Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

kopaczmopa

• 786 / 6272
  • Ekspert
10-01-2010, 11:36
>> x500, 2010-01-10 08:44:36
Cholera , czemu nie wiedzialem o tym meecie ...
Nie sluchalem nigdy Shure :(
Moglbys cos wiecej napisac o calym spotkaniu ? Jakie sluchawki byly , jakie zrodla im towarzyszyly itp ?

meet byl z mp3store forum.
Jest tam tez opis z tegoz spotkania.
Dla mnie Shure sa w porzadku, zwlaszcza za ta cene.
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6463 / 6302
  • Ekspert
10-01-2010, 12:53
No widzisz Kopacz, zwracamy uwage na rozne rzeczy :) Dla mnie te Shury sa przecietne. Wkleje swoja wypowiedz o SHR840. (Sluchalem 440 tez, wada podobna).

"  Na mnie natomiast bas SHR840 nie zrobil barzo dobrego wrazenia. Jest podobny do basu HD650 tylko slabiej kontrolowany i w wiekszej ilosci. Odczuwalem problem z decayem na wysokim basie/nieskiej srednicy - co jest dobrze slyszalne. Oczywiscie dla mnie jest to problem - ale inni moga w tym upatrywac atmosfere zadymionego klubu. Dla mnie jest to brak w kontroli i przejzystosci. Ktores z CAL Rolanda po kilku modach i rekablingu wyraznie nie mialy juz tego problemu oraz mialy tak zrobiona gore, ze bylo jej wiecej niz na K701. Coz - mody pozwalaja osiagnac  bardzo wiele. W porownaniu do stockowych CAL  - oczywiscie bas SHR840 jest lepszy. Ultrasone Pro 900 maja jednak wyraznie lepiej kontrolowany bas, przede wszystkim graja tak, ze absolutnie niskie czestotliwosci nie wchodza na inne co ma miejsce i w CAL i Shure czy troche nawet w Denonach D5000.

Dla mnie juz w PRO 900 decay wyzszego basu jest na granicy akceptowalnosci a dlugosc decayu w SHR840 i stockowych CAL - jest po prostu nieakcetpowalna - taki bas jest moim zdaniem/subiektywnie troche zbyt rozlazly.
Oczywiscie mozna powiedziec, ze oczekuje tutaj nie wiadomo czego. Zgadzam sie - nalezy pamietac tez ze jednak i D5000 czy Pro900 czy nawet HD650 sa cenowa drozsze niz SHR840. Co do klasy samego basu mysle, ze SHR840 to klasa HD650. Oczywiscie jest troche inaczej prezentowany ale to mniej wiecej ten sam poziom kontroli."

(Mozna tez zobaczyc obrazki)

Moze dodam tez jeszcze raz odnosnie Ultrasone Pro 900 ze szkoda ze, zamiast zrodla iPod Touch czy Cowon D2 - ktore sa cieple, basowe, geste oraz wzmakow taki jak HiFiMan EF2 (czyt. zamulacz) :) jak pisalem juz na innym forum nie podlaczyliscie ich do czegos grajacego studyjnie/przejzyscie/precyzjnie ;) Nie chodzi mi sama klase sprzetu, tylko o sposob grania :)

Tak Ultrasone tak graja :) Edition9 sa jeszcze bardziej basowe, przypuszczam ze te juz wyrwalyby was z kapci :) Z reszta podobnie bylo z Majkelem, Rolandem i mna kiedy sluchalismy Edition9 na sosnowieckim meecie. Basowy potwor a\'la boombox. A tu wystarczyl psikus by udac sie do Piotra Ryki - gdzie Edition9 graly swietnie.
Edition9 sa znacznie trudniejsze do napedzenia niz Pro 900 :)

A ponad tym wszysktim jest sprawa gustu. Ja zawsze lubilem bas, w Grado "prawie" satysfakcjonujacy byl dla mnie dopiero w GS1000 a w PS1000 moge uznac ze jest w koncu jak nalezy. Umiem tez zyc z mala iloscia (K701, W5000, RS2) ale przyznaje sie bez bicia ze podbijalem bas w kazdych z tych sluchawek bo czesto brakowalo mi doznan. W HD800 ilosciowo bylo go prawie dobrze, jednak kiedy sluchalem muzyki gdzie powinno byc pier* oczywiscie poslugiwalem sie EQ. Dobrego basu nigdy za wiele, slabego - zawsze lepiej mniej niz wiecej. W Shureach 440 i 840 jest niestety dla mnie za slaby jakosciowo.

Nadmienie, ze moje zrodlo raczej nie gra cieplo i slodko a wzmacniacz mimo ze hybrydowy tez tunowany jest raczej w strone dobrego PRaTu, kontroli i przejzystosci z nutka muzykalnosci.

mirhon

• 438 / 6220
  • Zaawansowany użytkownik
11-01-2010, 13:43
Czy pomiędzy Rudistorem RPX-33 a Lake People G100 można się spodziewać sporej różnicy w jakości dźwięku na korzyść tego pierwszego?
Opinie na temat RPX-33 są bardzo dobre. Lawson wspomina nawet o holografii w przekazie...
Obecnie mam Denony AH-D2000 i beresforda 7520 (z małym modem). Chciałbym skompletować nowy zestaw zaczynając od wzmacniacza - docelowo planuję wydać (nie od razu) max 2000 EUR na wzmacniacz + DAC.
Słuchawki to odbny temat.
Obecnie jestem w stanie wydać max 1000EUR na coś co będzie musiało się jakiś czas męczyć z beresfordem i moimi denonami.
Podoba mi się brzmienie moich denonów i niewykluczone, że pójdę kiedyś w ich wyższe modele.
Pytanie moje sprowadza się do tego czy taki G100, który jest sporo tańszy wystarczy i lepiej dołożyć do DACa (miałbym wtedy znacznie większy budżet na DACa) czy jednak RPX-33 jest zauważalnie lepszy?
Pytam bo wiele razy czytałem że Rudi się baaardzo ceni i mam pewne wątpliwości czy taki Lake People nie będzie tańszą (i niekoniecznie gorszą) alternatywą.

fallow

• 6463 / 6302
  • Ekspert
11-01-2010, 13:59
Tak Rudi sie ceni - to prawda. Lake People bedzie tanszy. Czy lepszy czy gorszy - nie wiem bo nie sluchalem Lake People G100. Osobiscie uwazam, ze powinienes wymienic Beresforda - to nie jest dobre zrodlo dla Denonow. Mialem Denony D5000 i najbardziej podobaly mi sie ze zrodlami grajacymi bezposrednio, czysto, precyzyjnie. Bardzo podobaly mi sie ze zrodel studyjnych - im lepiej kontrolowany bas i im wieksza precyzja - tym lepiej dla tych sluchawek. Celowalbym w jakis studyjny DAC i wzmacniacz tranzystorowy albo hybrydowy. Moge tez powiedziec, ze chyba bardziej podobal mi sie styl grania D5000 niz D7000 - w tych pierwszych gora jest bardziej obecna. Zastanow sie tez nad Vioelectric - to Lake People dla klienta domowego.

mirhon

• 438 / 6220
11-01-2010, 14:59
@fallow

Ja organicznie nie znoszę kupować i odsprzedawać. Mam świadomość że w audio z czymś takim ciężko się żyje :-)
Vioelectric - to Lake People dla klienta domowego ?? - jakoś nie mogę wygooglać czegoś na ten temat...
Możesz dać jakiś namiar?
Poza tym G100 kosztuje mnie niż 400EUR - jest to mniej niż NX-03 od Rudiego (którego też rozważam...)
Co do DACa to mam pełną świadomość, że beresford MUSI być zmieniony, ale wpierw chcę zacząć od wzmacniacza a że nie lubię 2x kupować to chciałbym raz a dobrze :-)

majkel

• 7477 / 6332
  • Ekspert
11-01-2010, 15:06
O NX-03 nie myśl, bo to "połówka" NX-33, czyli to co masz z jego jacka. Jeżeli nie zamierzasz korzystać z wyjścia symetrycznego NX-33, to Lake People będzie zwyczajnie lepszy. Prawidłowa pisownia to www.violectric.de

Co do RPX-33 to jest inna filozofia niż Lake People lub seria NX, bo nie korzysta z op-ampów ani prawdopodobnie żadnych sprzężeń zwrotnych. Design w pełni dyskretny, do tego dual mono. On może grać lepiej od G100. Patrząc od strony czysto teoretycznej ja bym poszedł w RudiStora.

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Sennheiser HD 565 Ovation, Grado GS1000i

lok

• 435 / 6335
11-01-2010, 15:47
Mam pytanie.

Jakie słuchawki możecie polecić do wzmacniacza Skorpiona HV-1. Sluchałem ich z DT 880 i nie do końca jestem zadowolony. Słuchałem ich z HD 600 i byłem zadowolony. Ciekaw jestem jak zagrają z Grado 325. Mam nadzieję w tym tygodniu ich posłuchać. Co możecie do niego polecić.
Parametry tutaj. Jakie lampy warto w nim zastosować. Jakie rekomendacje.
http://en.dubieltubeamps.pl/hv1

lok

• 435 / 6335
11-01-2010, 15:48

asmagus

• 4439 / 5881
  • Ekspert
11-01-2010, 16:09
>> mirhon, 2010-01-11 14:59:04
@fallow

Ja organicznie nie znoszę kupować i odsprzedawać. Mam świadomość że w audio z czymś takim ciężko się żyje :-)
Vioelectric - to Lake People dla klienta domowego ?? - jakoś nie mogę wygooglać czegoś na ten temat...
Możesz dać jakiś namiar?

HPA V100 kosztuje 650.00 € i przyznam, że wygląda bardzo ciekawie i też jest "Discrete amplifier design"

mirhon

• 438 / 6220
11-01-2010, 16:13
@majkel

Dzięki za wyjaśnienia. Ciekawe czym różni się Lake People G100 od Violectric HPA V100 bo w cenie V100 jest o 200 EUR droższy. Czy ta konstrukcja też jest na op-ampach?

"Patrząc od strony czysto teoretycznej ja bym poszedł w RudiStora. "

i ja chyba tak zrobię... obawiam się, że gdybym kupił G100 to zawsze czułbym niedosyt, że mogłem lepiej i pewnie zawsze miałbym z tego powodu mniej przyjemności ze słuchania muzyki ;-)

aasat

• 2380 / 6315
  • Ekspert
11-01-2010, 16:15
>> mirhon, 2010-01-11 16:13:10

Kupując Rudistora też będziesz czuł niedosyt :)

asmagus

• 4439 / 5881
  • Ekspert
11-01-2010, 16:16
Ja zawsze zastanawiam się czy konstrukcja dyskretna mus byćlepsza niż oparta na op ampach? Nie ma top-endu na op ampach czy nawet high-endu na opampach?

mirhon

• 438 / 6220
11-01-2010, 16:20
>> aasat, 2010-01-11 16:15:51

Nie powinienem. W tym przypadku mam swiadomość, że wydałem max na co mnie stać a że nie jestem typem, który nieustanie goni za króliczkiem, wystarczą mi recenzje ludzi którzy trochę sprzętu przewalili - a ten rudistor ma bardzo pozytywne recenzje od wielu osób, którzy raczej głupoty ta forach nie wypisują.

fallow

• 6463 / 6302
  • Ekspert
11-01-2010, 16:21
>> mirhon, 2010-01-11 16:13:10
 ja chyba tak zrobię... obawiam się, że gdybym kupił G100 to zawsze czułbym niedosyt, że mogłem lepiej i pewnie zawsze miałbym z tego powodu mniej przyjemności ze słuchania muzyki ;-)

---

To jest wlasnie esencja :))

Czulbys niedosyt tylko z tego powodu ze zadeklrawales sobie jakas tam kwote. Gdybys powiedzmy mial do wydania 5.000 EURO kupujac RPX33 ktory przeciez jest juz bardzo dobry - tez czulbys niedosyt. W obu przypadkach po kupnie RPXa lub czegos bardziej wyjechanego ale wykorzystujac budzet cieszylbys sie jednym i drugim :) Mialbys to uczucie "to jest hi-end, to dopiero gra" :))

Tak w rzeczywistosci to sam poziom na ktorym jestesmy nie jest wcale tak wazny, czesto to wlasnie pozbycie sie konkretnej ilosci gotowki powoduje nieodczuwanie tego niedosytu :)

Ja zrezygnowalem z mniej lub bardziej hi-endowych wzmakow i jade na Little Docie I+ (hybryda 408a + op-amp). Nie bylem bardziej szczesliwy w calej swojej historii skladan systemow :) Amp z wymienionymi lampami na Western Electric 408a i lepszym op-ampem kosztuje jakies 700-800 PLN.

fallow

• 6463 / 6302
  • Ekspert
11-01-2010, 16:23
>> mirhon, 2010-01-11 16:20:28
>> aasat, 2010-01-11 16:15:51

Nie powinienem. W tym przypadku mam swiadomość, że wydałem max na co mnie stać a że nie jestem typem, który nieustanie goni za króliczkiem, wystarczą mi recenzje ludzi którzy trochę sprzętu przewalili - a ten rudistor ma bardzo pozytywne recenzje od wielu osób, którzy raczej głupoty ta forach nie wypisują.

---
Dokladnie o tym pisalem. To jest wlasnie pogon - "trzeba wydac MAX na co nas stac" :)) Ta pogon zaczyna sie juz przed samym biegiem :)