miała 200koni pod maską i w latach 70 tłukła inne samochody na rajdach, no i mechanik oprócz tego ze był mechanikiem był bardzo dobrym kierowcą . A ty pewnie jechałeś z angielskim szoferem dla tego tak Cię zatkało w Ferrari?
|
| wiktor
(926/0/1538) Polska
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 14:29
Stax lampowy SRM-007 tII (poprzednik SRM-007) i tranzystor SRM-727II (poprzednik SRM-717) to optymalne połączenie ze słuchawkami Omega. Zdecydowanie zaprzeczam, że firmowy referencyjny wzmacniacz Staxa jest za słaby. Tak na pewno nie jest. Pamiętajcie o tym, że nasze opinie, to nie tylko forma korespondencji między Mirkiem a Wiktorem, Mirkiem a Włodkiem, etc., to również źródło wiedzy dla setek ludzi, którzy czytają, to co my piszemy. Ten wortal służy nie tylko nam, i tak na marginesie, to czasami mi trochę wstyd za arogancję i niepotrzebne eskalowanie konfliktów.
Wracając do tematu, Stax ze Staxem da radość ze słuchania. Z perspektywy wielu lat używania tej marki nawet nie próbuję poszukiwań "lepszego" wzmacniacza.
Dlaczego?
Moje 10 argumentów:
1. Brak możliwości posłuchania.
2. Konieczność zakupu poza Rudistorem w ramach importu do EU.
3. Wysokie koszty przesyłki minimum 400 $USD.
4. Opłaty celno podatkowe, w sumie co najmniej 25%.
5. Małe serie produktów - oceniam je na kilkanaście egzemplarzy, znacząco i nieadekwatnie do zastosowanych komponentów windują cenę. Niemal pewne jest, że każdy taki wzmacniacz będzie grał inaczej. Brak powtarzalności z powodu zastosowania lamp NOS.
6. Brak zaplecza serwisowego i z tym związane problemy w razie najmniejszej awarii (koszt wysyłki, odprawy warunkowe w Urzędzie Celnym, etc.).
7. Brak rynku wtórnego, mój znajomy od grudnia 2009 bezskutecznie próbuje sprzedać Coroliana II za pól ceny.
8. Nakręcanie popytu poprzez jawne lub zakamuflowane reklamowanie w Head-Fi, które coraz częściej traktowane jest jak nieomylna wyrocznia.
9. Brak rzetelnych i wiarygodnych opinii, a dostępne w zdecydowanej większości to krótkie i zdawkowe "pierwsze wrażenia".
10. Firma Stax ma zaplecze technologiczne, ma doświadczony przez lata zespół inżynierów, który z sukcesem realizuje produkcję na najwyższym poziomie. Nie wierzę w to, że Stax nie umie nawiązać walki z Woo, BHSE, Rudistorem lub innymi. Oni doskonale wiedzą co robią i oferta konkurencji nie zagraża pozycji Staxa.
|
| w.luczynski
(780/10/1540) Białystok
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 14:42
Wiktor
Dzięki za merytoryczny wpis.
Poprzednio pisałem, że cena zestawu firmowego Staxa w Polsce jest porównywalna z Woo Audio WES + słuchawki (tj. 5 tys Euro vs. 7 tys USD). Jednak podliczając cło, podatek, transport i ryzyko będzie nieco inaczej.
WŁ
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 14:57
Ależ Wiktorze wzmacniacz Staxa nie jest słaby, tylko Orpheusza jest moim subiektywnym zdaniem jednak lepszy i Omega II w tym zestawieniu z słuchawek Staxa najlepiej wypada. W pozostałych słuchawkach Staxa po prostu mając do wyboru całą ich paletę będącą u Ciebie nie odczuwam tyle radości z ich słuchania.
Z tymi "cudownymi" innymi wzmacniaczami to zupełna loteria wręcz przypadek. Za każdą próbę a raczej zakup trzeba zapłacić z własnej kieszeni, ciężko odsprzedać a to są drogie urządzenia w każdym razie dla mnie.
Moim zdaniem w tych tak dobrych słuchawkach ciekawszą sprawą jest źródło które musi być ich godne i takich źródeł na prawdę nie mamy wiele. To na prawdę bardzo drogie i czasochłonne hobby jak ma być faktycznie prawdziwy top.
W sumie to łatwiej podpiąć się pod takiego Staxa zrobić coś dla jego słuchawek niż coś samemu zrobić od początku do końca i Staxowi należy się jak zauważyłeś szacunek.
|
| aasat
(2000/18/1521) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 15:01
>> Rafaell, 2010-08-15 14:57:00
Ależ Wiktorze wzmacniacz Staxa nie jest słaby, tylko Orpheusza jest moim subiektywnym zdaniem jednak lepszy i Omega II w tym zestawieniu z słuchawek Staxa najlepiej wypada.
Stax Omega II ze wzmacniaczem Opreusza nie był lepszy od wzmacniaczy Staxa, Omegi po prostu z nim nie grały.
Dopiero po dodpięciu Omeg do referencji Staxa zaczęła grać muzyka.
Proszę nie wprowadzaj ludzi w bład
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 15:09
To jest TYLKO Twoje subiektywne zdanie
|
| Piotr Ryka
(4607/63/1541)
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 15:31
>> wiktor, 2010-08-15 14:29:23
Ponieważ forum pod względem żywotności przypomina marynowanego śledzia, i to bez cebulki, pozwolę sobie wejść w małą polemikę odnośnie Staksa.
Ad.1
Faktycznie ciężko posłuchać, ale Włochy nie są za oceanem; to tylko godzina lotu w jedną stronę albo dziesięć godzin samochodem. Znajoma tam mieszkająca kursuje co parę tygodni. Czy taki drobiazg powinien zniechęcać prawdziwego audiofila?
Ad.2
Jest masa rzeczy, które tak trzeba kupować. Na przykład lampy z USA. Sam wiele razy kupowałem.
Ad3.
I kto to mówi?
Ad.4
Jak wyżej.
Ad.5
Ancient Audio Grand Silver Mono też jest tylko w krótkich seriach. Ale jak gra!
Ad.6
Lampowego grata zawsze da się naprawić. Speców nie brak. Sam mam takiego cudaka i jakoś sobie radzę.
Ad.7
A na co jest rynek wtórny, na którym można zarobić? Chyba tylko na narkotyki i uzbrojenie. (Najlepiej jądrowe.)
Ad.8
Tak jest ze wszystkim. Na każdym kroku spotykamy oszukańcze reklamy. Chyba nawet nie ma czegoś takiego jak nieoszukańcza reklama.
Ad.9
W takim razie czekamy na pierwsze wiarygodne.
Ad. 10
Firma Stax osiadła na laurach i sama się prosi o lanie. Od lat nie zrobili niczego nowego. W efekcie Orfeusz jest ciągle pod względem brzmienia liderem. Niedługo minie dwadzieścia lat.
Nie jest tajemnicą, że gdyby nie młode wilki, stare wygi by nas sobą zanudziły. Gdyby nie nastolatek Gates, pewnie dalej komputery chodziłyby w DOS-ie. Bo IBM to taka wielka firma z ogromnym dorobkiem i gigantycznymi kadrami programistów...
Czytałem parę lat temu, że pewien angielski inżynier, nota bene związany ze Staksem jako dystrybutor, sam udoskonalił ich wzmacniacz. Nic wielkiego, parę poprawek, ale efekt jest podobno dobrze słyszalny.
Na koniec kluczowe pytanie. Czy Rudi Stor jest tak głupi, że wyrywa się z drogim wzmacniaczem do Staksa wiedząc, iż postawiony obok oryginalnego nie zagra lepiej? Zaiste, byłby idiotą.
|
| -Pawel-
(1072/16/1143)
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 15:45
Nasuwa mi się jeden wniosek. Jeśli Stax jest taką ciapą, że nie potrafi zaprojektować odpowiedniego wzmacniacza, który ukazałby wszystkie walory ich własnych słuchawek(sprzedawanych w zestawie zresztą) to co oni robią za słuchawki? Też pewnie pierwszy lepszy inżynier po studiach od ręki wprowadziłby kilka poprawek na "dzień dobry" w takich Omegach. Jednak w tym wypadku kiedy firma od samego początku robi sparowane komplety to widzą mi się tylko dwie opcje: albo to jest dobre albo partolą wszystko, bo nie wierzę, że zaprojektowali słuchawki o dużych możliwościach, a wzmacniacza już nie potrafili, a może jest odwrotnie?
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-08-15 / 16:19
>> -Pawel-, 2010-08-15 15:45:00
A może nikt nie jest ciapą tylko każdy konstruktor wzmacniacza do elektrostatów ma inną optykę widzenia i pomysły na osiągnięcie zamierzonego celu? Zobacz jaki duży rozrzut jest miedzy moją opinią a aasata, czyżbyśmy inne zioło palili?;)
|