Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 289 z 893)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: Słuchawki wysokiego lotu
Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-08 / 16:51
Przytoczona opinia wyszła od gościa, który początkowo był bardzo rozczarowany. Raz jeszcze potwierdziło się, że początkowe wrażenia są całkowicie mylne.

Arek_50
(1134/20/1540)
UK
WYŚLIJ PW
2009-06-08 / 17:02
....i niestey malo kto bierze to pod uwage .A dotyczy to nie tylko sluchawek.

zyzio
(670/2/1431)
-
WYŚLIJ PW
2009-06-08 / 18:44
Nowy termin Megamedia to 1.07 :D ;D ;D Tym razem ustalony cichaczem bez powiadomienia oficjalnego :D :D :D
Parodia trwa ! :D

wiktor
(926/0/1537)
Polska
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 18:24
AKG z dziurki...

.. da się, a jakże ! Zrobiłem kabel, który pozwala używać AKG K1000 z popularnego wyjścia jack. Wystarczy ca.30 cm kabla - dziękuję Piotrze ;-) - wtyki XLR i Jack. Aby zachować standard dobrych połączeń, takich samych jak w AKG ( Neutrik), musiałem je zamówić w UK. Trochę to trwało, są porządne, złocone i idealnie dopasowane do tych oryginalnych ze słuchawek. Poniżej schemat, może kiedyś się przyda. Okazuje się, że wcale nie musi być tak dużo mocy. Na potencjometrze ze wskazaniem "jedenastej godziny" głośność jest wystarczająca, po "czternastej godzinie" niemal nie da się słuchać. Oczywiście dodam, że mam na myśli tylko przedwzmacniacz, a nie integrę lub końcówkę mocy. Tym opisem chciałbym Kolegom zasugerować, że AKG K1000 możemy słuchać ot tak, po prostu ze zwykłej dziurki. Może nie wszyscy z nas mają taką możliwość używania końcówek mocy, zatem nie ograniczajmy się. Na jacku będzie też piękne brzmienie tych słuchawek.

Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 19:09
Na pewno pięknie grają; z takiego przedwzmacniacza i z takim źródłem inaczej K1000 nie potrafią. A skąd się bierze taki ładny oplot?

Tego typu przejściówki i wszelkie inne kablarskie fantazje oferuje Moon Audio

Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu
wiktor
(926/0/1537)
Polska
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 19:33
>> Piotr Ryka, 2009-06-10 19:09:29 < A skąd się bierze taki ładny oplot? >

... a ze skrzyni ze starociami audio w garażu!

:-)

We własnym zakresie można to zrobić ekstremalnie tanio i całkiem poprawnie, nie gorzej jak Audio Moon:

1. kabel - te 30 cm zawsze się znajdzie
2. XLR 4 piny - zwykłe posrebrzane Neutrika ca. 15 zł
3. Jack 6.3 stereo - również posrebrzany Neutrika ca. 15 zł
4. Robocizna - nie jest to trudne np. 0 zł

Mnie wtyki z wysyłką kosztowały ca. 80 zł.

Na stronie Audio Moon minimum 80 USD + wysyłka + cło i podatek.

Jak będzie taka potrzeba, pomogę Kolegom to zrobić, za darmo oczywiście. Lubię takie zabawy.

(//15483)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 21:24
Witam.

Ostatnio wylądowały u mnie słuchawki Staxa Lambda SR wraz z adapterem, który podłączamy bezpośrednio do końcówki mocy.
Wcześniej nie miałem doświadczenia z tą firmą, więc znajomy mi zaproponował wypożyczenie, a może nawet odkupienie.

Tak więc podpiąłem do systemu i... jestem bardzo mile zaskoczony. Bardzo przyjemne, detaliczne, swobodne i przestrzenne granie. Wspaniałe wybrzmienia połączona ze świetną rozdzielczością dźwięku. Największą wadą słuchawek jest niestety rozciągnięcie w dół pasma. To chyba największa wada chyba nawet całej ofert staxa.
Dla mnie nie akceptowalna.
Mam pytanie do Was.
Posiadam zacna końcówę mocy na push-pull na Emission Labs 320B , która teraz gra ze staxami i adapterem, ale w przyszłosci, mam nadzieje niedalekiej, chcę zakupić hd 800 i wykorzystać końcówkę na lampach wraz z adapterem. Tylko czy będzie mozna dokupić kabel, aby wtyki pasowały do hd 800 i do wejść Staxa przy adapterze???

Może ktoś cos podpowie.

Poniżej kilka fotek systemu.

pozdr

Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu
(//15483)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 21:26
John

Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu
piter z
(375/9/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 21:48
obawiam sie ze potrzebowalbys nowy wzmacniacz

Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 21:52
>> John, 2009-06-10 21:26:03

Adapter Staxa niestety do HD 800 pasował nie będzie. Elektrostaty używają dużo większego napięcia. Do końcówki na lampach mógłbyś podpiąć bezpośrednio AKG K1000. HD 800 będą natomiast potrzebowały osobnego wzmacniacza, chociaż...Sam przymierzam się by kupić Grado PS-1000 z końcówką symetryczną i wypróbować je z napędem używanym do K1000. Ale HD 800 są chyba zbyt skuteczne, by je tak napędzać.

wiktor
(926/0/1537)
Polska
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 22:10
>> John, 2009-06-10 21:24:58
< Największą wadą słuchawek jest niestety rozciągnięcie w dół pasma. To chyba największa wada chyba nawet całej ofert staxa. Dla mnie nie akceptowalna. >

Witam,

chyba Kolega zbyt pośpiesznie wydał taką opinię. Ten model jest zdecydowanie mało "basowy". Czego jak czego, ale grania dołem w tym i modelu 404 na wzmacniaczach Staxa nie uświadczyłem. Raczej szukał bym przyczyny opisanego brzmienia w takim hybrydowym połączeniu tych słuchawek. Zgodził bym się ze stwierdzeniem przesunięcia balansu tonalnego w górę, ale na pewno nie w dół.

(//15483)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 22:49
piter z rozwiń swą odpowiedź.

Doświadczenie mam kiepskie w temacie słuchawek, więc wybaczcie może zbyt pochopne stwierdzenia.

Wiktor a jak jest z basem w Omegach? Jak brzmi na nich kontrabas i bas elektryczny np Marcus miler?
Czy omegi podejdą pod adapter Staxa i czy w ogóle takie rozwiązanie ma sens?

piter z
(375/9/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-10 / 23:25
omegi mozna podpiac jezeli to jest energizer z wyjsciem pro - wiem tyle co czytalem - i wcale takie rozwiazanie niejest uwazane za kiepskie jezeli ma sie dobry amp. i odpowiedni energizer - nienapisales jaki ty masz

nieda sie podpiac zwyklych sluchawek do energizera - on jest do elektrostatow - jezeli twoj amp. jest diy to juz chyba lepiej byloby dozucic dodatkowe trafa aby mozna bylo z ich wyjsc pedzic sluchawki - ale tak tylko zgaduje i wiem ze sa bardziej kompetentne osoby ktore moga sie wypowiedziec

wiktor
(926/0/1537)
Polska
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 00:02
John

1. Dobry rok temu, był u mnie Kolega, muzyk orkiestry PR w Katowicach. Pamiętam, powiedział mi wówczas " pierwszy raz słyszę tak wiernie kontrabas ". Słuchaliśmy wtedy Diane Krall i Nat King Cola. W moim przekonaniu Omegi potrafią prezentować bas w absolutnej proporcji do pozostałego pasma. W optymalnych warunkach sprzętowych dla Omegi, Lambdy i SR 404 Signature wyraźnie usłyszymy, że Omega "ma bas", a pozostałe dwa modele są ewidentnie "chude" w tym zakresie. Zastrzegam, że to moja własna ocena i zdecydowanie zachęcam do własnych testów.

2. Kolega Piotr Ryka ma takie urządzenie jakie i Ty posiadasz, pewnie teraz zmobilizuje się je odszukać. Należy jednak przyjąć, że zabawa w test szybko się zakończy. Nie ma co łudzić się, doskonałości z tego końcówka nie wyciśnie. To raczej nie będzie miało sensu.

3. Omegi wymagają wyjścia w nomenklaturze Staxa - PRO, ten standard wszedł znacznie później. Może i zagrają, ale czy zgodnie z parametrami technicznymi ?!

Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 16:27
"Senn HD800. I listened to it out of various setups, and the word that comes to mind is chameleon. I've heard it sound ripe and colorful, dry and fast, powerful and driving, polite and linear, you name it. It does seem to reveal what's upstream, and if I wasn't a 'stat guy, I would probably get one.

Directly compared to Grado PS1000, the usual Grado vs. Senn dichotomy still emerges. PS1000 has more bass impact and drive, more forward/involving midrange, yet HD800 has more overall refinement and control as well as top-end extension. I did appreciate how HD800 handles pop recordings and sibilants with more grace than Grado."

Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 16:29
I na zdjęciu

Fotka do tematu: Słuchawki wysokiego lotu
Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 17:18
I jeszcze:

"Some quick impressions from me...

Stax Omega II w/Blue Hawaii: Jaw dropping performance, my first listen with electrostatic headphones was definitely a memorable one. Oddly enough, I found the bass a tinge on the heavy side! Never expected that in a million years.

Sennheiser Orpheus: I honestly wasn't as impressed as I thought I would be for the price. I honestly think the Omega II's sounded better to me.

AKG K1000: Definitely, without a doubt in my mind, the most mind-blowing head, uh phone/speaker, experience of my life. I just sat there with my mouth open at how incredible these things are. I can't believe they discontinued these!

AKG K701/2: Heard with many various amps and A/B'd directly with my own K601's that aren't completely burnt in yet. Cemented my decision in getting my K601's honestly. To my ears, the K701 is a bit too treble-centric compared to the K601 and just not as fun to listen to.

HD800: By far THE most comfortable headphones I've ever worn. I have fairly big ears but they felt lost in that big coliseum of a cup. The only headphone I felt was improved night and day with balancing! Definitely a beautiful headphone in every possible way but not my favourite.

PS1000: Very much like the GS1000's but much richer, more organic and fun to listen to. It basically fixes all of the problems that I found wrong with the GS1000 (kind of bright, lifeless... etc).

DT880 250 and 600: I really loved these, I found the 250 ohm version to be a bit better listen to me, I suppose it wasn't as laid back as the 600 ohm version but alas, more musical. Very impressive cans, as they were my first beyers to hear. Definitely on my list for an upgrade in the future!

Heed Canamp: For the price, this is probably the nicest sounding amp I have heard with my AKG's to my ears.

DNA: Donald North- one of the nicest guys I've ever met in my life shares my sentiments about the DT880's and allowed me to A/B the K701 vs. K601 extensively on his wonderful amps. I cannot believe the potential of these headphones with this mind-blowingly good sounding tube amp.

Ultrasone Edition 9/8: I can say with confidence I like the Edition 9's better than the 8's. It could be the fact that the 8's I heard were fairly new and not quite broken in but in comparison to the 9's they sounded a bit compressed, oddly enough."

Rafaell
(4908/31/1534)
USZKA MACIE ? TO
UŻYWAJCIE
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 17:54
Tak sobie myślę że znów parę płytek wyleci nabywcom tych topowych słuchawek z kolekcji :(

W sumie to jednak nie ma odwrotu!:(

Ja mając dosyć dobry tuner często katuję się słuchając muzyki z radia ale nie chciał bym już słuchać na "bardziej wybaczających" słuchawkach

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 18:48
Dziekujemy za trzymanie nas up-to-date w relacjach!

Mam nadzieje, ze PS1000 wkrotce wiec pojawia sie u Piotra :D

Ja poki co twardo czekam na HD800 a poszerza sie moja kolekcja lamp.

Piotr Ryka
(4605/63/1540)
WYŚLIJ PW
2009-06-11 / 20:28
Właściciel Moon Audio napisał, że ciągle nie może wybrać zwycięzcy pomiędzy HD 800, PS-1000 i E8. Sam E8 chyba niestety będę zmuszony odrzcić, bo mają najmniejszą scenę, podobno mniejszą nawet niż E9. Jest szansa, że dane mi będzie ich posłuchać w czerwcu lub lipcu i wówczas - daj Boże - zmienię zdanie, bo słuchawki zamknięte prawdziwie najwyższych lotów najbardziej by mi się przydały, a na R-10 mnie nie stać. Co do dwóch pozostałych, to bardziej kibicuję HD 800, bo są tańsze. Wydaje mi się jednak, że ich podobieństwo do K1000, których pozbywać się nie zamierzam, pchnie mnie raczej ku PS-1000 z kablem Black Dragon. To paskudna opcja, zdecydowanie najdroższa. Wolałbym by się okazało, że GS-1000i bardziej mi odpowiadają.
Widoki na posłuchanie PS-1000 są bardzo marne. Polski dystrybutor nie ma pojęcia kiedy będzie nimi dysponował. HD 800 prawie na pewno pokażą się u nas wcześniej.
Jest też inny cichy faworyt - nowa Audio-Technica. Podobno gra znakomicie, jest zatem pewna szansa, że wyprze E9.

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE