... zwrotnica musi odcinać górę i dół [/u] czyli np IMG STAGE LINE MCX 321 za niecałe 300pln.
Kolego Colcolcol, kupiłem właśnie tą zwrotnicę.
Panowie proszę o poradę.
Po kilku tygodniach od czasu zakupu wspomnianej wyżej zwrotki zrobiłem w końcu wszystkie kable połączeniowe między moim sprzętem a zwrotnicą. Skończyłem także końcówkę mocy do napędu niskotonowca, połączyłem razem i dopaliłem według instrukcji - masakraaaaa.
Po ustaleniu podziału ( w trybie 2 way) na 150Hz dla niskotonowego i dopasowaniu jego głośności do średniotonowego i wysokotonowego zacząłem wyłączać to raz dół to raz górę i słuchać ich osobno. Jeżeli chodzi o dół, to samo dudnienie i jakieś jeszcze tam nieprzyjemne dla ucha dźwięki. Poza tym przechodzą wyższe częstotliwości więc bez problemu słychać np. wokale.
Kiedy tylko góra jest aktywna, czyli teoretycznie wszystko powyżej 150Hz, to jest ona bardzo złej jakości. Taka anorektyczna, chuda, tak jakby było cięte znacznie wyżej. Po wyłączeniu "Mute" z obu zakresów powiedzmy, że jakoś to brzmi ale daleko temu dźwiękowi do zwykłej pasywki, którą miałem.
Dla próby podłączyłem sam tylko niskotonowy pod końcówkę mocy sterowaną z wyjścia "Variable" CD. ustawiłem na mały poziom i puściłem muzykę. Dało się usłyszeć poprawny, sprężysty bas no i oczywiście całą resztę bo puściłem bezpośrednio bez żadnej zwrotki. W każdym bądź razie w tej konfiguracji tego basu dało się słuchać.
Proszę podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami odnośnie zabawy z aktywną zwrotką a szczególnie jak brzmią u Was poszczególne zakresy pasma jeżeli część wyłączy się poprzez przycisk "Mute".
Pozdrawiam,
Jan