Droga ta Yamaha, i nie szumi taki staruszek?
Jak mówisz o tej z allegro, to ona jest o jakieś 1000 PLN droższa niż powinna, ale wiadomo handlarz może sobie krzyczeć ile chce za sprzęt. W Warszawie stoi np. jedna CR-3020 (czyli najwyższy model którego prawie nie ma w odsprzedaży) i komis chce za nią 10 kPLN - postoi kilka lat do momentu, aż faktycznie będzie tyle warta, bo ceny vintage'owych sprzętów w przeciągu kilku lat poszły ostro do przodu - ja swoją pierwszą CR-2020 kupiłem za 1 kPLN, a teraz drugą za 1,8 kPLN ale tylko dlatego, że nie chciało mi się czekać na okazję albo sprowadzać jej np. z Niemiec. No ale ceny vintage poszył ostro w górę, a ceny nowego audio też poszybowały w kosmos (słuchawki, wzmacniacze, DACe) więc nie ma co się dziwić, że handlarze też sobie wołają - jeśli sprzęt jest w dobrym stanie, to czasami jest uzasadnione, bo za porównywalne pieniądze można z nowych wypustów kupić raczej zabawki w porównaniu z tymi starymi struclami.
Co do szumu - jeśli taki sprzęt jest w 100% sprawny to nie ma opcji że szumi, ja słyszę szum na niskoomowych i skutecznych dynamikach, ale to przez to, że mam gniazdo słuchawkowe przerobione pod planary - tzn. ominięty opór, sygnał prosto z końcówki w zasadzie na słuchawki.