Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
06-10-2010, 19:39
witam  
moze admin posprzata tu

bez sensu  te dyskusje o niczym
sa fora   na podobne tematy   ja   wpisalem tu   moj   login zeby ruszyc glowa w dziedzinie  audio
a tu ostatnio co odnowie przegladarke  to taki wpisy

szkoda  czasu trcic  lepiej cos fajengo posluchac

nigi

• 151 / 6111
  • Aktywny użytkownik
06-10-2010, 20:17
Moze nie zaraz ban dla trola, ale opcja ignora by się przydała.

intuos

• 1003 / 6108
  • Ekspert
06-10-2010, 21:25
>> Piotr Ryka, 2010-10-06 16:05:29

Piotrze,
Nie jestem filozofem by tworzyc definicje, poza tym to rozmowa raczej przy dobrym drinku w fotelu niz przed ekranem, a najlepiej sluchajac owej definicji.

Co do obalania teorii to duzo bardziej prawdziwa w zalozeniach oraz w dzialaniu rzeczywistym jest Krzyż Liczb Pierwszych Petera Plichty.

andrzejs82

• 15 / 5179
  • Nowy użytkownik
07-10-2010, 16:50
mial ktos z was do czynienia z lampowym wzmacniaczem o nazwie Amplion ? jest taki na aledrogo za 999zl calkiem ładnie się prezentuje ciekawe jak gra

andrzejs82

• 15 / 5179
  • Nowy użytkownik
07-10-2010, 16:53
zapomniałem tez o wzmacniaczu Espressivo tez na aledrogo za 640 zl może ktoś miał z tym do czynienia , oba sa dosc długo na allegro  i mizerne zainteresowanie jest nimi a wyglądają całkiem przyzwoicie  

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
07-10-2010, 20:34
Amplion ma 100 mW mocy maksymalnej co ogranicza jego zastosowanie moim zdaniem.

lancaster

• Gość
07-10-2010, 20:59
Roland, ludzi mają różne hobby.
Hobby najczęściej jest mało racjonalne....racjonalista do bółu ma zycie emocjonalne na poziomie rośliny.
Wszędzie ten kompromis :-)
Jedne kupuje znaczek za 5Kzł
Inny kupuje telefon za 3Kzł
A kto inny jeszcze słuchawki za 10Kzł

Z jedno z  czym sie z Tobą zgadzam w temacie bzik audio to paranoja usiłująca wmówić miłośnikowi dźwięku ze niekiedy takie sobie rzeczy są "HiEnd" i tym samym "powinny" być obiektem westchnień lub conajmniej referencją.

A tymczasem jeśli juz to referencją jest muzyka na żywo, sprzęt słuzy do umilania czasu, zaspokojenia potrzeby gadzeciarstwa i jesli kogoś stac to w czym problem kupić coś wydawac by sie mogło nieracjonalnie drogiego ?
W końcu hobby z racjonalnością ma tyle o ile.
A religijnych przeżyc to już raczej w  temacie audio ode mnie nie poczytasz :-)
Choć jesli cos mi sie podoba to piszę wprost pod jakim wzgledem i w porównaniuz  czym.
Mam tez jakieś tam swoje preferencje(audio :-)) o których pisze wprost i mam w nosie czy ktoś te gusta podziela czy nie...a wiem, ze kilku zboczeńców zdecydowanie tak ;-)
Nie ma też problemu polecić zestaw/urzadzenie pod gust słuchacza (znajac go)...wiec nie mam poczucia najlepszości obiektywnej, a tylko subiektywnej.

...jakby to Biblijne ująć....tylko Bóg jest doskonały....tylko skrzypce brzmią jak skrzypce.
Niby oczywiste, ale czytałem już ze np. fortepian komuś zagrał lepiej niż na żywo....i to nie na tym serwisie, wiec spoko. Do przegiec i paranoi i sfery pobożnych życzeń jeszcze bardzo daleko :-)
Ze swojej strony lubię czytać Piotra...te fragmenty które skłądają sie z opisów przyrody czasmai pomijam, ale sama zawartosć(tresc) działa w temacie pt. : co czuł recenzent słuchając danego zestawu i jakie wrazenia ten zestaw na nim zrobil. Czasami miałem podobne, czasami nie...z różnych wzgledów(elektronika towarzysząca np.) albo mozna odbierac wrazenia inaczej, ale generalnie często ciekawe info mozna dostać (choćby do zweryfikowani :-)).

Pozdrowienia

andrzejs82

• 15 / 5179
  • Nowy użytkownik
07-10-2010, 21:17
a co sadzicie o Espressivo skoro Amplion nie jest dobrym wyborem , jak myślicie ktory wzmacniacz będzie lepszy do DT 880 pro- Expressivo ( szkoda ze jest tak malo na jego temat opinii ale te ktore znalazlem sa pozytywne) czy wzmacniacz M.Bozka z lampami mullarda .

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
07-10-2010, 21:24
>> asmagus, 2010-10-07 20:34:52
Amplion ma 100 mW mocy maksymalnej co ogranicza jego zastosowanie moim zdaniem.

Do niektórych słuchawek to wystarcza w zupełności. Twin Head ma podobno 68mW przez transformatory i 15mW w OTL. Nie piszą niestety dla jakiej impedancji.

andrzejs82

• 15 / 5179
  • Nowy użytkownik
07-10-2010, 22:23
tak sie przyglądam tym wzmacniaczom (Espressivo , OTL M.Bozka) i muszę stwierdzić ze oba przy swojej cenie są łakomym kaskiem , ciekawe który lepiej poradzi sobie z 880 pro. opinii jest mało a te które sa wskazują ze oba sa dobrym zakupem za niewygórowane pieniądze

ogorek

• 855 / 5448
  • Ekspert
07-10-2010, 22:23
Odpowiadasz na wpis
>> andrzejs82, 2010-10-07 21:17:11
a co sadzicie o Espressivo skoro Amplion nie jest dobrym wyborem

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nie sądzę, że znajdziesz tu uzytkownika DT880 który miałby jeden z wymienionych wzmacniaczy.
Jedyna metoda to jak jest mizerne zainteresowanie i sprzedawca z okolicy, umówić się na odsłuch.

Musisz sam zdecydować, czy jest OK czy nie ... Wydawało mi się, ze ktoś na forum.mp3store chwalił DT880 z @majkelowym Moonlightem.  Ale nie wiem czy @majkel ma jakąś wolną sztukę.

Ew. zapytaj się sprzedawców czy jest możliwość odesłania sprzętu jak nie spełni twoich oczekiwań.
Jak jest im trudno sprzedać to może się zgodzą. Najwyżej poniesiesz koszty wysyłki i odsyłki ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

andrzejs82

• 15 / 5179
  • Nowy użytkownik
07-10-2010, 22:29
dzieki kolego "ogorek" za wskazówkę :)
co do moona i dt 880 to wiem ze ładnie się to zgrywa tylko ze ja chciałem spróbować lamp  

Sim1

• 1829 / 6072
  • Ekspert
07-10-2010, 23:07
W temacie OTL M. Brożka proponuję zaglądnąć do tego wątku => http://audiohobby.pl/topic/10/4175/1

Pan Kochany

• 27 / 5187
  • Użytkownik
10-10-2010, 22:04
Pytanie o sposób podłączenia wzmacniacza słuchawkowego:
Alternatywnie niektóre wzmacniacze słuchawkowe można podłączać poprzez wejście magnetofonowe z pętlą wzmacniacza zintegrowanego. Zysk jest wówczas oczywisty: można dowolnie wybierać zródło selektorem wejść, bez przepinania kabli od np. odtwarzacza cd do tunera. A wady? Degradacja dźwięku? Wpływ integry na efekt finalny?

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
12-10-2010, 23:38
Dziś znów robiłem za małpkę a raczej beta testera ;)

Byłem  ponownie u majkela i "stroiliśmy docelowo" Black Pearl do Beyerdynamików T1.

Nie podejrzewałem ze będzie to równie fascynujące zajęcie jak dla Piotra Ryki dobieranie lamp :) Przybyło trochę części problemów ale i większego zadowolenia z dźwięku

Z mojej strony zostało przerzucone 20 widocznych płyt z bardzo zróżnicowanym materiałem. Z racji że majkel zna swoje płyty do znudzenia po jego stronie zostało jakieś 10 gdyż nie chciał mnie nimi dodatkowo katować :) Może tytuły swoich płyt wrzuci majkel?

Po drodze usłyszałem (po wyjściu optycznym) że można jednak po paru dniach roboty coś jednak zrobić dobrego z powierzonym mu Dac-em PS Audio. Dewiza jest podobno? prosta "zasilanie głupcze"+ parę niuansów wiadomych fachowcowi. Wydawało by się że ta firma o tym doskonale pamięta bo robi na prawdę cudowne urządzenia o których można pisać peany.  Tutaj niestety zrobili niepotrzebne oszczędności kastrujące dźwięk. No ale jest już po bólu :)

Wracając do setu Black Pearl i Beyerdynamic T1 różne finalne kombinacje na elementach RLC uświadomiły nam jak różny może być dźwięk zarówno co do aspektu równowagi tonalnej, szczegółowości oraz sceny. W sumie to bardzo fajne ze tak sobie to można dobierać pod gust ale nas interesowało coś zupełnie innego a mianowicie maksymalnie neutralny bez zbędnych zaokrągleń a za razem nie prze ostrzony czy też za grubo rysowany dźwięk o dobrej rozdzielczości i precyzyjnej scenie. Staraliśmy się dobierać nagrania z różnych stylów muzyki z najlepszych naszym zdaniem zrealizowanych utworów. Od razu powiem ze nie było to łatwe no bo jak uznać dane wykonanie za wzorcowe albo przynajmniej dobre. trochę pomagały nam w tym krytycznie same słuchawki ale często zdrowy rozsadek i nasze osłuchanie. Nawet z niektórych gorzej zrealizowanych utworów potrafiliśmy wysnuć wnioski naprowadzające nas w kierunku wytyczonego celu. Czasem ten sam materiał wydany w różnym czasie uzmysłowił nam jak materiał wyjściowy może być dobrze zrealizowany lub skopany. Sporo pomogła mi płyta której koncert słuchałem niedawno live i która była zrealizowana w studio na naprawdę drogich zabawkach-moim zdaniem bez osiągnięcia możliwości tych zabawek :(

Moim skromnym zdaniem po tych wszystkich zabiegach ten set jeszcze lepiej gra niż ostatnio. W pewnym momencie doszliśmy do martwego punktu przy którym regulacja nie wykazywała u nas percepcji zmian i stwierdziliśmy że to jest TO optimum. Słuchając Black Pearl+Beyerdynamic T1   można w pewnych sytuacjach być rozczarowanych że przykładowo nie ma jakiegoś wykopu, masowania wątroby albo szlachetnego wybrzmienia np. werbli tylko po to żeby przekonać się że na innym materiale muzycznym jest wykop jest odczucie silnej niskiej fali akustycznej a na tym samym materiale werbel jest po dokładniejszym wsłuchaniu podrzędnej jakości. Ponieważ T1 są słuchawkami konstrukcyjnie bardziej zamkniętymi niż półotwartymi nie ma w nich jakiejś odległej sceny jak np w HD800 (o których mój wpis tutaj http://audiohobby.pl/topic/8/4229#koniec ) Scena jest mimo to spora i zależnie od realizacji nagrania rozpięta na układzie krzyża z ramionami wygiętymi za nas od którego do przodu wysuwa się szczyt ostrosłupa którego ostre krawędzie idące do przodu są mocno wygięte na zewnątrz. Oczywiście w niektórych nagraniach ta konstrukcja nagle wypiętrza się znacznie dalej  przed nami, pojawia się projekcja rodem z AKG K1000  ale dla czego tylko w niektórych  to  pytanie raczej do realizatorów :)    

Jakieś częściowe tylko Podsumowanie:

Z mojej perspektywy słyszenia słuchawki Beyerdynamic T1 z tak dobranym i dziś dostrojonym wzmacniaczem jakim jest Black Pearl  zasługują na coś więcej niż nazwa słuchawki audiofilskie to po prostu świetne monitory! dzięki którym można się skupić na każdym instrumencie, jego części z osobna jak na wszystkich instrumentach i aspektach muzyki razem. Czasem to może denerwować np. jak słyszymy ze muzyk się lekko kołysze w takt muzyki w lewo i prawo ale high end do czegoś zobowiązuje nawet na takich "pierdołach"
T1+ Black Pearl to bardzo mocny zawodnik dowartościowujący nie tylko te słuchawki a na dodatek przy tej frajdzie słuchania niesłychanie dobrze skalkulowany.