Chyba coś ponad zwykłe odłączenie trzeba jeszcze zrobić andy777 odłączył i w pomiarach sinusoida przypominała arytmie w EKG :) Borizm o tym pisał dla mnie to i tak czary mary.
trzeba zwiększyć 2-4 x pojemność kondensatora na którym oparta jest konwersja, robiłem próbę i faktycznie przy x2 jest duuuża poprawa, przy x4 jest gorzej, tak więc zostałem przy x2, co ciekawe, zauważyłem, że szerokość sceny jest większa przy nie sparowanych kondensatorach, przy idealnie dobranych jest węższa, dziwne to bardzo, bo żyłem w przekonaniu, że powinno być odwrotnie, mam na to 2 teorie:
1. niedopasowanie zaburza przestrzeń, ale in plus
2. niedopasowanie koryguje rozrzut parametrów pozostałych elementów np. tranzystorów rozładowujących, ale wtedy musiałem mieć dwa razy farta, że trafiłem z niedopasowaniem kondów in plus nie minus...
a tak na marginesie, czy ktoś z Was mierzył trany rozładowujące na identyczne HFE, lub zastępował je może lepszymi?
jeszcze jedno, kondy teflonowe dobierałem z 20szt. udało mi się dobrać 2 pary identyczne, ale już 4 nie udało się, straszny rozrzut mają