Wątek poświęcony całej serii słuchawek oznaczonych jako model SR-007 czyli popularne Omegi 2, potocznie nazywane przez niektórych "Bondami" na cześć brytyjskiego bohatera powieści sensacyjnych - Agenta 007.
Myślę, że z pomocą Was wszystkich uda się stworzyć małe kompendium wiedzy na temat wszelkich odmian tego modelu, jego krótką historię, a także zgromadzić wiele istotnych wskazówek, które być może pomogą obrać kierunek nowym pasjonatom, którzy swój wzrok kierują w stronę okrągłych Staxów. Dla mnie są to słuchawki szczególne, które początkowo odepchnęły mnie od wszelkich elektrostatów na dosyć długi czas, a następnie uzależniły od siebie niczym narkotyk :) Chciałbym, abyśmy wspólnie skupili się nie tylko wskazaniu możliwych różnic w brzmieniu poszczególnych egzemplarzy, ale także przedstawili gotowe rozwiązania, sprawdzone systemy czy różne inne ciekawostki dotyczące tego modelu. Sam często błądziłem pytając w kółko o te same zagadnienia, myślę, że z takim tematem będzie znacznie łatwiej odnaleźć pożądane informacje, gdy wszystko będzie zebrane w jednym miejscu.
Słowem wstępu do świata 007:
Model SR-007 wprowadzony został po pierwszym upadku Staxa, a następnie jego odrodzeniu się, nazwa potoczna Omega 2 nawiązywała do wcześniejszego flagowca SR-Omegi. Pierwsze SR-007 pojawiły się w 1998 roku w wersjach kolorystycznych: brązowo-złotej (częściej spotykana) oraz czarno-złotej (rzadziej). Pełny wykaz wersji zawiera zapożyczona od Wiktora tabelka. Każde SR-007 były sprzedawane w charakterystycznym dla tego modelu kuferku-walizce. Ciekawostką jest, że pierwsze modele (z numerami seryjnymi 70xx) były sprzedawane w kuferku z włókna węglowego o ostrych rogach, późniejsze natomiast (najprawdopodobniej od numerów 71xx) w komplecie posiadały już kuferek identyczny jak egzemplarze sprzedawane obecnie.
O ile mi wiadomo początkowo Omegi były oferowane w zestawach ze wzmacniaczami: tranzystorowym SRM-717 oraz hybrydowym SRM-007t, aktualnie w sprzedaży zastąpione zostały kolejno modelami SRM-727 oraz SRM-007tII. Oczywiście są one kompatybilne również z każdym innym wzmacniaczem wyposażonym w wyjście Pro BIAS o wartości 580V.