Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 519 z 893)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: Słuchawki wysokiego lotu
lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 12:51
....heh w sumie to nie głupie.
W amplitunerach KD oprócz charakterystyk: kościół, hala sportowa, stadion, klub itd bądą np. Jadis+Guarnieri+Verdier Platinium, Avantgarde+Kondo, albo choćby Ancient Audio kompletny system.....a wszystko np. z Yamahy za 4Kzł(z głośnikami)

....wiesz co Corvus trochę mi to przypomina sytuację w której ktoś wymyśli przystawkę do 32 calowego LCD za 2,5Kzl przerabiającą go w IMAX.

Corvus5
(1140/18/1004)
Bytom
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 13:15
>> lancaster, 2010-03-06 12:45:21
>Corvus, będę bardziej niż zdziwiony jeśli ze swojego dsp dostaniesz cokolwiek więcej niż substytut, żeby nie powiedzieć placebo.
Jeśli jednak będzie inaczej będzie to oznaczało, ze wkrótce zostaniesz multimilionerem(czego szczerze życzę), bo przy użyciu Twojego dsp będzie możliwość skonfigurowania miniwieży tak by dźwięk był identiko jak np. z SF Guarnieri + Jadis i dowolnym na planecie źródłem.

Przy głośnikach to jest niemożliwe, ze względu na charakterystykę rozchodzenia się fali ze względu m.in. na kierunkowość i pozycję każdego z przetworników w kolumnie. Najwyżej można opracować sygnał w danym punkcie przestrzeni, ale z uwzględnieniem wszystkich odbić. Przesunięcie punktu wszystko zmieni.

W słuchawkach łatwiej to opracować, gdyż niektóre parametry są stałe, szczególnie gdy się zminimalizuje pogłosy, których nie da się dobrze wyeliminować za pomocą DSP przy typowym próbkowaniu. Słuchawki eliminujące głoś z okolicy robią to dobrze, ale nie perfekcyjnie, a po drodze bardzo modyfikują dźwięk na tych, które słyszałem.

Prowadzono badania i zasymulowano na jednych słuchawkach kilka innych modeli i ludzie w większości rozpoznawali je jako te inne modele, ale nie mam danych na temat tych badań.

>> lancaster, 2010-03-06 12:51:51
>....wiesz co Corvus trochę mi to przypomina sytuację w której ktoś wymyśli przystawkę do 32 calowego LCD za 2,5Kzl przerabiającą go w IMAX.

Jak ktoś lubi kino 3D jak w IMAX, to może uzyskać przecież taki efekt w domu, ale na mniejszym ekranie. Osobiście nie lubię tej technologii, bo wymaga u mnie dokładnego ustawienia miejsca siedzenia, a błędnik mi wariuje przy obrotach kamery, gdy głowa się nie obraca. Stąd preferuję metodą krzyżowania wzroku do zdjęć. Nie wymaga też specjalnego sprzętu.

Nie rozumiem za bardzo porównania.

Rolandsinger
(2054/61/1538)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 13:44
Witam ponownie Kolegów. Jak miło jest znowu poczytać te Wasze potyczki o sprzętach audio. Bzik jak każdy inny, ale wśród audiofilów zapalczywość i temperatura emocji jak zawsze wyjątkowa i niezapomniana, aż wspomnienia odżywają. Przerzuciłem się na forum fajczarstwa, jednak z bólem stwierdzam, że wieje tam nudą, a pierdolec znacznie słabszy, poza tym umiłowany, jaśnie nam panujący JE Donaldinjo znów podniósł akcyzę na tytoń, wracam więc do ględzenia o zboczeniu audio Choć moja dewiacja znacznie osłabła, a nawet w ogóle ustąpiła, niemniej zabawnie jest poczytać wynurzenia zaangażowanych adeptów, gorączkowo drenujących swoje konta i karty kredytowe celem podtrzymania dobrego samopoczucia producentów luksusowego sprzętu grającego.

A tak w ogóle, to co teraz jest na topie, tzn. co się teraz kupuje, a zaraz potem sprzedaje ze stratą paru kawałków?

Te nowe Beyery czy też może Sennki HD800 są już w odwodzie?

Posiadany sprzęt klasy hi-end, biuro/droga: Nokia E52 zamiennie z N86 i rzadziej 5800XM + Sony EX85. W domu: empetrójka Sony X + Shure SRH840 (z rzadka - mało poręczny zestaw).

asmagus
(3146/64/1086)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 13:52
Tak bardzo się wysprzedałeś Rolandzie?

Jak tam Shury po wygrzaniu?
Wydaje mi się, sądząc po egzemplarzu mego brata, że po wygrzaniu nawałnica basu spada i jest lepiej kontrolowany i nie zalewa średnicy. W sumie tyle, innych zmian nie zauważyłem.

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 13:56
>> asmagus, 2010-03-06 13:52:34
Tak bardzo się wysprzedałeś Rolandzie?

No przecież czytałeś; tytoń podrożał i wszystko poszło na fajczarskie hobby ;)

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 13:57
znaczy dla Tuska

wiktor
(926/0/1537)
Polska
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 14:24
>> Rolandsinger, 2010-03-06 13:44:04

>> moja dewiacja znacznie osłabła, a nawet w ogóle ustąpiła <<

... z tego się tak łatwo nie wychodzi, nie ma takiej opcji.

:)

Gustaw
(6443/149/1058)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 15:34
A tak w ogóle, to co teraz jest na topie,

Na topie są ciągle produkty Johna Grado.
Mają tak ukształtowaną charakterystykę i są tak ostre, że ich właściciele, oprócz słuchania muzyki, mogą się nimi golić..... o ile oczywiście zdążą .........przed ich uszkodzeniem. Dodam tylko, że uszkodzenie stanowi nieodłączny element tej słynnej "Magii" roztaczanej przez produkty tej jakże szacownej amerykańskiej firmy. W tym wszystkim jest jednak pewna logika. Otóż przez częstą bytność słuchawek Grado w serwisie, ich właściciel zaczyna za nimi zwyczajnie, po ludzku, tęsknić. Po ich powrocie staje się wniebowzięty bo po prostu się cieszy,że grają. Zadowolony klient to najlepszy klient.

Howgh,

Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 15:37
>> fallow, 2010-03-06 07:54:51

Na tamtym forum? A co mnie obchodzi inne forum? Poza tym SR-60 grają ze sprzętem przenośnym kapitalnie więc nie widzę problemu, no chyba, że ktoś ma kijowy sprzęt przenośny, ale to już jego problem. Oczywiście Grado RS-1 albo Ultrasony E8 są do przenośnych gratów dużo lepsze, ale to inna sprawa za inne pieniądze. Mnie chodziło jedynie o to, że Koss PP jest generalnie słabszy od SR-60 w sensie całościowego potencjału. Ktoś oczywiście może twierdzić, że to nieprawda i ja się z nim wtedy nie zgodzę itd, itd...

Co się tyczy moich doświadczeń z dźwiękiem komputerowym, to od dość dawna mam komputer, siedziało w nim sporo kart dźwiękowych, mam do komputera podłączony słuchawkowy wzmacniacz i podłączałem wiele różnych, słuchałem też cudzych audiofilskich ustrojów komputerowych, tak więc coś niecoś wiem w tym temacie a moje doświadczenia w tym względzie są na pewno większe niż twoje z Orfeuszem.
Pytasz, dlaczego komputerowe napędzanie kończy sie kwikiem? Powiem ci w tajemnicy - bo ten dźwięk przeważnie szczypie w d...A jak się nie chce żeby szczypał, to trzeba sięgać po HD 800. Przy okazji, nie myślałem, że akurat tobie będę musiał przypominać wychwalanie tych słuchawek. Ale świat w kółko się kręci więc nic już nie zaskakuje.

Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 15:41

Twoja wyższość moralna i intelektualna jest po prostu porażająca. Wyrazy uszanowania.

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 16:02
>> Gustaw, 2010-03-06 15:34:37
>Na topie są ciągle produkty Johna Grado.
Mają tak ukształtowaną charakterystykę i są tak ostre, że ich właściciele, oprócz słuchania muzyki, mogą się nimi golić..... o ile oczywiście zdążą .........przed ich uszkodzeniem

No cóż ja jeszcze dodam że Grado wraz z Benchmarkiem idealnie nadają się na zimę-sypia piachem aż miło.

lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 16:08
Corvus, ale co to za kłopot wykonać dsp dla konfiguracji głośników+urządzenie jak sugerujesz że można w przypadku słuchawek+urządzenie ?
Nie masz pojęcia ilu audiofili Cię obsypie kasą żeby z np. Pianocrafta choćby w 1 punkcie słyszeć to co prezentują Guarnieri(podobna konfiguracja głośników)
....heh, a jak już nie chcesz wielodrożnych to zrób z np. 20cm Monacora będącego lekkim mułem jak na fullrange takiego Lowthera DX65 albo Feastrexa za pomocą dsp....Monacor kosztuje 200, Lowther 2350$, Feastrex pewnie z 5Kzł. Chyba warto ?
Słuchawki to przecież w przeważającej większości szerokopasmowce(dynamiczne/elektrostatyczne/ortho).

Nie zmienisz za pomocą dsp rozkłądu/poziomu thd, nie sprawisz że system zagra harmionijnie.
Owszem można np. dołożyć basu, sopranu, średnicy, zastosować opóźnienia...generalnie dopóki nie usłyszę to jestem mocno sceptyczny niewierny Tomasz.
Najszybciej dam sie przekonać jesli kupisz w kiosku ruchu słuchawki za 20zł wepniesz je do dziurki zintegrowanej karty kompa a uzyskana jakość dźwięku będzie kosząca. No bo co to za różnica jakich komponentów użyjemy skoro dsp da sie zamodelować dowolne ?

Gustaw
(6443/149/1058)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 16:09
>> Rafaell, 2010-03-06 16:02:10
Mają tak ukształtowaną charakterystykę i są tak ostre, że ich właściciele, oprócz słuchania muzyki, mogą się nimi golić..... o ile oczywiście zdążą .........przed ich uszkodzeniem
No cóż ja jeszcze dodam że Grado wraz z Benchmarkiem idealnie nadają się na zimę-sypia piachem aż miło.

Jasne, że się nadają. Szczególnie w systemie, który ogólnie jest do d..py ale właścicielowi wydaje się, że jest inaczej.
"S.it IN -> S.it Out"

Mój przetwornik gra cieplejszym dźwiękiem od mojego analogu ale. ..... jak to powiedzieć ..hmmmm ......"konfigurować system to trza umić ?"

;-)

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 16:28
>> Gustaw, 2010-03-06 16:09:59
>> Rafaell, 2010-03-06 16:02:10

Jasne, że się nadają. Szczególnie w systemie, który ogólnie jest do d..py ale właścicielowi wydaje się, że jest inaczej.
"S.it IN -> S.it Out"

Mój przetwornik gra cieplejszym dźwiękiem od mojego analogu ale. ..... jak to powiedzieć ..hmmmm ......"konfigurować system to trza umić ?"

No właśnie ciepło i piasek na zimę jak znalazł

lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 17:04
Rafaell, nie było wtedy w torze Twoich kabli przypadkiem ?:)))

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 17:49
>> lancaster, 2010-03-06 17:04:41
Rafaell, nie było wtedy w torze Twoich kabli przypadkiem ?:)))

A i owszem były Rafaell's Cable Version Clasic i Coaxial jak i Furutech jak i Profigold
Jak bym chciał żeby grało tak jak u Gustawa to bym sobie zostawił do Benchmarka Kimber D60-0.5 no ale jak to Gustaw zauważył "to konfigurować system to trza umić ?" A ponieważ nie umim, to cyfrowym piachem i syntetycznym dźwiękiem sypnęło z Benchmarka że hej a raczej jak na sprzęt za te już nie małe pieniądze.

link gwoli przypomnienia http://audiohobby.pl/topic/8/329#koniec

Rolandsinger
(2054/61/1538)
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 19:18
@ Asmagus

Niestety sprzętu pełnowymiarowego (jeszcze) się nie pozbyłem, a jego główna funkcja sprowadza się obecnie do gromadzenia kurzu.

@ Piotr Ryka

Niezmiennie dobra forma, gratuluję!

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)

asmagus
(3146/64/1086)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 21:22
Ostatnie 12 lat nauczyło mnie, że przebieg "choroby" audiofilizmowej jest jak sinusoida, są szczyty i dołki - raz się sprzedaje, innym razem kupuje... ale zawsze się wraca.

asmagus
(3146/64/1086)
Śląsk/Małopolska
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 21:23
A ha:

Welcome to the Head-Fi Ultimate Test Disc for Headphones

We have created this special download of great sounding recordings that were recorded by some of the best engineers in the business so you can test and hear how good your headphones really are.

https://www.hdtracks.com/index.php?file=browse_music&type=label&id=158

http://www.head-fi.org/forums/f4/head-fi-hdtracks-david-chesky-collaborate-assemble-headphone-system-test-album-476089/

aasat
(2000/18/1520)
Kraków
WYŚLIJ PW
2010-03-06 / 21:41
>> asmagus, 2010-03-06 21:23:14
A ha:
Welcome to the Head-Fi Ultimate Test Disc for Headphones

To ortho na okladce to przypadek?

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE