| szwagiero
(1867/7/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-28 / 16:10
Przepraszam, być może po raz kolejny będę chamem, ale prosiłbym moderację o usunięcie tego wątku, zaś użytkownika frackowiak o wklejenie owego postu z jakimkolwiek formatowaniem oraz bez tylu błędów!
Tego na prawdę nie da się czytać!
|
| aasat
(2000/18/1521) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-28 / 16:44
|
| szwagiero
(1867/7/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-28 / 16:56
>> frackowiak, 2010-01-28 16:39:19
>szwagiero-bledy to moze sa ale w prasie bo z niej przepisalem,a o pomoc debili nie prosilem!!!
A potrafisz stawiać enter na końcu akapitu? Skoro przepisałeś z prasy tzn że masz jakiś kłopot z koordynacją tego co widzisz i co piszesz, może warto chociaż raz przeczytać to, co się napisało przed wstawieniem tekstu na forum?
Zamiast planu zostania guru w temacie elektrostatów proponowałbym Ci najpierw zainteresowanie się tematem zostania mistrzem w poprawnej polszczyźnie, ortografii itp. Niestety podejrzewam, że masz w tym temacie którąś z dysfunkcji i może być ciężko...
|
| Sim1
(1415/6/1502)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-28 / 18:04
No i byłby fajny wątek ale frackowiak zrobił na dzieńdobry kompletny bełkot... ręce i piersi opadają...
|
| -Pawel-
(1072/16/1143)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-28 / 18:27
Nie chcę nikogo urazić ale pierwszy wpis naprawdę ciężko jest przeczytać :/
Odnośnie elektrostatów to jestem jak najbardziej za kontynuacją wątku, zawsze pasjonowały mnie najwyższe modele tego typu przetworników, głównie Stax, a także konkurencja. Co prawda w chwili obecnej mogę sobie tylko pomarzyć o tak kosztownych słuchawkach ale w przyszłości może będę planował zakup SR-007 lub czegoś podobnego. Wiedzy na ten temat nigdy za dużo :)
|
| Rafaell
(4908/31/1535) USZKA MACIE ? TO UŻYWAJCIE
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-29 / 11:18
Panowie przebaczcie mu, ma kolega Chińską klawiaturę i cudów dokonuje żeby i tak coś można było obejrzeć .Cierpliwi pewnie dotrwają do czasów gdy będzie można sobie coś przeczytać.
|
| aasat
(2000/18/1521) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-29 / 11:20
>> frackowiak, 2010-01-29 11:05:40
Niestety nie wiele mogę wnieść do tego wątku, bo posiadam jedynie AKG k340 która to są konstrukcją dynamiczno-elektrostatyczna a włąściwie to dynamiczno-elektretową.
Dla mnie to bardzo dobre słuchawki które kosztują 1/10 ceny GS1000 a zrobiły mnie bardzo duże wrażenie.
Niestety nie porównywałem ich do elektrostatów Stax'a itp. więc nie wiem jak one mają się do nich.
Swego czasu jeden użytkownik z head-fi.org "Nik" w zestawienie ze wzmaczniaczem EAR HP-4 uważał je za wybitne
http://www.head-fi.org/forums/f4/best-cans-ear-hp-4-a-311107/
"I had for 3 times the EAR HP-4 amplifier and I have used A LOT of headphones on it (R10, W2002, HD650, Beyer DT880, Grado PS1, RS1, HP-2 and many others...).
Now for the first time I'm listening the amp with the AKG K340, oh... guys, this is a tremendous setup, I can't believe to my ears (or to my EAR).
I think that the K340 is the best partner for the EAR HP-4 (high output/Sylvania and GE 6sl7).
Nik"
Jak widać jest to opinia zupełnie odmienna od niektórych osób z naszego forum.
Najlepiej więc ocenić samemu
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-29 / 11:28
Tu są nie tylko moje opinie o AKG K340 http://audiohobby.pl/topic/8/747#koniec
Mnie tylko zawsze dziwiło że od słuchawek za góra 400zł wymaga się kwadratowych jaj i chce się je np. przeciwstawiać topowym Staxom.
Druga sprawa że apetyt rośnie w miarę jedzenia i takie np. AKG K340 zostały że tak powiem przeskoczone i osoba mająca coś naprawdę solidnego zaczyna ostro widzieć słabe punkty tych przeskoczonych-tak to już jest w tym hobby :)
|
| majkel
(5638/43/1538) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-29 / 11:51
>> Rafaell, 2010-01-29 11:28:31
Druga sprawa że apetyt rośnie w miarę jedzenia i takie np. AKG K340 zostały że tak powiem przeskoczone i osoba mająca coś naprawdę solidnego zaczyna ostro widzieć słabe punkty tych przeskoczonych-tak to już jest w tym hobby :)
Myślę, że w tym tkwi sedno.
^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne), Grado GS1000i, Sennheiser HD 565 Ovation
|
| wiktor
(926/0/1538) Polska
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-30 / 16:59
>> frackowiak, 2010-01-30 11:25:31
S
Sprostowanie do powyższego zestawienia:
ad.2 - ten model słuchawek, zwany również Baby Orpheus, produkowany był w komplecie ze wzmacniaczem tranzystorowym HEV 70.
:)
|
| aasat
(2000/18/1521) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-30 / 19:45
|
| fallow
(5345/53/1508)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-31 / 16:06
Jest 21 wiek. Wcale nie trzeba biegle poslugiwac sie angielskim by czerpac wiedze z tych opisow.
Jezeli ktos kompletnie nie umie poslugiwac sie tym jezykiem - to w 2010 roku jest to spory problem.
Powinien sie po prostu uczyc.
Mysle, ze jednak przede wszystkim nalezaloby zaczac od chociaz elementarnych podstaw naszego rodzimego jezyka.
---
>> frackowiak, 2010-01-30 20:29:35
(...) sam chcem wiedziec wiecej i bede sie cieszyl ze wlasnie trafilem w ta niedoceniona grupe sluchawek.
Raczej niszowa a nie niedoceniana.
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-31 / 21:06
>> frackowiak, 2010-01-31 20:51:14
>a po drugie wiadomo ze najlepsze modele elektrostatow bija na glowe dynamiki itp.
Jak by to łagodnie powiedzieć; lotniskowce bija niszczyciele ale łodzie podwodne bija lotniskowce
|
| szwagiero
(1867/7/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-31 / 21:26
frackowiak może przemyśl swoje wypowiedzi i działania, bo jak na razie wiele osób zwracało Ci uwagę na pewne sprawy, a Twoją reakcją są tylko nerwy i obraźliwe odpowiedzi.
Cieszymy się wszyscy, że temat elektrostatów tak Cię zafascynował i odnalazłeś jakąś swoją misję w niesieniu informacji o nich maluczkim z tego forum... problem tylko polega na tym, że na razie o elektrostatach nie napisałeś nic od siebie, nader ciekawych i niedostępnych informacji też żadnych nie podałeś, co więcej nawet argumentów o wyższości elektrostatów nad resztą słuchawek nie znalazłem w Twoich wypowiedziach. Za okrojoną listą sprzętu elektrostatycznego wszyscy bardzo dziękujemy, tym bardziej, że jak pisałeś zebranie tych informacji zajęło Ci setki godzin spędzonych na grzebaniu w necie. Czekamy na dalsze informacje...
|
| intuos
(951/7/1538)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-31 / 21:41
>> frackowiak, 2010-01-31 20:51:14
>a po drugie wiadomo ze najlepsze modele elektrostatow bija na glowe dynamiki itp.
tylko niedoswiadczony neguje lub nie dostrzega zalet przeciwnika....
|
| intuos
(951/7/1538)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-31 / 22:59
bzdury piszesz
nawet taki orthodoks jak ja nie stwierdzi ze wszystko inne jest gorsze. Kiedy mowimy o najwyzszych modelach przy ktorych pracowali inzynierowie , czesto japonscy to zeby zroumiec ideologie ich powstawiania, jakosci, rozwiazan, przyjetych wzorcow i innych nam nie wiadomych musielibysmy znac tamta kulture. Natomiast wracajac do sedna problemu to tkwi on w twojej percepcji. Na kartce moge ci udowodnic ze ortho jest najlepsze ze wszystkich trzech ogolenie znanych konstrukcji-dynamik, ortho i elektrostatic. Ale co z tego... ano nic po za tym ze dla mnie tak faktycznie jest, dla wielkiego grona nie. Percepcja mowi ci jaki obraz i dzwiek jest najblizszy temu ktory ty pojmujesz za odniesienie.
Jezeli chcesz poznac temat poznaj inzyniera , choc jednego ktory tworzyl jeden z modeli elektrostatow, ale za nim do tego dojdzie znajdz wiadomosci na temat elektretow bo to protoplasta elektrostatow. Sproboj z Sonym. Narazie wydaje mi sie ze material ktory posiadasz podbija ci sluchawkowe elektrostatowe libido i nic poza tym.
Jezeli jedynie jako odbiorca produktu chcesz udowodnic ze jest najlepszy to nic poza odniesieniem do zyskow firmy nie osiagniesz. Duzo gadasz malo robisz i malo pokazujesz. Zdjecia, detale techniczne, ich opis, konfrontacja z modelem rzeczywistym. Nie udowadniaj innym jaki jestes madry kiedy mowia ze jestes glupi, pokaz ze wiesz o czym mowisz, a reszta sama sie zrobi. Narazie nie odkrywasz nic ponad to co jest ogolnie znane i dostepne.
|
| Sim1
(1415/6/1502)
 WYŚLIJ PW
|
2010-01-31 / 23:04
Nie włączamy sie bo tu się nie teoretyzuje... Wątek orthodynamiczny powstał parę lat później po tym jak uczestnicy zaczęli słuchać tych słuchawek.
Po co pisać coś co nie jest poparte doświadczeniem własnym, nie jakim chwilowym odsłuchem ale długim używaniem, miesiąc, rok i więcej dającym zdystansowany i obiektywny punkt widzenia.
To robisz jest chwalebne... ale przypomina robienie jekiejś 5-tej pochodnej po wikipedii na forum (nie ujmując nic wikipedii). Nikt tu nie chce teoretyzować bo jak się coś ma powiedzieć to albo mądrze (bo się ma doświadczenia i oparte na nich przemyślenia) albo lepiej się nie odzywać wcale.
Jak chcesz coś wnieść to proszę przegrzeb te materiały co je setki godzin zbierałeś i napisz proszę choć pobieżnie jak wyglą sprawa:
- zasialania elektrostatów (napięcia stosowane, ile i jakich sygnałów jest używane do wydobycia dźwięku itp)
- co to elektret a co elektrostat
- jak wygląda standard wtyczek i zasilania róznych modeli
- co można stosować zamiennie (bo chyba nie wszystkie modele wzmacniaczy uciągną wszystkie słuchawki?)
- co to pro bias, normal a kiedy nie potrzeba nic puszczać i gdzie
- troszkę historii może jakiejś
no jednym słowem jakoś to ogarnij by było co ciekawego czytać... bo na razie to jest nędza.
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2010-02-01 / 15:24
>> frackowiak, 2010-02-01 15:13:59
Może lepiej zacznij od tego z czego i przez co u Ciebie te słuchawki mają grać bo jak czasem czytam zachwyty nad różnymi słuchawkami to czasem się zastanawiam czy o tej samej bajce opowiadamy.
|
| fallow
(5345/53/1508)
 WYŚLIJ PW
|
2010-02-01 / 15:35
(...) potrzebna jedna idealna, takie sa elektrostaty wedlog mnie!musial bym sobie kupic 5roznych dynamicznych sluchawek aby kazdy inny rodzaj muzyki posluchac nie mowiac o wielu wzm do nich,elektrostaty z wysokiej polki ta sprawe zalatwiaja definitywnie (...)
Slyszales Orfeusza lub Baby-Orfeusza, Omegi czy inne model Staxa i porownywales to szlagierowych dynamikow czy po prostu teoretyzujesz ?
Ja kompletnie nie uwazam, zeby Orfeusz czy Omega zalatwiala wszystko. Tak samo nie znam systemu i dynamicznych sluchawek ktore zalatwiaja dla mnie kazdy gatunek muzyczny. Zawsze jest albo usrednianie i kompromis albo przesuniecie na spektrum atrybutow prezentacji w ktoras ze stron co daje juz lepsze uwarunkowania do niektorych gatunkow a gorsze dla innych.
Przykladowo Grado GS1000 rewelacyjnie dla mnie grajace muzyke klasyczna i w dopracowanym systemie w zyciu nie dadza mi przyjemnosci ze sluchania drum'n'bass w realizacji live - czyli w zasadzie bez realizacji :)) Odwrotnie wybierajac sluchawki do muzyki klasycznej na pewno nie bylyby to np. Ultrasone E9 a wlasnie owe Grado, natomiast E9 sprawdzilyby sie doskonale w tak energetycznej muzyce jak d'n'b.
Na pewno tez radosci ze sluchania d'n'b czy jungle nie dal mi Orfeusz, HD800 w wyraznie wiekszym stopniu a w jeszcze wiekszym Ultrasone Pro 900.
---------------------
(...) Widze ze elektrostaty was denerwuja (...)
---
To nie temat dziala nam na nerwy, ten akurat jest wdzieczny i ciekawy.
|
| Sim1
(1415/6/1502)
 WYŚLIJ PW
|
2010-02-01 / 15:53
[...]Widze ze elektrostaty was denerwuja i wlaczyc sie do tematu nie macie zamiaru[...]
Zdziwiłbyś sie, ale właśnie używam elektrostatów (Stax SRM-001) i to co wypisałem w punktach to właśnie to co mnie interesuje bo mam jeszcze jedne na półce i chciałbym do czegoś podpiąć... no ale jak my tu mamy tylko cytować ulotki reklamowe to jak pisałem... nędza.
|