Dziękuję Piotrze za poświęcony czas na odsłuch i zebranie wniosków! W kwestii brzmienia nie mam nic do dodania i wątpię czy sam z siebie rozłożyłbym je na składowe aż tak dokładnie i wieloaspektowo. Jest to napisane w recenzji, ale przypomnę - klona sprzedaje Chińczyk na ebay. Ja go traktuję jako surowiec do przeróbek, podobnie jak potraktowałbym oryginalnego BCL. Koszt nabycia "surowca" to około 75 GBP.
Spójność brzmieniowa PS1000 i klona wynika zapewne z faktu, iż tymi słuchami posługuję się jako przyrządem pomiarowym. W skali szkolnej dałbym temu duetowi 5 zakładając użycie w miarę porządnego źródła sygnału. Oceny powyżej 5 pozostawiam urządzeniom wybitnym lub rzeczywiście hi-endowym.
Denon AH-D7000 w istocie gra z nalotem technicznym mnie wręcz irytującym, ale jest na to prosty i niekoniecznie tani sposób - wymiana kabla zasilającego na inny niż "zwykły", ale nie pierwszy z brzegu. Shunyata Black Mamba CX zrobił jeszcze gorzej, a Oyaide Tunami załatwił sprawę. Wierzę, iż da się dopieścić dźwięk taniej i mniejszym przekrojem niż wąż od pralki.
Mogę dostarczyć niegrzebanego w wolnej chwili, bo na razie mam takiego, nawet w duecie z odsłuchiwanym. U mnie przesiadka z niegrzebanego na "fabryczny" powoduje chęć pośpiesznego zdjęcia słuchawek, co nie oznacza, że z marszu słuchany klon jest zły, bo nie jest. Op-amp można sobie wymienić samemu do smaku, bo jest w podstawce. Może to niejednego nabywcę zadowolić (na jakiś czas).