| piotrek
(94/4/539)
 WYŚLIJ PW
|
2011-12-30 / 08:40
jak powiedział lancaster zima to dobry czas na budowę lampy, postanowiłem jego słowa zamienić na czyny i ruszyć z budową jak to niektórzy mówią zasilacza do kolumn, bo na 6c33c podobno można tylko zasilacz zbudować :) Mój projekt przeleżał trochę w garażu, obowiązki w pracy, domu itp, sami wiecie jak to z zabawą w elektronikę bywa, najpierw obowiązki później przyjemności ! Ponieważ z uporem maniaka trwam przy zasilaniu wzmacniacza stabilizatorami na tranzystorach składanie zacząłem od zasilaczy do 6sn7 +300V i +6,3V. Projekt zasilacza wg Salasa z diyaudio na pcb i przy nieocenionej pomocy HK z sąsiedniego forum. Zasilacze zadziałały od razu, bez najmniejszego problemu, napięcia trzymają fantastycznie, nie miałem czasu na pomiary, lecz wg HK przydźwięk sieciowy jest na poziomie -115dB. Jedynym problemem jest lekkie buczenie transformatora, co mnie trochę poirytowało bo był obciążony tylko zasilaczem (do wyjścia zasilacza podłączone 2 zarówki 5W), zastanawiam sie jak będzie buczał przy pełnym obciążeniu ? Teraz kolej na zasilacze do diabełków wg projektu wojtekkom no i jazda dalej !!
Na koniec życzenia szampańskiej zabawy Sylwestrowej i pomyślności w Nowym Roku dla wszystkich Forumowiczów
Piotr
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|
| wojtekkom
(8/1/699)
 WYŚLIJ PW
|
2011-12-31 / 21:59
No to mnie zmartwiłeś tym twierdzeniem. Część zasilającą wzmacniacza mam gotową w obudowie tak już na tip-top, 6c33c też już docelowo zabudowane i włąśnię męczę się nad zabudowaniem stopnia sterującego na 6e5p a tu taka negatywna opinia takiego speca.
Zostaje mi tylko dokończyć budowę wg. swojego projektu no może bez CCS tylko z rezystorowym obciążeniem w anodzie 6e5p. Potem przekonanie się jak to podle brzmi i przerobienie na stopień wstępno-sterujący na dwóch triodach..
|
| piotrek
(94/4/539)
 WYŚLIJ PW
|
2012-02-07 / 21:43
jeszcze wersja mocno warsztatowa, obudowa z pospawanych płaskowników aluminium 80x10 , na górze blacha aluminium 3mm przyspawana do ramki z płaskownikow. Podstawka pod lampy to prowizorka, docelowo będzie wykonana z frezowanego płaskownika alu 100x10, na którym będzie 6C33C, 2x 6H8C i mierniczek od Andrzeja. Do boków będą przymocowane okładziny drewniane z sapeli, front z płaskownika lakierowanego na czarny połysk, góra przykryta maskownicą lakierowaną na czarny mat tak jak osłony transformatorów. Transformatory Pana Ogonowskiego, zasilajacy EI, głośnikowy CC, oba z cienkich wyżarzanych blach, rezystory AB, kondensatory (po wielu próbach) Jantzen Silver, chociaż obecnie testuję Telpody, zasilacze stabilizowane - anodowy do 6H8C to wspomniany już wcześniej Salas z DIY Audio, żarzenia na LM1084, anodowy i siatkowy dla 6C33C wg projektu wojtekkom, do wyjścia anodowego podłączony 1000uF Rifa zbocznikowany foliakiem 47uF, potencjometr Alps, gniazda RCA Neutrik, głośnikowe CMC . Wzmacniacz oczywiście jako 2 monobloki
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
|