>> Dawindyk, 2013-08-20 23:45:17
No raczej trudno sie spodziewac zebys wolal obca konstrukcje od swojej (w zblizonej cenie) - zwlaszcza marketingowo bylaby to niezla wtopa :)
To się rozumie samo przez się, więc moja świadomość takiego rozumowania wśród czytających jest równie oczywista. Można więc przyjąć, że rzeczywiście chodzi mi o dźwięk, oceniany moim uchem oczywiście.
>> dankam, 2013-08-20 23:46:53
Napisałem "pseudo Diy" właśnie ze względu na obudowę, która jest używana przez osoby budujące jednostkowe egzemplarze.
W połączeniu ze zdjęciami środka dużo droższego Sonic Perl [ tu akurat obudowa jest na wysokim poziomie ] powoduje że jakoś mam opory przed wydaniem takiej kwoty na ten sprzęt. Bo dlaczego wydając parę kzł nie miałoby cieszyć także oka? W tej cenie są przecież SPL, czy wspomiany tu wcześniej Meier czy też Burson.
I tu pytanie czy te wzmaki grają jednoznacznie zdecydowanie gorzej?
Pozycjonowanie produktów ceną ma wiele płaszczyzn i raczej nie jest tak, że bez względu na wszystko droższe to jednoznaczne z lepsze [ lepiej grające]
Ot takie moje rozważania jako potencjalnego klienta.
BP nie kosztuje kilku kzł, przynajmniej zasilana z sieci, a Sonic Pearl ma cieszyć oko i jak się komuś podoba, to mu cieszy. Inaczej - BP jest dla kogoś, kto chce mieć wysoką jakość dźwięku za niewielką kwotę, a estetyka mu zwisa, natomiast SP jest dla kogoś, komu nic nie zwisa. :) Wymienione urządzenia nie grają zdecydowanie gorzej, ale ja bym się pod takim dźwiękiem nie podpisał, ani takiego nie sprzedawał, bo według mnie posiada wady, których BP i SP nie mają. SPLa żadnego nie słyszałem, więc się nie wypowiem. Można mieć różne kryteria, np. cenić wysoką jakość dźwięku, ale nie za wszelką cenę i tu sobie postawić różne obwarowania, których BP ani SP nie przeskoczą. Ostatnio prą do przodu urządzenia all-in-one, ale je jeszcze nie słyszałem takiego w segmencie do 10kzł, żeby żadna z sekcji nie była choć trochę kulawa - wyjście słuchawkowe albo DAC. Jak się ma osłuchanie z dobrymi DACami i wzmacniaczami słuchawkowymi lub nadającymi się do tej roli przedwzmacniaczami czy wzmacniaczami zintegrowanymi, to się braki takiego combo wyłapie. Natomiast zaleta ergonomiczna w postaci jednego pudełka i mniejszej ilości okablowania jest.