Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 63 z 893)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: Słuchawki wysokiego lotu
lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 15:51
Roland, ja akurat cAL kibicowałem od poczatku - poczytaj sobie moje przemyślenia na temat tych słuchawek w czasach kiedy nikt ich jeszcze nie testował.
AKG 701 nie łsuchalem ale suchalem 501 i to zdecydowanie nie jest to co lubię. Co do denona....mozna go kupić za 1Kzł i myslę nie jest to zadna astronomiczna cena. Do tego technicznie sa lepsze....wykonanie jest jednak zdecydowanie lepsze od CAL i nie ma co tu kruszyc kopii. Mozna załozyc ze denon jest bardziej dopracowaną wersja CAL i tak to gra. A ze przy okazji balans denona jest "prawidłowszy' co nie dla kazdego bedzie plusem to juz inna sprawa. RS1 nie sluchałem, RS2 i owszem i musze powiedziec ze to bardzo dobre słuchawy(myślałem nawet o kupnie)
Od kiedy mam CAL nie zastanawiam sie nad innymi suchawami - to chyba dobra rekomendacje ?:)

lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 16:04
Rafaell, a denon i CAL to jezeli chodzi o sluchanie muzy zapewniam zadne katowanie :) Z tego co słyszałem siedzą w obu przetworniki tego samego producenta....

aasat
(2000/18/1520)
Kraków
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 16:09
>> lancaster, 2008-06-08 16:04:58
>Rafaell, a denon i CAL to jezeli chodzi o sluchanie muzy zapewniam zadne katowanie :) Z tego co słyszałem siedzą w >obu przetworniki tego samego producenta....

W zasadzie to jedne i drugie słuchawki są produkowane w tej samej fabryce, membrany te same w srodku, tylko różnią się budową, CAL wygląda trochę zabawkowo przy tych Denon'ach

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 16:10
Z tego co słyszałem skrzypkowie też używają takich samych instrumentów ale nie zawsze jest tak piknie

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rolandsinger
(2054/61/1538)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 16:16
@ lan

Ale mi chodziło raczej o ukazanie infantylności naszych niektórych zachowań, infantylności wyrażającej się w uleganiu różnym modom, które skłaniają nas do przyłączenia się do owczego pędu za tym czy tamtym. I NIE chodzi to wcale o to, że są na rynku słuchawki za ułamek ceny hi-endu, a grające bardzo przyjemnie, a przede wszystkim relaksująco i wystarczjąco szczegółowo by meloman (nie audiofil) nie interesował się dalszymi roszadami w systemie. Chciałem jedynie uzmysłowić niektórym, że zachowują się często całkiem nieracjonalnie i konformistycznie, miast szukać czegoś pod swój gust, cokolwiek to jest, mogą być to K701, GS1000 czy równie dobrze CAL! i po prostu zacząć słuchać muzyki, ciągle poszukują. Ale taka jest natura hobby, każdego hobby.

Pocieszam się jedynie, że słuchawkowcy są w swoich poczynaniach chyba jednak bliżsi logiki, niż np. magnetofonowcy przegrywający materiał z CD. No cóż, jak bzik, to bzik.

Rollo

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 16:36
Tak, Roland ma racje i chyba czasem dobrze jest o tym przypomniec :)

Ja jestem niesamowicie szczesliwy, ze w koncu trafilem w swoj gust, chociaz zabawa z odpowiednim torem dla GS1000 tez kosztowala mnie sporo wysilku, mase jezdzenie po znajomych i salonach, sluchania roznych wariantow konfiguracj i coraz innych sprzetow, czasu i co za tym idzie takze pieniedzy - no ale z drugiej strony cala uroda w tym, ze w koncu ma sie tak - jak sie chce - to jest wlasnie ciekawe i sila w roznych gustach i roznym graniu :)

Jeszcze poszukuje wlasnie alternatywy, ale to juz czynie z o wiele wiekszym spokojem i o wiele wolniej :)
Nie da sie ukryc, ze od jakiegos czasu wlasnie na celowniku sa D2000 i D5000.
Poki co mam 2 pary sluchawek oprocz GS1000 ktore wiem, ze zabawia u mnie dlugo -> Senki HD 25-1 oraz CAL! :)
Ostatnio pozbylem sie Shure SE530 bo zauwazylem, ze coraz rzadziej slucham na IEMach i w podrozy korzystam z HD 25-1.

Lancaster: Moglbys wyjasnic ciut blizej co miales na mysli piszac: " Dla mnie wielkim plusem denona jest 3d prezentacja dxwięku(kazdego) jak trafnie moim zdaniem okreslila styl dźwięku z denonów osoba dla której cAL byly ostre(a z czym sie oczywiscie nie zgodziem:)) jest to typ grania posiadajacy swobode jak z odgrody."

-->> Chodzi mi o ta prezentacje 3rd, nie bardzo to zrozumialem, a jako ze jestem na etapie wchlaniania wszelkich informacji o Denonach to chetnie sie dowiem :)

Molibden
(1887/3/1540)
Z Polski!
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 16:49
3D to znaczy trójwymiarowa :)

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:03
ale tu padlo "3rd" a nie 3D :D :)

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:04
hmmmm, no w sumie do kontekstu pasuje 3D :) <loL>
wiec po prostu literowka ...na to by wychodzilo :) coz. ja juz sie glowilem nad jakims wycofaniem etc.

lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:06
3D to tak jak molibden napisał :) Objawia sie to ze lepiej widac instrument, mozna go bardziej obejść "od tyłu".

Roland, ja tam modom nie ulegam, a nawet bym powiedział od jakiegoś czasu jestem otwarty na totalnie wszystkie technologie. Ot po prostu jest temat i chętnie sprawdżę czy nowa technologia lepsza od tej sprzed 50 lat :) Słuchanie muzyki od hobby już dawno rozdzielilem. Zapewniam ze tak jak 20 lat temu dobrze mi sie słucha i na jamniku - nie przeszkadza mi burczybasowatość, cykanie itp....choc sam dla siebie widze inne rozwiązania :).....moze powiem tak....sam nie słodzę herbaty/kawy, ale jak jestem w gosciach i gospodarz wsypie mi 3 łyzeczki to tez wypiję :))) ....od jakiegoś czasu nie wspominam też o swoich preferencjach przy tej okazji - chyba ze ktoś zapyta.
I nie są to wnioski przypadkowe ;)

lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:07
fallow, wex na mnie poprawkę, ze jestem mistrzem literówek ;)

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:18
hehe :) OK - bede mial to na uwadze.

To swietnie - taka cecha bardzo mi sie podoba :) Moze ktos z Was sie orientuje czy mozna gdzies odsluchac Denony w okolicach Katowic lub Krakowa ?

gruesome
(95/6/1475)
Gdańsk
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:35
Witam!
Od jakiegoś czasu używam CAL w budżetowym otoczeniu i chciałem szerzej opisać wrażenia, ale widzę, że wobec takiej ilości recenzji/wrażeń niewiele pozostaje do dodania :). W skrócie - CAL są o klasę albo i dwie lepsze od Grado SR-80 w zasadzie w każdym aspekcie, nawet w przestrzenności, mimo że Grado są otwarte. Po przełączeniu z CAL na Grado razi rozjaśnienie średnicy i płytki bas. CAL całkiem dobrze zgrywają się z posiadanym przeze mnie lampowym DIY dostosowanym do 32 ohmów, mimo że z pozoru pogrubione brzemienie lampowe nie pasuje do nich. Świetnie współgrają z telefonem W810i, wyciągają z niego co się da.

Ciekawi mnie granie CAL z Holdegronem, którego już nie mam a którego sygnatura teoretycznie bardzo pasuje do CAL. Jeżeli ktoś słuchał takiego zestawienia jest proszony o zapis wrażeń :).

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:41
A tam Rolo przesadzasz że koledzy tylko gonią za modą i na dodatek obrażasz magnetofonowców .Wyobraż sobie że ostatnio właśnie wrzuciłem kasetowe nagrania z świetnie zrealizowanych technicznie koncertów live z 3PR bo ostatnio ich transmisja na żywo co do jakości to po prostu -żenada techniczna. Dziś jedynie zreflektowali się na Marcinie Kydryńskim. cały zeszły tydzień to jakbym sieczkarni słuchał . Jakbym nie wiedział ze można świetnie technicznie nadawać i odbierać radio to bym od dawna trąbił ze radio jest do d.....To samo jest ze słuchawkami już wiele sieczkarni słuchałem i nie jestem podatny na reklamę. W życiu bym nie używał starych Pioneerów Monitor 10 jakby były gorsze od np. AKGK701 które ponad pół roku miałem u siebie. Tutaj zadziałało u mnie to że po prostu jeszcze słyszę wysokie tony i w AKG czy na przykład BD880PRO a nawet Staxach słyszę ich przesyt .Daje mi to w szczególności w kość przy muzyce klasycznej której brzmienie z sali koncertowej mam doskonale utrwalone.Taki sposób prezentacji kłóci się z moim wyczuciem realizmu muzyki na żywo.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:46
>> gruesome, 2008-06-08 17:35:35
polecam Team CAL+ wzmak majkela naprawdę więcej nie trzeba jest klawo jak cholera. Ale będę stał przy swoim Sporo muzyki na nich po prostu nie zagra a ja szukam cały czas przeźroczystego neutralnego źródła i to tyle a może aż tyle.

Uszka mam....

Rafaell

majkel
(5636/43/1537)
Kraków
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 17:52
@Rafaell, to poczekaj, aż posłucham ekstremalnie zmodowanego Beresforda TC-7510, mam to obiecane. Na razie słuchałem delikatnie modowanego, i Technicsa jeszcze nie dogonił, ale gra w bardzo podobny sposób tonalnie. Ważne jest to, że to są "oficjalne" przeróbki i sprzęt podlega gwarancji. Koniec OT.

Rolandsinger
(2054/61/1538)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 18:01
No to tu się zgadzamy, że większość hi-endowych słuchawek ma tę górę całkowicie nienaturalnie podreśloną, a Grado biją w tym względzie niemal wszystko na głowę. Ale to jedynie moja opinia wynikająca z moich doświadczeń koncertowych. Natomiast faktem jest, że trafić na koncert nienagłaśniany jest bardzo trudno, nie wykluczam więc, że być może poszukuję brzmienia nagłośnionego koncertu; zresztą czy widział ktoś, kiedyś wokalistę śpiewającego bez mikrofonu?

Co do magnetofonowców, nie chciałem im dorzucić do pieca, lecz zaznaczyć, że to co robią, z rozsądkiem nie ma nic wspólnego. Ale jak uprzednio nadmieniłem, urok kazdego hobby, pasji polega właśnie na działaniu opartym na emocjach i bardzo dobrze.

Tylko nie tłumaczmy tego tak, że jakieś słuchawki są lepsze od innych i kropka. Każdą taką opinię nalezy osadzić w kontekście percepcji osoby ją ferującej. Z obiektywizmem to nie ma nic wspólnego. Dlatego tak irracjonalne są te wszystkie mody. Mi dobrze się słucha na K701, właśnie dzięku temu, że barwowo są dla mnie naturalne, a nie ranią uszu, zaś CAL! mimo większej dynamiki, nie męczą za sprawą swojej muzykalności. Wyrocznię stanowią dla mnie, technicznie najbardziej "obiektywne" DT880Pro, używam ich aby sprawdzić, czy coś jest nie tak z nagraniem, czy być może inne słuchawki mnie okłamują na danej płycie.

Rollo

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 18:18
Rolo
W sumie to dziwne bo wszelkie audiofilskie kolumny mają wręcz przeciwnie, raczej słychać wysokie i średnie tony jak przez koc.Widocznie słuchawkowcy i głośnikowcy to dwie odmienne nacje ;)

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 18:21
No a Roland z innej beczki gory w DT 880 Pro tez jest duzo :) I ogolnie balans tonaly DT 880 Pro moim zdaniem jest bardzo zblizony do tego z GS1000 w kontekscie jasnosci.

Poza tym, mowiac tak ciagle o sluchawkach zapominamy o jednej rzeczy. Co z tego ze, jakies z nich maja tej gory wiecej lub mniej... i tak decydujace znaczenie ma reszta toru.

Przyklad: Narzekania na CAL! o wycofanej srednicy, czy kiedy podlaczylismy je ostatnio na spotkaniu do zestawu "dedykowanego dla CAL" srednica byla w jakikolwiek sposob wycofana :) ? Nie, nic nie bylo wcyfoane wrecz przeciwnie :) Dla mnie natomiast CAL z przenosnych playerow do czego czesto sa polecane brzmia po prostu srednio, natomiast ze sprzetu stacjonarnego, odpowiednio dobranego moga pokazac pazurki :)

Przyklad: GS1000 podobno maja odchudzana dolna srednice i cienki wypelnienie. Wpiecie w tor Audionemesisa DC1 powinno kurcze nadac im takiej barwy i wypelnienia ze powinni kwiknac :) A tu co ? Jakies wrecz charki i przestery nam sie pojawily a zamiast pomoc do porzadnie zaszkodzilo :)

Przyklad: GS1000 z kablem VdH Integration Hybrid na zestawie Majkela - prezentacja anty-Grado. Z innym - Grado-like :)

I tak sobie mozna zmieniac i modowac prezentacje tych samych sluchawek majac ciagle te same sluchawki :) A tu zmienic to, a to podciac to etc.

Rolandsinger
(2054/61/1538)
WYŚLIJ PW
2008-06-08 / 19:13
@ fallow

Nie odbieraj tego tak, że wchodzę na Ciebie, bo masz Grado. To nie tak. Po prostu mamy różny gust i uważam, że to jest całkowicie naturalne i potrzebne. Bo co by to było gdybyśmy się tylko "głaskali po chujach" (cyt. Quentin Tarantino "Pulp Fiction")?

Ja bardzo długo emocjonowałem się tymi rodzielczymi na wysokich klockami, dlatego wywaliłem niepotrzebnie 6 kzł na PMA2000AE, a później okazało się, że winowajcą tej podbitej góry i wysokiej średnicy było źródło. Obecnie dołączyłem do klubu "sciemniaczy" czy jak kto woli "zamulaczy", a wyłapywanie w nagraniach szczegółów, oddechów muzyków, skrzypnięć, itp. przestało mnie fascynować. Dużo i długo słucham na sluchawkach, więc ciemniejsze, klimatyczne (K701) czy słodkie (CAL!) brzmienie mi najbardziej odpowiada.

DT880Pro są faktycznie jaśniejsze od K701 czy tym bardziej CAL!, ale już średnicę mają ciepłą, gęstą. Problem góry u nich rozwiązuje przedłużacz Majkela, który wycofuje i łagodzi pięknie tę górę, bez którego ich nie słucham, bo nie mogę :)))

Rollo

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE