| aasat
(2000/18/1521) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2008-08-05 / 12:43
|
| Bednaar
(441/5/1497) Łódź
 WYŚLIJ PW
|
2008-09-30 / 09:11
Czy ktos miał styczność z dwoma dość nowymi modelami AKG: K-514 i K-530? Jeżeli tak, to prosze o podzielenie się uwagami na temat ich brzmienia.
|
| markslav
(11/1/1499)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 01:33
Witam wszystkich, przebrnąłem przez wiele tematów, jednak w bardzo niewielu przypadkach testowany/opisywany sprzęt jest sprawdzany pod kątem muzyki rockowej czy metalowej. Ja właściwie nic innego nie słucham, mam obecnie słuchawki Grado sr125 ale nie jestem z nich do końca zadowolony. Chciałbym mieć słuchawki i wzmacniacz wysokiej klasy dopasowany do muzyki, której słucham. Co polecacie? Na co wymienić i co dokupić? Budżet to ok 3000 tyś zł, moje źródło to Yamaha cdx 1030 jednak jestem gotów zapłacić więcej ( i np zmienić cd) jeśli konkretna konfiguracja będzie "de best" dla moich potrzeb. Bardzo proszę o pomoc, muzyka jest dla mnie bardzo ważna a ciągle czuje, że słyszę jej "za mało".
|
| Rolandsinger
(2054/61/1539)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 02:15
Do metalu szczerze polecam CAL! Na żadnych innych słuchawkach nie mogę z przyjemnością słuchać tego gatunku muzyki. Jako wzmaka rozwać Majkelowego Moonlighta V6 (V7 może być za chłodny do ostrego grania). Polecam również recabling słuchawek Condufilem, gdyż on m.in. ładnie wygładza i delikatnie oddala górę (poza tym podnosi jakość CAL! co najmniej o klasę), więc nie będzie na pewno efektu "piły tarczowej" na źle zrealizowanych płytach. Ta Twoja Yamaszka to jasnych i wrzaskliwych nie należy, więc nie ma co szaleć z DACami, ale gdybyś miał potrzebę to Beresford załatwi sprawę.
|
| intuos
(951/7/1538)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 07:19
markslav,
yamaha cdx1030 zagra lepiej z wyjsciem na lampie(podejrzewam ze usiadlbys z wrazenia) natomiast jako transport tez bedzie spisywac sie dobrze bo ma jeden z najlpeszych mechanizmow na rynku(caly z aluminium).
Sluchawki to tak jak Roland pisze, CAL! do natychmiastowej zmiany kabla i podejrzewam ze na dlugo zapomnisz o zmianie sprzetu.
Po jakimis czasie mozliwe ze zapragniesz innego brzmienia ale to juz inna historia, dzis to co podal Roland to bardzo bardzo sensowne zestawienie.
|
| markslav
(11/1/1499)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 11:08
Bardzo dziękuje za konkretne sugestie. Słuchawki CAL jak widzę to nie majątek, więc można zaryzykować. Co do wzmacniacza Moonlight V6 - czy można go kupić z drugiej ręki czy trzeba zamawiać u Majkela - jak to wygląda i jakie są koszty? Nie znalazłem żadnych informacji przez wyszukiwarkę. Odnośnie wymiany kabla w słuchawkach, może głupie pytanie ale komu mam to zlecić? Rozumiem, że CD Yamahy jest w miarę ok pod ten sprzęt i nie muszę zmieniać.
|
| aasat
(2000/18/1521) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 15:32
>> markslav, 2008-10-13 13:19:44
Problem z pustymi postami jest juz od dawna na tym forum, niestety zgłaszanie tego nie pomaga :(
ADMIN: już jest wszystko OK, problem dziś usunąłem.
Moderowano: 2008-10-13 / 18:04 przez zhornik
|
| x500
(466/14/1517)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 21:20
Markslaw , Moonlight jest zbyt dobry by go ktos odsprzedawal . O ile sie orientuje to Majkel rekabluje rowniez sluchawki . Info o tym wszystkim znajdziesz na http://www,mp3store.pl/forum w dziale sluchawki .
|
| kopaczmopa
(768/0/1478) Alex/Lodz/Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 21:36
Roland mam jeszcze CAL! recablowane (odsylam w tym tygodniu majkel - bo cos nie moglem znalezc chwilii za co wielkie sorry) i stwierdzam z cala pewnoscia ze akurat standardowy kabel gra bardziej gladko i z mniejsza gora , jest na pewno bardziej wyrozumialy dla nagran i ostrych realizacji.
|
| majkel
(5638/43/1538) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-13 / 21:50
No, wreszcie. Nie zapomnij o przejściówce i interkonekcie.
|
| Tama
(5/1/1305)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-27 / 22:17
Witam grono Forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym forum.W ostatnim czasie obudziłam się we mnie chęć upgradu zestawu słuchawkowego.Wielu z Was zapewne zdążyło już osłuchać niejeden zestaw słuchawkowy i mogą podzielić się swoim doświadczeniem.
Pozwole więc sobie puścić krótką piłkę.
Co byłoby lepsze :
czy Grado GS-1000
czy też może Stax SR-404 Signature ze starym wzmacniaczem lapowym 006t(nie MKII)
Obecnie słucham na Denonach AH-D2000 ze wzmacniaczem Forum608.Z jednej strony słyszałem bardzo dużo dobrych rzeczy o nowym flagowcu Johna Grado zdaniem wielu jednych z najlepszych o ile nie najlepszych słuchawkach ,a z drugiej pociąga mnie do wypróbowania co może mi zaoferować starszy brat Omegi poniekąd słuchawki elektrostatyczne + wyprofilowany dla nich wzmacniacz.
Co Wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam
MK
|
| Bednaar
(441/5/1497) Łódź
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 08:25
Witajcie :)
Odwiedził mnie ostatnio mój przyjaciel nie-audiofil i spodobało mu się brzmienie moich Sennheiserów HD-500 :D
Zaoferowałem mu sprzedaż za 100 zł, na razie się zastanawia, ja zaś zastanawiam się, co mógłbym kupić w zamian za te 100 zł (+/- odchylenie standardowe ;)). Muszą to być koniecznie słuchawki OTWARTE, poza tym oferowac brzmienie lepsze od Sennheiserów HD-500 (o to chyba nietrudno). Nauszne czy wokółuszne - nie ma znaczenia (douszne i dokanałowe oczywiście odpadają). Słuchawek mam używac przede wszystkim w domu, jeśli kupię jednak jakiś model przenośny, to będę też okazyjnie podłączać go do odtwarzacza mp3.
Zatem za ok. 100 zł w sieci krążą:
- Koss Porta Pro (nie słuchałem, obmacywałem tylko zapakowane w MM) - 25 lat legendy, klasyk, jednak zastanawia mnie ten wyeksponowany bas;
- AKG K412P (tak jak KPP - tylko obmacywane w pudełku) - następca K24P - opinie też pochlebne - uważane za rywala KPP, tylko znów ten bas;
- AKG K66 - słuchałem jakieś 7 lat temu - pamietam że było w porządku - jasno, lekko i dość precyzyjnie , teraz niestety trudne do zdobycia (K514 - ich następca niestety zbyt drogi - min 165 zł).
- Koss UR40 - słuchałem w MM, brzmienei OK - jasne, jak na te cenę detaliczne, lekkie, bas nie dominuje, wydawały mi sę nieco piskliwe - ale może były nie wygrzane, mam jednak zastrzeżenia co do ich budowy:
1. to skandal dodawac taki kabelek do słuchawek przeznaczonych do użytku domowego (pal licho że krótki - dokupię przedłużacz, ale w dodatku cienki jak włos),
2. delikatna i tandetna budowa, miałem wrażenie że się zaraz rozlecą,
3. lekkie i nie czułem ich na głowie - to plus, ale miałem wrażenie że nauszniki w ogóle nie naciskają na uszy - tak jakby słuchawki miały zaraz spaść z głowy.
Reasumując - w sumie skłaniałbym się do Kossów UR40 bo brzmieniowo są OK, mają pochlebne opinie na temat dźwięku i wpasowałyby sie. w moj ciemny i zamulony system, jednak jak to jest z ich trwałością? Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?
Nie ukrywam, że najbardziej jednak liczę na okazję: używane Grado SR60 za max 150 zł - ale niestety trzeba mieć farta. Od razu też piszę, że CAL! odpadają nawet za 100 zł - w moi przypadku słuchawki MUSZĄ byc otwarte.
|
| kopaczmopa
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 11:44
Porta Pro to nie jest glupi pomysl, one naprawde graja fajnie.
SR60 to wyzsza klasa, mniej basu , ale za to fajniejsze gitary i wokal.
Generalnie albo KPP albo dodac i kupic sr60 badz CAL! (nie boj sie zamknietosci).
|
| Piotr Ryka
(4606/63/1541)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 11:48
Tama
Grado GS-1000 i Stax 404 to ta sama klasa jakościowa. Stax oferuje nieco łagodniejsze brzmienie, a do Grado można podpiąć nieskończenie wiele wzmacniaczy. Trudno podejmować za kogoś decyzję, ale Stax jest bezpieczniejszy jeżeli kogoś nie stać na bardzo drogi wzmacniacz, na przykład Zanę Deux.
|
| Bednaar
(441/5/1497) Łódź
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 12:16
>> kopaczmopa, 2008-10-28 11:44:32
Porta Pro to nie jest glupi pomysl, one naprawde graja fajnie.
SR60 to wyzsza klasa, mniej basu , ale za to fajniejsze gitary i wokal.
Generalnie albo KPP albo dodac i kupic sr60 badz CAL! (nie boj sie zamknietosci).
Nie boję sie zamknietości, chodzi po prostu o aspekt praktyczny - słucham sporo w nocy i mam małe polroczne niemowlę, ani jemu ani Żonie nie przeszkadza "cykanie" wydostające się ze słuchawek otwartych, natomiast ja słuchając muzyki na zamkniętych nie słyszałbym synka jakby w nocy zapłakał - dlatego zamknięte bezdyskusyjnie odpadają.
Spotkałem się w necie z opiniami, że KPP dżwiękowo ustępują UR40 - jedne i drugie można dostać na Allegro za nieco poniżej 100 zł - dlatego waham się między jednymi a drugimi. Słucham przede wszystkim jazzu (gitary i wokal w bardzo niewielkich dawkach, kosztem saksofonów, trąbek, akustycznego kontrabasu i perkusji).
|
| GRADO__Fan
(295/6/1510)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 13:17
Bednaar, biedaku tyle czasu jeszcze szukasz tych słuchawek dla siebie?
Poczekaj, może Cię zainteresuje moja propozycja. Wyślę na PW
|
| kopaczmopa
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 14:15
nooo to by Ci sie Grado spodobaly.
A CAL! sa zamkniete ale za duzo nie tlumia.
|
| szwagiero
(1867/7/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 14:22
A gdzie teraz dostaniesz CAL! w tej cenie, która interesuje Beednara? Jeśli podczas słuchania muzyki kolega chce usłyszeć dziecko to faktycznie pozostają otwarte, no chyba że słucha na bardzo małym poziomie głośności.
|
| Tama
(5/1/1305)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 15:19
Okej też bardziej przymierzam się w strone Staxa ale też krąży opinia że Grado zwłaszcza ten model jest bardzo uniwersalny i zagra też dobrze nawet ze zwykłą mp3-ą
Teraz czy ktoś miał już do czynienia ze wzmacniaczami do staxa 006t i poprawioną wersją 006tII i czy różnica w brzmieniu jest jakoś bardzo zauważalna?
|
| cojest
(154/9/1347)
 WYŚLIJ PW
|
2008-10-28 / 15:20
hej, szukalem w miare uniwersalnych sluchawek (do sluchania w nocy w domu, i do podlaczenia do kompa od czasu do czasu, glownie przy montowaniu materialow wideo). zdecydowalem sie na hd515 i nie narzekam jakos bardzo ,ale zasatanawiam sie czy do sluchawek tej klasy warto kupowac jakis preamp? czy to wogole jest klasa sluchawek ktoraby tego wymagaly ? narazie podlaczam je do starego wzmacniacza pioneer a-5 (model z 80tych chyba jeszcze. malo o nim wiem).
pozdro,
m.
|