Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

mikolaj612

• 347 / 3806
  • Zaawansowany użytkownik
29-05-2018, 11:50
Nie żebym kogoś prowokował, ale są firmy (poważne) które sprzedają wygrzewane rezystory ;)
Jak np: Vishay, wiara to jedno, a praktyka to drugie, czasem taka polityka ma sens.

Ot taki Vishay sprzedaje rezystory, które przez 1000 godzin są pod prądem w określonych warunkach aby mieć pewność, że są stabilne i trzymają parametry, bo te specjalne serie trafiają do poważnych urządzeń albo zastosowań militarnych, przemysłowych i musi być pewność, że dany element nie strzeli w warunkach zbliżonych do optymalnych czy będących blisko górnego limitu.
Robiłem coś podobnego z kondensatorami przez dwa miesiące, z partii 100 wydawało się topowych kondensatorów np. parametr utrzymania ładunków w czasie dochodził do 500% Za tym ta pogoń za króliczkiem zaczyna być koszmarnie droga

Elektrolit to tam ciul, bo to się już głównie pcha jako "reservoir capacitor" gdzie ważniejsze są inne kwestie.
A puść tantale w takich warunkach - tylko czekać aż wybuchnie któryś.
To samo z ceramikami, bo im też się zdarza "pękać".

Przy produkcji taśmowej tego wszystkiego to nie ma szans, aby to wszystko było wystarczająco długo testowane.
Sam miałem w życiu kilka awarii tantali czy ceramików.

bum1234

• 67 / 5759
  • Użytkownik
29-05-2018, 11:51
Widzisz rafaelku, sprawa jest prosta.

To działa tak. Zmajstrowac jakiś układzik, który będzie działał wcale nie jest tak trudno. wystarczy schemat, parę elementów, lutownica. I już gra.

Potem przychodzi chwila refleksji. Po jakiego diabla się tak męczyć. Wystarczy kawałek drutu, kilka wtyczek, legenda i voila - mamy superkonstruktora. Co wtyczka to inny wygląd, a o to przecież chodzi.

Efekt - niskie nakłady, duży zysk - naiwnych nie brakuje. Jeszcze tylko na wszelki wypadek dodamy mit o jakichś 1000h wygrzewania, żeby nasz klient przypadkiem za szybko do nas nie wrócił z prośbą o zwrot pieniędzy :D

bum1234

• 67 / 5759
  • Użytkownik
29-05-2018, 11:53
Masz rację takie wygrzewanie jest po prostu wqurw..ce ale nie obracamy się w dziale AGD tylko High End.

High-end czego? Głupoty czy szalbierstwa?

rafaell.s.cable

• 1166 / 5563
  • Ekspert
29-05-2018, 11:59
Nie żebym kogoś prowokował, ale są firmy (poważne) które sprzedają wygrzewane rezystory ;)
Jak np: Vishay, wiara to jedno, a praktyka to drugie, czasem taka polityka ma sens.

Ot taki Vishay sprzedaje rezystory, które przez 1000 godzin są pod prądem w określonych warunkach aby mieć pewność, że są stabilne i trzymają parametry, bo te specjalne serie trafiają do poważnych urządzeń albo zastosowań militarnych, przemysłowych i musi być pewność, że dany element nie strzeli w warunkach zbliżonych do optymalnych czy będących blisko górnego limitu.
Robiłem coś podobnego z kondensatorami przez dwa miesiące, z partii 100 wydawało się topowych kondensatorów np. parametr utrzymania ładunków w czasie dochodził do 500% Za tym ta pogoń za króliczkiem zaczyna być koszmarnie droga

Przy produkcji taśmowej tego wszystkiego to nie ma szans, aby to wszystko było wystarczająco długo testowane.

Nikt za to nie chce zapłacić a to kosztuje no i mamy to co mamy a jakość jest jaka jest :(

mikolaj612

• 347 / 3806
29-05-2018, 12:02

Nikt za to nie chce zapłacić a to kosztuje no i mamy to co mamy a jakość jest jaka jest :(

Tutaj akurat masz 100% racji.
Tantal jak wybuchnie to sytuacja jest naprawdę groźna.
W zeszłym roku miałem awarię kondensatora ceramicznego w komputerze, niby pierdoła, ale mogła spowodować dużo większe straty.
A gdy przyszło co do czego, to okazało się, ze winny był kondensator ceramiczny wart może z 1 PLN, bo był o pojemności 22uF w obudowie 0805, a one są najdroższe w tym wariancie.

Każdy chce lata gwarancji w cenie, ale faktycznie zapłacić za to, to już nie ma komu ;p

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
29-05-2018, 18:24
Kabel usb za 1700 zł z wkładem za 2$ jest szczególnym rodzajem dobra luksusowego :-))))
W USA można kupić gówno w puszce. Koszt wyprodukowania praktycznie zerowy, tyle co opakowania, a kosztuje to całkiem sporo. Czy trzeba uświadamiać nabywców, że są nabijani w butelkę, bo przecież mogą mieć ten towar za darmo? Podobno niezły interes to jest. Poza tym - kto bogatemu zabroni?

Ostatnio czytałem, że jeden z najdroższych leków na świecie, którym roczna terapia kosztuje ponad 400 000$, jest sprzedawany z co najmniej stukrotną przebitką. Tak twierdzi główny wynalazca tej substancji, obecnie nie związany biznesowo z producentem. Według niego koszt wyprodukowania substancji to najwyżej 1% ceny, a ponadto R&D w zdecydowanej mierze to były badania naukowe na uczelniach z otwartym dostępem do wyników i ich opracowań. Firma to tylko posklejała w kupę, więc kosztami wdrożenia też się za bardzo nie wytłumaczą. Lek się podaje w przypadku dwóch schorzeń, których nazw nie pamiętam, ale on niweluje bezpośrednie zagrożenie życia powikłaniami choroby i powinien być brany w sposób ciągły dożywotnio, jeśli ktoś chce mieć ten "komfort" obniżonego ryzyka śmierci z powodu choroby.

Kompletnie nie rozumiem nagonek na sprzedawców artykułów nie będących niezbędnymi dla życia lub zdrowia, a to powyżej jest tym, z czym mamy do czynienia w prawie każdym przypadku idąc do apteki. Może Szanowni Uświadamiacze podziałają coś na tym polu? Ja nie pojmuję, jak może paczka probiotyku kosztować 30zł, a kupować te artykuły czasem "muszę", tzn. ufam pediatrze, ale mam świadomość, że takie cudo sam bym sobie wyhodował za grosze, żebym tylko wiedział co i z czego.

bum1234

• 67 / 5759
  • Użytkownik
29-05-2018, 22:24
Szalbierstwo pozostaje szalbierstwem, bo jest to wykorzystanie czyjejś niewiedzy. Nie chodzi tu o cenę, a jedynie o fakt, że ktoś oferuje nie działający zgodnie z opisem przedmiot. Pisanie o takim procederze nie jest nagonką, a ostrzeżeniem.
To, że na politechnice uczy się obecnie zasad pozycjonowania i procedur sztucznego postarzania produktów jest godnym ubolewania faktem, ponieważ są to rzeczy sprzeczne z etyką inżynierską, o której usiłuje się zapomnieć.
Powszechność zjawiska nie zmienia jego barwy i nie czyni go normalnym.
Osoby produkujące cudowne kable, podstawki i ramki wypełnione piaskiem niewiadomego pochodzenia niczym nie różnią się od zwykłego złodzieja.

Przemysł farmaceutyczny to osobna historia i to co się tam dzieje jest powszechnie znanym faktem. Wystarczy poczytać np. książkę Johna Virapena - "Skutek uboczny śmierć" albo "Złe leki" Bena Goldacre.
« Ostatnia zmiana: 29-05-2018, 22:29 wysłana przez bum1234 »

mikolaj612

• 347 / 3806
29-05-2018, 22:39
@bum1234.

Wg. Ciebie jak powinno być?

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
29-05-2018, 22:49
Szalbierstwo pozostaje szalbierstwem, bo jest to wykorzystanie czyjejś niewiedzy. Nie chodzi tu o cenę, a jedynie o fakt, że ktoś oferuje nie działający zgodnie z opisem przedmiot. Pisanie o takim procederze nie jest nagonką, a ostrzeżeniem.
To, że na politechnice uczy się obecnie zasad pozycjonowania i procedur sztucznego postarzania produktów jest godnym ubolewania faktem, ponieważ są to rzeczy sprzeczne z etyką inżynierską, o której usiłuje się zapomnieć.
Powszechność zjawiska nie zmienia jego barwy i nie czyni go normalnym.
Osoby produkujące cudowne kable, podstawki i ramki wypełnione piaskiem niewiadomego pochodzenia niczym nie różnią się od zwykłego złodzieja.

Przemysł farmaceutyczny to osobna historia i to co się tam dzieje jest powszechnie znanym faktem. Wystarczy poczytać np. książkę Johna Virapena - "Skutek uboczny śmierć" albo "Złe leki" Bena Goldacre.
Porównywanie sprzedawcy do złodzieja nie jest uczciwe. Tutaj proceder jest dobrowolny... To taka konwencja, kupowanie zbyteczności. Problemy ludzi 1-go świata...

rafaell.s.cable

• 1166 / 5563
  • Ekspert
29-05-2018, 23:10

Porównywanie sprzedawcy do złodzieja nie jest uczciwe. Tutaj proceder jest dobrowolny... To taka konwencja, kupowanie zbyteczności. Problemy ludzi 1-go świata...

Osoba autystyczna tego nie rozróżnia.

bum1234

• 67 / 5759
  • Użytkownik
29-05-2018, 23:26

Osoba autystyczna tego nie rozróżnia.

A notoryczny oszust udaje, że nie widzi.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5563
  • Ekspert
30-05-2018, 08:34
 U innych autyzm może objawiać się przymusem życia w uporządkowanym świecie, według określonych, niezmiennych schematów. Każda „niespodzianka” zwykle wywołuje lęk, frustrację i agresję.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
30-05-2018, 08:46
Panowie wyluzujcie już. Koniec tych wycieczek osobistych albo bawcie się w to w pogaduchach.

Odbieracie innym radość korzystania z forum

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
30-05-2018, 10:14
Zyzio/Bum,

Ilez mozna klepac te sama spiewke, kazdy zna juz chyba na pamiec argumenty o 'zerach' i 'oszustach', zakrawa to na chora obsesje, gorsza od zatwardzialego audiofilizmu ;')

rafaell.s.cable

• 1166 / 5563
  • Ekspert
30-05-2018, 11:00
Wszedłem na stronę Grace Design i zauważyłem że jest tylko jeden wzmacniacz słuchawkowy G900, myślę że coś nowego się kroi skoro zdjęli z oferty świetne comba G903 i G920.