Właśnie skończyliśmy testy Blue Ray LG w roli transportu CD audio. Jak układ odniesienia nie służył jeszcze audiofilski transport CD tylko komputer MacMini oraz DVD Philipsa.
W testach zastosowano ten sam przetwornik Benchmark DAC1 Pre. Regulacja głośności odbywała się we wzmacniaczu (hybryda na 6N30P), klasa A, Dual mono. Interkonekty VdH The Name. Głośnikowe Synergistic Research. Kolumny Focal c800 (tytanowa kopułka + srednie+bas polikewlar)
1. Płyta CD na DVD vs. płyta CD na BR
DVD Philips vs. BR LG - zdecydowanie lepiej LG w roli transportu. Klarowniej lepsza separacja instrumentów. DVD bardziej płasko, dźwięk lekko przymulony.
2. Pliki 44/16 USB vs. płyta CD
MacMini + iTunes ( po USB, Midi 44) vs. BR LG (coax) -
Lepiej BR LG z płyty. Większa gładkość. Z kompa dźwięk bardziej szorstki i suchy.
3. Pliki 44/16 USB vs. płyta CD
MacMini + iTunes ( po USB, Midi 96) vs. BR LG (coax) -
Lepiej BR LG z płyty. Większa gładkość. Z kompa dźwięk bardziej gładki niż przy ustawieniu na próbkowanie 44 ale mniej dynamiczny
4. Pliki 44/16 Toslink vs. BR LG płyta CD
MacMini + iTunes ( po optyku, Midi 44) vs. BR LG (coax)-
Porównywalna jakość dźwięku z komputera i z płyty na LG
Podobne barwy, może odrobinę lepsza separacja i klarowność z komputera. Ta sama klasa dźwięku tylko trochę inaczej.
Konkluzja. Z kompa po optyku i Blu Ray po coax bardzo fajny dźwięk. Porównywalny jakością.
Dla mnie spore zdziwienie ponieważ do tej pory Toslink spisywał się znacznie gorzej od USB i dawno nie korzystałem z tego złącza.
Tak jak pisałem wcześniej - w planach porównanie BR LG z rasowym transportem CD.