Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
30-09-2008, 20:57
Jeśli dobrze przeszukałem googla to chyba faktycznie nie ma to jak interkonekt w cenie Grado RS-1 ;-)))
-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
30-09-2008, 21:34
A jeśli ja dobrze przeszukałem google to nie ma już Reference One tylko Two i kosztuje 6300 PLN.
Ciekawe ile powinien kosztować odtwarzacz CD do takiego \'kabelka\' ?

vide

• 86 / 5947
  • Użytkownik
30-09-2008, 22:16
Piotrze,
ten AN CD-3 to cos dobrego?? czy poprostu okazja bo nikt nie chciał kupic,pytam bo sam szukam dobrego zrodła w cenie do 6tys,narazie moze do gs1000 ale w przyszłosci to nie wiadomo do czego...
żrodło moze byc używane byle nie wymęczone...

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
30-09-2008, 22:21
w.luczynski ---> liczyłem cenę kabelka o długości PÓŁ metra ;>

-------------------------------------------------------------------------------
.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
30-09-2008, 23:47
Tak...fizjologiczne kulturalne moze nawet troche "ciezkie" w sensie wypelnienia brzmienie, jak dla mnie tez slodkie i cieple to cechy ktore lubia GS1000. One same juz dalej zrobia z tym co trzeba i rozwieja odpowiednio. Aha - nie powiedzialbym tylko, ze ciemne - raczej neutralne - ale to juz raczej chyba zalezy od preferencji - czego kto wiecej lubi :)

Nie wiem czy jest tu ktos kto bawil sie w podmiane lamp 408A w Yamamoto - obilo mi sie o uszy, ze ktos wsadzal Philipsy, ja jeszcze napotkalem 2 rodzaje Sylvanii oraz Westinghouse - oba takze planuje sobie sprawic. Philipsy juz do mnie leca w nadwyzce - wiec jezeli ktos bedzie chcial - moge sie podzielic :)

Chcialbym posluchac tego Fadela, moze w MegaHZ beda go miec, ale poki co taki high-endowy konekt to dla mnie za duzo. Musze i tak najpierw sprzedac swojego XLRowego Acrolinka 6N-2400II i wtedy sprawie sobie jakis ciekawszy IC.
Obnizylem cene na 899 PLN wiec ktos juz powinien go kupic. W Nautilusie sprzedawany jest za 1990 PLN.

Co do tych wzmakow, z pomiedzy ktorych wybierany byl Rudi to troche przesadzilem z tym ze bylo ich dziesiec - wracam pamiecia i jednak 10 sie nie doliczylem :)) byly RudiStor NX-02, RPX-33, NX-33, RSA Raptor, Opera, PS Audio GCPH, Moonlight i cos jeszcze. Wtedy bardzo spodobala mi sie idea zbalansowanego napedzania sluchawek.

Teraz wiem, ze to faktycznie swietny pomysl np. dla K701 czy Senkow HD600/650. Dla Grado lepiej pojsc w inna strone i postawic na analogowo brzmiacy, barwnie i z dobrym wypelnieniem tor niz zbalansowany.

Gdybym kusil sie jednak np. na Denony D7000 lub Senki albo K701 - na pewno chcialbym je napedzac symetrycznie.

Tomek

• 42 / 6102
  • Użytkownik
01-10-2008, 09:18
Co do odtwarzaczy zintegrowanych Audio Note.
Kompletna porażka.
Posiadałem kiedyś AN CD-1 i powiem, że grał rzeczywiście bardzo barwnie i fizjologicznie, ale przy tym strasznie nudno i powolnie. Upierałem się, że on może zagrać i zgrać się z pozostałymi elementami systemu, więc wymieniałem i wymieniałem wzmacniacze i kolumny, także kable, ale to też na nic. Wymiana lampy to też pozorne zmiany.
AN CD-3 to z punktu widzenia rozpatrywania walorów dźwiękowych inna bajka. Jest zdecydowanie lepiej, tylko wtedy kiedy ja kupowałem odtwarzacz kosztował on około 12.000 zł, a za tę cenę można już był kupić coś zdecydowanie lepszego. Teraz za te 7koła które kosztuje też można i to zdecydowanie lepiej.
Poza tym oba modele korzystają z tej samej obudowy, napędu, zasilana oraz części sterującej i tu jest najwiekszy problem z tymi odtwarzaczami. Tak niedopracowanej konstrukcji nigdy wcześniej i później nie napotkałem. Ciągłe przypadki nieczytania płyty, niereagowania na polecenia z pilota, przeskakiwanie. Po 1/2 roku padł laser (samsung). Jedyne co mu wtedy pomagało to wyłączenie, rozkręcenie poodpinanie wszystkich wewnętrznych połączeń i złożenie na nowo. Ale to też tylko na jakiś czas.  
Szczerze nie polecam.
Tomek

vide

• 86 / 5947
  • Użytkownik
01-10-2008, 10:16
Fallow,szkoda ze nie pisałes prędzej,mam w zapasie lampy jana philipsa,ja wymieniłem tak jak pisałem  z we408 na jana 6028,według mnie jest lepiej,nie jest to duża róznica ale jest,w oryginalnych lampach we408 grało mi bardziej na lewy kanał.Te sa bardziej sparowane i nie tak czułe na zblizenie dłoni.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
02-10-2008, 11:27
No kurcze coz :) Nastepnym razem sie lepiej dogadamy.

Ja zamowilem owe JANy Philipsa (JAN 6028) oraz Sylvania Gold 408A (te sa znacznie drozsze niz Philipsy).
Wiem ze 408A robil jeszcze Westinghouse - te tez chce zamowic - oraz jest jeszcze inna wersja Sylvanii o nazwie Lenkurt.

Czy ktos z Was probowal lamp Sylvania oraz Westinghouse ?

BTW. Do bardziej w lampach obeznanych, da sie do Yamamoto wsadzic tez cos innego niz 408A ? :)

vide

• 86 / 5947
  • Użytkownik
02-10-2008, 13:18
Sylvania Gold 408A  wydaja sie byc ciekawe,bedziesz miał więcej niz 1 kpl??

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
02-10-2008, 13:58
>> fallow
"da sie do Yamamoto wsadzic tez cos innego niz 408A ?"

Niestety nie.
Lamp podobnych do 408A jest od groma (wszystkie krążą wokół EF86 ) ale ograniczeniem jest napięcie żarzenia dla tej lampki-20 V.
Teoretycznie da się wsadzic 20- voltową siostrę legendarnej VF16 (od Neumanna  U47 )- UF14. Ale cokół ma inny ( można zrobic zewnetrzną przelotke )
Można próbowac zmieniac napięcie żarzenia- ale  prawdopodobnie trafo będzie za słabe.
Proponuję nie pchac paluchów do środka i cieszyc się tym co jest :)

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
02-10-2008, 14:03
Jedyną sensowną modyfikacją może byc zainstalowanie przełącznika trybów: trioda- pentoda.
No i brakuje prostownika lampowego...:)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-10-2008, 09:56
Dzieki za wyjasnienie ! :)

Sylvanie niestety bede mial tylko w 2 sztukach. Kosztuja okolo ~50 USD za pare i sa dostepne z USA w sklepie http://stores.ebay.pl/Yen-Audio

W tym samym mozna kupic takze wspomniane Westinghouse\'y. Sa troche tansze.

BTW. Ja z Yamamoto i standardowymi WE nie mam takiego problemu, moze po prostu trafila Ci sie taka para. (Problem roznych glosnosci w lewym i prawym kanale)

vide

• 86 / 5947
  • Użytkownik
03-10-2008, 10:45
Fallow,
to granmie bardziej na lewy kanał usłyszałem dopiero po jakims czasie,chyba po 2tyg grania jak się lampeczki juz dotarły,na poczatku było ok.
jany philipsy mają juz za soba napewno ok 200godz,grają super..Teraz zdecydowałem sie ze będę swojego xa50es dalej usprawniał,dostanę pare wzmacniaczy operacyjnych,którys z nich powinien spasowac temu zestawowi,narazie to mam za ostrą góre.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-10-2008, 10:49
@vide, lepiej kup zewnętrznego DACa i na nim się wyżywaj. Aby usprawnić CDka trzeba sporo roboty, chyba że już to zrobiłeś - zasilanie, zegar, kondensatory w analogu, itp.

vide

• 86 / 5947
  • Użytkownik
03-10-2008, 11:04
w sonego wsadzilem juz chyba 1500zl,wszystko mam zrobione w nim,róznica między fabrycznem jest ogromna,teraz została modulacja na wzmakach...