Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 59 z 144)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: HORN
wiedzmin1973
(85/0/1478)
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 11:16
No nie chcę nic mówić ale chyba:))) jednogłośnie zostałeś wybrany na oblatywacza Tubolotu:)) Yogi.
To jasne, że ciężar wykonania prototypu spadnie na Ciebie, innych chętnych brak ;)). U mnie jeszcze coś takiego by się zmieściło, ale już blisko granicy (około 24 m2). Mam dosyć niskie pomieszczenie 235 cm i zastanawiam się czy to nie wpłynęło by negatywnie na pracę tak wysokich głośników.

Tuba górna na dolną nie powinna wprowadzić żadnych większych problemów (tak jak w Onkenie), a odwrotnie?
Chodzi o to czy dolna z kolei nie wprowadzi problemów do górnej która jest w jej wnętrzu (tak to widać na rys). Domyślam się że będzie to tuba np. Audiotech, czyli grubsza ścianka (około 1 cm lub więcej), bo w przypadku cieńszych .... mogły by być jakieś podbarwienia? np. Tuby AA które są z pp i o cienkich ściankach (Rafaell wspominał o podbarwieniach i efekcie "dzwonienia").

Ale oczywiście sprawdzi to najlepiej weryfikacja praktyczna.

pozdr.
Robert

Lutek
(247/3/1504)
północna
Wielkopolska
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 11:22
>> Gustaw, 2011-01-21 09:20:33
" Czy nie ma rozwiązań na zasadzie "tubka w tubce", w rodzaju Dual Concentric Tannoya ? Obawiam się czy przy silnej kierunkowości tub i ich znacznym oddaleniu od siebie mogą wystąpić problemy. "

Nie tylko "tubka w tubce", ale nawet w mebramie tubowej "tubka, tubkę, tubką" pogania :-)

Fotka do tematu: HORN Fotka do tematu: HORN
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
Yogi
(445/1/1540)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 11:36
tak, tuba to autotech 1 cm grubości, będzie dzwonić to się ją wyklei od tyłu dynamate xtreme

a jak nie zadziała to zrobię z nich (tych dużych) paśnik do lasu

Yogi
(445/1/1540)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 11:40
co do tub AA ja uwazam że podzwania nie materiał a profil sferyczny tuby ale to moje prywatne zdanie

Lutek
(247/3/1504)
północna
Wielkopolska
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 12:38
>> Gustaw, 2011-01-21 09:20:33
" Czy nie ma rozwiązań na zasadzie "tubka w tubce", w rodzaju Dual Concentric Tannoya ? Obawiam się czy przy silnej kierunkowości tub i ich znacznym oddaleniu od siebie mogą wystąpić problemy. "

Nie tylko "tubka w tubce", ale nawet w mebramie tubowej "tubka, tubkę, tubką" pogania :-)

A co do poruszonych przez Ciebie mozliwych problemow z tubami, to dodam, ze podczas mojego odsluchu tych Avantgarde Acoustic byly problemy z lokalizacja, a co za tym idzie - dobra seperacja zrodel. Np. wokalista byl wprawdzie zaznaczony w srodku sceny, ale bylo go jednoczesnie slychac na jej calej szerokosci - od kolumny do kolumny - i bylo to dla mnie niezbyt przyjemne wrazenie. Gdy poprosilem o wpiecie kolumn w przeciwfazie, to nastapila rzecz niebywala..., a mianowicie: niemal nic sie nie zmienilo, a nawet wydawalo sie, ze gra nieco lepiej !!! Nie dziwilbym sie nawet, gdyby sluchacze - nie wiedzac o przepieciu - nie rozpoznaliby grania w przeciwfazie. Byla to powazna wada, poniewaz wpinajac kolumny charakteryzujace sie wybitna rozdzielczoscia - a co za tym idzie lokalizacja - w przeciwfazie, nastepuje "silne rozdarcie" dzwieku na srodku w kierunku kolumn i mamy bardzo nieprzyjemne wrazenia w odbiorze. Aby rozpoznac, ze takie kolumny sa wpiete w przeciwfazie, wystarczy doslownie jeden pierwszy dziek, czy tez jedno pierwsze slowo - jesli takim zaczyna sie utwor - wypowiedziane czy zaspiewane przez wokaliste, gdyz udezenie "innosci" jest tak duze - nawet tylko po tym jednym slowie - ze tu juz trzeba mowic o przepasci w odbiorze, w stosunku do wlasciwego wpiecia kolumn. Nie mam pojecia, dlaczego takiej klasy, w takiej cenie, majace tak pozytywne opinie, kolumny tubowe tak graly ? Moze ktos kiedys przy nich grzebal i np. przez pomylke wpial jeden z glosnikow w przeciwfazie ...?
Macie moze koledzy doswiadczenia z odsluchow AA ? Czy mieliscie moze podobne wrazenia ? W kazdym razie..., po tamtym odsluchu - jak dla mnie - nadal zdecydowanie jakosc dzwieku z takiego pojedynczego, dobrego glosniczka Dula Concentri-ca, przewyzsza tę, z jaka mialem do czynienia z tamtych kolumn AA.

Fotka do tematu: HORN
fakamada
(530/2/1041)
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 12:54
Na odsłuchu w salonie grały dla mnie plamami, a nie precyzyjną sceną. Spowodowane było to zbyt małym pomieszczeniem odsłuchowym.
Na prezentacji na AS'10 było dużo lepiej, ale wcale nie wybitnie. Może to przez przeskalowane, ogromne źródła pozorne.

Yogi
(445/1/1540)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 13:17
AA upieraja sie przy profilu sferycznym i braku filtracji mi sie ten dzwiek wcale nie podoba. Co do fazy faktyczni cos musialo byc popitolone bo w glosniku tubowym przepiecie fazy slychsc jak cholera. U mnie slychac od pierwszego slowa.

Lutek
(247/3/1504)
północna
Wielkopolska
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 13:39
Mialo byc: "membranie"

simon19
(141/0/529)
WYŚLIJ PW
2011-01-21 / 16:21
Ostatnio wydumałem taką tube w tubie.

vector
(182/3/1539)
WYŚLIJ PW
2011-01-22 / 13:14
Lutek,
Przeczytalem twoj wpis o AA i problemach z lokalizacja. Ja w tej chwili mam w domu tubyJabo a w nich koaksialny driver BMS4592.
Tez zauwazylem problemy z lokalizacja ale jeszcze nie znam przyczyny. Ciekawa sprawa bo mam tez tuby Alteca, model 805 i tam
Lokalizacja, scena i zrodla pozorne sa naprawde super. Nie wiem czy wiaze sie to z rodzajem tub. Altec to sectoral horn i ma 8 tubek.
Byc moze to jednak inna przyczyna. Musze poeksperymentowac. Musze zdecydowac na jakich tubach bede budowal moj zestaw. Jak do tej
pory dzwieku z tub Alteca lepiej mi sie podoba

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

boogi
(63/0/772)
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 11:50
Panowie "zahaczyłem" o temat horna dodając go do Supravoxa i mam dylemat...
Zalety związane z wzrostem realizmu - prawie namacalna obecność wokalisty oraz instrumentów - przyniosły też utratę eteryczności dzwięku, przestrzeni oraz bardzo duże zaburzenie sceny.
Kolumny grają "plamami" - dzwięk przywiązany do kolumny oraz środka sceny a pomiędzy nimi pustka.
Czy jest to typowa wada horna?
Czy można coś zmienić w geometrii tuby, by zniwelować ten efekt? - tuba była robiona "na oko", miała pasować do projektu plastycznego
A może Supravox w tubie to ślepa uliczka?

fakamada
(530/2/1041)
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 12:41
Pomijając samą geometrię, wypadałoby zacząć od usunięcia tych listewek, które "wchodzą" w profil tuby.

boogi
(63/0/772)
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 13:13
Punkt dla Ciebie :-)
Wczoraj to zrobiłem, przeniosłem też Supravoxa z tyłu deski na przód (w efekcie płytsza tuba), wysokotonowy przeniesiony na dół tuby i jest zmiana w kierunku dzwięku z OB -> powraca lokalizacja, ale zmniejsza się obecność...

Lutek
(247/3/1504)
północna
Wielkopolska
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 20:32
>> vector, 2011-01-22 13:14:49

A moze te wieksze tuby o przekroju kolowym tak maja ? Tuby Altec-a sa o przekroju prostokatnym i piszesz, ze jest super. Ciekawe..., moze te aspekty dzwieku zaleza w jakims stopniu od krztaltu przekroju tuby ?
Ostatnio jak bylem u Ciebie - a bylo to juz dosc dawno - to pamietam, ze juz miales te tuby, ale wowczas lezaly sobie z boku i nie bylo mozliwosci posluchac. Wtedy z kolega sluchalem u Ciebie tylko Lowther-a.

Lutek
(247/3/1504)
północna
Wielkopolska
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 20:38
Mialo byc: " ksztaltu"

meloV8
(588/5/1506)
Jawor
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 20:39
Panowie, czy ktos z Was sluchal tub sferycznych Klangfilm'a?

Yogi
(445/1/1540)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2011-01-23 / 20:59
coś dla zwolenników teorii podzwaniania tub, tuba z papieru, nie ma prawa dzwonić :)

http://inlowsound.weebly.com/index.html

lancaster
(18699/397/1540)
WYŚLIJ PW
2011-01-24 / 08:22
Yogi, takie ksperymenty mamy już za sobą (2 lata :-)) Pierwsze tuby były własnei z papieru. Jasne ze papier okreslonej grubosci moze miec lepsze włąsciwosci tłumiące od pogobnej grubosci tworzywa....neimniej jednak zrób sobie taka tubę z papieru a poem zalej np klejami, betonem :-)

Yogi
(445/1/1540)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2011-01-24 / 09:07
wrzuciłem ten link raczej jako ciekawostkę, tymczasem koncentruję swoją uwagę na dużej tubie, po nowej symulacji Jacka, zakładając że backchamber będzie maił w okolicach 100l wychodzi że tuba wypierdzi nawet 30 Hz (przy spadku 10 dB)

(//15483)
WYŚLIJ PW
2011-01-24 / 09:35
>> Lutek, 2011-01-21 12:38:15
Gdy poprosilem o wpiecie kolumn w przeciwfazie, to nastapila rzecz niebywala...,

W Audio był test kolumn AA, bardzo dokładny by Kisiel i wyszło mu że fabryczne ustawienie fazy jest do d... do niczego. Dopier po zmianie fazy kolumny zagrały do tego stopnia, że redaktor nabył tuby.

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE