Audiofile najpierw posluchaja. Co ciekawe bedac na ostatnim Audio-show w Szwecji udalo mi sie posluchac HDVD800 z HD800 oraz tego Bakoon Products HPA-21 z LCD3. DACow oraz transportow nie pamietam, ale nie byly to jakies wysokie modele.
HDVD800 + HD800- Jezeli to co uslyszalem na stoisku sennheisera jest ich referencja, to jestem naprawde zniesmaczony. Dzwiek ogolnie mdly, ze slaba dynamika oraz atakiem. Dzwiek jakby sztucznie wyprany z uczuc oraz calej ennergi z barwa idaca delikatnie w cieple regiony, przez co przekac byl po prostu nudny i nuzacy. Do tego dochodzi jeszcze kiepska cholografia z ograniczona oraz zadymiona scena, choc pierwszy plan byl dosyc odsuniety od sluchacza. SLuchajac tego zestawu mialem wrazenie, ze posiadam na glowie HD650 ktorych osobiscie nie trawie. Mozliwe, ze HDVD800 podpiety pod dobry transport cyfrowy zagralby lepiej, ale jak porownywalem dziurke z CD vs HDVD800(w roli daca) odrazu co rzucalo sie w uszy to spore ulagodzenie oraz zmiekczenie przekazu.
Bakoon Products HPA-21 z LCD3- Pierwsze wrazenie lepsze niz zestaw sennheisera. Nie posluchalem tego zestawu dlugo, bo goscie zapomnieli podladowac wzmacniacz, ale co zauwazylem. Dzwiek ogolnie podobny do tego co pamietam w HE-6 z pewnymi zmianami. Bas bardziej gumowaty, srednica barwna ale wcisnieta glownie na pierwszy plan, a gora pasma delikatna ale dosyc rozdzielcza. To co mnie sie nie spodobalo, to ogolne uczucie zamkniecia dzwieku. Sluchawki sa niby otwarte, ale uczucie posiadania na glowie sluchawek zamknietych jest wieksze niz w Denonach AH-D7100. Scena prawie w ogole nie chciala wychodzic z "glowy", a caly przekaz odbywal sie na malej powierzchni, ale jednak z wieksza klarownoscia i dynamika niz na systemie sennheisera.