Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

clo2

• 1702 / 6108
  • Ekspert
15-05-2008, 22:55
Wrzesień, ale proponowałbym sobotę jeśli inni taki dzień zaakceptują. Ja mam spory kawał, a z urlopem może być u mnie różnie - tak praca, wszystkiego nie jestem w stanie przewidzieć. Czasem się coś planuje a potem ... cholera wszystko bierze :(. Ale weekend to u mnie dni święte i prawie pewność, że nic nie "wypadnie".
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

wiktor

• 2503 / 6105
  • Moderator Działu Słuchawki
18-05-2008, 22:17
Witam Koledzy,

Piotrze jestem do dyspozycji we wrześniu. W wakacje też nie ma problemu, bo i tak nie mam urlopu ;-))  

aaaaa.....

Stax SRM 007 tII (lampowy) gra bardzo ładnie, rzeczywiście dźwięk jest jeszcze bardziej przestrzenny niż w tranzystorowej wersji.  Mam teraz oba wzmacniacze. Każdy czymś innym urzeka, każdy ma coś szczególnego w sposobie prezentacji, zatem niech już zostanie :-). Tym bardziej, że rozpocząłem przygodę z płytami winylowymi. Na pewno wersja lampowa Staxa świetnie się do tego nadaje.

Pozdrawiam
WS

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
18-05-2008, 23:14
Pozwoliłem sobie wstawić swój opis także w tym wątku myślę że się przyda

Moje spotkanie z Benchmarkiem wyglądało dosyć kameralnie a raczej 1 osobowo, był tylko dla mnie mnie i miałem czas spokojnie go dwa dni posłuchać myślę że tyle spokojnie wystarczyło żeby coś o nim napisać. Odsłuchy pozwoliłem sobie przeprowadzić dwutorowo zarówno na Audiomatusach AM250+PPO3 które zastąpiły bardzo porządny wzmak Sony TA-F770ES który można sobie właśnie kupić na allegro (wystawiam jemu pozytywne opinie już słychać było przyzwoicie muzykę spokojnie radzi sobie z tym co jest na rynku do 5kzł) Oraz na modernizowanych kolumnach vintage Sansui SP-5500x. Drugi tor to wzmacniacz słuchawkowy Lake People G99-2 i referencyjne highendowe według mnie słuchawki vintage Pioneer Monitor10 (W rezerwie były Sony MDR7509HD). Oba tory poprzez Benchmarka były napedzane 10kg napędem Kenwooda 9010 coaxialem poprzez kabel Profigold na początku od DAC-a wzmacniacze były podpięte grubymi kablami IC Furutech Cable Alpha Series Balanced Audio Cable u-P2.1 oraz jakimś drugim kablem z wtyczkami Furutecha kable były w kolorze zielonym.
Jak to grało ogólnie:
Na Furutechu zielonym rozmyty ale powiększony bas bardo płaski, dźwięk gitary basowej nienaturalna uboga średnica, rozmyte wysokie, klawesyn mało melodyjny nie mylić z jazgotliwym-ogólnie dźwięk odsunięty od słuchającego. Drugi Furutech Alpha Series Balanced Audio Cable dawały dźwięk czysty dosyć dokładny niestety z dosyć suchym basem, wysokie były dosyć energetyczne perkusja grała ładnie perliscie.W sumie jakbym nic innego nie miał w zanadrzu to bym nie próbował ale ponieważ miałem to wpiąłem swoje IC Rafaell\'s Cable version Classic i warto było po prostu nie zawsze co grube to lube :)
Ta konfiguracja sprawiała mi najwiecej frajdy i o niej napiszę.
Benchmark to bardzo fajny optycznie DAC czołowka głęboko frezowana piaskowana i wypalana laserem robi wrażenie i naprawdę może sie podobać.Na początek informuję postronnych że cudów z napędu DVD z kompa nie zrobi nawet w DTS-ie (był krótko podpięty był przez kabel USB) Całkiem możliwe że przy dobrej karcie i nagraniach na dysku twardym może być dobrze ale nie miałem warunków technicznych więc się dalej nie wypowiadam.
To co mnie interesowało to Benchmark jako godziwe źródło do napedu Kenwooda 9010 oraz jako wzmak słuchawkowy.Tak więc co otrzymałem w sumie dźwięk na dosyć wysokim poziomie z pewnymi jednak zastrzeżeniami .Na przykład sposób prezentacji instrumentów przy tej klasie cenowej urządzenia mógłby być bardziej wyrazisty,brakowało mi pewnych pierdół typu harmoniczne skrzypiec no bo co to za instrument akustyczny który gra czystym elektronicznym brzmieniem, jak dla mnie to coś tu nie tak z tym przetwarzaniem po cyfrze .Drugim zastrzeżeniem był brak pewnego wykopu po prostu muzyka tak ma i to jest jej domeną. Muszę podkreślić że może trochę przerysowuję ale tak jest.
Muszę wielbicieli słuchawkowego słuchania zmartwić niestety wyjście w Benchmarku jest po prostu klasę słabsze niż w Lake People G99/2 dźwięk ogólnie zmulony i nie godny całego przetwornika DA który pokazuje że można z zewnętrznymi urządzeniami znacznie lepiej zagrać. Informuję również że miałem okazję wcześniej słuchać Kenwooda 9010 na DAC-u Thetha Va i naprawdę miałem tam wszystko co tutaj nie wystąpiło, zarówno prat, jak i pięknie rysowany bas klarowną średnice i perliste i super szczegółowe wysokie tony.Była frajda zarówno dla wielbicieli mocnego uderzenia jak i muzyki klasycznej, jazzu.etc. Aktualnie przerabiam DAC-CEC DX 51 i muszę stwierdzić że do klasyki po prostu jest bardziej muzykalny niż Benchmark

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

piter z

• 375 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
19-05-2008, 00:40
--> wiktor

trzeba bylo sie probowac jak mowilem wklepac na liste do justina vel. headamp - nowy blue hawaii niedosc ze gra nieziemsko to jeszcze tez tak wyglada ( podobny do aristeaus ) a to wszystko za jedyne 4500$ co daje okolo 10kzl + shipping i clo - polecam watek na headfi ze zlotu canjam

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
19-05-2008, 00:56
Rafaell,

Czy robiłeś test kiedy Benchmark sterował bezpośrednio końcówkami Audiomatusa, bez PPO3 ?
Pytam, bo różnica jest podobno dość znaczna.

lancaster

• Gość
19-05-2008, 01:11
Rafaell, Benchmark i zmulenie ????:))) Jedno co ja osobiście mialbym do zarzucenia temu przetwornikowi to pewna "studynosć" brzminia. Objawia sie to tym ze w technicznie wysrubowanych systemach wykopu moze byc zanadto i własnie owego "domulenia" moze kmuś brakowac(akurat nie mi :))
Tak czy inaczej Benchmark bra dosć odobnie do Myteka....a Myteka z kolei porownywalem swegoc zasu z cECe ale 71DXII ...co tu dozo mwić/pisac. Jezeli ktoś dokonal kiedys takiego porownania to wie co o tym sądzic. Ja osobiscie ze wzgledy na preferencje bralbym Myteka, choć i cECa przyjemnie sie sluchalo....jednak to co osobiście cenie a wiec wykop i drive lepiej przekazal Mytek....porownam jeszcze z Benchmarkiem.
IMHO w systemie z wzmacniaczem lampowym pp, hybryda itp Bechmark moze byc strzalem w 10. z zimnym i ""wypolerowanym" z natury levinsonem raczej nie zagra :) Nie ma urzadzen grajacych ze wszystkim,a le co jak co...t zmulenie zupelnie mi nie pasuje do opisu tego urządzenia.....jesteś pewien ze nie sluchales wtedy jakiegos playera np. Accuphase ?:)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
19-05-2008, 01:41
>> Gustaw, 2008-05-19 00:56:46
Wiadomo każde urządzenie w torze to przeszkadzajka ale powtórzę; to co ostatnio słucham CEC DX51 jest znacznie bardziej muzykalny od Benchmarka i też idzie przez PPO3. W CEC DX51 trochę mi brakuje góry jest leciutko wycofana i z kapeli rockowych robi łagodne baranki .No ale Benchmark z gniazdem słuchawkowym to mógłby sie trochę popisać a tu olali sprawę.Słuchając z Benchmarka bezpośrednio przez Lake People G99/2 miałem wgląd w dżwiek i PPO3 był wtedy poza torem dla tego jak sądzę miałemżzachowany obiektywizm, chociaz jak wiemy w audio każda opinia jest subiektywna :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
19-05-2008, 02:05
>> lancaster, 2008-05-19 01:11:10
Powiem krótko Benchmark mi po prostu nie leży,dla mnie to nie jest muzyka przez duże M; kiedyś myślałem o nim jako alternatywie dla Grace Design902 i jak się przekonałem przynajmniej w części dźwiękowej z wyjścia słuchawkowego 902 po prostu ma klasę, niestety nie miałem okazji Grace Design 902 słuchać jako DAC-a może nadarzy się taka okazja ? różnica w cenie się zmniejszyła 902 to coś ok 4700zł a Benchmark 3900zł ale jak mamy wyłożyć takie kwoty na dłużej to warto to zrobić z głową.
O Myteku słyszałem legendy choćby od kolegi zukzuka  z poprzedniego forum no ale tutaj mamy wzmaki słuchawkowe to może piszmy o nich
Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
19-05-2008, 02:16
Jeszcze przypomnę , ostatnio dla mnie referencją słuchawkową  jest coś takiego

Rafaell

wiktor

• 2503 / 6105
  • Moderator Działu Słuchawki
19-05-2008, 08:17
>> piter z, 2008-05-19 00:40:23

dziękuję za podpowiedź ! Trudno jest zdecydować się na coś czego nie mogę posłuchać przed zakupem.

Pozdrawiam
WS

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
19-05-2008, 08:49
>> wiktor, 2008-05-19 08:17:13
Tak to jest z legendami, no ale tyle kolesi chyba sie nie myli ? Ale u nas masz szansę zostać pionierem i chwała Ci za to przypadnie a i dźwięk na pewno będzie dobry. Napisz może jak aktualny Twój sprzęt słuchawkowy radzi sobie z vinylem i czy aktualny wzmacniacz gramofonowy Ci służy no i jak ma się słuchanie z gramofonu do dźwięku z Twojego topowego dzielonego Accu.

Rafaell

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
19-05-2008, 08:58
Miałem przez weekend wspomnianego przez Rafaella Benchmarka DAC1 USB i muszę powiedzieć, że bliżej mi do tego, co napisał Lancaster. Oczywiście jestem zdeterminowany przez to, że jako stary komputerowiec i słuchawkowiec (na słuchawkach jadę już od dobrych paru lat, choć dopiero od paru miesięcy jestem zadowolonym posiadaczem DT 880 pro) poszukuję urządzenia, które pozwoliłoby mi w przyzwoity jakościowo sposób odsłuchiwać zrzucanych na HDD płytek. Pod tym ostatnim względem jestem, również w tym wątku, awangardą jeśli idzie o trendy w świecie audio ;-)
Z pewnością coś z tego, co pisze Rafaell, musi być na rzeczy szczególnie, że jest On osobą, która słyszała w swoim życiu urządzenia z zupełnie innej półki aniżeli to, z czym miałem do czynienia ja, mały poznański żuczek. Tym niemniej z punktu widzenia PC-audio, a taka grupa docelowa musi zajmować (choć nie tylko) uwagę producenta tego urządzonka, urządzenie jest naprawdę dobre/rewelacyjne. Co do charakteru jego brzmienia to raczej kwestia gustu/preferencji. Słucham nierzadko zdecydowanie ostrzejszej muzyki, która ma swoje specyficzne wymagania i choć Benchmark nie spuszcza najgorszego/najostrzejszego łomotu świata to "daje radę" również w takich mocno nie-audiofilskich kawałkach. Na moje ucho bliżej mu do brzmienia, które Lancaster określił mianem "studyjnego"aniżeli do jakiegoś "analogowego", "homogenicznego" zmulenia ;> Wydaje mi się, że relacja cena/jakość tego urządzenia jest bardzo dobra biorąc dodatkowo pod uwagę jego funkcjonalną wszechstronność. Wzmacniacz słuchawkowy mógłby być "wyższych lotów", ale pamiętajmy, że jest on (jednak!) dodatkiem do DACa a nie odwrotnie. Brzmi zresztą podobnie jak sam przetwornik (porównywałem z Holdegronem dual-mono, którgo na codzień używam). BARDZO jestem ciekaw czy nie zabrzmiałby dobrze w duecie z odrzuconymi przeze mnie nausznikami GS1000 (mam przeczucie, że mogłoby być to dla mnie bardzo satysfakcjonujące połączenie). W moim odczuciu dźwięk był dobrze kontrolowany, detaliczny na górze (nie straciłem przyjemności z odsłuchu swoich płytek) bez uciekania ani w "ciepłe kluchy" ani w wizyty na neurochirurgii. Z uwagi na profil swoich poszukiwań nie brałem nawet pod uwagę możliwości korzystania z napędu CD ani odsłuchu za pośrednictwem karty dźwiękowej korzystając cały czas z kabla USB. To tyle z mojej strony. Może nie przybliżyłem za bardzo swoich przeżyć, ale z pewnością nie aspiruję do miana "Romana Ingardena sceny audio" i z niejakim trudem przychodzi mi wtłoczenie w ramy pojęciowe doznań związanych z odsłuchem urządzeń (tylko urządzeń!) audio ;-)))
Pozdrawiam,
Krzysztof
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
19-05-2008, 09:01
Będę niecierpliwie czekał na możliwość posłuchania Grace Design, pod kątem jego użyteczności w komputerowym systemie audio i dokonania porównań z tym, co zaprezentował Benchmark, który obecnie jest jednym z potencjalnych (nieskreślonych) kandydatów na świąteczne zakupy :-)

-------------------------------------------------------------------------------
.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
19-05-2008, 09:17
To ja dodam, ze nie jestes osamotniony w sluchaniu muzyki z HDD. U mnie np. zrodlem jest Lynx Two a muzyke trzymam wlasnie na dysku :)

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
19-05-2008, 09:22
Fallow ---> A miałeś może mozliwość bezpośredniego porównania Benchmarka i Lynxa, który również chodzi(ł) mi po głowie?
P.S. Nie ma jak dobry komp! ;-)

-------------------------------------------------------------------------------
.