Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 1 z 1)
[PIERWSZA]
[OSTATNIA]
Autor Temat: Chłodzenie opampów a dźwięk
Corvus5
(1140/18/1004)
Bytom
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 19:30
Jakie są wasze doświadczenia ze słyszalnym wpływem pasywnego chłodzenia wzmacniaczy na dźwięk, szczególnie w klasie A?

fallow
(5342/53/1507)
WYŚLIJ PW
2012-02-08 / 21:45
Chlodzic nigdy niczego nie chlodzilem i nie jestem tez fanem biasowanie na sile w klase A, co innego czasem jakis maly kondensator przy zasilaniu etc.

Natomiast przy okazji testowania nowego dziecka Nationala - LME49880 jest cos ciekawego. Opamp ma wystawiony na zewnatrz "thermal pad". Na ladnej przelotce SO8->DIP8 wyglada to tak:

Fotka do tematu: Chłodzenie opampów a dźwięk Fotka do tematu: Chłodzenie opampów a dźwięk
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
Corvus5
(1140/18/1004)
Bytom
WYŚLIJ PW
2012-02-08 / 22:18
Że też chyba głupotę palnąłem: u siebie zauważyłem wpływ na dźwięk chłodzenia _tranzystorów_ we wzmacniaczu klasy A przy skorygowanym punkcie pracy. Ciekawe jak to ciepło jest, gdy na ślinę syczy jak żelazko.

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE