| violett
(753/33/1528) Trójmiasto
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 10:19
|
| Rafaell
(4908/31/1534) USZKA MACIE ? TO UŻYWAJCIE
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 10:47
W sumie Creative Aurvana Live! to bardzo ciekawe słuchawki tylko dla czego najlepiej chodziły w takim teamie
Creative Aurvana Live! + Van Den Hul HYBRID + Moonlight v.7 beta + Technics (sory na Kenwodzie jakoś nie miały okazji być próbowane z różnymi kabelkami i z braku czasu zagościły krótko ) Jak widać najdroższy w Teamie jest kabelek-już widzę jak do słuchawek za 150 złotych ktoś dokupuje kabel za 800 złotych :D
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji
IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?
|
| Rafaell
(4908/31/1534) USZKA MACIE ? TO UŻYWAJCIE
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 10:57
>> ptx, 2008-05-23 08:24:54
Jakoś Audionemesis po krótkim słuchaniu poszedł w odstawkę no ale pytaj pozostałych dla czego,ja chciałem podpiąć go do Kenwooda ale pozostali zaprotestowali no i stał sobie cichutko podpięty do Marantza .Na koniec słuchałem przez głośniki kolegi Rolandsingera i na jego dwóch nagraniach nasunęły mi sie na szybko takie wnioski :wycofany wokal, pewna jazgotliwość (raczej Marantz) odcięty (brak) najniższy bas, ogólnie dobra lokalizacja i kontrola dzwieku.
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji
IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?
|
| majkel
(5636/43/1537) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:02
Z IXOSem też było dobrze, ale to wciąż drożej od słuchawek - nowy 185zł. :( IXOS grał dźwiękiem słodszym i bardziej posklejanym, ciut z dalsza. Na VDH bas był jak dla mnie wzorcowy w wymienionym zestawie z CAL!
|
| clo2
(1702/25/1540) jestem z miasta
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:07
>audioholik
>...cichym wysokim tonem ( lekko w tle w prawym kanale), po chwili wybrzmiewa dźwięk gitary elektrycznej(kanał lewy) silny głos, jednak będący tylko zasygnalizowaniem czegoś co ta gitara może zrobić później a teraz tylko prezentuje >swoją obecność, zaraz po niej wybrzmiewają analogicznie skrzypce( w kanale prawym) które po chwili ustępują miejsca Loreenie McKennit, jej głos pojawia się w momencie gdy skrzypce jeszcze cichną... dalej głos Loreeny słychać ponad wszystkimi dźwiękami, tj dźwiękami perkusji i taktowego wysokiego dźwięku w prawym kanale, barwa jej głosu zmienia się wielokrotnie...teraz na przemian w lewym (gitara) i prawym (skrzypce) kanale wybrzmiewają z pełną mocą...
No to wnioskuję z twojego opisu, że z tą przestrzenią w tych JVC nie jest tak "kolorowo". Przypuszczam, że masz zwyczajną, tak typową dla wielu słuchawek "stereofonię wewnątrz głowy". Więc gdzie tutaj ta niby wybitna przestrzenność?
Moje HD600 prezentują scenę nieco przed twarzą. Na szczęście dźwięk po wygrzaniu raczej wyniósł się z głowy.
-----------------------------------------------
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:18
Co do zakupu CAL. Taniej może być w zwyczajnych sklepach komputerowych. Trzeba zamówić i nieraz będą już na drugi dzień. Jeśli ktoś ma na miejscu takie sklepy to polecam popytać. Odpada koszt przesyłki i można odebrać osobiście. Jakiś czas temu pytałem i komputerowym były do sprowadzenia za 165zł. W międzyczasie cena spadła i aktualna cena to 140 zł. W necie wcale nie musi być taniej (co zresztą wielokrotnie zdążyłem już zauważyć). Jednak nie tyle chodzi o pieniądze (bo różnice niewielkie) ile o wygodę. W wielu miejscowych sklepach można zamówić na telefon i tylko udać się na drugi dzień po odbiór.
|
| ptx
(525/0/1539)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:20
>> Rafaell, 2008-05-23 10:57:51
ciekawe spostrzeżenia co do dc-1.nigdy bym go nie podejrzewał o jazgotliwość wręcz odwrotnie no ale moze to faktycznie marantz.z lebenem i akg średnica "ocieka miodem".
spostrzeżenia co do akg nie wiem z czym to jest związane ale ich dźwięk ulega ciągłym zmianom czasem brzmią tak ze słuchanie trochę nudzi a kiedy indziej całkowicie przeciwnie.jakby nie było najbardziej zmienne sluchawki jakie miałem.co do basu to po założeniu ich po hd 650 niema jakiś wielkiej różnicy jeżeli chodzi o jego głębokość ,może jest mnie dosadny.znalazłem ciekawa opis lebena cs 600 w której recenzent także potwierdza bardzo dobra synergie z akg.
http://www.sonicflare.com/archives/review-leben-cs600-integrated-amp.php
|
| ptx
(525/0/1539)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:22
>> clo2, 2008-05-23 11:07:24
jeżeli chodzi o przestrzeń to wiele może tu zmienić dobry wzm.
|
| karbidoczaszka
(153/0/1533) Białystok / Shannon (IE)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:26
>> ptx, 2008-05-23 11:20:47
> spostrzeżenia co do akg nie wiem z czym to jest związane ale ich dźwięk ulega ciągłym zmianom czasem brzmią
> tak ze słuchanie trochę nudzi a kiedy indziej całkowicie przeciwnie.jakby nie było najbardziej zmienne sluchawki
> jakie miałem.
To sluchawki sie zmieniaja a nie twoje samopoczucie, nastroj, otoczenie ... ???
Moim zdaniem kolega zbyt szybko doszedł do zbyt daleko idacych wnioskow ...
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:29
>ptx
Przestrzeń już się zmieniła. Na początku dźwięk rozciągnięty był od ucha do ucha po lekkim łuku wewnątrz głowy. Teraz jest jakby nieco przed twarzą a linia wydaje się już nie tak łukowata, więc jest trochę wrażenia jakby skraje sceny bardziej się odsunęły aniżeli środek. Grający soliści znajdują mi się często na nosie, ale co optymistyczne dalsze partie robią wrażenie odsuniętych w przód.
Kolejny krok, to zapewne będzie przetestowanie lamp Philisa (aktualnie Tesle). Ptx, ty chyba miałeś do czynienia z Linnartem? Dużo się da z niego wycisnąć?
|
| ptx
(525/0/1539)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:34
>> clo2, 2008-05-23 11:29:03
niestety nie miałem doczynienia z linneartem .miałem cayina ha -1a i najwięcej z niego wycisnąłem zmieniajac lampy na nos-y i myślę ze powinieneś iść w tym kierunku.
tu masz mniej więcej opisy jak graja poszczególne lampy jeżeli chodzi o ich charakter brzmienia.
https:// www.tubeworld.com/12au7.htm
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:37
>ptx
Dzięi za linka. U mnie siedzą ECC88. A to oznaczenie NOS? co to znaczy? Aktualnie jestem w lampach kompletny zieleniak:(.
|
| ptx
(525/0/1539)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:42
NEW OLD STOCK
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:48
>audioholik
Spróbuj może podpiąć te słuchawki JVC HP-DX1000 do czegoś innego niż mini wieżą JVC. Może one potrafią pokazać jeszcze znacznie więcej z lepszym napędem? Podpinanie słuchawek "wysokich lotów" do mini wieży to chyba nie najlepszy pomysł.
|
| audioholik
(424/4/1480)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:54
>> clo2, 2008-05-23 11:07:24
No to wnioskuję z twojego opisu, że z tą przestrzenią w tych JVC nie jest tak "kolorowo". Przypuszczam, że masz zwyczajną, tak typową dla wielu słuchawek "stereofonię wewnątrz głowy". Więc gdzie tutaj ta niby wybitna przestrzenność?
Moje HD600 prezentują scenę nieco przed twarzą. Na szczęście dźwięk po wygrzaniu raczej wyniósł się z głowy.
na mnie w takim razie taka przeciętna przestrzeń i typowa dla wielu słuchawek stereofonia wewnątrz głowy zrobiła wielkie wrażenie, nie spodziewałem się można uzyskać tak wielką przestrzeń w środowisku zamkniętych słuchawek.
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:55
"od ucha do ucha" (bo rozumiem że wszystko dzieje się "w głowie") to wielka przestrzeń? Chociaż, zależy kto jakiej wielkości ma głowę ;)
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:57
>audioholik
przejdź do jakiegoś salonu audio gdzie mają jakiś wybór peampów słuchawkowych. Może okazać się, że te JVC to jakiś hit ale przypuszczam, że na miniwieży trudno będzie to ustalić.
|
| majkel
(5636/43/1537) Kraków
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 11:58
Panowie, ja myślę, że porównujecie rzeczy nieporównywalne nawet w kwestii samych słuchawek. HD600 nie mają wcale specjalnie rozciągniętej przestrzeni, grają tak bardziej w głąb i w pionie, natomiast co do kształtu tejże sceny - jeżeli jest wyraźnie zaznaczony i obrysowany jak powiedzmy Panorama Racławicka, gdzie płaskość króluje na zakrzywionej w przestrzeni płaszczyźnie, to to jest kiepskie granie. Powinno być czuć holografię, plany, rozmieszczenie trójwymiarowe, a i dźwięki powinny mieć nieco przestrzenne ciało. Na HD600 jest to do uzyskania, ale hektarów przestrzeni szerokich jak horyzont nie będzie.
|
| clo2
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 12:04
>majkel
Ja już jeśli chodzi o sprzęt słuchawkowy z "hektarów przestrzeni" się wyleczyłem ;). Nigdy nie będzie jak na kolumnach (no chyba że się zaserwuje słuchawki przypominające przyczepione do głowy minikolumienki za ileś tam, niemało kzł;)) i już się dawno zdążyłem z tym pogodzić.
Ale najgorsze dla mnie co może być, to granie "w głowie". Jak już sprzęt słuchawkowy pozwala na złudzenie, że muzyka rozgrywa się poza głową to już jest dobrze. Resztę da się zaakceptować. Gdyby dźwięk złożonego sprzętu nie wyniósł mi się po wygrzaniu z głowy za cholerę bym się chyba nie przekonał od słuchania na słuchawkach.
|
| audioholik
(424/4/1480)
 WYŚLIJ PW
|
2008-05-23 / 12:06
>clo2
szkoda że nie słyszałeś tego połączenia, wtedy mógłbyś powiedzieć czy to nie najlepszy pomysł, taki dźwięk (ex-a10+dx1000) mnie bardziej niż satysfakcjonuje, także na razie nie widzę potrzeby inwestowania we wzmacniacz słuchawkowy, po za tym ile taki wzmacniacz słuchawkowy może kosztować? obawiam się że może zagrać gorzej niz bardzo rozdzielczy wzmacniacz z k2, lub różnica może nie uzasadniać jego ceny...
PS dla porównania mogę powiedzieć że DX1000 ze wzmacniaczem Pioneera nie zrobiły na mnie takiego wrażenia
|