| konto_usuniete
(0/0/1063)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 16:19
>> fallow, 2008-05-25 16:14:53
A mozna owego Benchmarka gdzies posluchac ?
Muszę odesłać do zakładki AudioSalon. Jest tam wątek o tym przetworniku.
|
| Rafaell
(4908/31/1534) USZKA MACIE ? TO UŻYWAJCIE
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 16:33
>>Gustaw
oczywiście kulturą, chociaż jak już pisałem CEC DX51 do zimnych nie nalezy :)
Co do preferencji to lubię słyszeć to samo na wyjściu co na wejsciu do mikrofonu i dla tego tak że pisałem o Thecie Va że jest znacznie lepsza od CEC-a w każdym razie z Kenwoodem 9010.
jak chcesz posłuchać mojej referencji to masz na miejscu w Poznaniu i jest to Nagra CDC nawet z gniazda słuchawkowego jest nieźle ale jak podpiąłem ją przez swoje budżetowe kabelki i Lake People G99/2 to po prostu opad szczeny w końcu słychać muzykę a nie jej naśladownictwo. W sumie to ten kierunek do którego zmierzam. Może Gustaw napisz z jakim napędem ten DAC według Ciebie najlepiej chodzi i oszczędzimy sobie wydatków na dobre ale drogie klocki typu Nagra.
W przeciwieństwie do Ciebie mam ten komfort ze jestem z poza branży i "Uszka mam" więc dla czego mam ich nie używać, tym bardziej że nie śmieszne jest dla mnie wtopienie 4kzł w DAC-a i plucie sobie później w brodę że nie gra.
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji
IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?
|
| konto_usuniete
(0/0/1063)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 16:40
>> Rafaell, 2008-05-25 16:33:27
Może Gustaw napisz z jakim napędem ten DAC według Ciebie najlepiej chodzi
TEAC VRDS lub komputer.
> jak chcesz posłuchać mojej referencji to masz na miejscu w Poznaniu i jest to Nagra CDC nawet z gniazda słuchawkowego jest nieźle ale jak podpiąłem ją przez swoje budżetowe kabelki i Lake People G99/2 to po prostu opad szczeny w końcu słychać muzykę a nie jej naśladownictwo.
Tej NAGRY to sobie z chęcią posłucham. Zdaje się, że na Szewskiej, w Hi&Corner, to mają.
Gustaw
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 16:45
>> Gustaw, 2008-05-25 16:40:33
Oj zacna to maszyna sam Mount Everest i patrzy sobie na pozostałe klocki z góry.
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?
|
| clo2
(1702/25/1540) jestem z miasta
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 19:09
>fallow
>Co do HD600 ... Sa jednak cechy, ktorych nie zmieni tak diametralnie tor, te akspekty mozna korygowac, ale znow nie o +- 100% np. Na pewni nie sa to sluchawki o duzej przestrzennosci czy tez grajce muzykalnie. Dysponuja duza dynamika - to na pewno. Barwowo tez szalu nie ma :)
>majkel
>Jeszcze co do HD600 - no jak by nie porównywać, są bardziej techniczne od K701, DT880 Pro, a nawet CAL! Chętnie posłucham toru, w którym ta zależność się odwróci.
Piszecie o HD600 jako słuchawkach grających "technicznie". Moglibyście przybliżyć nieco cechy owego "technicznego" grania, bo słuchając swojego sprzętu z HD600 nie bardzo mogę zrozumieć, co macie na myśli?
Jak dotychczas moje HD600 grają dźwiękiem bardzo spójnym. Dźwięki są nieco zaokrąglone. Całość brzmi bardzo przyjemnie a żadnej nadzwyczajnej rozdzielczości przy słuchaniu nie odnotowałem. Trudno tu w ogóle mówić o jakimkolwiek "sterylnym" czy "analitycznym" graniu. Co do przestrzeni i owszem, jak ktoś tutaj wspomniał i u mnie nie grają zbyt szeroką sceną, umiejscowiona jest ona nieco przed twarzą i budowana jest nieco wgłąb.
A grają w takiej konfiguracji: Rotel RCD-971, Linnart na Teslach spięty z cd srebrzonym konektem Musicala.
-----------------------------------------------
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!
|
| violett
(753/33/1528) Trójmiasto
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 21:50
Po przeczytaniu tych wszystkich Waszych opinii po mitingu mam lekki mętlik w głowie. Jak zamykam oczy, to mi dookoła głowy, jak planety wokół Słońca, latają wszystkie słuchawki: CALe, Beyery, Sennki, Grado i Ultrasone… I dalej nie wiem, które słuchawki są najlepsze :-)
Jak pisałem wcześniej, jestem od niedawna słuchawkowcem z Sennheiser’ami HD650. Słucham ich z Rotela RCD-06 przez dac’a Musical Fidelity X-DAC i ze wzmacniacza Musical Fidelity X-Can V3. Interesuje mnie właśnie sprawa dac’a w torze słuchawkowym, a sądzę, że wielu z Was ma tu spore doświadczenie.
Wykonywałem skromne „eksperymenty” odsłuchowe: system bez dac’ a i z dac’iem.
W moim odczuciu, osoby zupełnie początkującej ze słuchawkami (no, prawie), dołożenie dac’a w tej mojej konfiguracji daje bardzo dużo dla poprawy/zmiany struktury dźwięku w słuchawkach. Sam Rotel (bez X-DAC’a) gra dość żywiołowo i basowo, tnąc niemiłosiernie każde nagranie na kawałeczki i tak, nieomal kwantowo, później podaje ten dźwięk do X-Can V3 i Sennheiser’ów, które ładnie go składają do kupy, ale chyba nie do końca doskonale. Natomiast dodanie X-DAC MF poszerza scenę i nawet ją pogłębia, dźwięk staje się bardziej „uczesany”, co nie znaczy, że ugładzony i przyklepany, lecz może bardziej analogowy, niż „kwantowy”. Bas natomiast staje się bardziej utemperowany, lecz również jakiś taki lekko „zubożony” w pewne składowe – może bardziej fizjologiczny? Specjalnie do Rotela dokupiłem MF X-Can V3 licząc na złagodzenie jego „ataku” lampowym charakterem dźwięku wzmacniacza, a słuchawki HD650 na podstawie odsłuchów i rekomendacji innych osób. Trochę się już w tym pogubiłem i nie wiem tak naprawdę już co lepsze. Chyba muszę jeszcze bardziej się osłuchać. Tym bardziej, że część osób twierdzi, że najlepsze są CAL! (tak, też je kupiłem i są OK).
Jakie są Wasze doświadczenia z lokowaniem dac’ów w systemie słuchawkowym?
Violett
|
| holy
(114/1/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 22:24
Violett,
ulokowanie DACa to po prostu zmiana zrodla, wiec roznice moga byc bardzo duze, szczegolnie, ze sluchawki to czule ustrojstwa, kazde graja inaczej same z siebie, inaczej z roznymi wzmacniaczami, zrodlami i kablami, a takze na roznych plytach/ a nawet tych samych, ale z pierwszego wydania i zremasterowanych/ i to wszystko tworzy nieprzebrane bogactwo kombinacji...
...nie dziw sie, ze masz metlik w glowie
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 22:35
Moim zdaniem Słuchawki dają łatwiejszy pogląd na pozostałe komponenty toru, Można je również znacznie taniej wymieniać :) Jak widać na spokojnie udało mi się końcowy element testowy w postaci kabla wzmacniacza słuchawkowego dosyć przyzwoicie dobrać,wiem że napęd też jest solidny i został mi tylko DAC , jak to mówi moja mama według stawu grobla
poza tym Klawo jak cholera
Rafaell
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| rafal996
(1088/3/1536)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 22:44
W formie rozluźnienia i rozrywki: wszedłem dziś do sklepu nie dla idiotów... i były CAL po 389 zł :)))))) Koniec anegdoty, pozdrawiam.
|
| clo2
(1702/25/1540) jestem z miasta
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 22:48
>violett
>do Rotela dokupiłem MF X-Can V3 licząc na złagodzenie jego „ataku” lampowym charakterem dźwięku wzmacniacza
Jak tak samo kombinowałem, gdy w swoim wyborze ostatecznie zdecydowałem się na HD600 zamiast Grado. Też mam szczegółowego i żywiołowego Rotela (971) i musiałem główkować, z czym to ma szansę zagrać mi klasykę. Gdybym dobrał żywiołową resztę, to pewnie z chwilą zakładania słuchawek na uszy byłbym mocno ... powiedzmy niespokojny ;).
Ja na razie z CAL jeszcze się wstrzymam. Niech jeszcze trochę emocje opadną a kupić jeszcze chyba zdążę.
-----------------------------------------------
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!
|
| Piotr Ryka
(4605/63/1540)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-25 / 23:47
rafal996
W sklepie nie dla idiotów są też AKG 701 za ponad 1700 zł. Są to zatem sklepy dla osób jeszcze bardziej od idiotów zaawansowanych, czyli kretynów.
|
| kopaczmopa
(768/0/1477) Alex/Lodz/Wawa
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 00:18
zgodze sie z Piotrem pod wzgledem porownan CAL do drozszych i cenionych sluchawek. Porownywalem CAL z HD580 i przegraly, choc rozumiem ze ktos moze wolec CAL.
Co do technicznego grania HD580 ja to nawet rozumiem -z tym ze niestety wydaje mi sie to kwestia toru , u mnie i barwowo i muzykalnie HD580 sa naprawde bardzo dobre. Sluchalem ich na Sławku na AS i tez zrobily na mnie wielkie wrazenie. To sa naprawde dobre sluchawki i w odpowiednim towarzystwie czarują. Co do CAL - samo ich stawianie w towarzystwie takich tuzow jest dla nich nobilitacja, to naprawde genialne sluchaweczki. Niemniej jednak brzmieniowo musze miec jakas 'jasną' alternatywe dla nich , a i co do komfortu - moglyby tak nie grzac:) przyjemnosc sluchania z nich jednak wszystko wynagradza ( z tym ze moim zdaniem przydaje im sie wieksza dynamika, jakis jasny przestrzenny tor).
|
| majkel
(5636/43/1537) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 00:44
@kopaczmopa, ale ty masz HD580, a te grille metalowe chyba nie robią HD600 dobrze. Dźwięk zalatuje lekko "garnkiem", czego nie było w HD580. To jest chyba źródło owej techniczności. Poza tym one potrafią niektóre dźwięki na wysokiej średnicy jakoś tak spłaszczyć. Grają dźwięcznie, ale sucho w tym zakresie. No i bas średnich lotów. Wolę ten z CAL!, Ultrasone Proline/E9, wyższych modeli Grado i Beyerdynamic.
Do CAL! trzeba przejrzystości, inaczej się zamulą. Nie musi to być jasne granie, byle swobodna i otwarta przestrzeń była, dynamika i barwy.
|
| kopaczmopa
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 00:48
byc moze Majkel ale ludzie kupuja te grille i uwazaja to za upgrade wiec sam juz nie wiem.
HD580 na razie graly u mnie bardziej otwarcie i szczegolowo od CAL ale te ostatnie naprawde wydobrzeja tylko potrzeba im czasu. Bas kazdych sluchawek ma swoje cechy charakterystczne, zreszta nawet w obrebie samych Bayerdynamic DT880 i 990 maja zdecydowanie inny bas.
Wlasciwie zgadzam sie w calej rozciaglosci ze HD580 nie ma super basu ( choc mi on akurat sie podoba) i jakiejs duzej przestrzeni ( dla mnie jednak wystarczajaca) ale dziwie sie jesli co rusz pojawiaja sie wypowiedzi o technicznosci i analitycznosci HDkow 580/600...
|
| violett
(753/33/1528) Trójmiasto
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 07:18
-> clo2,
No właśnie. Te Rotele to są takie małe chuligany. I jeżeli mój RCD-06 świetnie spisuje się w torze klasycznym z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand, to ze słuchawkami HD650 jest już trochę inaczej. Trzeba będzie jeszcze pokombinować, ale i tak jest już całkiem, całkiem nieźle...
V.
|
| szwagiero
(1867/7/1539)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 09:00
Panowie mam pytanie, bo nie wiem czy zostało to poruszone przy okazji wielu recenzji CAL. Mianowicie jak się ma sprawa z tłumieniem dźwięków z zewnątrz? Dużo dały by mi porównania do zamkniętych Beyerów (DT-770 Pro czy DT-150) lub AKG K271 czy też porównanie z mistrzami w tym temacie - IEM'ami.
Pozdrawiam,
|
| kopaczmopa
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 10:19
Szwagiero, prawde mowiac CAL tlumia kiepsko. Na pewno lepiej od otwartych Grado ale nie tak dobrze jak np AKG K81dj nie mowiac juz o IEMach. IMHO na ulice sie nadaja tak samo jak inne otwarte sluchawy bo tlumia niewiele lepiej ( Ultrasone Proline np tlumia od nich ciut lepiej).
|
| krecik
(26/2/1475) Warszawa
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 10:47
tlumienie w CAL jest zblizone do zera....
oczywiscie ma to swoje dobre jak i zle strony.
wg mnie jest to ich wada. bo CAL nie maja tego komfortu jak otwarte i nie maja tlumienia na poziome sluchawek zamknietych...chociazby jak imadelka akg 518dj.
a co do wyzej wspomnianej ceny ~~400 pln. ja kupilem nowki za 165 pln z paragonem, przez allegro z odbiorem w siedzibie firmy. a mozna kupic jeszcze taniej.
i mam wrazenie, ze poczatkowy nadmiar basu gdzies zniknal.... moze sie wygrzaly zwoje w cewkach i zwoje w moim mozgu.
w kazdym razie grzeje je dalej, nawet na sprzecie przenosnym - jak jest chlodniej dobrze sie spisuja na spacerkach.
----------------
pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
|
| fallow
(5342/53/1507)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 11:07
Jasne. Nie chodzilo mi o to, ze HD600 brzmialy analitycznie. Na pewno tego brzmienia tak nie odbieram. Chodzilo mi raczej o to, ze brzmia sztywno i troche jakby metalowo. Oczywiscie to sie przez caly czas tyczy odsluchu u Rolanda - bo ciagle opisuje to co uslyszalem tam. Nie bylo w nich za duzo powietrza. Srednica miala wiecej zycia i barw w zasadzie na wszystkich innych sluchawkach. Ogolnie dzwiek byl troche zbity i skondensowany. Mimo, ze to sluchawki otwarte to mialem poczucie lekkiego przyduszenia.
Byc moze na Twoim zestawie wrazenia bylyby diametralnie inne. W koncu Ty dobierales go pod nie, a jak rzeczywistosc pokazuje sluchawki na roznych systemach potrafia zagrac inaczej prawie o 180 stopni.
Jeszcze btw. DACa. Ja widze sens jezeli ktos chce po prostu korygowac swoje zrodlo. Jezeli zrodlo gra dobrze i czujemy, ze wiecej nie trzeba....to zakup DACa mija sie IMHO z celem. Dochodzi jeszcze wtedy aspekt polaczenia DACa ze wzmacniaczem i np. odtwarzacza z DACiem.
U siebie kiedy zrodlem jest karta muzyczna ktorej brzmienie jest dokladnie takie jakie oczekuje nie widze sensu stosowania DACa. Jesli mialbym z niej np. przekazywac syngal cyfrowy do DACa, to wtedy niepotrzebnie wydalbym pieniadze na Lynxa i moglbym sie posluzyc czyms tanszym, bo po co placic za przetworniki DA ktorych sie nie uzywa. Co innego AD oczywiscie ... i pozostale cechy karty muzycznej jak dostep do karty z poziomu jadra z niskimi latencjami etc.
|
| Rafaell
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-26 / 11:39
PRZYPOMNIENIE
No cóż może wrócimy do słuchawek wysokich lotów a raczej co rozumiemy za wysokie loty. Może dam krótką definicję tego z czym się mnie osobiscie kojarzy dźwięk wysokich lotów;
Dźwięk bardzo realistycznie oddający brzmienie, dynamikę naturalnych instrumentów z sal koncertowych,bez naruszania zarówno równowagi tonalnej jak i wielkości poszczególnych instrumentów (np kontrabas nie ma wielkości połowy ściany a przy nim fortepian jest nikłej postury) najchętniej łatwo do porównania-orkiestra symfoniczna z solistami i chórem (duży wachlarz instrumentów) Dobrze jak przy okazji jest jakieś odczucie przestrzeni,powietrza (nie wszystkie słuchawki tak mają i nie jest to priorytet) Jeśli to jest bardzo dobrze odwzorowane to zbliżamy sie do referencji i według mnie tak grające słuchawki są dopiero wysokich lotów
Rafaell
|