Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
25-05-2009, 09:56
Obie nie nadają się na wtórnik wyjściowy...Ale 300B BARDZIEJ!

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
25-05-2009, 09:58
Nie mam na myśli brzmienia,ale parametry elektryczne.

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
25-05-2009, 10:05
P.S. A i tak zagrają lepiej od tranzystorów!!!

Rolandsinger

• 2894 / 6108
  • Ekspert
25-05-2009, 10:22
@ Fallow

>>Lepiej to pojedzie bardzo wzgledne, ktore w wiekszosci zalezy od indywidualnych preferencji.
Powinno sie zabronic uzywania tego slowa w opisach audio a zamiennie dokladnie opisywac roznice.
Dla jednego lepiej - dla innego moze oznaczac gorzej.
Nie mowiac juz o tym, ze lepsze jest wrogiem dobrego :)<<

Jeden z ważniejszych postów na tym forum. Niemniej dochodzi do tego przyzwyczajenie do danego brzmienia muzyki: tzn. posiadacz EP-630 musiałby posłuchać czegoś lepszego by wyrobić sobie właściwy układ odniesienia, później dopiero zaczyna się w jego wypadku dyskusja o gustach. Natomiast jeśli ktoś przerobił już trochę sprzętów z wysokiej półki, wówczas gust kształtują nie tylko przyzwyczajenie, ale również konstytutywne cechy danej jednostki - ja na przykład mam bardzo wrażliwą percepcję słuchową w okolicach 7-11 kHz i nie znoszą sprzętów z podbitym tym zakresem.  

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
25-05-2009, 11:39
fallow,

sorry ale gadasz jak gosciu ktory jezdzi samochodem na gaz i nie chce sie przekonac jak to jedzi na benzynie bo producent przewidzial tylko jedna instalacje, a na czym bedzie lepiej...
chcialem pomoc ale widac za nowy jeszcze ten sprzet... szkoda tylko ze jakis taki uparty jestes, bo tu nie chodzi o preferencje ze tak jest dla ciebie lepiej, bo niby skad wiesz, gdybym to ja mowil ze tak wole to chociaz byloby to uzasadnione, ale jezeli chcesz miec kij zamiast siekierki to nie wnikam :)

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
25-05-2009, 11:55
Ja w ogole nie wiem o co Tobie chodzi Intuos ?

Podziekowalem przeciez za rade, czy powiedzialem ze jej nie sprobuje ? Powiedzialem (czy tam napisalem) jedynie, ze nie gonie za "arcy" dzwiekiem, bo gdybym taki gonil - to kupilbym na wstepie znacznie lepszy wzmacniacz.

W pierwszej kolejnosci na pewno przetestuje lampy, kotrych jeszcze nie mialem a pozniej pewnie skusze sie na rozne inne tipy i ciekawsze modyfikacje. Stopniowo.

Poza tym, pewnie gdybysmy sie poznali na zywo to rozmowa bylaba inna. Jak do tej pory piszesz jak ortho-guru, ktory ma lub zna sprzety i magie nikomu innemu nie znana i czasem uchylisz maluczkim jakis rabek zlotej skrzyni :)

A jak napisalem Ci ze nie szukam arcy to sie od razu sie burzysz i jakies samochodowe teksty mi tu serwujesz i o mojej upartosci, siekierkach .... :)))

Mialem z jakims eXtra-entuzjamem zareagowac na tego tipsa czy sie poklonic czy jak :))) ? Powiedz to sie poprawie :D :) hehe :)))

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
25-05-2009, 12:08
Tak,tak pewnym ludziom należy się szacunek i wdzięczność.

szwagiero

• 2240 / 6109
  • Ekspert
25-05-2009, 12:44
>fallow

Sprawa jest prosta, chodzi o to, że Twój wzmak potencjalnie może zagrać lepiej... wymieniając w nim lampy na coraz to nowe chyba na to właśnie liczysz? Jeśli zamiast coraz to nowych i droższych zamienników użyjesz innego rozwiązania - być może będzie lepiej, sprawdzić możesz to Ty sam, jeśli będziesz miał ochotę. Nie potrzeba od razu kupować kolejnego wzmacniacza, żeby coś poprawić... ale wszystko zależy od tego, jakie kto ma hobby ;)

Niektórzy wolą nie ingerować w sprzęt, tylko kupić kolejny, jeśli ich na to stać, to czemu nie?

No i mniej nerwowo Panowie... :)

Pozdrawiam,

---------------------------------------
wyprzedaż kolekcji rosyjskich słuchawek orthodynamicznych - Echo TDS-16, Echo H16

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
25-05-2009, 12:49
Szwagiero: Ale ja to doskonale rozumiem, przeciez podziekowalem za rade :) powiedzialem takze w pozniejszym poscie, ze w swoim czasie ja wykorzystam. Poki co mam sporo mozliwosci zmian samych lamp i te mozliwosci wlasnie badam.

Nie rozumiem jedynie - nie wiem jak to opisac - tonu odpowiedzi Intuosa :) (samochody, moja upartosc etc).

rumian

• 4 / 5665
  • Nowy użytkownik
25-05-2009, 23:26
Ten kolega niema racji.Zastosowanie osobnego toroidu daje większą dynamikę i przestrzeń bo oryginalny wtyczkowy ma za mały zapas mocy
rumian

x500

• 461 / 6086
  • Zaawansowany użytkownik
29-05-2009, 07:05
Za 6 stow nie ma co sie zastanawiac , sama obudowa kolo stowki kosztuje .

prinz

• 97 / 5799
  • Użytkownik
29-05-2009, 07:54
nikt sie nie zastanawia, tylko o miejsca a w kolejce cięzko a i ona sama zdaje się stoi w miejscu.
Majkel, jak to jest z szybkoscia realizacji zamowien, wyrabiasz sie c.a 1wzmak/miesiac? Pytam bo nie wiem na kiedy się mentalnie szykowac ;)
Let a good sound make this hard times a little sweeter!

kopaczmopa

• 786 / 6047
  • Ekspert
29-05-2009, 09:12
no wiec wlasnie - nie ma juz kolejki a moze i szkoda.
wzmak kosztuje wiecej niz 600zl ale i tak ponizej 1000. Oczywiscie mozna szukac bardziej synergicznych do pewnych sluchawek ale Moon wydaje sie uniwersalny.
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
29-05-2009, 09:27
Po tescie na GS1000,E9 i HD650 i 600 warto by bylo sprawdzic go jeszcze na innych sluchawkach.
O ile GS1000 nie sa zbyt popularnymi sluchawkami z racji ceny, to E9 jeszcze bardziej.
HD650 i 600 na pewno ma znacznie wiecej osob.
Inne sluchawki ktore mam na mysli, to np. Denony D2000/5000/7000 czy tez AKG K701,
Beyery DT 880 (Pro) czy AudioTechniki W1000/W5000.  
Dodatkowo Grado RS1, RS2 i SR325i.
Oraz dodatkowo Senki HD800.

Zdaje sobie sprawe, ze to nie bardzo jest mozliwe, ale sa sluchawki ktore my jako forumowicze mamy z wyzej wymienionych. GradoFAN na pewno ma wiele modeli Grado, ja mam K701, kilka osob ma Denony i AudioTechnike oraz Beyery, a Senki HD800 mysle ze takze bede miec np. ja

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
29-05-2009, 09:48
Dziękuję Piotrze za schlebiającą mi i konstruktywną opinię.

Zestaw v.8 z zasilaczem kosztował zawsze 699zł, SL1 taki wymuskany troszkę więcej. SL2 mógłby kosztować te 699zł, bo budżet podobny do v.8, ale SL1 mnie wychodzi kilkadziesiąt złotych drożej - kolejne dwa BG to już 40zł, do tego Panasonic PX 3300uF i więcej Eln.

v.8 miał tendencję do skupiania dźwięków, co mogło nie służyć E9, natomiast na GS1000 to dawało bardzo przenikliwy w pozytywnym sensie przekaz, taki wnikający w psychikę i usuwający słuchawki z głowy. Właściwie to grzebanie w SL1 można by zakończyć, zostaje dopieszczenie zasilacza, i w tym miejscu będzie raczej pole do manewru gdyby ktoś miał szczególne preferencje. Ja pod swoje już po recenzji lekko zmieniłem, właśnie w kierunku większej precyzji i bardziej dopełnionej barwy zwłaszcza w wyższej średnicy. Może to jest jeszcze mniej neutralnie, ale mnie odpowiada. Ma być realistycznie, ale też musi być przyjemnie.
Zauważyłem niedawno, że nasycenie barw w naturze w dużej mierze zależy od warunków akustycznych, w małych pomieszczeniach nasycenie rośnie, przy braku odbić, echa i pogłosów jest chudziej, ale zawsze naturalnie.