Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 12 z 12)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: Hurricane - High Efficiency 2way
Cypis
(849/24/676)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 21:37
>> placek, 2012-02-03 21:11:56
>> zastanawia mnie o ile jego bas ustępuje Hurricane -
>> czy to jest tylko kwestia filmowych wybuchów czy także nasycenia basu na całym paśmie.

Nie ustępuje. VIBy mają pasma bardzo równe. A suba nie będziesz potrzebował. Gwarantuję. ;)

P.S. Nie wiem skąd jesteś ale zapraszam na odsłuch.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis
(849/24/676)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 21:43
>> placek, 2012-02-03 21:13:57
>> VIB170 to jednak wg projektu 28l netto vs Hurricane 40l.

Tak. To zdecydowanie mniejsze gabarytowo kolumny. Załączyłem zdjęcia, to będziesz miał wyobrażenie o różnicy w rozmiarach.

P.S. Ta trzecia kolumna to Cubeaudio F155.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Fotka do tematu: Hurricane - High Efficiency 2way Fotka do tematu: Hurricane - High Efficiency 2way
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
cytrus
(11/0/597)
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 22:00
Witam,

że się przypomnę - jestem posiadaczem Hurricane "de ferst" - dokładnie TYCH PIERWSZYCH SZARYCH ze zdjęć w Hi Fi Choice:)

Zdecydowanie Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że wysokość kolumny nie ma żadnego znaczenia. Otóż, w stosunku do umieszczenia tweetera ma zasadniczą rolę - jak jest dobrze, to jest dobrze ( cyt. z Alternatywy 4), jak jest za nisko to pochylamy głowy bo...mamy wokale 30 cm nad podłogą...

pzdr

thomas
(7/0/1272)
WYŚLIJ PW
2012-02-03 / 22:34
Placek, ja na twoim miejscu nie eksperymentował bym z objętościami, masz miejsce zrób Hurricany, nie zrób VIBy. Ale jeżeli lubisz niższe rejestry bardziej niż resztę pasma to wybór nasuwa się sam.

piotrek
(94/4/539)
WYŚLIJ PW
2012-02-05 / 12:20
Cypis moje kolumienki po roku grają zupełnie inaczej, Jantzeny maja to do siebie, że potrzebują czasu, a teraz to już nie jantzeny u mnie siedzą tylko zupełnie inne kondy i jest znacznie lepiej. Co do basu to pamiętaj, że odsłuchy robiliśmy u Ciebie w niewielkim pokoju jakierś 12-14m2 na moje oko, ja w mieszkaniu miałem sewgo czasu Avance i mi zupełnie wystarczały, bas był wystarczający, jakież było moje zdumienie jak postawiłem je w salonie 60m2 i zagrały tylko średnimi i wysokimi, niskie gdzieś wyparowały ;) Za to Hurricane dają sobie w salonie bardzo dobrze radę, a teraz z lampą po prostu wymiatają !! Kolumny należy dobrac min do wielkości pomieszczenia, pyatnie jak Twoje by zagrały u mnie ?? może jakieś testy powtórkowe po roku ? Tylko muszę do ładu doprowadzić wzmacniacz lampowy, taka kosmetyka
pozdrawiam Piotr

Cypis
(849/24/676)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-06 / 07:17
>> piotrek, 2012-02-05 12:20:16
>> moje kolumienki po roku grają zupełnie inaczej,

Co do "zupełnie inaczej" to jestem bardzo sceptyczny. ;) IMO nie zmieni tego ani wygrzewanie ani wymiana elementów w zwrotnicy. Nawet jak zmienisz zwrotkę na inna, inaczej ciętą, innego stopnia to zagrają tylko _trochę_ inaczej.

>> Kolumny należy dobrac min do wielkości pomieszczenia,

Z tym się zgadzam w 100% i to też sugerowałem.

>> pyatnie jak Twoje by zagrały u mnie ?? może jakieś testy powtórkowe po roku ?

No czemu nie :) Ale z lampą? :( Wzmacniacze lampowe są bardzo wybredne jeśli chodzi o kolumny. A jeszcze sugerujesz, że z lampą poprawił się bas (ilość). To niezbyt dobrze świadczy o wzmacniaczu i sugeruje wysoką impedancję wyjściową. Ćwiczyłem już ten temat z lampową Mantą. Dziękuję, postoję. Z lampy się wyleczyłem. Wystarczająco trudno robi się/kupuje dobrze grający wzmacniacz krzemowy. :) Przywiozę swój. BTW. Pamiętasz czy myśmy słuchali tych kolumn na klonie Passa F5 czy tylko na czarnym Marantzu?

P.S. Co to masz za wzmacniacz lampowy?

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

piotrek
(94/4/539)
WYŚLIJ PW
2012-02-06 / 09:23
ech... już się przyzwyczaiłem, że ktoś wie lepiej co słyszę i jak słyszę, a co do lampy to jest to tak przez wielu wyszydzana 6c33c, podobno niestabilna, tylko do zasilaczy, jednym słowem śmieć. Problem w tym, że jeżeli aplikacje robi się byle jak, z byle czego, żeby zobaczyć jak gra... no właśnie - efekt jest jw., ja miałem tą przyjemność, że udało mi się trafić na ludzi pozytywnie nastawionych do problemu, nie negujących lecz szukających rozwiązań, efektem tego jest mój wzmacniacz, w którym nie ma tzw szumu lampy, nie ma przydźwięku (nie cierpię słowa brum), jest wspaniała dynamika, nic nie muli, a dźwięk jest krystaliczny, mocny i sprężysty, no i nie wiem co to takiego niestabliność 6c33c tak przez wielu podkreślana ?
Na koniec - nie zamierzam nikogo przekonywać, udowadniać itp, mam to w nosie, a projekt opiszę w odpowiednim watku poświęconym temu wzmacniaczowi

pozdrawiam Piotr

Cypis
(849/24/676)
spod Klimczoka
WYŚLIJ PW
2012-02-06 / 11:13
>> piotrek, 2012-02-06 09:23:49
>> już się przyzwyczaiłem, że ktoś wie lepiej co słyszę i jak słyszę,

Nigdzie nie napisałem, że się mylisz. Nawet nie miałem takiego zamiaru. Napisałem "że jestem sceptyczny" i "IMO" (In My Opinion czyli "wg. mnie").

Moje doświadczenia z wygrzewaniem, lampami i żonglerką elementami uprawniają mnie do sceptycyzmu wobec entuzjastycznych zachwytów. "Audiofilskie przepaści" w brzmieniu, po własnousznym przekonaniu się, okazują się być DLA MNIE niewiele znaczącymi (przy normalnym słuchaniu muzyki, nie sprzętu!, a do tego służy mi sprzęt) niuansami i to bynajmniej nie przesądzającymi o wyższości jednego nad drugim. I tyle. Jeśli Ty przywiązujesz do takich zmian większą wagę, która powoduje, że używasz słów "znacząca różnica" to, rzekłbym, jest to Twój problem. Mnie tam jest wszystko jedno czy w zwrotce jest węglowy, metalizowany czy też ceramiczny rezystor. :)

BTW.1 Ciekaw jestem tego Twojego wzmacniacza, bo byłby to pierwszy, który usłyszę z dobrą dynamiką (czyli taki który nie muli).

BTW.2 Co do stabilności lamp. Pogadamy za 100-300h pracy. ;)

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

piotrek
(94/4/539)
WYŚLIJ PW
2012-02-06 / 14:38
ten temat to Hurricane i niech tak zostanie, jest temat SET 6C33C, powiem tylko tyle, że (moim subiektywnym zdaniem) 60-70% sukcesu w dźwięku lampy to uład zasilający i zapewniam Ciebie, że nie jestem pierwszym któremu lampa nie muli !!

arczi87
(14/1/1064)
WYŚLIJ PW
2012-03-13 / 15:42
Krs47

Mam pytanie jak wyznaczona jest oś akustyczna zestawu czy jest ona pomiędzy głośnikami czy na osi wysoko tonowego głośnika?

Bo wspominałeś, że jest powyżej osi głośnika wysoko tonowego to znaczyło by, że oddalanie się od zestawu powinno powodować rozjechanie się faz. Bo jeśli oś akustyczna była by wyznaczana pomiędzy to wtedy nie ma znaczenia odległość słuchacza od kolumny.

arczi87
(14/1/1064)
WYŚLIJ PW
2012-03-20 / 16:12
Hej mam pytanie czy ktoś dysponuje projektem tak abym mógł go dać stolarzowi?
Z tego co się orientuję używa on CNC.
Pozdrawiam Arczi

stmaniak
(39/3/1540)
Kraśnik
WYŚLIJ PW
2012-03-20 / 17:58
cześć
moze ma ktoś z was na zbyciu parke seas-ów dxt ?

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE