Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
17-05-2010, 16:22
A tak btw. Rudi tez zrobil cos nowego:

http://www.rudistor.com/RP8.htm

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
17-05-2010, 16:26
No i chyba tez juz dosc dobrze przyjela sie w "swiecie" lepsza wersja WA2 -> WA22.

http://www.wooaudio.com/products/wa22.html

6SN7 zamiast ECC88 jako drivery.
6080 jak bylo tak jest jako lampy mocy.
5AR4 zamiast EZ80 jako prostownik - wypada uzyc oczywiscie Sophia Princess 274B :))

Ged

• 1723 / 6112
  • Ekspert
28-05-2010, 17:40
Hej
Oto skrócona relacja ze spotkań w sprawie napędzenia AKG K-1000 i nie tylko.
Odsłuchy miały miejsce w mieszkaniu kolegi  Gwosa, który ma przepiękny widok przez okna na las/park.  Dziękuję gorąco za gościnę i organizację odsłuchów.

Celem meetingów było znalezienie idealnego wzmacniacza do AKG- K-1000.

Autozastrzeżenia:  nie ma idealnego systemu, nie ma idealnej metodologii odsłuchów, wszyscy uczestnicy spotkania są amatorami, robiliśmy to najlepiej jak potrafimy, nie wszystkie możliwości zostały sprawdzone, wpływ niektórych elementów toru nie został w pełni wyjaśniony i sprawdzony. Nie wierzę w granie sieciówek i interkonektów.  Poniższe opinie są jak zwykle bardzo subiektywne i zrozumiem, jeśli ktoś się z nimi nie zgadza. Nie umiem też opisywać dokładnie składowych brzmienia, piszę zatem – coś jest lepsze tzn., że bardziej mi się podoba, chciałbym to mieć, albo coś jest gorsze tzn. nie kupię tego. Biorę udział w odsłuchach aby wprowadzić nową jakość do swojego systemu, coś nowego kupić a nie tylko usłyszeć i opisać.

Słuchawki: Grado GS-1000 (rocznik 2006), Grado PS-1000 (rocznik 2009), AKG K-1000 (numer ok. 3 tys), AKG-K-1000 (numer ok. 10 tys).

CD playery: Naim CDX2, MBL 1531, stary Marantz.

Wzmacniacze:  Twin Head na lampach Emission Labs, Music Angel modyfikowany, Sun Audio 300B, Cary Audio 80-SLI, Red Wine Audio 30.2, monobloki Cary CAD 300B na lampach Full Music MESH.

Zamiast wstępu:
- po pierwsze – odkryłem, że CDki się różnią brzmieniem; w tym przypadku bardziej podobał mi się dźwięk Naima CDX2. Różnice te są jednak dla mnie minimalne;
- po drugie – słuchawki AKG różnią się w zależności od numeru produkcji (tego na poprzednim spotkaniu nie usłyszałem); różnice te są również niewielkie  i nijak się mają do różnicy pomiędzy Grado a AKG;

Na początek:  Cary 80-SLI okazał się lepszym wzmacniaczem słuchawkowym od Twin Heada . Wadą Cary jest jednak brumienie (przynajmniej tego egzemplarza w naszym systemie).

Teraz podsumowanie wzmacniaczy mających napędzić AKG K-1000:
- Music Angel – wszystko dobrze, ale jak dla mnie zbytnie oddalenie dźwięku, być może zmieni to odpowiednie ustawienie biasu. Zmieniło, ale było za dużo góry, za mało niskich tonów.  Świetny stosunek jakości do ceny.
- Cary 80-SLI – bardzo kulturalny dźwięk, poukładany, nie tak agresywny jak Sun Audio, ale brumi, bez rewelacji jeśli chodzi o poszczególne instrumenty, ale też nigdy nie można mu było niczego zarzucić, nigdy niczego za wiele, co też jest ważne;
- Sun Audio – bardzo mocny dźwięk, bardzo dużo wszystkiego, wyjątkowo bezpośredni, chyba jednak zbyt agresywny, brumi koszmarnie !
- Red Wine Audio – wg niektórych tranzystor, który gra jak lampa. Nie dla mnie. W mojej opinii w porównaniu do obu wzmacniaczy Cary i Sun Audio gra jak typowy tranzystor. Wszystko poukładane, wąska scena, bardzo jasny, dużo szczegółów , barwa OK., ale mniej atrakcyjna w porównaniu do monobloków Cary, już prawie go kupiłem, ale  pojawily się . . .
- monobloki Cary Audio 300B – nie brumią ! przepiękna barwa, fortepian, orkiestra, głosy ludzkie – wszystko jest magiczne, bajkowe, wciągające, aż chce się słuchać, nie da się wyłączyć CD. Szeroka scena. Granie ciemniejsze niż RWA. W niektórych nagraniach zatem RWA brzmiał lepiej/atrakcyjniej.
Bardzo się wahałem pomiędzy monoblokami Cary  a Red Wine Audio, ostatecznie wybrałem barwę i brzmienie Cary. Teraz jak to wszystko gra już u mnie to trochę mi brakuje jasności RWA. Nie ma systemu, który będzie moim ostatnim.
Specjalnie podziękowania dla kolegów ze sklepów audio: HiFi Reference, Studio High End  oraz Sound Club za okazane zaufanie i pomoc w wypożyczeniu powyższych wzmacniaczy do odsłuchów. Odpowiem na wszystkie bardziej szczegółowe pytania jeśli dam radę. Proszę też uczestników spotkań o swoje opinie.
Włodek

Ged

• 1723 / 6112
  • Ekspert
28-05-2010, 17:48
Zdjęcia:

Ged

• 1723 / 6112
  • Ekspert
28-05-2010, 17:50
.

chrees

• 1657 / 6110
  • Ekspert
28-05-2010, 17:53
w.luczynski ---> Ale fajne :) A K1000 z różnych okresów produkcji różniły się od siebie w jakiś zasadniczy sposób?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Ged

• 1723 / 6112
  • Ekspert
28-05-2010, 17:57
Tak, słuchać to wyraźnie, ale nie da się powiedzieć, który model jest lepszy. Gwos twierdzi, że jest podobno gość na head hifi co ma/miał 12 par.

chrees

• 1657 / 6110
  • Ekspert
28-05-2010, 18:00
Ten gość z 12 parami K1000 to pewnie jakiś zboczeniec-fetyszysta. A wracając do naszych zdrowych (;>) zainteresowań: rozumiem, że aktualnie Twoimi topowymi/preferowanymi słuchawkami pozostają K1000, które po prawidłowym napędzeniu odstawiają resztę Twojej kolekcji?

-------------------------------------------------------------------------------
.

Ged

• 1723 / 6112
  • Ekspert
28-05-2010, 18:05
Tak. Dzisiaj próbowałem słuchać PS-1000 i wypadły blado. Ale na Cary 80-SLI grały bardzo ładnie.
Grado i AKG to po prostu inny sposób prezentacji dźwięku, dla mnie K-1000 to aktualny top.

Corvus5

• 2596 / 5577
  • Ekspert
28-05-2010, 18:15
>> w.luczynski, 2010-05-28 18:05:40
>Grado i AKG to po prostu inny sposób prezentacji dźwięku, dla mnie K-1000 to aktualny top.

Masz dosyć poukładane, logiczne opisy brzmień. Jak oceniasz  K1000 względem K701? Zupełnie inny świat czy może mają coś wspólnego? K701 mnie nie zachwyciły (pogłosy na średnicy powodujące kompresję tego pasma w górę). K1000 ze względu na konstrukcję wydają się bardzo interesujące.

Ged

• 1723 / 6112
  • Ekspert
28-05-2010, 18:19
Dwie rzeczy podobają mi się w AKG K701 - cena i to, że nie przeszkadzają w pracy, można słuchać i coś robić, ale mnie nie o to chodzi. Wg mnie nie ma żadnych cech wspólnych K701 z K1000.

Corvus5

• 2596 / 5577
  • Ekspert
28-05-2010, 18:27
Nie pozostaje nic innego, jak posłuchać ich kiedyś.

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
28-05-2010, 18:39
Corvus, co rozumiesz przez kompresje w gore ? O kompresorach w zasadzie moja wiedza jest taka jak tutaj: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=683

Ja K702 wybralem sposrod wielu sluchawek wlasnie miedzy innymi z tego powodu, ze mialy dla mnie nie zaburzona artefaktami srednice. Ich detalicznosc/szybkosc jest o wiele mniejsza niz w przypadku K1000, tutaj nie ma co porownywac.

Kiedy zylem dzwiekiem GS1000 w wersji "bardziej monitorowej" - K701 brzmialy dla mnie "plastikowo" i byly malo czytelnie oraz wolne i zamulone. K1000 ida jeszcze dalej niz GS1000 - w tym wzgledzie wiec mozna sobie tylko wyobrazic jak osoba preferujaca taki przekaz je odbierze :)

Corvus5

• 2596 / 5577
  • Ekspert
28-05-2010, 19:09
>> fallow, 2010-05-28 18:39:32
>Corvus, co rozumiesz przez kompresje w gore ?
Kompresja dynamiki w górę jest wtedy, gdy ciche partie są podgłośnione, a w dół jest wtedy, gdy głośne partie są ściszone.

>Ja K702 wybralem sposrod wielu sluchawek wlasnie miedzy innymi z tego powodu, ze mialy dla mnie nie zaburzona artefaktami srednice. Ich detalicznosc/szybkosc jest o wiele mniejsza niz w przypadku K1000, tutaj nie ma co porownywac.

Dla mnie właśnie wolność (K701 tą średnicę grają i grają i nic innego nie chcą) od razu wiąże się z mniejszymi artefaktami, pod warunkiem, że ktoś nie zepsuł konstrukcji. W K701 jest to ok, ale takie coś mi nie pasuje. Jeżeli wychodzą artefakty, to się potem okazuje, że na każdym źródle inne. Po wyselekcjonowaniu źródeł można lepiej usłyszeć detale, rośnie zakres osiągalnych barw i zwiększa się ich różnorodność. Tak przynajmniej jest w moich założeniach ;)

>Kiedy zylem dzwiekiem GS1000 w wersji "bardziej monitorowej" - K701 brzmialy dla mnie "plastikowo" i byly malo czytelnie oraz wolne i zamulone. K1000 ida jeszcze dalej niz GS1000 - w tym wzgledzie wiec mozna sobie tylko wyobrazic jak osoba preferujaca taki przekaz je odbierze :)

Uważam, że powinno się spowalniać źródło, a nie słuchawki, bo źródło robi to lepiej. Można oczywiście kombinować odwrót. Współczesne konstrukcje idą głównie pod ostre, słabe, tanie wzmacniacze tranzystorowe, a więc jest wiele łagodnych słuchawek z coraz niższymi impedancjami. Słuchawki rekonstruujące dźwięk na nowo i po swojemu są do kupienia, np. CAL ;)

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
30-05-2010, 12:49
Corvus, mi sie "tanie" i slabe wzmaki tranzystorowe kojarza raczej z czyms odwrotnym. Z zamuleniem i kluaskowatoscia, to "tansze" lampy juz zaczynaja wlasnie grac bardziej "trojwymiarowo" i podnosza przejzystosc w stosunku do "tanich" traniakow. Przy lepszych konstrukcjach to juz jest jak dla mnie sprawa znacznie bardziej dyskysyjna, jednak jest tylko pewne - poziom znieksztalcen i ilosc umilaczy zawsze bedzie mniejsza po stronie dobrego traniaka.

W takim razie dla Ciebie najlepsze sluchawki to bylyby pewnie AKG K1000. Te moim zdaniem najbardziej pasuja do Twojej filozofii. Z reszta swietne sluchawki, nie kazdemu podejda, ale tak czy siak "unikatowe".