Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
03-10-2010, 14:35
@pastwa, a czemu przyszłe wersje? Za mało dobra jest teraz? :) Jak dojrzeję do większej obudowy wtedy będzie można myśleć o integracji w jedno pudełko, czego wcale nie jestem zwolennikiem, a ponadto większych szaleństw z budową samego wzmacniacza albo dokładaniem innych wypasów typu przelotowe wyjścia, krokowy regulator głośności, itp.

pastwa

• 3828 / 6109
  • Ekspert
03-10-2010, 14:49
>> majkel, 2010-10-03 14:35:34

To zupelnie nie tak Majkel, ja zwyczajnie chcialbym swoim nastepnym zakupem zamknac juz kwestie wzmacniacza na amen, jesli wiec Perla jest odpowiednikiem nierozgrzanego Twin-Heada, co jest osiagnieciem znakomitym przy jej/jego cenie, to mnie interesuje jednak rozpalony Twin Head albo jeszcze dalej ;")) Zwyczajnie mialem okazje slyszec roznice w jego graniu po 1 godzinie (od momentu wlaczenia go) i dla mnie jest ona spora lub jak kto woli ja bym tych \'subtelnosci\' absolutnie juz nie zignorowal. Podoba mi sie w Twoim wzmaku bardzo to, ze jest to tranzystor (mnie strasznie odpowiada tez wygoda ich uzytkowania i szybkosc wchodzenia na pelne obroty), bo przyznam sie szczerze, ze nie chcialbym isc w lampe, a na to sie chyba zanosi. Moze jak bede w grudniu w Krakowie to bedzie szansa sobie go posluchac i mozliwe tez, ze to bedzie wlasnie TO juz teraz ;\'))

lancaster

• Gość
03-10-2010, 14:50
Opisalibyście różnice miedzy wersją stockową klonika Lehmana ?

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
03-10-2010, 15:19
@lancaster, ja już nie mam u siebie klonów modyfikowanych ani niemodyfikowanych, ale z pamięci to daje większą scenę, przejrzystość, szeroko pojęty realizm podparty zadowalającą holografią.
Obecnie wolę się zakręcić przy swoich projektach, gdyż przygody z Langshi Audio w pewnym momencie wyszły mi bokiem - pęknięty z tyłu panel od krzywo wkręconej śruby, gałka nie na miarę trzpienia potencjometru (standard), źle przylutowany kondensator w zasilaczu, jak puścił, to klientowi zjarał dwie pary słuchawek, moją jedną chyba ten sam egzemplarz. Ciągle te same pytania otrzymywałem w sprawie zrysowanych paneli przednich, co nie jest żadną sztuką zrobić, bo folia dziadowska. Połowa egzemplarzy miała z tyłu moduł IEC włożony do góry nogami, od pewnego momentu Chinol zaczął wkładać liniowe potencjometry. Bajecznie się nimi reguluje głośność. :> Mają wersję "hi-end", ale jak to ten sam koleś składa jakby na wyścigi, to może lepiej uderzyć w Lovely Cube albo Matrix M-Stage?

Radical

• 721 / 5412
  • Ekspert
03-10-2010, 15:33
>> fallow, 2010-10-03 14:01:06
Ciekawe :) Pracuje w branzy Game Industry, robie gry :) Wielu moich znajomych tez jest z tego swiata i jakos nie spotkalem jeszcze osoby (ani programisty dowolnego rodzaju, ani testera, ani designera, ani grafika, ani muzyka, ani producenta ani koncowego gracza) ktory by przezywal ekstaze na skutek wzrostu sredniego FPS o 3 klatki po podkreceniu czegokolwiek :) Gdzie Ci ludzie sie przede mna ukrywaja ? :)

Ja się wcale nie dziwie że nie spotkałeś jako że overlocker nie ma nic wspólnego z branżą gier. Ktoś taki podkręca sprzęt dla samego podkręcania. Najważniejszy jest wynik w 3d marku i liczba mhz i nie ważne że używa w tym celu specjalnie wyselekcjonowanych podzespołów oraz chłodzenia ciekłym azotem a komputer po 15 minutach łapie blue screena. Miłośnik gier tak jak wspomniałeś kupuje konsole, może i grafika nieco słabsza niż na pc ale za to płynność wyższa. Nie wspominając już o tym że granie przed wielkim tv będąc rozwalonym na kanapie z nogami wywalonymi na stół to jednak nieco lepsze doświadczenie niż siedzenie zgarbionym przy biurku ;) Sam nie chwaląc się mam zarówno x360 jak i ps3 wiec chyba można mnie nazwać miłośnikiem gier ;)

Radical

• 721 / 5412
  • Ekspert
03-10-2010, 15:35
Tak myślę że w sumie overlocker = audiofil. Pierwszy podkręca i gmera w sprzęcie dla samego grzebania a drugi przepina kabelki dla samego przepinania ;)

Tench

• 15 / 5578
  • Nowy użytkownik
03-10-2010, 16:46
Podobno Espressivo zjada modowa przez majkela wersje clona na sniadanie:)

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
03-10-2010, 19:25
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2010-10-03 14:35:34
@pastwa, a czemu przyszłe wersje? Za mało dobra jest teraz? :) Jak dojrzeję do większej obudowy wtedy będzie można myśleć o integracji w jedno pudełko, czego wcale nie jestem zwolennikiem, a ponadto większych szaleństw z budową samego wzmacniacza albo dokładaniem innych wypasów typu przelotowe wyjścia, krokowy regulator głośności, itp.  
Popieram, można poszaleć z zasilaczem PS-Audio lub CI-Audio,lub tak jak ja zamówic zasilacz "pod klucz". A tak jak jest wbudowany to już trzeba ingerować ...

Nieśmiało przypominam, że pierwszy wspomniałem o wpisaniu na listę kolejkową, chociaz rozumiem i popieram, że pierszeństwo mają osoby czekające na @Moonlight-a
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
03-10-2010, 19:46
Odpowiadasz na wpis
>> Tench, 2010-10-03 16:46:59
Podobno Espressivo zjada modowa przez majkela wersje clona na sniadanie:)

Black Pearl to nie jest modowany klon. I jak @majkel wspomnian, zrezygnował z modowania klonów bo ich jakość wykonania była bardzo słaba.

Co nie zmienia faktu, ze komós bardziej mógł  się sposobać modowany klon, komuś innemu Espressivo, komuś innemu bardziej podejdzie Maier ...

Kwestia osobistych preferencji, słuchawek, toru ...

Na pewno po, żeby wybrać należałoby posłuchać kilku typów
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

• Gość
03-10-2010, 20:06
majkel widzę, że forumowicze już Ci zaplanowali wolny czas na parę lat do przodu:)

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
03-10-2010, 21:13
Pamiętam jak pierwszy raz się 3 lata temu spotkałem z majkelem który wtedy dłubał takie małe wzmacniacze słuchawkowe typu cmoy wielkości dużego pudełka po zapałkach. Grało to jak grało :) ale dla wielu już lepiej niż z tych małych przenośnych cudów bezpośrednio. Nasz forumowy kolega był mocno nakręcony na próby i zmiany w swojej elektronice i nadal to mu na szczęście zostało :). Później pojawiły się wzmacniacze typu Moonligt w kolejnych wersjach a po drodze majkel opuścił jedną dużą  poważną firmę w której nabrał niezbędnej specjalistycznej praktyki a ostatnio kolejna duża firma zainwestowała w jego rozwój. Sądzę że po 3 latach szkoły życia dojście do wzmacniacza Black Pearl w ramach hobby jest niezłym osiągnięciem. W mądrych książkach piszą że do osiągnięcia sukcesu trzeba przeciętnie 7 lat harówki tak że majkel jeszcze wszystko przed tobą i pot i łzy no i to co na końcu wzmacniacz marzeń przynajmniej tej klasy co Pana Waszczyszyna jak nie lepiej :) Tak że koledzy zacznijcie zbierać dutki ,4 lata to nie długo a topowe konstrukcje niestety kosztują :)

Jak widać zawiść przy sukcesie musi być, majkel gratuluję udanego wzmacniacza Black Pearl !                            

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-10-2010, 22:04
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-10-03 14:46:14
3 fps nie mają żadnego znaczenia, dopóki gra idzie. Ale kiedy się tnie, stają się bezcenne. A że gry się tną, to wie każdy gracz. (Profesjonaliści z branży PC, jak się okazuje, tego nie wiedzą.) Taki "Trespasser" na przykład, jak on pięknie się ciął. O trzech fps miejscami można było tylko pomarzyć, a co dopiero o trzech fps więcej.

GF 460 podkręcony to świetna sprawa. Moja rekomendacja. Radeony odradeonadzam. Mają gorszą kompatybilność z niektórymi grami.

---

Coz jak widze, Piotr Ryka jest tez wykladnia w temacie gier. Byly juz karty graficzne i procesory - wczesniej.
Nie smien nawet podejmowac dalszej dyskusji w tym temacie :) Branza zowie sie nie "PC" a "Game Industry" - platforma ma tutaj znaczenie drugorzedne -  tyle tylko uscisle :)

Gratuluje tez pieknej umiejetnosci wsadzania komus w usta czegos czego nie powiedzial/napisal :) Bo wystarczy spojrzec kilka postow wyzej bo przeczytac, ze napisalem iz zastanawiam sie gdzie sie przede mna ukrywaja ludzie ktorych wzrost sredniego fps o 3 wprawia w ekstaze a nie jak pisze w soim poscie Piotr Ryka: "A że gry się tną, to wie każdy gracz. (Profesjonaliści z branży PC, jak się okazuje, tego nie wiedzą.)" :D

Slodkie jest to i zabawane jednoczesnie, ze "spora czesc" forum dziala wlasnie w ten sposob :) Czy to po jednej czy po drugiej stronie modalu :) (Oczywiscie generalizujac, bo sa ludzie ktorzy zachowuja otwarty umysl). W sumie dlatego je jeszcze czytam i dostarcza mi niewatpliwa rozrywke :) Wiekszosc zazartych dyskusji tutaj opiera sie na manipulacji informacja. Calkiem podobnie jak w polityce :D

PS. Z doswiadczenia wiem, ze ostatnie slowo nie bedzie nalezalo dla mnie - wiec wyprzedze bieg wydarzen i napisze z gory, ze juz nie mam zamiaru pisac kolejnego posta, wiec __ewentualna__ odpowiedz na mojego bardzo niegrzecznego posta bedzie tylko dla "potomnych" :)

Radical

• 721 / 5412
  • Ekspert
03-10-2010, 23:01
@ fallow

Jeszcze chwila i nikt się z Tobą nie będzie chciał bawić ;)

nigi

• 151 / 6112
  • Aktywny użytkownik
03-10-2010, 23:31
 @fallow
No Offence, ale...dla potomnych.

Wezmę Piotra w obronę, to wy profesjonaliści po macoszemu traktujecie graczy na PC, o co mi chodzi; często wersje na PC maja chore wymagania sprzętowe w porównaniu do bebechów takiego Xboxa czy nawet PS3, bez większej różnicy w wyglądzie gry na ekranie, a nawet nie raz z poważnymi bugami.
Na pewno zdajesz sobie z tego sprawę?
No cóż, pewnie tytuł na konsole sprzedaje się X razy lepiej, więc po co tracić cenny czas?
Pewnie do tego testujecie/kodujecie na takim wypasionym sprzęcie, że nic dziwnego iż roczny PC ze średnio wyższej półki  trzeba kręcić ;-)
Wy nie musicie bawić się w OC.
Dla nas graczy na PC to nie zabawa, ale konieczność.

Oczywiście nie twierdzę, że to twoja wina :-)

Ponadto Piotr użył liczby mnogiej, generalizując: (profesjonaliści), więc o co to mesjańskie oburzenie? Chcesz cierpieć za miliony programistów i innych osób z branży?
.....................................................................................
Pozdrawiam - nigi.

nigi

• 151 / 6112
  • Aktywny użytkownik
03-10-2010, 23:33
I tak oto Piotr mnie uprzedził ;-S
.....................................................................................
Pozdrawiam - nigi.