Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Switch

• 191 / 6063
  • Aktywny użytkownik
03-09-2008, 21:37
Właściwie to ja na razie nie wiem czego chcę, bo nie mam pojęcia jak będzie grało moje źródło po modyfikacji. Póki co stawiam na v7 default jako najbezpieczniejsze rozwiązanie. Ale zorientować się nie zaszkodzi ;)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-09-2008, 23:00
Co do NX33 z ta miekkoscia to akurat ostatnia cecha jaka bym mu przypisal. Moze kiedys Majkel posluchasz do dluzej niz klka minut to sam zobaczysz ;)

Na pewno za to jest cieply - to nie ulega watplwosci. Tak jak i o nim pisza - ma "touch of warmth" ale za razem jest szybki i muzykalny. Uwydatnia tez "punch" - czego oczywiscie nie nalezy mylic z iloscia bo tego na pewno na basie nie ma przesadzonego. Kolejna rzecz - prawdziwa charakterystyke pokazuje w trybie zbalansowanym, jezeli ktos chce Single Ended - lepiej kupic RPX 33, cena praktycznie ta sama.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-09-2008, 23:51
BTW. Jak ktos chce przeczytac recenzje NX33 i dlaczego warto go uzywac w trybie zbalansowanym a SE daje tylko szczatkowy obraz to owa recenzja jest tutaj ->

Czesc I - http://www.6moons.com/audioreviews/balancedheadphones/one.html
Czesc II - http://www.6moons.com/audioreviews/balancedheadphones/two.html
Czesc III - http://www.6moons.com/audioreviews/balancedheadphones/three.html

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
07-09-2008, 22:55
>> fallow

Co do NX33 którego u mnie podłączyłes do napędu Kenwooda DP-X9010 przez CEC-a 51 oczywiście jako zbalansowany muszę przyznać że zrobiło to na mnie bardzo pozytywne wrażenie-tranzystor a jednak brzmienie lampowe nawet nie to że ocieplone; moje Pioneery Monitor10 z Lake People G99/2 zabrzmiały jak szare myszki, no cóż takie było pierwsze wrażenie :) ,   Mam tylko pytanko czy te kabelki Acrolinka (nie pamietam symbolu) dobrze robią fortepianowi, po prostu szok wyłom w całej transmisji; angielskie suity Bacha grane przez Ivo Pogorelicha zabrzmiały tak plastikowo jakby to było jakieś tanie pianinko Casio ? Myślałem że to jakiś przypadek i wpiąłem do Rudiego swoje Pioneery i niestety było tak samo. Przepiałem Grado do Lake People i nic takiego nie wystąpiło fortepian jak na żywo tak że jeden element z toru wykluczony.Szkoda że nie spróbowaliśmy zmienić kabli idących z DAC-a do Rudiego no ale widocznie to Wam tak nie przeszkadzało?

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-09-2008, 10:01
Tak faktycznie bylo, byc moze synergia miedzy CECem a Rudim z tym kablem nie jest najlepsza - szkoda, ze nie sprobowalismy z Monacorem albo Twoim kablem.

U mnie kiedy zrodlem byl Lynx - nie zauwazylem czegos takiego, za to w porownaniu do Combo CEC i RudiSTor vs Lynx i RudiStor to drugie gra agresywniej, jest wiecej detali, ostrzejszy attack ale na 100% jest mniejsza przestrzen w kazdym z kierunkow i nie ma tyle wypelnienia/ciala. Wiec wszystko ma swoje plusy i minusy, byc moze wlasnie Theta Va jako zrodlo bedzie tym kompromisem.

A LP G99/2 to takze ciekawy wzmacniacz, na pewno dobrze robi Monitorom 10 - to slychac :)

Aha no i na Lynxie czern to zdecydowanie czern, nie ma zadnego "tla".

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-09-2008, 10:40
Dla postronnych to czerń jest niesamowitym zjawiskiem w hi fi mało systemów to ma, przypuszczam że generuje je dokładne nieprzesunięcie fazowe pomiędzy kanałami podczas cyfrowego przetwarzania sygnału (to niestety daje  elektronikom w kość i mamy nie rozwiązany problem). Ucho słyszy to jako absolutną czystkę przestrzeni pomiędzy kreowanymi instrumentami (zarówno na słuchawkach jak i głośnikach)-nie mylić to z lokalizacja pozorną instrumentów w stereo. Sądzę że mózg otrzymuje wraz z głównym sygnałem pozornych źródeł dźwięku informację ukrytą w postaci szumów tła, odbić, etc. i uzyskanie dokładniejszej informacji od naszej percepcji (naszego analogowego procesora jakim jest mózg) powoduje że znika ta "rozmytość-audiofilskie plamy" Wkraczamy w sferę namacalności odsłuchiwania nagrywanych nie tylko instrumentów ale także pomieszczenia w którym to zrobiono.
Na ostatnim słuchanym u mnie systemie to niestety nie wystąpiło ale mogę podać jakie urządzenie tego "nie pożera" i to urządzenie zostało u mnie na stałe mówię o Audiomatusach AM250+PPO3 one powinny mieć znaczek na obudowie "No dark kiler" jak jest żle gramatycznie to poprawcie (po naszemu miało być "Nie niszczy czerni")-może by wprowadzić taki znaczek markowy coś jak dbx,CD ?

Co do Monitorów 10 to jak słyszałem jednak przypadek jaki rocznik się kupi moje grają np. klasę lepiej niż aasata i mimo że jego są w stanie igła pokrycia w dźwięku nie ma (wygrzewał je 700 godzin).Słuchawki te ma ja ten plus że czym lepszy system tym więcej potrafią  pokazać. Sądzę że Grado GS1000 z ThetąV będą Ci już za dużo pokazywać w materiale nagraniowym i będą dla ciebie natrętne mimo lekko analogowego grania Rudiego. Możesz mieć pewien przesyt tej amerykańskiej szkoły grania, do tej pory będącego w granicach rozsądku co do frajdy słuchania bo ta Twoja konfiguracja już spełnia założenie (Rudi+Grado)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-09-2008, 10:45
No, jeszcze transportem w dalszym ciagu pozostanie Lynx - o tym tez trzeba pamietac.
Coz - po prostu zobaczymy jak bedzie :) CEC i RudiStor to juz jest dla mnie bardzo cieple polaczenie. O tym jakie bedzie Theta i RudiStor - powiem jak podlacze :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-09-2008, 10:45
(Ja generalnie nie jestem fanem nadmiaru ciepelka) :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-09-2008, 10:48
Aha co do szczegolow (zapomnialem) pomysl ile mam ich teraz kiedy zrodlem jest studyjny Lynx :) i wcale jakos nie narzekam. Z CECem polaczenie Rudi + GS1000 byla znaaaacznie bardziej lagodne i gladziutkie wrecz mozna powiedziec. Jezeli Theta bedzie zdecydowanie bardziej szczegolowa niz CEC to i tak nie wiem czy "przebije" tutaj Lynxa :)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-09-2008, 10:49
Lynx też powinien mieć certyfikat "Nie niszczy czerni"

Rafaell

Zwrotnik

• 29 / 6059
  • Użytkownik
10-09-2008, 18:41
Może nie wysokiej klasy, ale zawsze coś nowego - MF V - CAN ( 109 funtów ). Konkurencja chyba raczej dla Pro-Jecta Head Box ? Ktoś już widział?

violett

• 786 / 6096
  • Ekspert
10-09-2008, 20:50
Ciekawe, czy to też ma lampę w środku?

Zwrotnik

• 29 / 6059
  • Użytkownik
20-09-2008, 18:31
Raczej nie, ma wyjść cała seria V na jesień tego roku. Wszystko budżetowka:
V-CAN headphone amplifier ($249),  
V-DAC high performance DAC ($379),
V-LPS phono stage ($199),
V-10D class A solid-state analog buffer (price TBD),
V-S2B single-ended-to-balanced signal transconverter (price TBD),
V-PSU power supply unit (price TBD).

piter z

• 375 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
22-09-2008, 22:33
maly update z mojej strony - jakiś czas temu ( w maju to chyba było :D ) zmieniłem w moim Woo v-cap ( 0,15uF ) na mundorf silver/gold ( 0,33uF ) - dźwięk na poczatku wyraźnie stracił na jakości ale zmiana kondensatorow dodała zdecydowanie tekstury do dźwięku, polepszyło się wypełnienie, wyszło troche basu, i zeszła troszke góra. Dzięki temu że zeszła góra pojawiło się więcej przestrzeni i co ważne także głębi ( wcześniej poprostu wysokie lubiały sobie troche "pokrzyczeć" co rozwalało całą jakość przekazu ), z czasem niewiem też czy to dzięki ułożeniu/wygrzaniu czy też może poprostu przyzwyczajeniu wróciło mi wyrafinowanie znane z v-cap ( a może to też poprostu ten IC z apuresound poprostu też pograł swoje ?? ) - w każdym bądź razie blisko coraz bliżej :D

co do przyszłych zmian to kusi mnie znany i lubiany topowy IC Velum bo on to właśnie według mnie może dać W5000 jeszcze troszke ciała niezmulając przekazu i dodatkowo pewnie polepszyłaby się jeszcze przestrzeń - ale ta cena ...... :(

a co innych zmian to wiem że mój system aż się prosi o czystą energie - ale to już kwestia podwojenia wydatków jakie już poniosłem i niekusi mnie to zbytnio

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
24-09-2008, 16:02
Jezeli ktos Panowie ma chec - sprzedaje swojego RudiStora NX-33.
Moje drewniaki (GS1000) jak widac prosza o lampe wiec zmieniam kierunek.

NX33 to kawal dobrego wzmaka.