Zamawiasz gotowe kable słuchawkowe czy zlecasz wykonanie na zamówienie?
@memario, z tym bywa u mnie różnie.
Czasami coś kupię, jak np. kabel do Focal Stella (czy MJ2) od firmy Forza AudioWorks.
To wtedy gdy dla poprawy samopoczucia (lub zaspokojenia własnej ciekawości), wydaję jakieś pieniądze na coś co nie jest mi niezbędne. Może to być coś słodkiego, drogi alkohol, jakiś gadżet elektroniczny, czy np. kabel do słuchawek. :)
W przypadku Forzy nie wiem do końca, czy zakwalifikować to jako zakup gotowego kabla, czy na zamówienie.
Oba kable nie leżały na półce zafoliowane w blistrze, tylko robiono je dopiero po moim zamówieniu.
Z drugiej strony kabel, który kupiłem Focalom, ma swoją nazwę i jest w ofercie firmy. Można wybierać długość i wtyki.
Niekiedy sam sobie coś "ulepię", bo sprawia mi to frajde i cieszę się w dwójnasób, gdy ładnie wyjdzie. :)
Tak jest w moim przypadku.
@Krzysztof_M, dorobił kabel swoim Focal Utopia, bo oryginalny uznał za zbyt mało elastyczny i zbyt ciężki.
Z tego co mówił, ściągał mu wręcz słuchawki z głowy. U niego przede wszystkim to, było powodem wymiany kabla.
Ty musisz sam posprawdzać i stwierdzić, po co Ci potrzebne te nowe kable do słuchawek.
Wymianą kabla tylko czasami udaje się coś uzyskać, (tak na granicy percepcji) i to raczej należy uznać za regułę.
Wyraźną różnicę na plus słyszałem przy zmianie wtyczki w słuchawkach Gardo RS1, z jacka 6,3mm na XLR.
Grado mają już kabel z odpowiednia ilością żył i nie trzeba go wymieniać. Wystarczy obciąć jeden wtyk i przylutować drugi.
Ale w tym przypadku według mnie, to "zasługa" podania synalu z gniazda zbalansowanego, a nie samego kabla czy wtyku.
Podsumowując.
Ja nigdy nie doświadczyłem jakiejś spektakularnej poprawy dźwięku, po wymianie kabla słuchawkowego.
Pomijam przypadki, gdy był jakoś tam uszkodzony sam kabel albo wtyk.
Pewnie dlatego uważam, że jeżeli wymiana kabla ma na celu zdecydowane poprawienie czegoś w dźwięku, to niestety tak łatwo nie ma. :(
Jeżeli chcę coś zmienić w dźwięku i uzyskać słyszalne różnice, to kombinuję z padami a nie z kablem. :)