Założenia :
- prezent
- potencjometr głośności + potencjometr balansu
- zasilanie , 10W transformator 2x 12V
- element czynny ,kostka NE5532 po 2 sztuki na kanał (po 4 wzmacniacze na kanał)
- zabezpieczenie słuchawek - kondensator na wyjściu wzmacniacza
- co do jakości dzwęku , rzetelne HIFI
- niewielki koszt , do 100zł.
- podstawowy cel , zadowolenie obdarowanego .Nie z prezentu ! :) Z słuchanej muzyki .
--------------------------------------------------------------------------------------
Wszystkie potrzebne elementy już kupiłem łącznie z obudową .
Niestety właśnie co do obudowy zrobiłem pewien błąd , oczywiście cała konstrukcja zmieści sie w niej
ale są zbyt małe powierzchnie na płycie czołowej tak więc jestem zmuszony np. gniazda wejściowe i wyjściowe wraz z kablem zasilającym umieścić na płycie tylnej , na czołowej prawdopodobnie znajdą
sie tylko potencjometry .Tak to wstępnie widze , jeszcze to przemyśle , może znajdzie sie na czołówce miejsce
na dwa gniazda słuchawkowe 3mm.
Układ teoretycznie zaprojektowany , płyta PCB aktualnie trawi sie .
Oczywiście na czymś bazowałem , testowałem pojedyńczy scalak NE5532 pod słuchawkami 50om i
wypadł bardzo fajnie , dlatego właśnie taki jest mój wybór układów czynnych , w połączeniu równoległym
jeszcze nie testowałem :).
----------------------------------------------
pcb
cześć podzespołów na tym JPG nie widać bowiem :) są tylko w postaci punktów lutowniczych .
Schematu na razie nie posiadam , jest jedynie w głowie ale jeśli po zmontowaniu układ
"zagada " stworze schemat szczegółowy i zamieszcze , na dzień dzisiejszy jest to układ eksperymentalny
choć wierze w niego .:).
A ta wężownica po prawej to jest pole do przylutowania pod kątem 90stopni wycinka PCB do zamontowania
w niej potencjometrów reg. poziomu i balansu tak aby na zewnątrz obudowy nie wystawały nakrętki .
A nieco dziwaczne symbole w polu transformatora przypominające litere H to poprostu pola dla wlutowania
diód prostowniczych w wesji SMD 5mm.