Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
23-06-2011, 13:36
>>Nigdy nie byłem w Egipcie ale rozmawiałem z animatorem i dwoma kelnerami w pewnym hotelu w Tunezji i wtedy mi wyszło, że nasze zarobki są podobne. Pokojówki miały gorzej ale każdy dinara pod poduszką zostawiał więc z głodu nie umierały. Zapytaj polską pokojówkę ile zarabia. Poza tym te 2 dolary miały u nich nieco większą wartość niż u nas. Pamiętaj, że w tym regionie nie ma cen ustalonych z wyjątkiem supermarketów i stacji benzynowych dlatego sporo rzeczy można kupić bardzo tanio...pod warunkiem, że jesteś miejscowy. Turyście zawsze będą próbowali skroić tyłek i trudno ich za to winić.
<<

Wiesz z tym bywa różnie. Ja np. znam inną wersję ale też innej profesji. Mniejsza o to. Napisałem to w odniesieniu do słuchawek  i windowania cen jako takich. Może akurat też Egipt i Tunezja tak się różnią. Ja z kolei nie byłem w Tunezji a w Egipcie bez żadnych biur podróży. Zupełnie inny charakter i powiem szczerze że wg. mnie różowo to napewno nie jest.

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
23-06-2011, 13:37
*charakter podróży miało być

Max

• 2204 / 5604
  • Ekspert
23-06-2011, 13:37
>> w.luczynski, 2011-06-23 10:31:24
Max
Gdybyś zechciał dokładniej wyjaśnić co znaczy zdrowa audiofilska schizofrenia. Mam wrażenie, że też chciałbym to mieć :)"

Drogi Włodku, wiec tak, z jednej strony zdajeszc sobie sprawe, ze kochasz muzyke, ona jest twoja pasja, posiadasz sprzet ja odtwarzajacy i zadne kolejne upgrady nie sa ci potrzebne, a pełną radość z odsluchiwanych tresci muzycznych zapewniają zabawki, ktorymi aktualnie dysponujesz. Kropka.

Z drugiej, czujesz jakis nieuzasadniony, gadżeciarsko-audiofilski pociąg do zabawek grających. Odsluchujesz, porównujesz, szukasz nowości, a kiedy duża, znana firma anonsuje wypuszczenie na rynek kolejnego flagowca, z wypiekami przerzucasz fora/portale audiofilskie, w myslach rezerwując juz srodki potrzebne na zakup.

Zdrowe podejscie ?
Zdawac sobie sprawe, ze sprzetowa zonglerka nigdy nie sprawi, ze bardziej pokochasz muzyke, albo, ze lepiej ja zrozumiesz majac gadzet X czy Y...
Bawic sie w audiofilizm dopoki zabawa daje radosc, ze swiadomoscia, ze zaden tłusty, biały audiofilski królik nie istnieje, więc i złapanie go nie jest możliwe :))

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
23-06-2011, 13:43
W sumie racja. Przyjemność słuchania czuje zarówno z HD800, k1000 i SR302 i żadne eseje tego nie zmienią. Mimo to wiem że na co i po co mi to. CAL by wystarczyły a jednak je mam

nsk

• 549 / 5077
  • Ekspert
23-06-2011, 13:44
Ja tam nigdy nie mówiłem, żeby wyrabiał sobie sam muszle, podsunąłem mu pomysł po prostu z tymi od D5000/D7000. Gdyby chciał to mógłby przecież zamówić sobie od Marka te muszle, problemu nie ma. Ale sam mod nie jest taki skomplikowany jeśli ma się zacięcie majsterkowicza, gdybyś zamawiał muszle to poprosisz go to da ci jeszcze ten worek fiberloftu i wypchasz sobie sam pady, problemu nie ma, wszystko opisane na Head-Fi albo można iść na skróty i kupić JMoney pady.

Vinyloid

• 2470 / 5322
  • Ekspert
23-06-2011, 13:48
>> Max, 2011-06-23 13:37:56

Bawic sie w audiofilizm dopoki zabawa daje radosc, ze swiadomoscia, ze zaden tłusty, biały audiofilski królik nie istnieje, więc i złapanie go nie jest możliwe :))

Ale są większe i mniejsze :-)

Vinyloid

• 2470 / 5322
  • Ekspert
23-06-2011, 13:53
@nsk

Koszt takiego przedsięwzięcia jest podobny do zakupu gotowych D5000 + nerwy, czas i trudny do przewidzenia efekt.

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
23-06-2011, 13:56
>>Ale sam mod nie jest taki skomplikowany jeśli ma się zacięcie majsterkowicza<<

tyle ile osób ma naprawdę takie zacięcie majsterkowicza ?  Skomplikowane to to nie jest to fakt ale jednak narzędzie odpowiednie mieć trzeba i wypadałoby żeby była to tokarka jeśli mówimy o solidnej pracy. Dodatkowo samo zacięcie nie wystarczy bo potrzebne jest jeszcze doświadczenie z używaniem takiej tokarki i mimo że znajomy stolarz artysta który robił w moim mieszkaniu schody z poręczami, mającymi zakończenia o kształcie kuli czyli połowa jej + wcięcie + odpowiedni kształt a jednak nie. Mimo wszystko mam nadzieje że w Polsce znajduje się ktoś kto by to umiał robić poza osobami które mają zapał ale nie mają narzędzia

Vinyloid

• 2470 / 5322
  • Ekspert
23-06-2011, 13:58
@aallen

Zdaje się, że wnętrze muszli jest frezowane.

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
23-06-2011, 14:01
oczywiście. Jakoś trzeba wyżłobić ten element. Trudność też może sprawić wykonanie zatrzasków bo de facto nie wiemy jak Lawton montuje swoje muszle. Czy może robi taki sam "gwint" jak w oryginałach czy montuje to bardziej po swojemu "na stałe".
Może ktoś posiada jakieś udokumentowane informacje na ten temat?

asmagus

• 4439 / 5656
  • Ekspert
23-06-2011, 15:33
>> nsk, 2011-06-23 00:50:36
Zapomniałem dodać, różnica między D5000, a D7000 to trochę lepszy kabel, lepsze muszle i większy magnes wewnątrz, czyli tutaj już coś zmienili. Ogólnie zmiana kabla jest bardziej drastyczna w przypadku D2000 - D5000, bo ten w D2000 to dno. Mimo tego, że magnes dali większy to i tak średnio z tą ceną, chyba, że ktoś jest fanem Denonów i do kolekcji trofeów.

Odnośnie wzmacniaczy - piszesz nie w tym wątku co trzeba ten jest o wzmacniaczach a nie o słuchawkach ;)

Odnośnie słuchawek - prowadzasz ludzi w błąd - Różnica między D5000 a D7000 to oprócz tego co napisałeś:

1. Inny driver. Materiał ten sam ale dane techniczne już częściowo inne ale przede wszystkim driver do D7000 jest w technologi "free-edge"zrobiony i to jest największa różnica.

2. Zupełnie inne pady.

3. Inny kształt wnętrza muszli.

4. Prawdopodobnie inny "Acustic optimizer"

Oprócz powyższego - mam D7000 i nie czuję się ani fanem Denona ani łowcą trofeów. Cena zawsze jest względna i to jak ją postrzegasz zależy od portfela; Dla jednych D7000 to nie jest duży wydatek a dla innych "himalaje", to samo w kontekście np Staxów czy w ogóle innych produktów bez, których można żyć.

nsk

• 549 / 5077
  • Ekspert
23-06-2011, 17:58
Ludzie! Ja go nie namawiałem na własnoręczne wykonywanie muszli, a wy mi tutaj wyjeżdżacie z tokarkami itp. Do wykonania wewnętrznego moda są potrzebne nożyczki, śrubokręt, ołówek, dynamat i dziurkacz do winiet. Nawet zrobili gotowy plik w pdf-ie do wycinania, żeby ułatwić.

Osoby, które porównywały zmodowane D2000 po markl modzie i z nowym kablem (ale tutaj akurat był jakiś kabel warty $200) wolały je od stockowych D7000, Marcin postąpi jak uważa, ja po prostu jako dobra dusza podrzucam mu, aby pomyślał o tym, nie namawiam go do niczego, z mojej strony na ten temat to wszystko. Robimy offtop, a to temat o wzmacniaczach, więc mea culpa.

Co, do budowy D7000, wierzę Ci asmagus, przeczytałem kiedyś, że jedyna różnica to większy magnes, ale nigdy nie drążyłem tematu.

kuben

• 488 / 5518
  • Zaawansowany użytkownik
26-06-2011, 21:06
Podłączyłem wzmacniacz (część z zasilaniem) do listwy bez uziemienia i OBUDOWA jest lekko pod napięciem, nawet jak sprzęt jest wyłączony. Może tak być czy darować sobie dalsze podłączanie?

Marcin_gps

• 185 / 5236
  • Aktywny użytkownik
27-06-2011, 11:03
nsk,

Dzięki za rady, ale wiesz, ja już wolę zapłacić i mieć gotowca niż kombinować :)
Audeze także bardzo mnie interesują, recenzje i opinie mają przeważnie super, ale czy spodobają mi się bardziej od Denonów? Nie słuchałem, a jak zamówię w ciemno i okaże się że mi nie leżą to będzie klops.
No i budowa zamknięta to dla mnie niewątpliwy plus. Nic to, nie pali mi się aż tak z zakupem, bo póki co nie mam odpowiedniego wzmocnienia, a chciałbym załatwić temat za jednym zamachem (DAC z wbudowanym wzmakiem).

pozdr,
Marcin

asmagus

• 4439 / 5656
  • Ekspert
01-07-2011, 12:23
>> Marcin_gps, 2011-06-27 11:03:56
(...)chciałbym załatwić temat za jednym zamachem (DAC z wbudowanym wzmakiem).

Nie pamiętam czy już tu ktoś (ja?) wskazywał na Bursona160D, Antelope Zodiac+ czy LavryDA11 i Benchmark\'a - skoro ma być w jednej skrzyneczce :)

Lancaster - jak tam prace nad Fury II?
Trzymam Cię za słowo, które gdzieś tu padło (publiczne przyrzeczenie), że wyślesz mi egzemplarz do odsłuchania :D