Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

chrees

• 1657 / 6107
  • Ekspert
29-04-2009, 21:53
Radek_71 ---> Z tego co wiem (z pierwszej ręki, mojej własnej ;>) z 880pro lubił się nawet powszechnie średnio poważany Holdegron (u mnie w wersji dual mono). Ani słuchawek ani wzmaka już nie posiadam, ale było to udane połączenie.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

krisio06

• 347 / 5936
  • Zaawansowany użytkownik
01-05-2009, 21:10
Woo Audio zdecydowało się na "ulepszenie" swojego wzmacniacza WA2. Kosztuje teraz 40USD więcej.
Zmienili podstawki pod wzmacniacz. Co do zmian dźwiękowych napisali tylko to, lecz z tego nie można wiele wywnioskować:

"Improved driving power for headphone and preamp outputs"

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
02-05-2009, 18:35
Warto tez wspomniec o nowym Woo dla Elektrostatow ;)

http://wooaudio.com/products/wes.html

• Gość
08-05-2009, 19:58
http://www.rudistor.com/RPX100.htm

Witam.

Czy może ktoś z szanownych forumowiczów miał styczność z tym modelem wzmacniacza?
Chcę zbudować sobie system słuchawkowy w oparciu o bardzo dobry (referencyjny?) wzmacniacz słuchawkowy, który będzie współpracował z Audio Aero Cap MK II Ref  Shunyata Hydra V-Ray. Słuchawki dokupię na końcu.
Max to 10 kzł na wzmak.
Słucham głównie tria jazzowe, fortepian, trochę wokalu, trąbka, saksofon itp.

aasat

• 2265 / 6090
  • Ekspert
08-05-2009, 22:00
>> John, 2009-05-08 19:58:54

10kzl na wzamk + sluchawki?  Pytanie jest czy w tej cenie nie lepiej miec Stax Omega II?

• Gość
08-05-2009, 22:25
Staxy są mało  kompatybilne, jeżeli chodzi o podłączanie innych urządzeń. Nie słuchałem, ale z tego  co czytałem, to nie wiem, czy do końca brzmienie staxów  przypadnie mi do gustu. Za około 3 tyg będę miał u siebie starszy model staxa, nie pamiętam modelu, którego się podłącza bezpośrednio do wzmacniacza stacjonarnego. Mam końcówkę mocy push-pull na 320 emission labs, więc coś bedę więcej wiedział.

Janek

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
09-05-2009, 17:38
Nowy system Omega II ze wzmacniaczem Staxa kosztuje chyba 4.000 USD ? A uzywany mozna juz kupic za 10K mowisz Aasat ?

Moze faktycznie komus sie przydadza takie obliczenia wiec dla przykladu wyliczenie kosztow normalna legalna droga pozyskania wzmacniacza Woo z przeslka USPS Express Mail z ubezpieczeniem.

Woo5:  ~14.527 PLN

3050 USD + 241 USD (24kg) przesylka + oplata paypala 3.7% = 3418 USD.
Doliczajac oplate importowe (4.5% clo na wzmacniacz audio i VAT 22%) oraz biorac pod uwage aktualny kurs dolara (sprzedaz = 3.36) dostajemy cene koncowa ~14.527 PLN

Woo 2 aktualnie kosztuje:

Woo2: ~4.800 PLN

990 USD + 100 USD (8.6kg)  przesylka + oplata paypala 3.7% = 1130 USD.
Oplata importowe i aktualny kurs dolara etc. - dostajemy cene koncowa ~ 4800 PLN

Faktycznie tego modelu nikt z nas nie mial, mielismy na forum do czynienia z NX02, NX33 i RPX33.

Mysle, ze na poczatku trzeba sobie postawic pytanie, czy bedziemy wykorzystywac potencjal symetrycznego wzmacniacza. Czyli poczawszy od symetrycznego zrodla wpinac na koncu przerobione na zbalansowane - sluchawki. Bo jesli nie, to lepiej zamiast NX33 kupic NX03, i lepiej kupic zamiast RPX100 - RPX33 a roznice w cenie przeznaczyc na cos innego. Uzywanie symetrycznego wzmacniacza ze sluchawkami wpietymi via SE po prostu nie ma sensu :)

• Gość
09-05-2009, 19:28
Piotr Ryka

Bardziej chciałbym pójść w stronę tranzystora. Mam już jedną końcówkę lampową na lampach i jak sobie pomyślę, abym miał wymienić lampy na nowe, to nie napawa mnie to optymizmem ( 5-6 tyś zł) a do tego dojdzie kolejne urządzenie lampowe, to sami rozumiecie :(
Najlepszy tranzystor zagra jak najlepsza lampa:)
Panie Piotrze, tak jak Pan napisał i ja wyczytałem, czy Rudistor nie będzie najlepszym rozwiązanie w sferze tranzystorowej. Może się mylę.
Co do wycieczki do dystrybutora Staxa, naprawdę chętnie bym pojechał, ale jestem bardzo zapracowanym człowiekiem, a czasu wolnego mam nie za wiele.
Pozdr

• Gość
09-05-2009, 19:45
fallow

Od początku do końca myślę o torze symetrycznym. Mam kilka zacnych XLR-ów na stanie tak więc pozostanie tylko kabel do słuchawek i same słuchawki.  
Poszukuję wzmacniacza jak najbardziej wiernego, grającego a raczej wzmacniąjacego sygnał jak najwierniej się tylko da. Upiększyć zawsze można interkonektem, czy zacną sieciówką. W pierwsze i drugie wierzę bardzo i traktuję je równorzędnie, jak pozostałe elementy toru.
Do tej pory słuchałem kilka wzmaków na hd600 i jestem lekko rozczarowany. Były to otl na ec82 mullard, jakiś otl ukraiński, Kuleszy na XLR no i słynny prosiaczek HI-endowy. Koszmar.
Zależy mi na wzmaku, który wysteruje wszystko a rudi chyba ma takie możliwości. Słuchawki dobiorę pod swoje preferencje. Taki mam plan. Może źle się do tego źle zabieram?
Kto zamawiał z Was forumowicze rudiego. Jak to wygląda i czy istnieje możliwość negocjacji ceny?
Potrzebuje jeszcze około 2 do 3 miesięcy, aby dozbierać resztę kwoty.

Dzięki za odpowiedźi.

pozdr

ptx

• 651 / 6109
  • Ekspert
09-05-2009, 20:26
prosiaczek to kiepski wzmacniacz , nie wiem kto zaliczył go do hi-endu :).

• Gość
09-05-2009, 21:05
napisałem z przekąsem, że hi-end :)

pozdr

Rafaell

• 5033 / 6104
  • Ekspert
09-05-2009, 21:06
>> ptx, 2009-05-09 20:26:49
Lata lecą, jak to mówia kiedyś na bezrybiu i rak ryba.

Fajnie jakby ktoś z forumowiczów  wiemy o kogo chodzi, nabył topowego tranzystorowca Rudiego i coś o nim skrobnął :) Mnie niższy model aktualnie kolegi aasata z sprzedanymi już przez kolegę fallowa Grado GS-1000 bardzo się podobał. A topowiec powinien raczej napędzić solidnie każde słuchawki.

Switch

• 191 / 6065
  • Aktywny użytkownik
10-05-2009, 13:46
>> John, 2009-05-09 19:45:43
>>W pierwsze i drugie wierzę bardzo i traktuję je równorzędnie, jak pozostałe elementy toru.

Czy wg Ciebie zmiana sieciówki czy IC daje tak duże zmiany jak wzmacniacza, słuchawek czy cedeka? Czy nie to miałeś na mysli?

piter z

• 375 / 6110
  • Zaawansowany użytkownik
10-05-2009, 18:18
coz pytanie moze nie do mnie ale moge odpowiedzic - tak - na najwyzszym poziomie gdzie wszystko jest bardzo dobre tyle ze inne zmiana kabli daje takie same efekty jak zmiana "klockow" - na "tanim" sprzecie taka zaleznosc nieistnieje poniewaz jest on niewystarczajaco przezroczysty aby kable graly tak duza role

• Gość
10-05-2009, 19:22
piter z dziękuje, że mnie wyręczyłeś.

Dokładnie tak samo bym to ujął. Znajomy ma głośniki za 150 tyś i kabel głośnikowy za 100tyś i wcale nie uważam go za szaleńca. Ale do pewnych rzeczy trzeba dojść samemu. Ktoś z boku będzie się pukał w głowę, ale tylko dlatego, że sam tego nie doświadczył.  Kiedy ma się dźwięk najwyższej próby i istnieje możliwość w jakiś minimalny sposób coś poprawić, to nie ma ograniczenia. Osobiście nie stać mnie na takie posunięcia, ale gdy byłaby inna opcja, to nie zastanawiałbym się ani przez chwilę.

Analogią może być słuchawka i w tej samej cenie interkonekt. Przecież wielu forumowiczów ma takie zestawienie.

No ale może wróćmy do wzmacniaczy słuchawkowych.