"Reference Audio Hub"
Moim zdaniem coś takiego powinien posiadać każdy zawodowy recenzent audio.
Zaproponować to w formie produktu. Wstawić jednemu za free i opublikować oficjalną cenę - powiedzmy 25 tys Euro.
Każdy inny recenzent to kupi aby nie być gorszym od konkurencji.
;-)
Fajnie to wygląda w środku.
Kiedyś do jednej recenzji (a nawet i odsłuchów) użyłem przełącznika wstęgowego 2,5A, w którym powierzchnia styku była c.a. 2mm^2.
Porównywane były 2 DACi, a najpierw ekipie słuchającej zadałem pytanie czy słyszą różnicę pomiędzy połączeniem bez przełącznika a z nim. Nikt różnic nie usłyszał.
Po podłączeniu przełącznika, wyrównaniu głośności, okazało się, że i pomiędzy przetwornikami nikt różnic nie słyszy. Zmiany były milisekundowe, utwory wyrównane czasowo (w tym samym momencie). I problem niestety w tym, że źródła były z dwóch krańców cenowych (2 vs 20 kpln), jedno pełny tranzystor drugie lampa. I takie same były jedynie kostki odbiornika USB i samego DAC.
Ja do dzisiaj sam nie wiem co o tym myśleć. Ale na wszelki wypadek zrezygnowałem z przełączników. Bo co jeśli faktycznie różnicy nie ma a ja ją sobie tylko wmawiam? Wolę raczej o sobie sądzić, że jestem poczytalny, różnice słyszę, a co za tym idzie, jest jakiś sens w kolejnych zmianach sprzętu :)