Witam
Postanowiłem założyć ten temat z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że nie jestem na tyle zaawansowanym audiofilem/konstruktorem aby samemu sobie poradzić z konstrukcją aktywnego systemu. Drugi- niewątpliwie wiele osób jest w podobnej sytuacji do mojej i chętnie skorzysta z wiedzy, jaką mam nadzieje podzielą się wszyscy, aby ten system stworzyć.
Jednak po kolei. Na rysunku poniżej znajduje się schemat systemu. W jakim to wszystko jest obecnie stanie? Hmm.... tworzenia i kompletowania elementów.
Zacznę od opisu wejściowych elementów. Obecnie używam karty USB NOS DAC na PCM2706 zaprojektowanej przez kolegę Msfalcona z zaprzyjaźnionego ( :) ) forum. CD w przyszłości to najprawdopodobniej Shigaclon (ciekawość jego możliwości) plus NOS DAC na TDA1543.
Posiadam nie do końca poskładany PVC równieżprojektu Msfalcona. Do tego chwilowo nie działający w 100% klon Pass Aleph 1.7 (przypadkowe zwarcie uszkodziło jeden kanał. Wymiana tranzystorów powinna pomóc).
Jak widać na zchemacie te elementy, włącznie z regulacją głośności, która będzie odbywać się właśnie na PVC (tak jak wybór kanału wejściowego) będzie znajdować się w jednej obudowie przedwzmacniacza.
Kolumny- to często spotykane połączenie MDT-29 + XT18WH. MDT w osobnej przegrodzie oddzielonej od osiemnastolitrowej komory XT, która jest typu bass-reflex. Nie posiada wytlumień, a jedynie dodatkowe wzmocniena wewnątrz. Dodatkowo cała kolumna posiada przegrodę na obciążenie piaskiem (która nie jest obecnei wykorzystana). Kolumna zasilana jest GC na elementach polecanych przez Petera Daniela.
W obecnej chwili projektuję subwoofer. Poniższa konstrukcja widoczna na zdjęciu jest u stolarza i tworzy sie:)
Głośnik SLS-8 zasilany będzie zmostkowanym LM3886. Wydaje mi się, że przy obudowie zamknietej 20 litrów będzie to wystarczająca moc. Jeśli nie w przyszłości zastosuję coś większego. Sam wzmacniacz będzie w osobnej obudowie, celem uniknięcia wielu problemów z budową skrzynki głośnika.
To jednak jest stosunkowo proste. Problemy pojawiają się dopiero w momencie konieczności zaprojektowania odpowiednich filtrów.
Nie wiem niestety jak dokładnie wszystko podzielić. Wymieniłem z kolegą Misiomorem kilka wiadomości i stanęło na tym, że subwoofer będzie cięty w okolicach 100 Hz. Niestety nie wiem jaki filtr zastosować (nie chciałem już tak mocno męczyć tego dobrego człowieka, który przecież też ma ograniczony czas).
Tutaj pojawia się moje pytanie- jaki typ filtru (dokładny schemat) powinienem zastosować? Na starcie użyję tego:
http://allegro.pl/item377532072_nowy_modul_filtra_do_subwoofera_aktywnego_sub4.html , ponieważ taki posiadam. Zdaje sobie jednak sprawę z jego ograniczeń i chciałbym móc zrobić coś bardziej profesjonalnego.
Drążąc temat zastanawiam się, jakiego użyć podziału dla XT18 oraz MDT-29. W innym wątku przeczytałem, że nie zaleca się stosowania aktywnego filtra do wysokotonowego głośnika. Główny powód to możliwośc jego spalenia. Ale czy zastosowanie dodatkowego zabezpieczenia głosnika nie bedzie wystarczające?
Przy okazji muszę nadmienić, że posiadm zestaw pomiarowy (JIG plus WM61 z pre Wallina). Nie używałem go zbyt wiele, ale pomiarów potrzebnych rzeczy dokonać mogę. Może takie pomiary pomogą Wam mi pomóc?
Liczę mocno na Waszą pomoc drodzy forumowicze, ponieważ niedługo przyjdzie taki moment, że utknę w miejscu i nie będę mógł się cieszyć coraz ciekawszym dźwiękiem:)
Z góry dziękuję za pomoc. Ze swojej strony postaram się doprowadzic ten temat az do samego końca- a więc realizacji całego planu budowy systemu... o ile czasu i pieniędzy wystarczy:)