@euter, nie porównywałem wersji Questyle CMA 12 Standard z wersją Master.
Stwierdziłem, że raczej nie ma potrzeby. Przeszukałem Internet i nikt nie napisał, że wersja Master gra lepiej.
Sam byłem ciekaw, czy umieszczenie tych samych elementów na płytce ceramicznej ma wpływ na dźwięk, ale nikt nie odpowiedział. :)
...
Wersja Questyle CMA Twelve Master od wersji Standard różni się tym, że ma ceramiczną płytkę PCB.
Czy według Waszej wiedzy i rozeznania, może to mieć jakiś zauważalny wpływ na dźwięk, czy tylko na cenę?
No chyba, że na tej płytce umieszczono lepszej jakości elementy, ale o tym nic nie znalazłem.
Gdyby tak było i miałoby to pozytywny wpływ na dźwięk, to nikt nie trzymałby tego w tajemnicy i wszędzie by o tym pisało. :)
Na
stronie Q21, można przeczytać na ten temat, taką oto krótką wzmiankę:
"CMA Twleve & CMA Twelve Master
Aby lepiej sprostać oczekiwaniom rynku, Questyle oferuje dwie wersje urządzenia: CMA Twelve i CMA Twelve Master. Ta druga wersja posiada laserowo wygrawerowane logo z napisem „MASTER” oraz ceramiczną płytę PCB firmy ROGERS. Zapewnia to jeszcze dodatkowy przeskok jakościowy w stosunku do i tak znakomitej „zwykłej” wersji CMA Twelve."Niestety nie ma nic o tym, na czym ten przeskok jakościowy polega.
Podobnie jest wszędzie, gdzie wspomniano o tej różnicy. Uznałem, że wpływu na dźwięk, ta płytka raczej nie ma.
Zakładam, że ceramiczna PCB jest lepsza od tej np. ze zwykłego laminatu. Zapewne jest bardziej długowieczna.
Czy ma jeszcze jakieś przewagi, takowe rozwiązanie? Nie wiem.
Może chodzi tu o pewną analogię z herbatą, która zdecydowanie lepiej smakuje z porcelanowej filiżanki. ;-)