Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
04-06-2010, 15:24
Ja mam pytanie do Piotra Ryki lub __kota__. Kiedy i czy ukaże się recenzja chińsko-polskich wariacji na temat Lehmann Black Cube Linear? Chętnie bym poczytał, pewnie nie tylko ja. ;)

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
04-06-2010, 16:16
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-06-04 15:47:04

To ja jestem jednym z tych który bardzo "ładnie" prosi o wklejenie rzeczonej recenzji ...
Ponieważ zestaw głosnikowy jest dla mnie podstawą słuchania muzyki to ciągle odwlekam zakup wzmacniacza słuchawkowego (brak presji). Jeśli klon Lehman-a reprezentuje niezły poziom to możliwe, że zdecydowałbym się na niego.

Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
04-06-2010, 16:30
Poproszę o wklejenie jak to dotychczas bywało. __kot__ dostał zdjęcia dobre kilka dni temu. Prześlę tego maila.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
04-06-2010, 17:39
Dziękuję Piotrze za poświęcony czas na odsłuch i zebranie wniosków! W kwestii brzmienia nie mam nic do dodania i wątpię czy sam z siebie rozłożyłbym je na składowe aż tak dokładnie i wieloaspektowo. Jest to napisane w recenzji, ale przypomnę - klona sprzedaje Chińczyk na ebay. Ja go traktuję jako surowiec do przeróbek, podobnie jak potraktowałbym oryginalnego BCL. Koszt nabycia "surowca" to około 75 GBP.
Spójność brzmieniowa PS1000 i klona wynika zapewne z faktu, iż tymi słuchami posługuję się jako przyrządem pomiarowym. W skali szkolnej dałbym temu duetowi 5 zakładając użycie w miarę porządnego źródła sygnału. Oceny powyżej 5 pozostawiam urządzeniom wybitnym lub rzeczywiście hi-endowym.
Denon AH-D7000 w istocie gra z nalotem technicznym mnie wręcz irytującym, ale jest na to prosty i niekoniecznie tani sposób - wymiana kabla zasilającego na inny niż "zwykły", ale nie pierwszy z brzegu. Shunyata Black Mamba CX zrobił jeszcze gorzej, a Oyaide Tunami załatwił sprawę. Wierzę, iż da się dopieścić dźwięk taniej i mniejszym przekrojem niż wąż od pralki.
Mogę dostarczyć niegrzebanego w wolnej chwili, bo na razie mam takiego, nawet w duecie z odsłuchiwanym. U mnie przesiadka z niegrzebanego na "fabryczny" powoduje chęć pośpiesznego zdjęcia słuchawek, co nie oznacza, że z marszu słuchany klon jest zły, bo nie jest. Op-amp można sobie wymienić samemu do smaku, bo jest w podstawce. Może to niejednego nabywcę zadowolić (na jakiś czas).

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
04-06-2010, 17:45
Jeszcze foty. Drugie zdjęcie środka, to z niebieskimi kondensatorami, to oryginalny BC Linear. W klonie zdarza się - jak w moim - że zamiast brązowych Eln są BC Components. Elny grają nieco bardziej aksamitnie, Piotr słuchał z BC Comp.

selphy

• 235 / 5696
  • Aktywny użytkownik
04-06-2010, 18:50
schemat

alghar

• 639 / 5821
  • Ekspert
04-06-2010, 18:58
Klon Lehmannaudio BLACK CUBE Linear@ majkel  to powiedzmy "poziom" Soha 2 ?

Dawid-SS

• 325 / 5702
  • Zaawansowany użytkownik
04-06-2010, 19:57
Apropo Sohy 2 to mój docelowy wzmacniacz i raczej na dłużej z nim zostane więc mam pytanie, jakie słuchawki byście podpieli pod niego, do jakiej kasy żeby "grzechu i siary" nie było :)  

Vinyloid

• 2470 / 5325
  • Ekspert
04-06-2010, 21:20
>>Dawid-SS

Jak to jakie ? Wykwintne !

Ahmed

• Gość
04-06-2010, 21:32
>> Dawid-SS, 2010-06-04 19:57:59

Z przyjemnością informuję, że wielka kapituła forum audiohobby, w składzie tajnym, przyznała Tobie nagrodę za nowy, estetyczny awatar.

Nagrodą jest miesięczny pobyt na obozie szkoleniowym w południowo-zachodnim Jemenie oraz biografia Ben Ladena, z jego osobistym autografem.

Serdecznie gratuluję !

audio_house

• 149 / 5679
  • Aktywny użytkownik
04-06-2010, 22:11
Było by to napewno ciekawe porównanie tymbardziej że wzmacniacze prezentują zupełnie inne szkoły brzmienia. Jak przypłynie klon od Majkela to porównam. Piotrze R. bardzo fajna recenzja ale brakowało mi w niej porownania klona do innych wzmacniaczy. Wiem tylko że Heed dostał smary od klona :))

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
04-06-2010, 22:43
>> alghar, 2010-06-04 18:58:21
Klon Lehmannaudio BLACK CUBE Linear@ majkel to powiedzmy "poziom" Soha 2 ?

Dla mnie poziom SOHA II jest przed przeróbkami, no może dobierając sobie wzmacniacz operacyjny według upodobań. No ale to wszystko jest względne. U mnie za taką niższą referencję służy wyjście słuchawkowe CD. Kiedy nie wiem na ile dobre jest to czego słucham - szybko podpinam pod tę dziurkę i nieraz pospieszne fascynacje okazują się przesadzone. Jest dobrze, bo jest jak z tej w sumie dobrej dziurki, a często było, że nawet nie to. Nie słuchałem z topowymi lampami E88CC, ale dopiero trzeci egzemplarz SOHA II jakiego posłuchałem, zagrał mi lepiej od tej dziurki. Był na lampach Sylvania, skądinąd cenionej przeze mnie firmy za wierny sposób odtwarzania. Klon BCL prosto z pudła zagrał mi lepiej od dziurki.

alghar

• 639 / 5821
  • Ekspert
04-06-2010, 23:00
@ majkel" Spójność brzmieniowa PS1000 i klona wynika zapewne z faktu, iż tymi słuchami posługuję się jako przyrządem pomiarowym. W skali szkolnej dałbym temu duetowi 5 zakładając użycie w miarę porządnego źródła sygnału."w miarę porządnego źródła sygnału> możesz podac kilka ?

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
05-06-2010, 09:01
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-06-04 17:00:23

Ja mam jedno pytanie odnosnie recenzji wzmacniacza.

"Denon był najjaśniejszy, bardzo realistyczny, z mocnym i dobrze kontrolowanym basem oraz odrobiną technicznego nalotu."

Czyli, ze Denon D7000 jasniejszy niz PS1000 ? Na tym wzmacniaczu czy "w ogole" ?

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
05-06-2010, 18:08
Chińczyk oferuje nową wersję swojego klona:

"Great Lehmann black cube linear clone AMP。HiEnd version"

Według opisu:

"this version use  hiend  component and more betifull chassis than generall verion you can compare
             ofcause ,the sounds more better than gerneral version
             (using all Dale resistor,Philip capacitor, OPA2064, high quality transformer.more beautifully chassis)"

Cena 130 GPB (z przesyłką) plus eventualne cło i VAT ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …